ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εκανε έργα αποκατάστασης στην παραλιακή και τον καλούν σε απολογία!

Να δώσει «εξηγήσεις» στην προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας καλείται σήμερα Τετάρτη ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σχετικά με τις παρεμβάσεις των υπηρεσιών του δήμου για την αποκατάσταση ζημιών στην παραλιακή οδό Ποσειδώνος στο Ρίο.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν σε εργασίες στις 27 και 28 Φλεβάρη ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζημιές που είχαν προκληθεί από την έντονη κακοκαιρία στους παραλιακούς δρόμους του Ρίου και του Ακταίου, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Οικονομικών και θεωρούνται χώροι αιγιαλού και παραλίας. Παράλληλα, σημειώνεται πως οι παρεμβάσεις ήταν αναγκαίες για την ασφάλεια των διερχομένων και την εξασφάλιση της κυκλοφορίας σε δρόμους που εξυπηρετούν χιλιάδες δημότες της Πάτρας.

Ο δήμος Πατρέων τονίζει πως «με δεδομένο ότι η Κτηματική Υπηρεσία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, καλούμε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην περιοχή, που το προηγούμενο διάστημα ήταν λαλίστατοι, χρεώνοντας στη δημοτική αρχή την ευθύνη για την κατάσταση των παραλιακών οδών, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν το γεγονός. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε είδους δίωξη του δημάρχου και των Υπηρεσιών του δήμου, γιατί έκαναν το καθήκον τους».

Υπενθυμίζουμε πως στο θέμα είχε αναφερθεί ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμου σε σχόλιό του προς τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση» (ΡΑΠ), την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 26 Φλεβάρη. Ειδικότερα, είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως η δημοτική αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης, καθώς ανήκουν στο Δημόσιο, πως «κάθε παρέμβαση ή έργο από το δήμο θεωρείται παράνομη» και πως «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που και στο δήμο μας κινήθηκαν διαδικασίες, ακόμα και αυτόφωρες, για ανάλογες παρεμβάσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά μέτρα για τα προβλήματα σε σχολείο στο Μενίδι

Το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών
Το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών φέρνει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη και απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, αναφέρεται: «Επανερχόμαστε με νέα Ερώτηση για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των δήμων Αχαρνών και Φυλής. Στη συγκεκριμένη Ερώτηση θέλουμε να αναφερθούμε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.

Το συγκεκριμένο σχολείο, όπως και πολλά άλλα σχολεία στους δήμους Αχαρνών και Φυλής, στεγάζεται σε κοντέινερ. Μάλιστα, ακόμα και τα ίδια τα κοντέινερ είναι σε άθλια κατάσταση, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί και για άλλες δουλειές πριν χρησιμοποιηθούν ως "αίθουσες διδασκαλίας". Βεβαίως, ούτε λόγος για αυτονόητα πράγματα που πρέπει να έχει ένα σχολείο, όπως, για παράδειγμα, αίθουσα εκδηλώσεων.

Ταυτόχρονα, το προαύλιο του συγκεκριμένου σχολείου είναι σε άσχημη κατάσταση, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, ενώ δεν υπάρχει καν ένα στέγαστρο για να προφυλάσσει εκπαιδευτικούς και μαθητές από τη βροχή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και ολοκληρωμένα όλα τα οξυμένα προβλήματα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών που χρόνια ταλαιπωρούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δεν απέκλεισε την κατασκευή ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη

Επιτείνουν τις ανησυχίες των κατοίκων της Μεγαλόπολης οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής, στις 9 Μάρτη, στην Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ή όχι Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) σε ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή. Πρόκειται για τη δημιουργία του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Παλαιοχούνη. Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πει εάν θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εκτάσεις που έχουν υποστεί τη λιγνιτική εκμετάλλευση, παράλληλα με την περιβαλλοντική αποκατάστασή τους από τη ΔΕΗ, να αξιοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους από το κράτος, για τη δημιουργία απαραίτητων κοινωνικών υποδομών για τη λαϊκή οικογένεια.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια «οι κάτοικοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής ζουν με τον εφιάλτη και τον κίνδυνο να γίνει η Μεγαλόπολη χώρος υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων». Ενδεικτικά σε επιστολή που στάλθηκε από το υπουργείο στους κατοίκους της Μεγαλόπολης ανέφερε ότι στον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι σε χώρους όπου υπήρχαν παλιά λιγνιτικά εργοστάσια και τώρα είναι ανενεργά μπορεί να δημιουργηθούν ΧΥΤΕΑ. Ομως, τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα είναι τα λιγνιτικά πεδία στη Β. Ελλάδα και η Μεγαλόπολη.

Προειδοποίησε για την οικολογική καταστροφή που προδιαγράφεται καθώς στο χώρο όπου σχεδιάζεται να γίνει ο ΧΥΤΕΑ υπάρχει κοντά υδροφόρος ορίζοντας μεγάλου μέρους της Πελοποννήσου. Ανέφερε και τους κινδύνους που παραμονεύουν από το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμάτων με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ, καθώς η μέχρι τώρα πείρα δείχνει ότι στο κυνηγητό του κέρδους των ιδιωτών παραβιάζονται περιβαλλοντικοί όροι ενώ το κόστος «είναι απλησίαστο για το λαό». Οπως επισήμανε, «δεν υπάρχει ολοκληρωμένος περιφερειακός εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, με αποτέλεσμα να υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων».

Από την πλευρά του, ο Σ. Φάμελλος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ο ΧΥΤΕΑ ήταν για το θάψιμο του αμίαντου. Ετσι, αφού αναρωτήθηκε, «είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που δημιουργεί κινδύνους για το περιβάλλον;» πρόσθεσε: «Μπορούν να γίνουν ασφαλή έργα ακόμα και στο κέντρο των πόλεων (...) Θέλω να συμφωνήσουμε μαζί ότι θα είμαστε πολύ αυστηροί όλοι από όλους τους χώρους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε κανέναν υδροφορέα (...) Αυτήν την επιστήμη την καινούργια, την καινοτομία και τη γνώση του περιβάλλοντος, που την έχει η Ευρώπη, πρέπει να τη διεκδικήσει και η Ελλάδα, γιατί έχει τους επιστήμονες».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Αίτηση εξαίρεσης κατά της προέδρου

Σε αίτηση εξαίρεσης κατά της προέδρου Μ. Κουτέρη προχώρησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Αυτό γίνεται ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την περίοδο 2008 - 2010, με κατηγορουμένους 35 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματίες. Σημειωτέον, και μία συνάδελφός της, εφέτης, προσέφυγε πριν από λίγο καιρό στο δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας να αυτοεξαιρεθεί διότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί της. Η Α. Πρίφτη προχώρησε σε αυτήν την κίνηση θεωρώντας υποτιμητική τη συμπεριφορά της προέδρου του δικαστηρίου, η οποία της επέρριψε ευθύνες για διαρροή των μυστικών της διάσκεψης στους συνηγόρους. Στη διαδικασία όμως, χτες, επανήλθαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, καταθέτοντας αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της προέδρου Μ. Κουτέρη για έλλειψη νηφαλιότητας και υπόνοιες μεροληψίας εκ μέρους της.

Σημειωτέον, παρά το γεγονός ότι η δίκη ήταν δεδομένο ότι θα κρατήσει καιρό, δεν έχει οριστεί αναπληρωτής πρόεδρος. Αν γίνει δεκτή δηλαδή η αίτηση εξαίρεσης, τότε η δίκη πρέπει να αρχίσει από την αρχή. Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο τότε επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Αγγελος Φιλιππίδης, η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αν. Σακελαρίου, επιχειρηματίες κ.ά.

Μετανάστης έπεσε από στύλο της ΔΕΗ

Ο πολύμηνος εγκλωβισμός μεταναστών και προσφύγων στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου οδηγεί σε πράξεις απελπισίας. Χτες, στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, απελπισμένος μετανάστης ανέβηκε σε στύλο της ΔΕΗ και χτυπήθηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό. Στο σημείο έφτασαν διασώστες από το ΚΥΤ, οι οποίοι τον μετέφεραν στο Κέντρο, από όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο μετανάστης φέρει εγκαύματα α' και β΄ βαθμού.

Τραγικές συνθήκες επικρατούν στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου ξεριζωμένοι άνθρωποι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εγκαταστάσεις που προορίζονταν για τη στέγαση σημαντικά μικρότερου αριθμού ατόμων, ενώ το κλίμα βαραίνει η προοπτική της απέλασης για πολλούς από αυτούς.

Συγκέντρωση για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα στο Μενίδι

Σήμερα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Μεγάλη συγκέντρωση σωματείων και φορέων των δήμων Αχαρνών και Φυλής πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου, με σύνθημα «Οταν βρέχει πνιγόμαστε και όταν δεν βρέχει μας "πνίγει" η αδικία, η φτώχεια και η υποβάθμιση». Πρόκειται για μια κινητοποίηση σε συνέχεια πρωτοβουλιών που προηγήθηκαν, για μια σειρά από μέτωπα που υποβαθμίζουν τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απευθύνουν οι εξής φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σύνδεσμος Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ), Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (παράρτημα Μενιδίου), Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Σωματείο ΟΤΑ Φυλής, Σύλλογος Γονέων Α' ΓΕΛ Αχαρνών.

Αποφάσεις συμμετοχής πήραν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής καθώς και η Δ' ΕΛΜΕ Αττικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ