ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο επίκεντρο τα παζάρια στην Αστάνα, με φόντο τις επιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο τρίτος, κατά σειρά γύρος, ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο υπό την αιγίδα αξιωματούχων από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία και αντιπροσωπείες της συριακής αντιπολίτευσης και ένοπλων οργανώσεων αντικαθεστωτικών, ορισμένες εκ των οποίων απείλησαν χτες να μη συμμετάσχουν.

Τουλάχιστον δύο εκπρόσωποι συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, δικαιολόγησαν τη στάση τους κατηγορώντας τη συριακή κυβέρνηση και το στρατό πως δεν εφαρμόζουν κατά γράμμα τη συμφωνία εκεχειρίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Δεκέμβρη.

Με φόντο την επανέναρξη των παζαριών στην Αστάνα και τις δυσκολίες που παρατηρούνται στη διαπραγματευτική διαδικασία, η Ρωσία απέσυρε χτες σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν Σουνίτες βομβιστές αυτοκτονίας από παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» κατά Σιιτών προσκυνητών στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 νεκρούς. Οι Ρώσοι διπλωμάτες εξήγησαν ότι κάποιες χώρες - μέλη επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να αλλάξουν το πνεύμα και το περιεχόμενο του σχεδίου απόφασης. Νωρίτερα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό καλώντας τους εγγυητές της εκεχειρίας (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) να διασφαλίσουν την εφαρμογή της.

Οι κλιμακούμενες συγκρούσεις, ιδιαίτερα, πέρσι, ενέτειναν τον εφιάλτη του πολέμου κυρίως για τα παιδιά, καθώς η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτίμησε πως το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά για τα παιδιά. Υπολογίζεται ότι πέρσι σκοτώθηκαν πάνω από 652 παιδιά, εκ των οποίων 255 κοντά ή μέσα σε σχολεία, αύξηση 20% σε σχέση με το 2015. Θεωρείται επίσης ότι περισσότερα από 850 παιδιά στρατολογήθηκαν από διάφορες πλευρές για να πολεμήσουν.

Στο Ιράκ, πάντως, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, στρατηγός Μπρετ Μακγκρούκ, εκτίμησε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πάνω από το 60% του εδάφους της Μοσούλης και ότι οι τζιχαντιστές «είναι παγιδευμένοι» και όσοι βρίσκονται εκεί «θα πεθάνουν όλοι».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στο πλευρό της εργατικής τάξης της Συρίας

Από την εκδήλωση στην Πάτρα
Από την εκδήλωση στην Πάτρα
Εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό και τα συνδικάτα της Συρίας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Γενικής Ενωσης Συνδικάτων Συρίας (GFTU Syria), πραγματοποίησε στις 10 Μάρτη η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο για την προσφυγιά και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και χαιρετισμό από το ΜΑΣ. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία, εκ μέρους της Γραμματείας, από τον Σταμάτη Ανδριόπουλο. Εκ μέρους της Ενωσης Συνδικάτων της Συρίας, ο πρόεδρός της, Τζαμάλ Χάντρι, ευχαρίστησε τα συνδικάτα της Πάτρας, το ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ για τη σταθερή τους αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας. Ειδικότερα ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας για την αλληλεγγύη που εκφράζουν προς τους πρόσφυγες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι και ο λαός της Συρίας, από τη μεριά του, έδωσε καταφύγιο σε πολλούς πρόσφυγες σε περιόδους κρίσεων, π.χ. το 2003 υποδέχτηκε πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες από το Ιράκ μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, το 2006 πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες από το Λίβανο, μετά την επέμβαση του Ισραήλ, ενώ και τη δεκαετία του 1920 η Συρία είχε φιλοξενήσει πολλούς Ελληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Επίσης, κατήγγειλε την υποκρισία των κυβερνήσεων της ΕΕ, που χύνουν δήθεν δάκρυα καθημερινά για τους πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν με χρήματα και όπλα τον πόλεμο που προκαλεί την προσφυγιά.

Στη συριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Αντνάν Αζουζ, υπεύθυνος του Γραφείου Μέσης Ανατολής της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, και η Ράμια Ρουστόμ, εκτελεστική διευθύντρια της Γενικής Ενωσης Συνδικάτων Συρίας. Οι Σύροι συνδικαλιστές συναντήθηκαν επίσης με τον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη.

ΗΠΑ
Κόντρες για παρακολουθήσεις και μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η κόντρα της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους βουλευτές στο Κογκρέσο, με αφορμή τις κυβερνητικές αιτιάσεις για παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του από τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει, πιθανώς, τα στοιχεία για τις λεγόμενες «τηλεφωνικές υποκλοπές». Παράλληλα η σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία απόδειξη για τις φερόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Τραμπ, μολονότι νωρίτερα δήλωνε σε δίκτυα ότι ανάμεσα στους πολλούς τρόπους παρακολούθησης μπορεί να είναι τα «έξυπνα» τηλέφωνα και τηλεοράσεις, ακόμη και... φούρνοι μικροκυμάτων.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είχε προκαλέσει τον Πρόεδρο Τραμπ να αποδείξει τις κατηγορίες περί παρακολούθησης ή να τις αποσύρει, αν δεν μπορέσει να τις αποδείξει.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Προέδρου Τραμπ, καθώς το Σαββατοκύριακο πάνω από 130 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ το κατήγγειλαν, εκτιμώντας ότι πλήττει την εθνική ασφάλεια. Αυτό ενώ ήδη πολλές πολιτείες, όπως η Χαβάη, η Νέα Υόρκη και το Ορεγκον, έχουν προσφύγει κατά του διατάγματος.

Ενδιάμεσα, σάλο δημιούργησαν οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Αϊόβα, Στιβ Κινγκ, υπέρ του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού, Γκέερτ Βίλντερς, αλλά και ο ισχυρισμός του πως «το δημογραφικό και ο πολιτισμός είναι το πεπρωμένο μας και δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον πολιτισμό με τα μωρά κάποιου άλλου»...

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο δίκτυο CNN, εξέφρασε απογοήτευση, επειδή έχουν περάσει δύο μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ και ακόμη «δεν υπάρχει καλύτερη κατανόηση» για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει ο διμερής διάλογος. Σημείωσε ωστόσο ότι «η Ρωσία ποτέ δεν θα θέσει πρώτη» ζήτημα άρσης των (αντιρωσικών) κυρώσεων σε ατζέντα διμερών συνομιλιών.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη της Μέρκελ

Η κακοκαιρία που πλήττει τις βορειοανατολικές πολιτείες προκάλεσε αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ. Η Μέρκελ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και ο Σαουδάραβας πρίγκηπας, υπουργός Αμυνας (και δεύτερος διάδοχος στο θρόνο) Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε μια περίοδο που ο θείος του, βασιλιάς Σαλμάν, εντείνει την περιοδεία του σε χώρες της Ασίας, πραγματοποιώντας σημαντικές οικονομικές συμφωνίες.

Επιπροσθέτως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι ο Τραμπ προσκάλεσε στις ΗΠΑ τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και ότι θα φιλοξενήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιντάο στην εξοχική του έπαυλη στη Φλόριντα, στις 6 και 7 Απρίλη.

  • Νεαρός άνδρας «με νοητικά προβλήματα» πέρασε το Σάββατο τον φράχτη του κήπου του Λευκού Οίκου και συνελήφθη δίχως αντίσταση.
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας Αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με τον Παλαιστινιακό λαό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναπτύσσει νέες πρωτοβουλίες στήριξης του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Αθώος» ο Μουμπάρακ και με απόφαση γενικού εισαγγελέα...

ΚΑΪΡΟ.--

Την απελευθέρωση του 88χρονου πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε χτες ο γενικός εισαγγελέας του Καΐρου, μετά την προ ημερών αθώωση του Αιγύπτιου πρώην ηγέτη από το Εφετείο σε σχέση με κατηγορίες που τον βάραιναν για το θάνατο διαδηλωτών στη διάρκεια κινητοποιήσεων του 2011, οι οποίες οδήγησαν σε ενδοαστικές εξελίξεις και την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο συνήγορός του, Φαρίντ ελ-Ντιμπ, διευκρίνισε πως ο Μουμπάρακ θα πάρει εξιτήριο όταν το αποφασίσουν οι γιατροί και ότι ακόμη και τότε δεν θα μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό.

Ο Μουμπάρακ, μερικούς μήνες μετά τη σύλληψή του το 2011, καταδικάστηκε σε ισόβια. Ωστόσο, αργότερα οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές διέταξαν νέα δίκη. Τον Νοέμβριο του 2014, ένα άλλο δικαστήριο που τον δίκασε εκ νέου, ζήτησε να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες, απαλλάσσοντάς τον, αλλά αργότερα η εισαγγελία προσέφυγε στο Εφετείο. Στις 2 Μάρτη το Εφετείο επικύρωσε την άρση των κατηγοριών, δίνοντας «άφεση» αμαρτιών...

Αργότερα, χτες, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, θα δώσει χάρη σε περίπου 200 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων είναι συνδικαλιστές, γυναίκες, φοιτητές, δημοσιογράφοι κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ