ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Αναβαθμίζονται» οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Ενδεικτική είναι η «αμυντική» συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας

Τα «πλοκάμια» ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων που απλώνονται απειλητικά για τους λαούς σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν, από τη μία, η προσέλκυση ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ (και όχι μόνο) και, από την άλλη, η ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών που φέρνουν στην περιοχή όλο και περισσότερα υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία και άλλα μέσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις ΗΠΑ, τη στρατιωτική τους παρουσία αυξάνουν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Γαλλία, που - σημειωτέον - τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνει την προσοχή της όλο και περισσότερο στην ανάγκη υπεράσπισης της ασφάλειας και σταθερότητας σε Μέση Ανατολή αλλά και Βόρεια και Κεντρική Αφρική (π.χ. Συρία, Λιβύη, Μάλι). Είναι ενδεικτική η χτεσινή συνεδρίαση που αναμενόταν να έχουν οι Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, με θέμα την αναβάθμιση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν Γαλλία και Κύπρος από το 2007. Πλευρές αυτής της διμερούς συνεργασίας συζητήθηκαν και στην επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι, το φθινόπωρο. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ως απόρρητο, ωστόσο ΜΜΕ όπως ο «Φιλελεύθερος» μετέδιδαν ότι η συνεργασία επεκτείνεται και σε νέους τομείς, όπως την υπεράσπιση της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας, την αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας, αλλά και την έγκαιρη «προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων».

Ενδεικτικές του ρόλου που καλείται να αναλάβει η Κύπρος ως ορμητήριο διαφόρων ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων, είναι οι επισημάνσεις αστών αναλυτών ότι «οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις απέκτησαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, τα στρατιωτικά λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Από αυτήν τη σκοπιά ερμηνεύονται και τα σχέδια για επέκταση της παρουσίας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στο Μαρί (ανατολικά της Λεμεσού), τέτοιας έκτασης που επιτρέπει σε πολλούς να μιλούν για δημιουργία «γαλλικής βάσης».

Σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας εστιάζει και στην «παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε Ενοπλες Δυνάμεις». Ακόμα, αφορά και την «ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) και ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμών και μεταφοράς δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ», αποτυπώνοντας και τη σημασία που αποκτά η Κύπρος για τις αντιλαϊκές επιδιώξεις συνολικά της λυκοσυμμαχίας των Βρυξελλών, με τη Γαλλία να ενδιαφέρεται βέβαια να διασφαλίσει και όσο το δυνατόν περισσότερα πλεονεκτήματα για την «αυτόνομη» δράση της στην περιοχή.

Εν αναμονή της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, το αντιλαϊκό παζάρι μέσα από το οποίο κλιμακώνεται και η τουρκική προκλητικότητα, αναμένεται να ενταθεί ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που θα γίνει στα τέλη του μήνα στη Βάρνα. Ανεξάρτητα από διάφορα «σενάρια» για ενδεχόμενο «βέτο» Αθήνας - Λευκωσίας σε κάθε είδους διμερή συνεργασία, το αλισβερίσι Αγκυρας - Βρυξελλών είναι δεδομένο ότι θα δυναμώσει, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ότι «εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον». Αντίστοιχα, ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις της για τα Ελληνοτουρκικά, επιχαίροντας επειδή Τουρκία και Ελλάδα έχουν «συχνές επαφές ηγεσιών».

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «και αν ακόμη γίνει η συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας... οι όροι θα είναι οι ίδιοι (...) με ποιο ρυθμό θα προχωρήσει η οποιαδήποτε σχέση... δεν το γνωρίζω». Ο ίδιος θύμισε τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ότι η Τουρκία δεν δίνει «δείγματα καλής γειτονίας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «βέβαια, δεν είναι ακριβές αυτό 100%, ότι ανανέωσε τη NAVTEX. Εχει εκδώσει μια νέα NOTAΜ, δεν είναι η ίδια. Δεν εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα αυτό που προσπαθεί να κάνει αυτές τις μέρες».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο μιας «κοινωνικής συνάντησης» του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, τη συνέδεσε με την ανάγκη «να υπάρξουν κάποιες εξηγήσεις» (για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ). Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο σύστασης «δικοινοτικής επιτροπής» για «να έχουν οι Τουρκοκύπριοι άποψη για τον ενεργειακό σχεδιασμό», υπενθύμισε ότι παλιότερα οι Τουρκοκύπριοι είχαν αρνηθεί πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης να συσταθεί κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης για την ΕΕ και υποστήριξε ότι ο λόγος της «όλης ταραχής» δεν είναι το ότι «δεν συμμετέχουν σε αποφάσεις».

Ολα τα παραπάνω, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι περιβαλλοντικές έρευνες για την προετοιμασία των γεωτρήσεων που ετοιμάζει στο «10» της κυπριακής ΑΟΖ η αμερικανική «ExxonMobil», αλλά και ενώ και άλλα ενεργειακά μεγαθήρια ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη λεκάνη της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, η βρετανο-ολλανδική «Shell» που, σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ», επιδιώκει συμφωνία αγοράς αερίου και από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» και από το ισραηλινό «Λεβιάθαν». Χτες, η «Καθημερινή» Κύπρου μετέδωσε ότι οι ισραηλινές διαχειρίστριες εταιρείες επικαλούνται «την απουσία συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ, που να ρυθμίζει το καθεστώς εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, τα οποία βρίσκονται στη μέση γραμμή», αναδεικνύοντας διαφωνίες που «σιγοκαίνε» ακόμα και μεταξύ «εταίρων»...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία εμπιστοσύνη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τους Ελληνες στρατιωτικούς

Ανακοίνωση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές στην Τουρκία εξέδωσε χτες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει:

«Με αφορμή την προσπάθεια να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία εντυπώσεων διάφορες γενικόλογες κι αόριστες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την πολυήμερη κράτησή τους στις τουρκικές φυλακές, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την κράτησή τους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Αυτή η εξέλιξη συνιστά μέρος της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων να εναποθέσουν τις ελπίδες για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στόχο έχει να καλλιεργήσει κλίμα επικίνδυνου εφησυχασμού κι αποπροσανατολισμού.

Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί. Κανένας εφησυχασμός, καμία εμπιστοσύνη στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

«Νίπτει τας χείρας του» ο γγ του ΝΑΤΟ

Ενδεικτική, στο μεταξύ, των επικίνδυνων αυταπατών που καλλιεργούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην υπόθεση, όπως και συνολικά, είναι η χτεσινή συνέντευξη του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolou». Ερωτώμενος σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς είπε πως «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ευχαριστώντας τη γιατί «συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, στις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους» και προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές».

Νωρίτερα χτες ο αν. υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, συναντήθηκε στην Ορεστιάδα με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Συζήτησε μαζί τους την κατάσταση, παρέχοντας διαβεβαιώσεις πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν όσο γίνεται συντομότερα τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα. Αργότερα δήλωνε ότι η υπόθεση αφορά «ένα μεθοριακό επεισόδιο και τίποτε περισσότερο». Πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία, προκειμένου το αρμόδιο δικαστήριο της Τουρκίας να αποφασίσει για το αδίκημα το οποίο θα τους αποδοθεί. Θεωρούμε ότι το μεθοριακό επεισόδιο αφορά ενδεχομένως ένα αδίκημα, το οποίο εάν έχει τελεστεί, έχει τελεστεί χωρίς δόλο, χωρίς πρόθεση και κατά συνέπεια πρέπει να οδηγηθεί η κρίση του δικαστηρίου στην απαλλαγή των δύο στελεχών μας», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την κράτησή τους αδικαιολόγητη.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Οι ΚΟ της Αττικής συνεχίζουν να απευθύνονται στους εργαζόμενους, στη νεολαία και τους καλούν να καταδικάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην πάλη των λαών, να παλέψουν για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό.

Την Πέμπτη 22/3, στη 1.30 μ.μ., σε συγκέντρωση των Οργανώσεων Παντείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο κτίριο ΔΕΣΚΟΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή) θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 19/3, στις 6 μ.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Καλλιθέας, σε αίθουσα του δήμου Καλλιθέας (Πλάτωνος 24), θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ.

Επίσης:

Την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ν. Σμύρνης Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο καφέ «Αμμος» (Αγχιάλου 1 και Νικομηδείας 31, Ν. Σμύρνη), με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 18 Μάρτη:

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Μοσχάτου - Ταύρου Αττικής, στην αίθουσα του δημαρχείου Ταύρου, θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Φαλήρου Αττικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Π. Φαλήρου (Διονυσίου Σολωμού 40), θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Σαρωνίδας Αττικής, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Σαρωνίδας, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org