ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνέχεια με την κατάθεση του νέου που μαχαιρώθηκε στο Π. Φάληρο

Eurokinissi

Με την κατάθεση του 16χρονου τότε μαθητή, Φοίβου Δεμερτζίδη, που μαχαιρώθηκε στο πρόσωπο, έξω από το σχολείο του στο Π. Φάληρο, από τον χρυσαυγίτη Γ. Αποστολόπουλο, το Γενάρη του 2013, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο παθών επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ότι ο Γ. Αποστολόπουλος ήταν χρυσαυγίτης με κάρτα μέλους από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης: «(...) Το έλεγε η Καμπιώτη (μαθήτρια του σχολείου και φίλη του Αποστολόπουλου), έχει πάει στη Χρυσή Αυγή (...) έχει πάρει και την κάρτα. Δεν το κρύβανε. Και ο Αποστολόπουλος και η Καμπιώτη. Μάλιστα, μου επέδειξε την κάρτα μέλους στο πορτοφόλι της».

Συνέδεσε άμεσα τη ναζιστική οργάνωση με το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης που υπέστη: «Σκοπός της επίθεσης ήταν ο εκφοβισμός και η επίδειξη ισχύος σε όλο το σχολείο και γενικά στο Π. Φάληρο (...) Επίδειξη ισχύος αυτού που εκπροσωπούσε ο Αποστολόπουλος και η παρέα του, της Χρυσής Αυγής», ανέφερε. «Ο Αποστολόπουλος είχε μια ιδεολογία που του έκανε πολύ πιο εύκολο να πάρει μαχαίρι (...) Δεν πας έτσι να πάρεις μαχαίρι να επιτεθείς. Πρέπει να έχεις κάτι να σε καλύπτει από πίσω», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πολλοί μαθητές του σχολείου που είδαν το μαχαίρωμα δεν ήρθαν ούτε μίλησαν. «Ο φόβος είναι ο λόγος (...) Ετσι ένιωσα εγώ και έτσι νιώθει ακόμα η γενιά μου, φόβο (...) Αλλά κάποιοι στέκονται και προσπαθούν να κάνουν κάτι γι' αυτό. Κι εγώ που στέκομαι τώρα και μιλάω, κάτι κάνω...». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «η Χρυσή Αυγή δεν κοιτάει μόνο το χρώμα του δέρματος, αλλά να βρει ό,τι είναι αντίθετο και να το καταστρέψει. Δεν ψάχνει μόνο το αντίθετο δέρμα, αλλά την αντίθετη άποψη. Αυτό φάνηκε και με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Στο δικαστήριο κατέθεσε ότι δέχτηκε απειλή από τον Αποστολόπουλο, που του τη μετέφερε συμμαθητής του, ότι αν ξαναγράψει οτιδήποτε αντιφασιστικό στα θρανία θα τον σκοτώσουν. Μίλησε ακόμα για: Τα γκράφιτι με σβάστικες και συνθήματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους τοίχους του σχολείου που έκαναν Αποστολόπουλος - Καμπιώτη. Για τις απειλές του Αποστολόπουλου και της παρέας του με μαχαίρι προς τον φίλο του Κουρσόπουλο, επειδή έκανε παρατήρηση στην Καμπιώτη για τα ναζιστικά γκράφιτι στους τοίχους του σχολείου. Μίλησε για εξωσχολικά άτομα που μαζί με τον Γ. Αποστολόπουλο είχαν ρούχα «παρόμοια με τις ομάδες της Χρυσής Αυγής» - μαύρα ρούχα, παραλλαγή, ξυρισμένο μαλλί, αρβύλες, σύχναζαν στο πάρκο έξω από το σχολείο, κοιτώνας απειλητικά προς τους μαθητές «δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στο σχολείο». Είπε επιπρόσθετα ότι θα μπορούσαν να χτυπήσουν οποιονδήποτε ήταν αντίθετος με την ιδεολογία της Καμπιώτη και του Αποστολόπουλου.

Ξεκίνησε, επίσης, η κατάθεση της μητέρας του. Η Μαρία Γκάγκα αναφέρθηκε στα όσα είχε ακούσει και από τους συμμαθητές του γιου της και φίλους του ότι η Καμπιώτη ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και πήγαινε στα κεντρικά γραφεία. Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα είπε στο δικαστήριο για τις απειλές που δεχόταν η οικογένεια μετά το μαχαίρωμα του Φοίβου, με αποκορύφωμα όταν της τηλεφώνησε κάποιος, όπως κατέθεσε, «(...) με αλλοιωμένη φωνή και μου είπε ότι την πρώτη φορά ο γιος μου τη γλίτωσε αλλά την επόμενη φορά θα μου φέρουν το κεφάλι του στο πιάτο. Δεν μπόρεσα να αντιδράσω. Αλλαξα και κινητό. Στο κινητό με είχαν πάρει...».

Να σημειωθεί ότι, χτες, προκλήθηκε ένταση όταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, που ήταν στη δίκη, υπέδειξε στην Αστυνομία, από το ακροατήριο των χρυσαυγιτών, το άτομο που εξύβρισε χυδαία τον δολοφονημένο γιο της, στις 14 Φλεβάρη (σ.σ. έχει ήδη γίνει ταυτοποίησή του). Μάλιστα, ρώτησε γιατί του επιτρέπεται να βρίσκεται εκεί αμέριμνος, καθώς, θυμίζουμε, εκκρεμεί μήνυση εναντίον του. Από την πλευρά της, η Αστυνομία αντί για άλλη απάντηση, της έκανε παρατήρηση (!) ζητώντας να βγει έξω...

ΝΔ
Αντιπαράθεση πάνω στη στρατηγική σύμπλευση

Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Προσπαθώντας πάντα να φανεί καλύτερος διαχειριστής για το κεφάλαιο, υποσχέθηκε βελτιώσεις στο αστικό κράτος, όπως «γραφειοκρατική απλοποίηση» και «κινητικότητα» εργαζομένων του ευρύτερου Δημοσίου με βάση «πρότυπα οργανογράμματα». Δήλωσε, για άλλη μια φορά, αντίθετος στην απλή αναλογική, στη λογική επίτευξης «κυβερνησιμότητας», ώστε να πορεύεται απρόσκοπτα η εφαρμογή μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, όπως επίσης εμφανίστηκε υπέρμαχος της προσέλκυσης «επενδύσεων», άλλο ένα πεδίο όπου αντιπαρατίθεται η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα.

Αργότερα το βράδυ, μιλώντας στο Ηράκλειο, ξαναζήτησε «εκλογές το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε ότι το κόμμα του έχει «σχέδιο για έξοδο από την κρίση», ζήτησε «νέα συμφωνία» με τους δανειστές «με πλεονάσματα γύρω στο 2%», με παράλληλη υλοποίηση ενός «ευρέος προγράμματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία». Εταξε μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα σε 2 χρόνια, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 29% σε 20%, μείωση του ΦΠΑ των αγροτικών προϊόντων, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων «ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά». Εστίασε, επίσης, σε «Αξιολόγηση στο Δημόσιο», «Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης», «Ιδιωτικές επενδύσεις», «Λιγότερους φόρους», «Λιγότερο και καλύτερο κράτος», «Πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό». Απεύθυνε δε κάλεσμα να προτιμήσουν τη ΝΔ, στους «δημοκρατικούς, μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους» που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ που πιέζει σταθερά την κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα τη β' «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου, που από κοινού ψήφισε με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, απαντώντας στην έκκληση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, να ψηφιστούν τα επόμενα μέτρα με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έλεγε ότι θα τα καταψηφίσει, με το πρόσχημα ότι οφείλονται στην «κυβερνητική ανικανότητα».

Αλληλοκατηγορίες για «διαφθορά»

Αντιπαράθεση, στο μεταξύ, ξέσπασε χτες ανάμεσα σε κυβέρνηση και στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, τον οποίο κυριακάτικη εφημερίδα κατηγόρησε για «δωράκι» 65.000.000 ευρώ σε φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως στη «Novartis», κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Υγείας.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υιοθέτησε το δημοσίευμα και σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των κατηγοριών τόσο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Μητσοτάκης που τον έκανε αντιπρόεδρο της ΝΔ».

Απαντώντας ο Αδ. Γεωργιάδης κατήγγειλε «παρακρατικό μηχανισμό λάσπης με τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο Τσίπρας παραγγέλνει τη λάσπη και ο Βαξεβάνης την ρίχνει εναντίον οποιουδήποτε θεωρούν επικίνδυνο αντίπαλο», αρνούμενος τις κατηγορίες και χρεώνοντας με άλλες τον σημερινό υπουργό Υγείας.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό προς διαμόρφωση εναλλακτικών για το σύστημα, πάνω στη στρατηγική σύμπλευση αστικών κομμάτων και μορφωμάτων για την εξυπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας στη συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, Π. Καμμένος, εμφανίστηκε μιλώντας στην εφημερίδα «Ειδήσεις» για άλλη μια φορά να διεκδικεί την «κληρονομιά» του «καραμανλισμού», κατηγορώντας τη ΝΔ για μετάλλαξη και λέγοντας ότι «το μενού της Νέας Δημοκρατίας το έχει αλλάξει ο κ. Σαμαράς. Οι υβριστές του Κ. Καραμανλή, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης, έχουν γίνει πρωτοκλασάτα στελέχη. (...) Είναι εκείνοι για τους οποίους ο Κ. Καραμανλής έλεγε ότι "τα άκρα δεν έχουν καμία θέση στη ΝΔ". (...) Κανείς δεν δικαιούται, λοιπόν, από τη σημερινή ΝΔ να πιάνει στο στόμα του τον Καραμανλή»...

Την ίδια ώρα, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα τρία χρόνια από την ίδρυση του Ποταμιού, στην οποία έδωσαν το «παρών» και οι Διαμαντοπούλου - Ραγκούσης - Φλωρίδης, εκτιμούσε ότι ο «τόπος» δεν έχει ανάγκη από ένα «άχρωμο Κέντρο πασπαρτού», αλλά από μια «μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης». Σε αυτή τη βάση, τόνιζε ότι «οι εκσυγχρονιστές πρέπει να πάψουν να κρύβονται» και ότι «δεν αρκεί να αγανακτούμε, με τα όσα ζούμε. Πρέπει να ενωθούμε και να καθορίσουμε εμείς τις εξελίξεις, με μια μεγάλη εκσυγχρονιστική δύναμη στο κέντρο».

ΤΕ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στο Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ), διοργανώνει η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στη Ρόδο, στη νέα αίθουσα του Νεστορίδειου.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο ομιλίες και ανάγνωση κειμένων των πρωτεργατών του ΕΜΠΑ. Η πρώτη ομιλία θα γίνει από τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Τα Δωδεκάνησα στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων 1912-1940», και η δεύτερη από τον Χρήστο Τσιμάρα, εκ μέρους της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου, με θέμα «"ΕΜΠΑ", οργάνωση ενάντια στην Αγγλική κατοχή». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν πρωτότυπα ντοκουμέντα για το ρόλο των «συμμάχων» κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής της Δωδεκανήσου.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον Κορυδαλλό, στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα «Πλειάδες», Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης), η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού καλούν σε εκδήλωση για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τέσσερις Στρατηγοί».

Συλλυπητήρια

Πέθανε την Πέμπτη 9 Μάρτη «πλήρης ημερών» και κηδεύτηκε την Παρασκευή 10 Μάρτη στη Γραβούνα η αγωνίστρια Ευδοκία Ποτόλια, σύντροφος και στήριγμα του λοχαγού του ΕΛΑΣ και στελέχους του ΚΚΕ Δημητρίου Ποτόλια. Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της, τα παιδιά της Χρήστο, δημοτικό σύμβουλο Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Κώστα Ποτόλια και τις οικογένειές τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ