ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Συνομιλίες» και «ανταλλάγματα» για μια θέση στις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή

Ενέργεια, στρατιωτική συνεργασία και «πολυμερείς συνεργασίες» στο «μενού» των συναντήσεων του Ν. Κοτζιά με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρ. Τίλερσον
Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρ. Τίλερσον
Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, παζαρεύοντας εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στους σχεδιασμούς της διακυβέρνησης Τραμπ, διεκδικώντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις επικίνδυνες εξελίξεις σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλερσον, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται συνάντησή του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χ. Ρ. Μακ Μάστερ. Προγραμματίζονται, επίσης, επαφές με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επίσης, θα συμμετάσχει σε συνάντηση που θα διοργανωθεί από το ισχυρό και με επιρροή στην αμερικανική διπλωματία Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (CSIS, Center for Strategic International Studies), στη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους σημαντικών «δεξαμενών σκέψης».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον, μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ντ. Τραμπ. Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται: Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Ενέργεια, οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφερειακά ζητήματα «Ασφάλειας», η διεύρυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, με τη Σούδα να παίζει ρόλο κορωνίδας της, μεγαλύτερη πρόσβαση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις εγκαταστάσεις των ελληνικών, συχνότερες συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, αλλά και οι «πρωτοβουλίες» ενδοαστικής συνεργασίας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο (τα περιλάλητα τρίγωνα ή τετράγωνα με χώρες όπως Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Κύπρος, συνολικά με Δυτικά Βαλκάνια, ή Βουλγαρία - Ρουμανία).

«Για το ρόλο της Ελλάδας»

Αλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο δεύτερος του ζήτησε «την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο». Ακόμη είπε ότι εστίασαν «στο ρόλο της Ελλάδας, στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και για την Τουρκία και ότι ο Αμερικανός «άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή», όπως επίσης ότι του επισήμανε «τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες» κ.ο.κ. Για δε το Κυπριακό είπε ότι θα το συζητήσει σήμερα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ.

Ενέργεια και άλλα

Σε αυτό το φόντο, σε ό,τι αφορά τα Ενεργειακά ο ΥΠΕΞ σημείωσε: «Εξήγησα τα ενεργειακά πρότζεκτ που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πώς τα βλέπουμε εμείς και στη σημασία που έχει για τους Ελληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών Ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκα και σε άλλα πρότζεκτ, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εξήγησα ότι είναι, πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς».

Ειδικά για τα Βαλκάνια ο Ν. Κοτζιάς είπε πως αναφέρθηκε «στην αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και στην προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε». Για Ισραήλ και Αίγυπτο, αναφέρθηκε «στις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους και φαντάζομαι ότι αυτό το άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον»...

«Με το μέρος του ΝΑΤΟ»

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ και στα τέλη Γενάρη, κάνοντας συνεννοήσεις με στελέχη της διακυβέρνησης Τραμπ για επέκταση της λεγόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Επ' αυτού, μιλώντας προχτές στην εφημερίδα «Ειδήσεις», έκανε λόγο για πενταετή τέτοια συμφωνία (λέγεται ότι το σχετικό κείμενο, στα βασικά, έχει ήδη συμφωνηθεί στις συχνές επαφές με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ), ενώ, ταυτόχρονα, εστιάζοντας στα Ελληνοτουρκικά, ο Π. Καμμένος διακήρυττε ότι «η Ελλάδα είναι με το μέρος του διεθνούς δικαίου, με το μέρος της Ευρώπης, με το μέρος του ΝΑΤΟ», προβάλλοντας τον ευρωατλαντικό, ιμπεριαλιστικό άξονα ως πλαίσιο όπου μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο της η ελληνική πλευρά απέναντι στις αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όταν είναι ακριβώς το πλαίσιο εντός του οποίου καλλιεργείται η τουρκική προκλητικότητα.

Σε εξέλιξη εξοπλισμοί και ασκήσεις

Εξάλλου, η τέτοια αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τροφοδοτεί με μπίζνες αμερικανικά πολεμικά μονοπώλια.

Διόλου τυχαία, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε, στη συνέντευξή του, στα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για εξοπλισμούς (εκσυγχρονισμός υπαρχόντων αεροσκαφών και προμήθεια νέων μαχητικών), ενώ αντίστοιχα σχέδια «τρέχουν» κι από την άλλη πλευρά προκαλώντας εύλογα ανησυχίες για πυροδότηση επικίνδυνων για το λαό καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, πέραν του προγράμματος αγοράς μαχητικών αεροσκαφών που υλοποιεί η Αγκυρα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να εντάξει στο στόλο του το νεότευκτο αποβατικό πλοίο «Bayraktar», ενώ το 2ο τέτοιο αποβατικό (το «Sancaktar») αναμένεται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο τον Οκτώβρη. Οπως εκτιμάται, καθένα τους θα μπορεί να μεταφέρει 1.200 τόνους φορτίου ή 18 τεθωρακισμένα άρματα μάχης. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα προχωρά το χτίσιμο μικρού αεροπλανοφόρου.

Παράλληλα, κάθε πλευρά «τρέχει» ασκήσεις στο φόντο των πολυδαίδαλων ανταγωνισμών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Την ώρα που η Αγκυρα ανακοίνωνε ναυτικά γυμνάσια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, και μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου για τις 16 - 17/3, στην Αθήνα το ΓΕΝ γνωστοποιούσε ότι το Σάββατο η πυραυλάκατος «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Ερευνας - Διάσωσης, με την ονομασία «CYPGRE - 01/17», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ. Ο συντονισμός τέτοιων ερευνών τυπικά είναι διοικητικό δικαίωμα για ένα κράτος που του αναγνωρίζεται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς θαλάσσιας ασφάλειας και ναυσιπλοΐας. Ωστόσο, έχει στην πράξη χαρακτήρα κυριαρχικού δικαιώματος, πάνω στο οποίο χτίζονται και άλλα, όπως υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ κ.λπ.


«DYNAMIC MANTA 2017»
Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική εμπλοκή

Πλοία του ΝΑΤΟ αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Κατάνια της Σικελίας, πριν ξεκινήσει η «Dynamic Manta 2017»
Πλοία του ΝΑΤΟ αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Κατάνια της Σικελίας, πριν ξεκινήσει η «Dynamic Manta 2017»
Ξεκίνησε χτες, στα ανοιχτά της Σικελίας, η ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2017», με συμμετοχή μονάδων και του ελληνικού ΠΝ, ανάπτυξη τμημάτων της άσκησης και στο Ιόνιο, αλλά και απευθείας αντανάκλαση στις εξελίξεις στο Αιγαίο, και την εμπλοκή του - με ευθύνη της κυβέρνησης - στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Η άσκηση προγραμματίζεται να διαρκέσει 2 βδομάδες, μέχρι τις 25 Μάρτη, και κατά αρμόδιες πηγές θα συγκεντρώσει σκάφη και προσωπικό από 10 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας για ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και στα ανατολικά της Σικελίας, στο Ιόνιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, 6 υποβρύχια από Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, υπό τις οδηγίες της Διοίκησης Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO), θα συνεκπαιδευτούν με 10 πολεμικά πλοία από Καναδά, Γαλλία, Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Με βάση το σενάριο της άσκησης, τα συμμετέχοντα πολεμικά πλοία θα υποστηρίζονται στις επιχειρήσεις εντοπισμού και αντιμετώπισης «εχθρικών» υποβρυχίων από 9 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 3 ελικόπτερα από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, που θα επιχειρούν από την αμερικανική αεροναυτική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία (το αντίστοιχο της Σούδας στην Κεντρική Μεσόγειο).

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι στην άσκηση κλήθηκε να συμμετάσχει και η υποομάδα πλοίων «Task Unit 02» της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (αποτελείται σήμερα συνολικά από 11 πλοία) που έχει απλωθεί εδώ και ένα χρόνο στο Αιγαίο, επισήμως με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού. Προς τούτο, κατά πληροφορίες, στην Κεντρική Μεσόγειο πλέει ήδη η ναυαρχίδα της υποομάδας, ισπανική φρεγάτα «Mendez Nunez», η καναδέζικη φρεγάτα «St John's» και το ισπανικό πλοίο υποστήριξης «Patino», επίσης ενταγμένα στην SNMG2.

Προηγουμένως, στο διάστημα 31/1 - 20/2, η υποομάδα «Task Unit 02» της SNMG2, με διαφορετική σύνθεση πλοίων, αναπτύχθηκε και στη Μαύρη Θάλασσα για «γυμνάσια» με άλλα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ. Κατά την παραμονή τους εκεί τα πλοία της SNMG2 κινήθηκαν σε όλο τον άξονα από Κωστάντζα και Βάρνα μέχρι Σαμψούντα.

Αυτή η ανάπτυξη πλοίων της SNMG2 σε Μαύρη Θάλασσα και Κεντρική Μεσόγειο αποδεικνύει στην πράξη πόση αξία είχε, ή έχει, η κυβερνητική προπαγάνδα ότι αποστολή των ΝΑΤΟικών στο Αιγαίο είναι η διαχείριση του Προσφυγικού. Αποδεικνύει, επίσης, πως το Αιγαίο αποτελεί ενδιάμεσο και αναπόσπαστο κρίκο των σχεδιασμών και της ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων, από την Κριμαία στα Βόρεια μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ στα νοτιανατολικά και τα Στενά του Γιβραλτάρ στα δυτικά, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ