ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πλούσια δράση στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Απεργούν σήμερα οι οικοδόμοι όλης της χώρας

Σήμερα απεργούν οι οικοδόμοι (φωτ. από τη στάση εργασίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης)
Σήμερα απεργούν οι οικοδόμοι (φωτ. από τη στάση εργασίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης)
Με σημαντικούς σταθμούς, όπως η σημερινή πανοικοδομική απεργία, τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 20/3 στην Αττική και η απεργία στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών στις 29/3, συνεχίζεται η πολύμορφη δραστηριότητα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, υπεράσπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 20/3 στην Αθήνα θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Την ίδια μέρα συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στην Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καλεί σε μαζική συμμετοχή, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους».

Σήμερα η πανοικοδομική απεργία

Σήμερα, Τετάρτη, οι οικοδόμοι κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία και οργανώνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις εξής πόλεις: Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Κάνιγγος. Θεσσαλονίκη 11 π.μ., υποκατάστημα ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους. Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ικαρία, 12 μ. Εύδηλος. Καβάλα, 11 π.μ., Αντιπεριφέρεια. Καλαμάτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Καρδίτσα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Λαμία, 10 π.μ., υποκατάστημα ΙΚΑ. Λάρισα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Λευκάδα, 10 π.μ., Αγ. Μηνάς. Πάτρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων Συνδικάτα Οικοδόμων πραγματοποιούν μέχρι και την τελευταία στιγμή εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, προκηρύσσει πανελλαδική 24ωρη απεργία για αύριο και καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Συμμετοχή στην απεργία έχουν αποφασίσει, επίσης, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας.

Απεργία και στα Τρόφιμα - Ποτά στις 29/3

Απεργία για τις ΣΣΕ πραγματοποιεί στις 29/3 και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία να γίνουν μια γροθιά, ενάντια στους εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως «εμπόδιο» για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.

Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας και «Νηρέα» Θεσπρωτίας.

Στις αποφάσεις συμμετοχής στην κλαδική απεργία προστέθηκε αυτή της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/3 στο χώρο του εργοστασίου, μετά από συλλογή υπογραφών των εργαζομένων, κόντρα στη στάση του προεδρείου της εργοδοτικής διοίκησης του Σωματείου, το οποίο μάλιστα απουσίασε προκλητικά από τη συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι συζήτησαν και πήραν αποφάσεις για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Υπογραμμίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2012, έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους, καθώς η διοίκηση και η διεύθυνση του εργοστασίου, αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους, προχώρησαν σε περικοπές μισθών έως και πάνω από 50%, παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι ισολογισμοί της επιχείρησης ήταν θετικοί και ο τζίρος σημείωσε αύξηση. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των κουτσουρεμένων μισθών, για τις οποίες η διοίκηση και η διεύθυνση συνιστούν... υπομονή.

Στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη κλαδική απεργία που κηρύχθηκε από την Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να δοθεί στη διοίκηση και τη διεύθυνση της επιχείρησης χρονικό περιθώριο μέχρι τα μέσα Απρίλη, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή μισθοδοσία των εργαζομένων, με την καταβολή της στο τέλος κάθε μήνα. Αν αυτό δεν συμβεί και διαπιστωθεί ότι, για άλλη μια φορά, τους κοροϊδεύουν, τότε οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση στις 21/4, με μοναδικό θέμα αν η επόμενη απεργία θα είναι 48ωρη ή διαρκείας μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν ακόμα να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των επιδομάτων που καταργήθηκαν (γάμου, ανθυγιεινό) ή περικόπηκαν (παιδιών, πολυετίας, σπουδών), άμεσα να λυθεί το πρόβλημα με τα ρεπό και τις υπερωρίες στα τμήματα παραγωγής, να βγαίνει και να αναρτάται στον πίνακα το πρόγραμμα υπηρεσιών για όλο το μήνα.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Πρωτοβουλίες για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων αναλαμβάνουν και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Χτες, κλιμάκια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, πραγματοποίησαν περιοδείες σε βιομηχανικές μονάδες της Φθιώτιδας.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου).

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει αύριο, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ και την προετοιμασία πανεργατικής συγκέντρωσης στις 21/3, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Κοινή σύσκεψη πραγματοποίησαν προχτές το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Ελευσίνας), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Σωματείο Εργαζομένων στους δήμους Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και πέριξ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στην Ελευσίνα στις 20/3.

-- Οι φορείς της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας καλούν σε σύσκεψη σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αριστείδου 92).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου οργανώνει σήμερα σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης ΕΒΕ (παλιό 3ο Δημοτικό, Πηλέως 56).

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί σε σύσκεψη σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εβρου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 17/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Δυσκαμψία» για την ΕΕ οι ίδιες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Στη συζήτηση για τις «υστερούσες περιφέρειες στην ΕΕ» παρενέβη χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

«Η έκθεση για τις λεγόμενες "υστερούσες περιφέρειες της ΕΕ" εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα δήθεν προβληματικών εξαιρέσεων, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σε μια ευημερούσα ΕΕ. Ομως, το παραμύθι της "σύγκλισης" που για χρόνια προβάλλατε, χρεοκόπησε. Η "πολιτική συνοχής" σας είναι η ζούγκλα που ζουν ήδη οι εργαζόμενοι από άκρη σε άκρη στην ΕΕ. Είναι οι επιδοτήσεις όλες ιδρώτας των εργατών, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με προϋπόθεση τα σκληρά αντεργατικά μέτρα διαρκείας στο όνομα της ανάπτυξης.

Στην έκθεση προκλητικά θεωρείτε ως δυσκαμψία ακόμα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή στοχοποιείτε ακόμα και την παραμικρή υποψία να υπάρχουν ΣΣΕ. Κριτήριό σας το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" και το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που προβλέπονται και μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια...

Στις 88 νέες θυσίες - προαπαιτούμενα της 4ης "αξιολόγησης", οι εργάτες στην Ελλάδα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 20 του μήνα απαντούν και διεκδικούν: Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς».

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΣΟ

Μήνυμα αλληλεγγύης για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα έστειλε στο ΠΑΜΕ η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Στο μήνυμά της η ΠΣΟ «εκφράζει την ταξική της αλληλεγγύη στις συνεχιζόμενες μαζικές κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών στην Ελλάδα», με τις οποίες «οι εργαζόμενοι, οργανωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες από διάφορους κλάδους, διεκδικούν από τους εργοδότες την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, και επαναφορά του βασικού μισθού». Κάνοντας ειδική αναφορά στις τρέχουσες κινητοποιήσεις στις Κατασκευές, τα Τρόφιμα - Ποτά, τους Ηθοποιούς και τους Μουσικούς, η ΠΣΟ υπογραμμίζει ότι «κάθε αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση σε κάθε χώρα, είναι κομμάτι του διεθνούς αγώνα ενάντια στην καταπίεση, ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ