ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στα λιμάνια

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 18 Μάρτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των λιμανιών και τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) τονίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, επιστρατεύοντας και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να μετοχοποιήσει τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Στις αναφορές της κυβέρνησης ότι τα λιμάνια δεν είναι ανταγωνιστικά και ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν, η ΟΜΥΛΕ αναφέρει ότι τα δυο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι κρατικοί οργανισμοί κερδοφόροι και τονίζει ότι "ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησαν μεγάλες επενδύσεις σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τεχνικά έργα, τα οποία έφεραν με φορτία Τράνζιτ από ανταγωνιστικά λιμάνια και συνεπώς νέα έσοδα στον ΟΛΠ και ΟΛΘ".

"Απεναντίας - σημειώνεται στην ανακοίνωση - οι πειραματισμοί αλλαγής νομικού καθεστώτος το μόνο που παρέχουν είναι η δυνατότητα να καταστούν τα λιμάνια προβληματικά, όπως δεκάδες άλλα ΝΠΙΔ ΑΕ. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να σταματήσει τις ενέργειες μετατροπής του Νομικού Καθεστώτος των ΟΛΠ - ΟΛΘ".

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Στάση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Κινητοποιήσεις άρχισαν από χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ, αντιδρώντας στη μετατροπή του Οργανισμού σε ΑΕ και στην άρση της μονιμότητας

Στάση εργασίας (9.30πμ-10.30πμ), με καθολική συμμετοχή και συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων,πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΟΣΚ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε ανώνυμη εταιρία.

Με την απόφαση αυτή επιδιώκει η κυβέρνηση να παραδώσει και τον ΟΣΚ στα χέρια των ιδιωτών, με σοβαρές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο, που θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα την ανέγερση και τον εξοπλισμό των σχολείων, ενώ δίνεται ένα ακόμη χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Ταυτόχρονα θα σημάνει την άρση της μονιμότητας για τους 350 εργαζόμενους,ανοίγοντας το δρόμο για μείωση του προσωπικού, αλλά και εφαρμογή "ευέλικτων" μορφών εργασίας. Ηδη είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία και έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατατέθηκε προς επεξεργασία.

Παράλληλα κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΚ - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - υποσκάπτουν το έργο του, οδηγώντας βασικές δραστηριότητες με πλάγιο τρόπο σε ιδιώτες.Εργο του ΟΣΚ είναι η μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική και ο εξοπλισμός των σχολείων σε όλη τη χώρα. Αυτή την περίοδο ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει αποσταλεί στην επαρχία, ενώ ο όγκος του κύριου έργου (μελέτη - κατασκευή στην Αττική) έχει αυξηθεί και οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τον κίνδυνο - με το πρόσχημα της αδυναμίας εκτέλεσής του - να οδηγηθούν σε προγραμματικές συμβάσεις με ΟΤΑ (θα πάρουν χρήματα απ' τον ΟΣΚ και θα αναθέσουν το έργο σε ιδιώτες) ή απευθείας διαγωνισμούς ανάθεσης μελετών σε ιδιώτες. Για να κατανοηθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης του δημοσίου από μια τέτοια εξέλιξη, να σημειώσουμε ότι η μελέτη για ένα 12θέσιο σχολείο στοιχίζει στην "αγορά" 40 εκατ. δραχμές, όταν σε κάθε μηχανικό του ΟΣΚ αντιστοιχούν δυο μελέτες ετησίως, χωρίς καμιά επιπλέον, από την κανονική μισθοδοσία του, οικονομική επιβάρυνση.

Στη συγκέντρωση χτες παραβρέθηκε ο Π. Κατοίκας,γραμματέας της Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράταξη της οργάνωσης και των μηχανικών στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΣΚ.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε μιλώντας στους εργαζόμενους πως "δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια πολιτική που διαλύει τον ΟΣΚ και αναθέτει την ανέγερση σχολικών κτιρίων σε ιδιώτες". Επισήμανε ότι απαιτείται η συμπαράταξη με τις Ομοσπονδίες, αλλά και όλους τους φορείς της παιδείας, σε κοινό αγώνα για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας. Υπογράμμισε πως προωθείται η άρση της μονιμότητας και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τόνισε πως θα πρέπει να υποχρεωθεί η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ μαζί με εργαζόμενους και άλλων Οργανισμών που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, προχωρούν σε κοινή συγκέντρωση στις 23 του Μάρτη.

Στις κάλπες οι υπάλληλοι της Εθνικής

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν, με την ψήφο τους, φραγμό στη συναινετική πορεία

Ανοίγουν οι κάλπες του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας τη Δευτέρα, 16 Μάρτη,οπότε και ξεκινάνε οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου, που θα διαρκέσουν έως τις 21 Μάρτη.

"Ιδιαίτερη βαρύτητα για τους 17.000 υπαλλήλους της Τράπεζας έχουν αυτές οι αρχαιρεσίες, μια και τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση γίνονται πλέον ορατά",τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ.Αναφερόμενη στα προβλήματα των υπαλλήλων, η ΕΣΑΚ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η διοίκηση της Τράπεζας "στηριγμένη στη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, επιδιώκει να λεηλατήσει και τις τελευταίες κατακτήσεις, σε ασφαλιστικά δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις".

Η ΕΣΑΚ σημειώνει ότι με ένα σύλλογο που βρίσκεται στην υπηρεσία του εργοδότη και της κυβερνητικής πολιτικής, η θέση των εργαζομένων καθημερινά θα χειροτερεύει. "Η ψήφος στις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ αποτελούν ψήφο στην ίδια πολιτική, αποτελούν επιβεβαίωση ότι ο σύλλογος θα παραμείνει στην κατεύθυνση του θεατή των εξελίξεων και του διαιτητή για να περάσουν το τραπεζικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η εργοδοσία τα σχέδιά τους", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο σ' αυτή την πορεία του συλλόγου, να υπερψηφίσουν το συνδυασμό της έτσι ώστε να αγωνιστεί για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, αλλαγών στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, για αυξήσεις στους μισθούς. Τους καλεί να "αντιτάξουν στον δήθεν "μονόδρομο" που ακολουθούν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τα δεκανίκια τους, το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, το δρόμο της ρήξης με τις επιλογές αυτές, να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο δράσης πάνω στα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν μετά τις εκλογές".

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζεται: "Η αλλαγή των συσχετισμών και η σημαντική ενίσχυση της ΕΣΑΚ αποτελεί το σίγουρο δρόμο για μια άλλη πορεία στον ΣΥΕΤΕ, η καταδίκη των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ θα αποτελέσει το καλύτερο μάθημα σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για τη λαθεμένη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος".

Διώξεις στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ

Αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας ο Γ. Καραμπούζης,εργαζόμενος στο πολυκατάστημα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ,που τον Σεπτέμβρη του '97 είχε διωχτεί από το κατάστημα με την κατηγορία της "υποψίας κλοπής". Η πραγματική αιτία της δίωξης του εργαζόμενου πρέπει να αναζητηθεί στη συνδικαλιστική του δράση, που προφανώς είχε ενοχλήσει την επιχείρηση. Ο εργαζόμενος με τη σειρά του έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της επιχείρησης, που θα εκδικαστεί την ερχόμενη βδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές έχουν διωχτεί εργαζόμενοι που δεν είναι αρεστοί στην επιχείρηση. Εξόφθαλμες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, είναι και αυτές του Γ. Κανιού και του Γ. Μαργιώνη από το κατάστημα του Αιγάλεω. Ο πρώτος απολύθηκε επειδή είχε συγκεντρώσει έναν αριθμό επιπλήξεων και έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Ο δεύτερος απολύθηκε λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του σε απεργία και με τη δικαιολογία της λήξης της σύμβασής του. Ωστόσο, η Επιθεώρηση Εργασίας Αιγάλεω έκρινε την απόλυση παράνομη. Και αυτή η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Σε απολογία γιατί ... απέργησαν

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Να απολογηθούν εγγράφως στο Αστυνομικό Τμήμα Παραλίας Διστόμου κάλεσε εφτά εργαζόμενους, χειριστές μηχανημάτων μεταφοράς ρευστού μεταλλεύματος, η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ,για τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις πριν λίγους μήνες, που είχαν κηρυχτεί "παράνομες" από το δικαστήριο.

Η ενέργεια αυτής της πολυεθνικής εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν καθολικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην εφαρμογή του σχεδίου "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" και στα αντεργατικά μέτρα που αυτό προβλέπει.

Οργανώνονται οι άνεργοι και στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ.-

Η δημιουργία μιας επιτροπής που θα ενώσει και θα συντονίσει την οργάνωση της πάλης των ανέργων της Πάτρας για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και την επιβίωσή τους, είναι ο σκοπός της σύσκεψης που πραγματοποιεί ομάδα πρωτοβουλίας στην Πάτρα την Τρίτη, 17 Μάρτη, στις 6.30μμ, στον Παμμικρασιαστικό, στην οδό Φώκαιας 24, στην πλατεία Ελευθερίας.Η ομάδα, που συγκροτήθηκε μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου που δημιουργείται στη χώρα με την αύξηση της ανεργίας, καλεί όλους τους ανέργους να συμμετάσχουν στη σύσκεψη.

Ανησυχεί η ΑΔΕΔΥ

Με αφορμή την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης των δικαστών, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση αναδρομικών από το δημόσιο κατ' εξαίρεση στους συνταξιούχους δικαστές, η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο.

Επισημαίνει ότι οι εξελίξεις αυτές, "που είναι αποτέλεσμα της άναρχης μισθολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν μπορούν να αξιοποιούνται κατά περίπτωση από το χώρο της Δικαιοσύνης για να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για ορισμένους συνταξιούχους δικαστές σε βάρος του συνόλου των ασφαλισμένων".

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΣΚ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ