ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη οι επόμενες συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου

Από τη μεγάλη συναυλια της Αθήνας
Από τη μεγάλη συναυλια της Αθήνας
Η Πάτρα παίρνει τη «σκυτάλη» των συναυλιών που δίνει φέτος ο Θάνος Μικρούτσικος για τα 100χρονα του ΚΚΕ. Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 23 Μάρτη, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» στις 20.00.

Η τρίτη συναυλία θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ» στις 19.00.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη συναυλία δόθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, στο κατάμεστο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

Ο Θ. Μικρούτσικος, μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς του και τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη, με τις συναυλίες αυτές, πραγματοποιούν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι σε τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Τραγούδια που εμψυχώνουν, τραγούδια που συντροφεύουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις πολιτικές συγκεντρώσεις. Αλλά και τραγούδια που γεμίζουν τις πιο προσωπικές μας στιγμές. Τα γνώρισαν, τα γνωρίζουν και τα τραγουδούν γενιές που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν μαζί τους.

Στο Α' μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Θα ακουστούν τα τραγούδια του Μαγιακόφσκι, του ποιητή της Οκτωβριανής Επανάστασης: «Προανάκρουσμα», «Μ' όλη μου τη φωνή», «Το ποίημα του Οκτώβρη», «Ξελάσπωσε το μέλλον», που ερμήνευσε πρώτη η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη. Ακολουθεί το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γ. Ρίτσου. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται ολόκληρο για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια σε αυτές τις συναυλίες του ΚΚΕ. Τα ποιήματα αυτά τα έγραψε ο Γ. Ρίτσος το 1949 στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων στη Μακρόνησο και μέσα από αυτό το έργο, ο αναγνώστης, ο ακροατής μπορεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, να κατανοήσει τις λέξεις: Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Μακρονήσου. Εκεί που, όπως λέει ο ποιητής, μάχονταν μεταξύ τους «από τη μια μεριά η θέληση να κρατηθείς όρθιος, να κρατηθείς γερός, μέσα δηλαδή να μη λυγίσεις, κι από την άλλη μεριά έχεις να αντιμετωπίσεις τον πόνο, το φόβο...».

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

  • Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορεία από την περιοχή. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2461040217.
ΡΕΘΥΜΝΟ
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Τμήμα Δόκιμων Αστυφυλάκων και το Λιμεναρχείο

Περιοδεία στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου καθώς και στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου πραγματοποίησε την Παρασκευή 9 Μάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη.

Ο βουλευτής και τα στελέχη του Κόμματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τη Διεύθυνση της Σχολής, ακούγοντας τα προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου.

Απευθυνόμενος στους δόκιμους αστυφύλακες, ο Μ. Συντυχάκης είπε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, έχουν τα ίδια προβλήματα επιβίωσης με αυτά και δεν πρέπει να στρέφονται με την καταστολή εναντίον των αγώνων των εργαζομένων και γενικά των λαϊκών στρωμάτων, των ίδιων των γονιών και των συγγενών τους. Κάλεσε τους δόκιμους αστυφύλακες, εντασσόμενοι στο Σώμα να ενισχύσουν και να αξιοποιήσουν τη μεγάλη κατάκτηση που έχουν, την κατοχύρωση του συνδικαλισμού και τους συνδικαλιστικούς φορείς στα Σώματα Ασφαλείας. Να ενισχύσουν μέσα από αυτούς τη συλλογική τους ενημέρωση, τη δράση και τη διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η προσπάθειά τους αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική όσο κατευθύνεται πλάι και μαζί με το λαϊκό κίνημα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες εξελίξεις με την τουρκική επιθετικότητα και τους κινδύνους που αυτές σηματοδοτούν για το λαό και τη χώρα. Τέλος, κάνοντας αναφορά στο βρώμικο ρόλο των φασιστών, είπε: «Οπως και οι πεσόντες χωροφύλακες ενάντια στους ναζί, που τα οστά τους φυλάσσονται στη Σχολή, έτσι κι εσείς σήμερα πρέπει να αγωνιστείτε ενάντια στο φασισμό, τις εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων χωροφυλάκων ενάντια στους ναζί, παρουσία αξιωματικών και σπουδαστών της Σχολής.

Αργότερα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, όπου συνομίλησε με τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις.

ΛΕΣΒΟΣ
Εξόρμηση του ΚΚΕ στο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών

Εξόρμηση έκανε τη Δευτέρα 12 Μάρτη κλιμάκιο της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ στην είσοδο του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) στη Μυτιλήνη, με αφορμή την παρουσίαση των νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2018 Β' ΕΣΣΟ.

Τα μέλη του ΚΚΕ μοίρασαν την πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα δικαιώματα των στρατευμένων και μίλησαν με νεοσύλλεκτους και γονείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θητεία τους. Επίσης αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που σηματοδοτούν η κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τέλος, συζήτησαν με τις οικογένειες και τους φίλους των φαντάρων για την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για τη λαϊκή οικογένεια έξω από τα στρατόπεδα και για τα παιδιά της μέσα σε αυτά.

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Οι Οργανώσεις Φούρνων - Ικαρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ρεμπέτικο τραγούδι στην Κατοχή και στον Εμφύλιο, ως λαϊκή δημιουργία, που εξέφρασε την καταδίκη των φαινομένων της συγκεκριμένης περιόδου, του πολέμου, των φυλακών, των εκτελέσεων, της εξορίας και των βασανισμών των αγωνιστών κρατουμένων. Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα στο Μάραθο, και αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα στο Γλαρέδο.

Την Παρασκευή 16 Μάρτη και το Σάββατο 17 Μάρτη, οι Οργανώσεις Ν. Ιωνίας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής στους 22 αγωνιστές του Μπλόκου της Καλογρέζας (15 Μάρτη 1944). Την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Παναιτώλιο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της εργατικής τάξης στη δράση του ΕΑΜ - Τα μπλόκα των Γερμανών». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 17 Μάρτη, στις 11 π.μ., από την πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας, θα ξεκινήσει πορεία τιμής και μνήμης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων του Μπλόκου.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110), η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα οργανώνει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ θα γίνει και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.

  • Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι Οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο Βόλου, με συμμετοχή 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2421029003.
ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλατεία Διάκου), με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ