ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλείνουν το αντιλαϊκό πακέτο και «αμπαλάρουν» ήδη το επόμενο

Eurokinissi

Στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του Γιούρογκρουπ όσο και της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και με ορόσημο τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 25 Μάρτη, ξετυλίγονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» από την πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάλυση της όποιας προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ζήτημα που εξετάζεται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ένταξης ή όχι στο νέο πλαίσιο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο πλαίσιο θα προβλέπει καθεστώς 12μηνης προστασίας και μάλιστα με διαδοχικούς κόφτες, όπως το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου (μέχρι 130.000 ευρώ μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις), με εισοδηματικά κριτήρια (έως 12.500 ευρώ το χρόνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 21.000 ευρώ για ζευγάρι) κ.ά.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι στην πρώτη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγησή» του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το ΔΝΤ δίνει κατευθύνσεις για πλήρη εφαρμογή των τριών μνημονίων, κλιμάκωση των ανατροπών στην αγορά εργασίας, άμεσα μέτρα στήριξης των τραπεζών, εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου για την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020), προκειμένου, όπως λένε, να δημιουργηθεί χώρος για μειώσεις φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως και περικοπές ισοδύναμες με τα αναδρομικά που ενδεχομένως να επιδικαστούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους την επόμενη περίοδο.

Στα σκαριά το επόμενο «πακέτο»

Την ίδια ώρα, εν αναμονή του κλεισίματος της 2ης «αξιολόγησης», που θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ στις 5 Απρίλη, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» και η κυβέρνηση, με βάση την ήδη υπάρχουσα συμφωνία τους, προετοιμάζουν το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης». Αυτή, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αναμένεται να ξεκινήσει το Μάη με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων τους στην Αθήνα και με ατζέντα τη «μεταρρύθμιση» στα προνοιακά επιδόματα, την αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών (επ' αυτών υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά.), τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και μαρίνα Αλίμου, την επιτάχυνση παρεμβάσεων για το Κτηματολόγιο, τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση των υπουργείων κ.ά.

Σε υποχώρηση η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, τα νεότερα στοιχεία της Γιούροστατ επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης αλλά και υποχώρησης του όγκου της βιομηχανικής παραγωγής σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το μήνα Γενάρη του 2019 σε σχέση με το Γενάρη του 2018 καταγράφεται μείωση 1,1%, ωστόσο αυτή διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ταυτόχρονα, η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» κατέγραψε ρυθμό υποχώρησης 3%. Στη Γερμανία, η πτώση στο συνολικό όγκο βιομηχανικής παραγωγής εμφανίζεται στο 3,4%, στην Ιταλία στο 0,8%, ενώ αντίθετα ενίσχυση 2,2% καταγράφεται στη Γαλλία.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Καισαριανή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει τη Δευτέρα 18 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο της Near East στην Καισαριανή, στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης το Σάββατο 16 Μάρτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 12 μ., επίσκεψη στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (Κολοτούρου Κωνσταντίνου 14, Καλαμαριά).

-- Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Καλαμαριάς στο αμφιθέατρο του 4ου - 5ου Λυκείου Βότση.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με όσους συνέβαλαν στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με τη συμμετοχή όσων συνέβαλαν στην επιτυχία των πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 17 Μάρτη και ώρα 13.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΡΙΩΝ», στο Μοσχάτο.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό αφιέρωμα, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού υλικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ