ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στην Καλαμάτα!

Στις 6.30 μ.μ. η κινητοποίηση ενάντια στη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα! Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνουν στις 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στην πόλη δηλαδή όπου η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ επιδιώκει να ξεκινήσει ένα συνέδριο που δεν έχει καμιά σχέση με διαδικασία εργατικής οργάνωσης.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, Λογιστών, Μισθωτών Τύπου - Χάρτου. Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Θεσπρωτίας, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων.

Οπως επισημαίνεται στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, είναι πλήθος «οι αντιπρόσωποι που έρχονται με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ομάδας Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ και είτε είναι οι ίδιοι εργοδότες, είτε εκλεγμένοι νόθα μέσα από σωματεία φαντάσματα από όλη τη χώρα. Επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να ελέγχουν έναν συσχετισμό στη ΓΣΕΕ και σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για να δυναμώνουν οι μηχανισμοί αυτοί που στέκονται εμπόδιο να οργανωθούν αγώνες για την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών, που στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

Παράλληλα με το κάλεσμά τους σε συνδικάτα και εργαζόμενους, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα καλούν «κάθε αντιπρόσωπο που δεν έχει καμιά σχέση με πρακτικές και μεθοδεύσεις της εποχής των Μακρήδων και Λικιαρδόπουλων, που δεν ανέχεται την παρουσία της ίδιας της εργοδοσίας μέσα σε εργατικές οργανώσεις, να συμμετέχει στη συγκέντρωση τη μέρα έναρξης του Συνεδρίου. Να μη δεχτεί να νομιμοποιήσει ένα Συνέδριο νόθων και εργοδοτών!».

Υπόθεση που αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή!

Η σημερινή κινητοποίηση των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων έρχεται ως κορύφωση της δραστηριότητας που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να φτάσει σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους η συζήτηση για την κατάσταση αυτή στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να γίνεται πλατύτερα κατανοητό γιατί αυτή η πάλη ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή.

Με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και συνελεύσεις, με ανακοινώσεις που αποκαλύπτουν και πιο εξειδικευμένα τον ρόλο των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ και σε μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ελέγχουν με τη στήριξη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνδικάτο το σύνθημα: «Εξω οι εργοδότες από τα Συνδικάτα, Συνδικάτα Εργατών - Οχι των εργοδοτών. Εξω οι "μαϊμούδες" - αντιπρόσωποι».

Μέσα από αυτήν την πολύμορφη δράση, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η διαπάλη στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι μια μάχη για τις καρέκλες, ένας «παραταξιακός καβγάς», όπως επιδιώκουν να το παρουσιάσουν διάφορα επιτελεία: Είναι μια μάχη για τον ίδιο τον προσανατολισμό των συνδικάτων, για το αν θα είναι στα χέρια των εργαζομένων ή στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.

Μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αποτυπώθηκε ανάγλυφα ο πραγματικός χαρακτήρας της σύγκρουσης:

Από τη μια μεριά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που προσπαθούν να ελέγξουν τα συνδικάτα με μπράβους, το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, την αστική δικαιοσύνη, τις δυνάμεις καταστολής, τη νοθεία, τον εξαναγκασμό εργαζομένων να ψηφίζουν απευθείας τους ανθρώπους της εργοδοσίας σε «σωματεία» - μηχανισμούς, με ψηφοδέλτια που είναι γεμάτα διευθυντικά στελέχη. Με όλα τα μέσα προσπαθούν να κρατήσουν τα συνδικάτα αποδυναμωμένα, μηχανισμούς ταξικής υποταγής των εργαζομένων στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από την άλλη μεριά, ζωντανά συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάθε τίμιος αγωνιστής που δεν δέχεται τα συνδικάτα να είναι στα χέρια του κεφαλαίου. Ολοι αυτοί παλεύουν για να πετάξουν τους εργοδότες από τα συνδικάτα, να καταστήσουν τα συνδικάτα οργανωτές της πάλης, με δημοκρατική λειτουργία και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, με πλαίσιο πάλης που στρέφεται ενάντια στην εργοδοσία, ενάντια στις κυβερνήσεις της, ενάντια στα τσιράκια τους, γιατί μόνο έτσι μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν πραγματική ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ατελείωτος ο κατάλογος της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης

Ο κατάλογος των μεθοδεύσεων που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι εργατοπατέρες και η μεγαλοεργοδοσία για να «φυτέψουν» τους ανθρώπους τους μέσα στα συνδικάτα, ώστε να διογκώνουν τη νοθεία και να αλλοιώνουν την πραγματική βούληση των εργαζομένων, είναι πραγματικά ατελείωτος.

Μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν σκληρή μάχη αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας σωρεία τέτοιων μεθοδεύσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Φέρνουν δεκάδες αντιπροσώπους - «μαϊμού» στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Οπως κατήγγειλε με συγκεκριμένα στοιχεία η ΔΑΣ, είναι τουλάχιστον 53 οι νόθοι και παράτυποι αντιπρόσωποι που δεν πρέπει να λάβουν μέρος στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι δεκάδες «μαϊμούδες» που επεδίωξαν να εκλέξουν οι εργατοπατέρες μέσα από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων...

Οι 53 νόθοι αντιπρόσωποι προέρχονται από αρχαιρεσίες που παρουσιάζουν αδικαιολόγητα τεράστια αύξηση ψηφισάντων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς καμία δράση, από αρχαιρεσίες χωρίς ή με λειψά πρακτικά, όπου εργαζόμενοι εμφανίζονται να ψηφίζουν πιο γρήγορα και από τον άνεμο (π.χ. ένας εργαζόμενος κάθε 41 δευτερόλεπτα!), από αρχαιρεσίες με εφορευτικές επιτροπές που εξελέγησαν ...μετά την έναρξή τους (!), από σωματεία που είναι εκπρόθεσμα ή δεν λειτουργούν, από διπλοψηφίες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τα τσιράκια της εργοδοσίας τις καρέκλες που χρειάζονται για να συνεχίσουν να κατσικώνονται στο σβέρκο των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων μεθοδεύσεων των εργατοπατέρων και της μεγαλοεργοδοσίας, συμπεριλαμβάνοντας και τους αντιπροσώπους - «μαϊμού» που ήθελαν να κουβαλήσουν στην ΟΙΥΕ.

  • «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής» (αρχαιρεσίες: Φθινόπωρο 2017). Φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με καθοριστική επίδραση συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «σωματείο» - σφραγίδα: Δεν εκδίδει ανακοινώσεις, δεν οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς δράση. Παρ' όλα αυτά, και στις τελευταίες αρχαιρεσίες, που ουσιαστικά οργάνωσε η ομάδα Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), με την άμεση και ασφυκτική εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σούπερ μάρκετ, ψήφισαν ξανά χιλιάδες εργαζόμενοι. Η εργοδοσία συνόδευε τους εργαζόμενους στην κάλπη και τους υποδείκνυε τι να ψηφίσουν. Χαρακτηριστικό είναι έντυπο που κυκλοφόρησε σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το οποίο αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης». Το έντυπο αφορούσε γραπτές οδηγίες διευθυντικών στελεχών σε προσωπικό καταστήματος, το οποίο ενημέρωναν τα εξής: «Θα επιλέξουμε τα ψηφοδέλτια που γράφουν μόνο το "ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ" (σ.σ. ο εργοδοτικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι αυτό που γράφει ΔΑΣ»! Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία εμφανίστηκαν ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το επικείμενο συνέδριο της ΟΙΥΕ...
  • «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο» - ΠΑΣΥΕ (αρχαιρεσίες: Γενάρης 2019). «Σωματείο» - φάντασμα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και δράση, χωρίς γνωστή έδρα, «δίδυμο αδελφάκι» του παραπάνω. Οι αρχαιρεσίες του έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Πάτρα έκανε εκλογές στα κρυφά, χωρίς καμία δημοσιοποίηση, σε αίθουσα ξενοδοχείου και σε «απόσταση ασφαλείας» από το Εργατικό Κέντρο. Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι «ενημερώθηκαν» από αναρτήσεις προϊσταμένων σε πίνακες ανακοινώσεων μέσα σε σούπερ μάρκετ για τις «οδηγίες» που έπρεπε να ακολουθήσουν. Εργαζόμενοι έρχονταν να ψηφίσουν συνοδεία των προϊσταμένων τους, ενώ την πρώτη μέρα εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη από «Σκλαβενίτη» και «My Market». Στην Αθήνα, εργαζόμενοι όπως π.χ. στην επιχείρηση ISS, «ενημερώνονταν» προφορικά αλλά και με γραπτά μηνύματα από επόπτες τους να προσέλθουν στις εκλογές, με υποδείξεις μάλιστα να ψηφίσουν... τον «εκπρόσωπο της εταιρείας μας»!
  • «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ)». Πρόεδρος ο Θ. Βασιλόπουλος, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης «Ενιαίο» (ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα). Στις 15/11/2018, με ευθύνη του «Ενιαίου», έγινε παρωδία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης στο κτίριο του ΟΛΠ, παρουσία του επικεφαλής της Ασφάλειας της COSCO και πρώην λιμενάρχη Πειραιά. Παρών ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς, που στήριξε ανοιχτά την απαράδεκτη διαδικασία. Αν δεν ήταν οι τοποθετήσεις της ΔΑΣ, η διαδικασία θα είχε λήξει μέσα σε λίγα λεπτά. Συμμετείχαν 105 άτομα σε σύνολο 14.000 μελών... Ο Θ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι το μητρώο εμφανίζει τόσα μέλη γιατί έχει να εκκαθαριστεί από το 1922! Και ότι τα οικονομικά εντάξει μέλη είναι 350! Αργότερα στα πρακτικά γράφτηκε ότι ήταν 370. «Λεπτομέρεια»: Οι συνδρομές παρακρατούνται απευθείας από τη μισθοδοσία... Διάτρητη ήταν και η διαδικασία εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής: Ψηφοφορία χωρίς μητρώο μελών, χωρίς ταυτότητες, χωρίς παραβάν, όπου μπορούσε να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο δικηγόρος - δικαστικός αντιπρόσωπος δέχτηκε να ξεκινήσει η διαδικασία και απέρριψε τις ενστάσεις της ΔΑΣ. Η νοθεία συνεχίστηκε στις αρχαιρεσίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδικασία στο Ηράκλειο), ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι στην κατάσταση ψηφισάντων περισσεύουν τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ, MSC. Στους ψηφίσαντες περιλαμβάνεται και ο Γ. Σ., διευθυντής μάρκετινγκ της «Attica Group», γιος του αντιπροέδρου της επιχείρησης, ο οποίος διατηρεί τη θέση του προέδρου στην εργοδοτική οργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας!
  • «Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία» (ΠΝΟ): Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ και των σωματείων - σφραγίδων της είναι ότι λειτουργούν ως μηχανισμός των εφοπλιστών. Το αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας χαρακτηρίζεται από: Τη διατήρηση σωματείων - σφραγίδων. Την εφαρμογή πλειοψηφικού συστήματος (και όχι της απλής αναλογικής) στις αρχαιρεσίες πολλών ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην εκπροσώπησή τους στην ΠΝΟ. Τους αυθαίρετους περιορισμούς στην αντιπροσώπευση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην ΠΝΟ. Την «ex officio» συγκρότηση της διοίκησης της ΠΝΟ από τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι με εκλογή που βασίζεται στην απλή αναλογική. Ακόμα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ (Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών, Ναυτών M/S-Π/Κ) δεν έχουν τροποποιήσει το καταστατικό τους και δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική.
«Απογείωση» ψηφισάντων από το πουθενά και... «συνδικαλιστικές» μπίζνες

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων συνεδρίων της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε μια μακρόχρονη περίοδο απομαζικοποίησης, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε τις περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά παρουσιάζουν τεράστια αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό!

Παραδείγματα: Τα Εργατικά Κέντρα Λακωνίας (αύξηση ψηφισάντων 45%), Φαρσάλων (αύξηση 52%), Αλμυρού (αύξηση 91%). Ακόμα, από Εργατικά Κέντρα χωρίς καμία δράση, ούτε καν λειτουργία ΔΣ, έχουν έρθει αποτελέσματα όπως τα εξής: Αλεξάνδρειας, αύξηση ψηφισάντων 84%. Διδυμότειχο, αύξηση ψηφισάντων 255%. Κιλκίς, αύξηση 242%!

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η μετατροπή των συνδικάτων σε επιχειρήσεις από τους εργατοπατέρες. Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα, σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (σε Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.α.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση προγραμμάτων. Αποκαλύφθηκε η συστηματική προσπάθεια τα Εργατικά Κέντρα να μετατραπούν σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονται να είναι «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα σωματεία να τους εμφανίσουν ως «ψηφίσαντες», έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ - συνήθως ως «σωματεία» Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κοντά σε αυτά, χαρακτηριστικά παραδείγματα «συνδικαλιστικών» μπίζνες αποτελούν ο... λαβύρινθος των επιχειρηματικών πάρε - δώσε του εργοδότη - «συνδικαλιστή», Δ. Καραγεωργόπουλου, και οι διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που συμμετέχουν απευθείας ως μέτοχοι σε κατά τόπους «Αναπτυξιακές» Ανώνυμες Εταιρείες, μαζί με αρχές της Τοπικής Διοίκησης και εργοδοτικές οργανώσεις...

Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας: Οι ίδιες δυνάμεις που ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, άλλαξαν ΑΦΜ, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, έστησαν το «Εργατικό Κέντρο Περιφέρειας Φθιώτιδας» και τώρα ετοιμάζονται να έρθουν «κύριοι» στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ!

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΥΕ
Υπόδειγμα εργατοπατερισμού...

Την πρώτη φορά έφεραν μπράβους για να «νομιμοποιήσουν» τους νόθους και τους διευθυντάδες, τη δεύτερη δεν εμφανίστηκαν καν στο «συνέδριο» που οι ίδιοι ανήγγειλαν, την τρίτη πήγαν να κάνουν «συνέδριο λίγων και εκλεκτών», σε εργάσιμες μέρες, με διαδικασίες μέσω e-mail και αποκλεισμούς σωματείων...

Και τις τρεις φορές, οι προσπάθειες της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) να επιβάλει τη νοθεία και την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση έπεσαν στο κενό.

Οι εν λόγω «εκλεκτοί» εργατοπατέρες της εργοδοσίας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του... «σύγχρονου» εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς σε αυτή την κουστωδία συμπρωταγωνιστούν ο εργοδότης και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, η ομάδα Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΑΚΕ.

Εμπόδιο στη νοθεία και τον εκφυλισμό στάθηκαν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι που είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να αλωθούν τα σωματεία από την εργοδοσία και τα τσιράκια της.

Αναλυτικότερα, την πρώτη φορά το συνέδριο είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 23/2 και την Κυριακή 24/2. Εκεί προσπάθησαν να κάνουν συνέδριο νόθων αντιπροσώπων με την παρουσία μπράβων, νομίζοντας ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν και θα εμποδίσουν όσους αγωνίζονται για πραγματικά συνδικάτα των εργαζομένων. Απέτυχαν.

Τη δεύτερη φορά όρισαν το «συνέδριο» να γίνει καθημερινές, Τετάρτη 6/3 και Πέμπτη 7/3. Οι εργατοπατέρες ανακοίνωσαν τις νέες ημερομηνίες στο «παρά 5» και την ίδια ώρα ζητούσαν προκλητικά από τους αντιπροσώπους να πληρώσουν οι ίδιοι για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους. Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, εργαζόμενοι και σωματεία, συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το ξενοδοχείο όπου υποτίθεται πως θα γίνονταν οι εργασίες, ωστόσο οι «συνδικαλιστές» της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΙΥΕ παρέμεναν άφαντοι, μέχρι που τους «ξετρύπωσε» αντιπροσωπεία εργαζομένων στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Κατόπιν εορτής, στο χώρο αναγκάστηκαν να παρουσιαστούν ο γενικός και ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΙΥΕ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, όπως ακριβώς αξίζει σε έναν άνθρωπο της εργοδοσίας, εργοδότης και ο ίδιος, χρησιμοποίησε την πίσω πόρτα χωρίς να καταφέρει να αποφύγει την κατακραυγή των εργαζομένων...

Την τρίτη φορά οι εργατοπατέρες ανακοίνωσαν πως το «συνέδριο» θα γίνει ξανά καθημερινές (Τρίτη 12/3 και Τετάρτη 13/3), έχοντας ξανά προφανή στόχο να εμποδίσουν τη συμμετοχή. Οι ίδιοι εργατοπατέρες, που ζητούσαν από τους αντιπροσώπους να πληρώσουν μόνοι τους τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, είχαν φροντίσει να κλείσουν δωμάτια και εισιτήρια μετακίνησης για «δικούς» τους αντιπροσώπους στο πολυτελές ξενοδοχείο, πριν καν ανακοινωθεί το μέρος του συνεδρίου. Στην είσοδο του κτιρίου βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις και ασφαλίτες. Από την προηγούμενη μέρα είχαν μοιραστεί κάρτες αντιπροσώπων, ενώ είχαν εκδοθεί και διπλές κάρτες. Οι εργατοπατέρες είχαν κλείσει δύο αίθουσες: Μία μεγάλη όπου θα γινόταν η υποτιθέμενη συνέλευση, ως αντιπερισπασμός, και μία μικρή, στον 8ο όροφο, προκειμένου να κάνουν εκλογές σαν τους κλέφτες. Απέτυχαν και τρίτη φορά...

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο γίνονταν αυτά, ο εργοδότης Καραγεωργόπουλος και απερχόμενος πρόεδρος της ΟΙΥΕ σκηνοθετούσε ένα «συνέδριο» άλλης Ομοσπονδίας για να εκλεγεί από εκεί αντιπρόσωπος. Τρανταχτή απόδειξη ότι τα συνδικάτα για τους ανθρώπους της εργοδοσίας είναι απλά εργαλεία που χρησιμοποιούν, πότε το ένα, πότε το άλλο, για να κάνουν τη δουλειά τους: Να υπηρετούν τους κεφαλαιοκράτες.

«Αριστερό άλλοθι» στο μαύρο μέτωπο...

Τη στάση των δυνάμεων της ΛΑΕ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, που με μεγάλη προθυμία έσπευσαν να πάρουν τη θέση τους στο μαύρο μέτωπο των εργοδοτικών συνδικαλιστών ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και στέλεχος της ΛΑΕ, Γ. Κανέλλης, είναι ο εμπνευστής ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναπαράγοντας τις αισχρές κατηγορίες ενάντια στο ΠΑΜΕ και κάνοντας λόγο για «τραμπούκους» που «διαλύουν συνέδρια»... Την επίμαχη ανακοίνωση φέρεται να υπογράφουν ο «Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων», τα σωματεία των Ελαιοχρωματιστών και των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ούτε καν συνεδρίασαν τα ΔΣ των σωματείων που υπογράφουν».

«Το στέλεχος της ΛΑΕ, κατά τα άλλα "αριστερός", αντί να καταδικάσει τη νοθεία που εξελίσσεται μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με την επιβολή νόθων αντιπροσώπων, την προσπάθεια της εργοδοσίας να έχει φυσική παρουσία μέσα στο Συνέδριο, τις δυνάμεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν τα πάντα ώστε να συνεχίσει η ΓΣΕΕ να είναι στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Αυτή είναι η κατρακύλα της ΛΑΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που συνδιοικεί τόσα χρόνια με τη ΝΔ στο ΕΚ Καλαμάτας. Στηρίζει το σχέδιο εργοδοσίας - μηχανισμών για αλλοίωση των συσχετισμών, με στόχο η ΓΣΕΕ να παραμείνει στήριγμα των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Μάλιστα, παίρνει και συγκεκριμένο καταμερισμό, δίνοντας "αριστερό άλλοθι"».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στα μέλη των σωματείων που φέρεται να συνυπογράφουν την απαράδεκτη ανακοίνωση, να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα, ώστε «όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε "Εξω οι νόθοι και η εργοδοσία!".

«Καλές δουλειές... »

Σχόλιο του ΠΑΜΕ για τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του γνωστού εργοδότη - «συνδικαλιστή», Δ. Καραγεωργόπουλου, να εκλεγεί αντιπρόσωπος για το επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η προσπάθεια του εργοδότη Καραγεωργόπουλου, στελέχους της ΠΑΣΚΕ, να εκλεγεί αντιπρόσωπος στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από 4 Ομοσπονδίες και 4 Εργατικά Κέντρα, απέτυχε. Οι εργαζόμενοι τον έστειλαν αδιάβαστο. Δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί από καμία συνδικαλιστική οργάνωση.

Με βάση την εγκύκλιο της ΓΣΕΕ με αριθμό 7 στις 12 Σεπτέμβρη του 2018 και με βάση το άρθρο 18 του Καταστατικού της, έπρεπε να είχε καταθέσει τα νομιμοποιητικά έγγραφα της οργάνωσης από την οποία δήθεν εξελέγη (Καζίνο). Η ημερομηνία κατάθεσης των εγγράφων έχει παρέλθει, κανένα έγγραφο δεν έχει κατατεθεί, καμία παραίτηση αντιπροσώπου.

Επομένως το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Καραγεωργόπουλος, δεν μπορεί να είναι πλέον αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία στον νέο του ρόλο στην Ενωση των Εργοδοτών, που διευρύνεται με ένα ακόμη μέλος.

Και... καλές δουλειές!».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει προβοκατόρικο σχέδιο σε βάρος των ταξικών συνδικάτων

Απαντώντας σε νέο προκλητικό δελτίο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ αργά χτες το βράδυ, με το οποίο συνεχίζει τα ψέματα κάνοντας λόγο περί «τραμπουκισμών στελεχών του ΠΑΜΕ πριν την έναρξη του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ», το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σχολιάζει τα εξής:

«Συνδικαλιστές και από τις άλλες δυνάμεις μάς καταγγέλλουν προβοκατόρικο σχέδιο απέναντι στα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Είναι ο ίδιος εργοδοτικός μηχανισμός που βρίσκεται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον γνωστό εργοδότη - εργατοπατέρα Καραγεωργόπουλο.

Με ψέματα και λάσπη επιδιώκουν να διαμορφώσουν κλίμα για να οργανώσουν ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εργοδοτών, εκατοντάδων διευθυντικών στελεχών και ανύπαρκτων συνδικάτων. Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι συνέδριο εργατικής οργάνωσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αγνοήσουν αυτήν τη χούφτα εργατοπατέρων που παριστάνουν τους ηγέτες της εργατικής τάξης και να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν αυτές τις μέρες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Ολες και όλοι στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 6.30 μ.μ.».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ