ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» να κινητοποιήσει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, να γίνει κριτήριο ψήφου στις εκλογές

Eurokinissi

Τη συναπόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Γιούρογκρουπ για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας εργατικών - λαϊκών οικογενειών κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού χάρισε 20 εκατ. στους φαρμακοβιομήχανους, συμφώνησε σε εθελοντική (όχι υποχρεωτική) φορολόγηση - ψίχουλα των εφοπλιστών, φοροαπαλλάσσει τράπεζες και funds επί οκταετία, βγάζει τα σπασμένα στις πλάτες του λαού.

Καταργεί την όποια δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας χιλιάδων λαϊκών οικογενειών από πλειστηριασμούς. Για το 2019 προγραμματίζονται 20.000 πλειστηριασμοί, με μόνη απόφαση τραπεζών και funds όπου μεταβιβάζονται χιλιάδες δάνεια και τραπεζοϋπάλληλοι, που τους περιμένει η απόλυση.

Λεόντειες ρυθμίσεις δανείων για ένα μόνο χρόνο, που είναι αδύνατο να τηρηθούν για τους ελάχιστους που θα μπουν σ' αυτές, λόγω αυστηρότατων κριτηρίων. Ελεύθεροι πλειστηριασμοί για τα "κόκκινα" δάνεια από δω και πέρα.

Οι συζητήσεις ΣΥΡΙΖΑ - Γιούρογκρουπ δεν αλλάζουν τη συναπόφασή τους για 100.000 πλειστηριασμούς σε μια τριετία.

Κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν το κεφάλαιο. Μνημόνιο, εποπτεία διαρκείας. Κανένα ψευτοπροοδευτικό μέτωπο δεν κρύβει αυτήν τη βαθιά αντιδραστική πολιτική. Αλλωστε, εδώ μέσα η Χρυσή Αυγή προέβαλε την προστασία των τραπεζών έναντι της προστασίας των δανειοληπτών.

Το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" να κινητοποιήσει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, να γίνει κριτήριο ψήφου στις εκλογές».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Χειροτερεύει το θεσμικό πλαίσιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Ο έντονος προβληματισμός και οι επιφυλάξεις των φορέων σχετικά με τα άρθρα που αφορούν την απόκτηση της ελληνικής Ιθαγένειας κυριάρχησαν στην ακρόαση των φορέων για τις διατάξεις περί απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας που περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι επιφυλάξεις αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο 32, όπου ως βασική προϋπόθεση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας προβλέπεται η υποχρεωτική γραπτή εξέταση για την πιστοποίηση της γνώσης του αιτούντος στην ελληνική γλώσσα, ενώ το σύνολο της διαδικασίας αξιολόγησης και των προδιαγραφών της ειδικής αυτής δοκιμασίας ανατίθεται σε μεταγενέστερες Υπουργικές Αποφάσεις. Για παράδειγμα, η επιστημονική συνεργάτρια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Αννα - Ειρήνη Μπάκα, χαρακτήρισε «αρνητική αποτίμηση» τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν αυτό το θέμα λέγοντας ότι «καθιστά την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας μια τεχνική διαδικασία που ενδέχεται να αποκλείει υποψηφίους που είναι ενταγμένοι στην πολιτική και κοινωνική ζωή». Είπε ακόμα ότι μέλη της ΕΕΔΑ που συμμετέχουν στις Επιτροπές πολιτογράφησης αξιολογούν «μάλλον ως θετική την εμπειρία μιας ανοικτής διαδικασίας συνέντευξης, που ενέχει τον κίνδυνο της υποκειμενικότητας, αλλά εξασφαλίζει οπωσδήποτε τη διαπίστωση των λοιπών κριτηρίων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στη συζήτηση επί των άρθρων αναφέρθηκε στις επισημάνσεις της ΕΕΔΑ, ενώ πρόσθεσε ότι στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και η περίπτωση της προσκόμισης πιστοποιητικού ελληνομάθειας, διάταξη επίσης προβληματική, αφού δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα διδασκαλίας για τους μετανάστες στη χώρα, που σημαίνει ότι το πιστοποιητικό θα το αγοράζουν.

Επί της ουσίας, τόνισε, υπάρχουν διατάξεις που χειροτερεύουν το ισχύον νομικό πλαίσιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, όπως το άρθρο 33, όπου απαιτούνται πλέον για την πολιτογράφηση εκκαθαριστικά εφορίας για όλα τα χρόνια διαμονής του αιτούντος και όχι μόνο του τελευταίου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ή το άρθρο 35, όπου προβλέπεται απόρριψη ή αναστολή της αίτησης του αιτούντος ακόμα και για τη νόμιμη απουσία του από τη χώρα για ένα διάστημα, άρθρο που και οι φορείς το χαρακτήρισαν προβληματικό κ.ο.κ.

Από τη ΝΔ ο Μ. Βορίδης θεώρησε «ελαστικές» τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου γιατί, όπως είπε, «η ιθαγένεια αποτελεί σκληρό πυρήνα του εσωτερικού δικαίου - το σκληρότερο για την απονομή της ιδιότητας του πολίτη», ενώ είχε διαφωνήσει και με την παρουσία μεταναστών στην ακρόαση των φορέων. Το ΠΑΣΟΚ βρήκε θετικές αρκετές διατάξεις, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή με το γνωστό ρατσιστικό παραλήρημα είπε ότι προετοιμάζεται μπαράζ ελληνοποιήσεων για την αλλοίωση του πληθυσμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Ως προτάσεις «επιστημονικών» επιτροπών και όχι ως τελικό κείμενο προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, μετά το σάλο που προκλήθηκε, για το σχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και επιφέρει μια σειρά αλλαγές, με πιο σοβαρή αυτή που μειώνει την ποινή φυλάκισης για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ευνοώντας την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως στη διαδικασία της «διαβούλευσης» τα σχέδια των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών «λειτουργούν ως βάση συζήτησης, αλλά όχι ως τελικά κείμενα προς ψήφιση από το υπουργείο». Επίσης, πως θα καταθέσει τη δική του πρόταση προς τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, «η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά», ενώ για την επόμενη Τρίτη το υπουργείο προγραμματίζει συνάντηση με τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως αυτές οι προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις που έκανε ο Γ. Κυρίτσης προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στην ΕΡΤ πως «δεν θυμάμαι να έχει κανείς σκοτωθεί από μολότοφ». Η ΝΔ του απάντησε πως «το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της "Marfin" ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα». Με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η κατοχή και η κατασκευή μολότοφ μετατρέπονται σε πλημμέλημα από κακούργημα.

Εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων Χαλκίδας του ΚΚΕ

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, με θέμα: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ιδρυτική Συνέλευση του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό»

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», μετά τη συλλογή 300 και πλέον υπογραφών, καλεί το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 18.30, στον Πολυχώρο «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι) σε συνέλευση για την έγκριση του Καταστατικού και την εκλογή προσωρινής διοίκησης που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ίδρυση του Συλλόγου.

Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει συνεστίαση με ζωντανή μουσική.

Για πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://studofsoc.wordpress.com

Τιμούν τους ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας

Το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., η ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας. Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας του Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.45 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

Παραίτηση Κόκκαλη

Παραιτήθηκε χτες ο Πέτρος Κόκκαλης από δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, που είχε εκλεγεί με το συνδυασμό του Γ. Μώραλη. Αυτή η απόφαση αναζωπύρωσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο από προχτές για κάθοδο του Π. Κόκκαλη στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν έγινε γνωστή μέσω δημοσιευμάτων η πρόθεση του Π. Κόκκαλη να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης, τον κάλεσε να παραιτηθεί. Με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Π. Κόκκαλης απάντησε: «Παραιτούμαι. Θα συμμετέχω στα κοινά με δικούς μου όρους».

ΚΙΛΚΙΣ
Για τα 20 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιεί η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, την Κυριακή 17 Μάρτη στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου. Θα μιλήσουν ο Τάσος Βασιλακάκης, υποψήφιος δήμαρχος Παιονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ