ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ
Αντάλλαξαν επαίνους για την αντιλαϊκή πολιτική σε Ελλάδα και Πορτογαλία

Eurokinissi

Το «θετικό παράδειγμα» της Πορτογαλίας, όπου οι εργαζόμενοι τσακίζονται για την καπιταλιστική ανάκαμψη και μετά την τυπική «λήξη» του μνημονίου, εξήρε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πορτογάλο Πρόεδρο, Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα.

Εκθειάζοντας το έργο της σοσιαλδημοκρατικής πορτογαλικής κυβέρνησης και σκιαγραφώντας το αντιλαϊκό περιεχόμενο της «επόμενης μέρας» για την Ελλάδα, μετά δηλαδή την τυπική ολοκλήρωση του μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τη φιλοδοξία του να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο με την Πορτογαλία, για να κατοχυρωθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Οπως είπε, το παράδειγμα της Πορτογαλίας αποτελεί «ένα προηγούμενο δεσμευτικό, και για τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι «ήδη βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά στους οικονομικούς δείκτες». Απ' την πλευρά του ο Ντε Σόουζα απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, που και η Πορτογαλία μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζε».

Οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Πορτογάλος Πρόεδρος δεν μπορούν να κρύψουν ότι όπως και σε όλη την ΕΕ, υλοποιούν την ίδια αντεργατική πολιτική, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει μνημόνιο ή όχι σε κάθε χώρα. Αλλωστε στην Πορτογαλία, με την οποία ο Αλ. Τσίπρας βρίσκει «πολλά κοινά σημεία», το 21,1% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο μισθός την περίοδο 2015 - 2017 «αυξήθηκε» μόλις κατά 0,7%, ενώ το 26,4% των εργαζομένων (σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης) παίρνουν μισθό 310 - 600 ευρώ. Οσον αφορά τις συντάξεις, το 2015 το 72,8% λάμβανε σύνταξη μέχρι 419 ευρώ, με το 13,3% να μην υπερβαίνει τα 262 ευρώ.

Οχι τυχαία, αυτό το παράδειγμα το βρίσκει «θετικό» και ο ΣΕΒ, που σε πρόσφατη παρέμβασή του επιχείρησε να συγκρίνει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με αυτές στην Πορτογαλία, διαπιστώνοντας πως η πορεία της οικονομίας της τελευταίας δείχνει ότι «οι κύριες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής παρέμειναν προσανατολισμένες προς σταθεροποιητικές πολιτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος», εννοώντας την πιο αποφασιστική εφαρμογή των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Διεθνής συνάντηση σοσιαλδημοκρατών

Στο μεταξύ, σε αναζήτηση νέων εκδοχών εξαπάτησης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, διοργανώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα διεθνής συνάντηση «Για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική της ενωτικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων». Πρόκειται για μάζωξη που παίρνει τη «σκυτάλη» από το «1ο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Φόρουμ», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Μασσαλία, με τη συμμετοχή σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, διαφόρων μεταλλαγμένων Κομμουνιστικών Κομμάτων, στελεχών των Πρασίνων και διαφόρων εργοδοτικών συνδικαλιστών, με διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία «ενός νέου χώρου για μακροπρόθεσμη πολιτική συνεργασία». Μεταξύ άλλων στη συνάντηση θα εκπροσωπηθούν σοσιαλδημοκρατικά και οπορτουνιστικά κόμματα και σχήματα από την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Καταλονία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Ρόλο «πρώτου βιολιού» θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις εργασίες θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση αλληλεγγύης στους Γάλλους εργάτες στο Στρασβούργο

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ μαζί με τους εργάτες
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ μαζί με τους εργάτες
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε χτες έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, η Γαλλική Εθνική Ομοσπονδία Εργατών Μεταλλείων και Ενέργειας (FNME-CGT) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τους ευρωβουλευτές του Κόμματος Κ. Παπαδάκη και Σ. Ζαριανόπουλο.

Η Ομοσπονδία Εργατών Μεταλλείων και Ενέργειας κινητοποιείται ενάντια στους σχεδιασμούς που προωθούν στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν και η Ευρωπαϊκή Ενωση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αρχής γενομένης από την παράδοση μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής. Πρόκειται για τους ίδιους σχεδιασμούς που προωθεί στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με την ΕΕ, μετατρέποντας την Ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα των Γάλλων εργατών, τόνισε ότι η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας εφαρμόζεται ήδη με ενιαίο τρόπο σε όλη την ΕΕ από τις αστικές κυβερνήσεις και τα ευρωενωσιακά όργανα, με την ενεργή στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου. Αναφέρθηκε στους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, που προκαλούν τους πολέμους, όπως αυτούς που μαίνονται στη Μ. Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ μετέφερε και την εμπειρία από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, προώθησαν την αντιλαϊκή αυτή πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει σήμερα τη «χαριστική βολή».

Τόνισε ότι τα μέλη του ΚΚΕ πρωτοστατούν μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ, για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και τα εργατικά δικαιώματα, και κάλεσε τους εργάτες να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους σε κάθε χώρα και σε όλη την Ευρώπη ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους για να γίνει η Ενέργεια από απρόσιτο εμπόρευμα κοινωνικό αγαθό.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
«Ξέπλυμα» της κυβερνητικής πολιτικής που αναπαράγει την ανισοτιμία

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση του Συμβουλίου του Ευρώπης «για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας». Το ν/σ περιέχει και άλλες διατάξεις που αφορούν στην «Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης - πλαίσιο, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών», αλλά και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας σε σημείο ώστε να έχει πρόσβαση ακόμα και στα αρχεία συλληφθέντων στα κράτη που είναι μέλη της, ακόμα και σε DNA.

Από τις τοποθετήσεις της χτεσινής συνεδρίασης ξεχώρισε αυτή της Χριστίνας Σκαλούμπακα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Σύμβαση δεν κάνει καμία αναφορά «στον εφιάλτη της εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας, στη βία της ανεργίας, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Στη βία τού να μην έχεις αργία ούτε μια Κυριακή, που στέλνει τη μητρότητα στο "απόσπασμα", γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος. Στη βία που θεωρεί την προστασία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ ατομική υπόθεση των γυναικών και μάλιστα ακριβοπληρωμένη. Στη βία που βάζει στον πάγο το δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών στη συνδικαλιστική δράση και την απεργία (...) Χωρίς την εξάλειψη αυτής της βίας δεν θα υπάρξουν ποτέ οι προϋποθέσεις για να εξαλειφθεί και η ενδοοικογενειακή βία», επισήμανε. Ενώ τόνισε ότι όσον αφορά τις όποιες θετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται, δεν υπάρχει «καμία εγγύηση για την εφαρμογή τους στην πράξη».

Ανέδειξε ότι «η βία εμφανίζεται πάνω στο έδαφος των εκμεταλλευτικών σχέσεων, ως απόρροια της συνείδησης και των αντιλήψεων που αυτές οι εκμεταλλευτικές σχέσεις δημιουργούν και των προτύπων που καλλιεργούν και αναπαράγουν. Σήμερα που η επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση της κερδοφορίας τους γίνεται ολοένα και πιο βάρβαρη στους λαούς και ιδιαίτερα στις γυναίκες, τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάζονται».

Δείχνοντας το μέγεθος και της κυβερνητικής υποκρισίας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ισότητα των φύλων, προωθεί τις πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, που καθιστούν τις γυναίκες εργαζόμενες τα μεγαλύτερα θύματα εκμετάλλευσης, που αυξάνουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αντίστοιχα, υποκρισία είναι να υλοποιεί η κυβέρνηση προγράμματα καταπολέμησης της βίας για τις γυναίκες πρόσφυγες, ενώ εμπλέκεται ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Μετέφερε τις διεκδικήσεις της ΟΓΕ, για μέτρα που ουσιαστικά μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες με αξιοπρεπείς μισθούς, με κατοχυρωμένες ΣΣΕ, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών με ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.λπ., με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα για την Κεντρική Μακεδονία, που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διοργανώνουν ταξικά σωματεία, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το νέο περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη και ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει την τελευταία μέρα.

Στη σύσκεψη καλούν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο καθένας αντιλαμβάνεται πώς βλέπει η κυβέρνηση την «επόμενη μέρα»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πορτογάλο Πρόεδρο:

«Οταν ο κ. Τσίπρας προβάλλει ως θετικό παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου τα αντιλαϊκά μέτρα και η εποπτεία παραμένουν και μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, ενώ η αύξηση του μέσου μισθού δεν έφτασε ούτε το 1 ευρώ ανά μέρα, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται πώς βλέπει την επόμενη μέρα και για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αντίστοιχες δηλώσεις για το θετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας έγιναν πριν λίγο καιρό και από τον ΣΕΒ και όχι φυσικά γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ελλάδας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ