ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Η Μέι «φουντώνει» την κόντρα με τη Ρωσία

Με φόντο δηλώσεις στήριξης από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία τα τελευταία 24ωρα - ελάχιστες μέρες πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές της 18ης Μάρτη - η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Σε συνεννόηση με δυτικούς συμμάχους της σε ΗΠΑ και ηπειρωτική Ευρώπη, η κυβέρνηση της Μέι αξιοποιεί στο έπακρο την υπόθεση της πρόσφατης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, εκτοξεύοντας εναντίον της Ρωσίας κατηγορίες, απειλές και «τελεσίγραφα» για να της δώσει στοιχεία για τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichoc, που φέρεται πως χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στον Διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, Πίτερ Γουίλσον, σε χτεσινή συνεδρίαση του Οργανισμού στη Χάγη της Ολλανδίας, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε «για πολλά χρόνια» να δηλώσει το πρόγραμμα χημικών όπλων της.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις βρετανικές κατηγορίες ως «αβάσιμες» και στηλίτευσε το Λονδίνο για τη στάση του, χαρακτηρίζοντάς την «προβοκατόρικη» και κάνοντας λόγο για άλλη μία προσπάθεια «απαξίωσης της Ρωσίας». Μάλιστα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τιτόφ κάλεσε στο γραφείο του τον Βρετανό πρέσβη στη Ρωσία, Λόρι Μπρίστοου, και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας. Ο Μπρίστοου, ωστόσο, στη συνέχεια ζήτησε από τη Ρωσία «εξηγήσεις έως το τέλος της μέρας» (!) σχετικά με το πώς ο νευροπαραλυτικός παράγοντας Νovichoc χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση κατά του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι. Οι κινήσεις της Βρετανίας έναντι της Ρωσίας δεν σταμάτησαν εκεί.

Ο Νιλ Μπάσου, μιλώντας ως επικεφαλής των βρετανικών αντιτρομοκρατικών αρχών, αποκάλυψε χτες για πρώτη φορά ότι ο Σκριπάλ είναι «Βρετανός πολίτης» και ότι θα εξεταστούν εξονυχιστικά οι περιπτώσεις άλλων 14 Ρώσων που πήραν βρετανικό άσυλο και πέθαναν τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να εξακριβωθεί αν πέθαναν από φυσικά αίτια ή από ανάμειξη της Ρωσίας. Νωρίτερα, πάντως, εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν «κανέναν κύριο ύποπτο» για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ και ότι οι έρευνες για την υπόθεση «θα διαρκέσουν πολλές βδομάδες».

Τη «σκυτάλη» της κόντρας πήρε ακολούθως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που προειδοποίησε τη βρετανική Ραδιοτηλεοπτική Αρχή «Ofcom» να μην υλοποιήσει την απειλή να απαγορεύσει τη μετάδοση εκπομπών του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» (RT) στη Βρετανία, γιατί τότε «δεν θα μείνει ούτε ένα βρετανικό μέσο ενημέρωσης στη Ρωσία». Μιλώντας αργότερα σε ρωσικό δίκτυο, η Ζαχάροβα τόνισε: «Το δηλητήριο κανείς δεν το γνωρίζει, ας μιλήσουμε έντιμα και αντικειμενικά, και η Τερέζα Μέι, η οποία δεν έχει κανένα στοιχείο στα χέρια της». Επισήμανε ακόμη ότι για την έρευνα του περιστατικού το Λονδίνο δεν χρησιμοποίησε «κανέναν νόμιμο μηχανισμό, που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», όπως και ότι η Βρετανία προς το παρόν δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που έχει θέσει η Ρωσία.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ρώσος βουλευτής Νικολάι Κοβάλγιοφ, που ήταν επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB μέχρι το 1998, οπότε τον διαδέχθηκε ο νυν Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας σε ρωσικό δίκτυο τόνισε ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας Novichoc, που φέρεται πως χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση Σκριπάλ, είχε φτιαχτεί και είχε αποθηκευτεί σε «διάφορες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας».

Αντιδράσεις υπέρ της Βρετανίας

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση Μέι ζήτησε και πήρε δηλώσεις υποστήριξης από βασικούς συμμάχους της, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει «μέτωπο» εναντίον της Ρωσίας, αφενός για να προωθήσει ευρύτερα γεωπολιτικά της συμφέροντα και αφετέρου για να αποπροσανατολίσει μέρος του βρετανικού λαού από τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της, ιδιαίτερα ενώ πυκνώνουν οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το Brexit.

Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να δώσει «γρήγορα απαντήσεις» για τα «εύλογα» ερωτήματα που θέτει η Βρετανία στην υπόθεση Σκριπάλ, καλώντας τη Μόσχα να «αποκαλύψει άμεσα και συνολικά» στον Διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων το ρωσικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε τη δηλητηρίαση Σκριπάλ «εντελώς απαράδεκτη επίθεση», αποφεύγοντας επιμελώς να κατονομάσει τη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, πρότεινε να δοθεί «απάντηση από την ΕΕ» έναντι της Μόσχας.

Τέλος, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε χτες το βράδυ πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία την υποστήριξή του στη Βρετανία για την υπόθεση. Νωρίτερα χτες, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα καταδικάσουν τη Ρωσία αν οι αμερικανικές έρευνες «συμφωνήσουν με τα ευρήματα της Βρετανίας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

Ο Τζ. Μάτις κατά την άφιξή του στην Καμπούλ
Ο Τζ. Μάτις κατά την άφιξή του στην Καμπούλ
Επίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί από χτες στο Αφγανιστάν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις. Πρόκειται για την τρίτη από τότε που ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο και δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Οπως αναφέρεται, βασικός στόχος του ταξιδιού αυτού, στη χώρα που γνώρισε την ιμπεριαλιστική επέμβαση από τις ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις το 2001, είναι να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνομιλίες με κάποιες ομάδες «Ταλιμπάν». Αλλωστε, αυτοί οι σκοταδιστές φονιάδες είναι γνωστοί των ΗΠΑ από παλιά, όταν τους ενίσχυαν για να ανατραπεί η πρώτη προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την καθυστέρηση, που επιχείρησε με τη βοήθεια της τότε Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών να οικοδομήσει Λαϊκή Δημοκρατία.

Ο Μάτις, λίγο πριν την άφιξή του στην Καμπούλ, ήταν ξεκάθαρος: «Εχουμε αντιληφθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους των Ταλιμπάν» και ότι αυτές οι ενδείξεις υπάρχουν το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, πρότεινε στους «Ταλιμπάν» συνομιλίες χωρίς όρους και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότεινε και την αναγνώρισή τους ως πολιτικό κόμμα.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε στις πρώτες του δηλώσεις ότι «πιθανά δεν θα δεχτούν όλοι οι Ταλιμπάν την πρόταση, αλλά υπάρχουν στοιχεία που επιδιώκουν συνομιλίες με την κυβέρνηση». Αλλες πληροφορίες εμφανίζουν ομάδες «Ταλιμπάν» να δέχονται συζητήσεις απευθείας με τις ΗΠΑ και όχι με την αφγανική κυβέρνηση, που θεωρούν μη «νομιμοποιημένη».

Ο Μάτις, πάντως, μιλάει για μια διαδικασία «πολιτικής συμφιλίωσης» που «μπορεί να είναι η νίκη του Αφγανιστάν». Πρόσθεσε βεβαίως ότι τα αμερικανικά στρατεύματα και η ...ξένη βοήθεια θα παραμείνουν για κάποια χρόνια ωσότου οι αφγανικές αρχές πάρουν τον πλήρη έλεγχο. Σήμερα στη χώρα βρίσκονται τουλάχιστον 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ το ζητούμενο δεν είναι η ...βοήθεια στον αφγανικό λαό, όπως δεν ήταν και από την αρχή της επέμβασης, όταν οι «Ταλιμπάν» ήταν «εργαλείο», αλλά ο έλεγχος της περιοχής για τη γεωστρατηγική της σημασία και τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ωθηση σε ευρύτερα ενδοαστικά παζάρια δίνει η μετεκλογική κατάσταση στην Ιταλία, μετά την πρωτιά του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων». Ο προερχόμενος από το (μέχρι πρότινος κυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα περιφερειάρχης της Απουλία, Μικέλε Εμιλιάνο, τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαλόγου του PD με τα «5 Αστέρια» και ζήτησε «να καταβληθεί προσπάθεια, συγχρόνως, ώστε να επιστρέψουν μέσα στο κόμμα στελέχη όπως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο επικεφαλής της αριστερής δύναμης «Ελεύθεροι και Ισοι», Πιέτρο Γκράσο» (που έφυγαν από το PD για να συμμετάσχουν σε άλλα σοσιαλδημοκρατικά σχήματα).

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τους 50 έφτασαν οι νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους της εταιρείας «US-Bangla Airlines», κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Κατμαντού. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Μπανγκλαντές με συνολικά 71 ανθρώπους. Οι τραυματίες έφτασαν τους 21. Αν και στο επίκεντρο των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας βρίσκονται οι χειρισμοί του πιλότου και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η κατάσταση των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές, στο Νεπάλ, είναι τέτοια που - όπως μετέδιδε και το ΑΠΕ - τα νεπαλέζικα αεροσκάφη δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο 26χρονος Αυστριακός άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής, που σκοτώθηκε το βράδυ της Κυριακής αφού επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη που φρουρούσε την κατοικία του πρεσβευτή του Ιράν στην αυστριακή πρωτεύουσα, «είχε σαφώς σχέσεις με το πολιτικό ισλάμ», ανακοίνωσε η διευθύντρια της αυστριακής υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας. Ο στρατιώτης που δέχτηκε μαχαιριές, αρχικά έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απεργία εκπαιδευτικών

Τετραήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από χτες και κορυφώνονται την Παρασκευή, πραγματοποιούν οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί, με κύριο αίτημα να «ξεπαγώσει» ο μισθός τους, που έχει μείνει κολλημένος εδώ και εννιά χρόνια, την ίδια ώρα που αυξάνεται η φορολογία. Είναι κι αυτή μια πλευρά της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Α. Κόστα, που στηρίζεται από το Πορτογαλικό ΚΚ και άλλες ρεφορμιστικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση αυτή, που τόσο θαυμάζει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, διατηρεί όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά, και γι' αυτό προκηρύχθηκε η απεργία από την Εθνική Ομοσπονδία Καθηγητών (Fenprof).

Την Παρασκευή διαδηλώνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με κεντρικό ζήτημα τους χαμηλούς μισθούς. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση με κάποια ψίχουλα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Πάντως οι λιγοστές απεργίες, με έντονο το συντεχνιακό στοιχείο, που διοργανώνουν σοσιαλδημοκρατικές κατά βάση ηγεσίες στην Πορτογαλία, δεν έχουν ταξικό προσανατολισμό και δεν επιδιώκουν το συντονισμό με άλλους εργαζόμενους, ώστε να καταδεικνύεται ο κοινός εχθρός, η ίδια η καπιταλιστική εξουσία, που δεν αφήνει να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ