ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, στις 14 Μάρτη 1883, στο Λονδίνο, «φεύγει» από τη ζωή ο Καρλ Μαρξ. Ο Κ. Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μάη 1818 στην πόλη Τριρ της Πρωσίας. Σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το 1841, με μια διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.

Με τον Φρίντριχ Ενγκελς συνδέθηκε το Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι, που από τότε έγινε ο πιο στενός του φίλος. Μαζί πήραν ενεργό μέρος στη ζωή των επαναστατικών ομάδων του Παρισιού και επεξεργάστηκαν τη θεωρία και την τακτική του επαναστατικού προλεταριακού σοσιαλισμού - κομμουνισμού σε αντιπαράθεση με μικροαστικές σοσιαλιστικές θέσεις.

Το 1845, ύστερα από επιμονή της πρωσικής κυβέρνησης, ο Μαρξ απελάθηκε από το Παρίσι ως επικίνδυνος επαναστάτης και πήγε στις Βρυξέλλες. Την άνοιξη του 1847, οι Μαρξ και Ενγκελς προσχώρησαν στην «Ενωση των Κομμουνιστών» και πήραν μέρος στο II Συνέδριό της (Νοέμβρης 1847 στο Λονδίνο), όπου έπαιξαν εξέχοντα ρόλο. Με εντολή του Συνεδρίου συνέταξαν και το περίφημο Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που εκδόθηκε το Φλεβάρη του 1848, όπου ανέπτυξαν τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Η νέα θεωρία επιβεβαιώθηκε περίλαμπρα από την πορεία των επαναστατικών γεγονότων του 1848-1849, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα και απ' την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Με τη νίκη της αντεπανάστασης, ο Μαρξ παραπέμφθηκε σε δίκη και κατόπιν απελάθηκε από τη Γερμανία (16 Μάη 1849). Αρχικά πήγε στο Παρίσι. Απελάθηκε όμως και από κει και πήγε στο Λονδίνο, όπου έμεινε έως το τέλος της ζωής του.

Σε μια σειρά ιστορικές εργασίες επεξεργάστηκε την υλιστική του θεωρία, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του κυρίως στη μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Την επιστήμη αυτή ο Μαρξ την επαναστατικοποίησε στα έργα του «Η κριτική της πολιτικής οικονομίας» (1859) και «Το Κεφάλαιο» (τ. 1, 1867).

Η εποχή της αναζωογόνησης των εργατικών - λαϊκών κινημάτων στα τέλη της δεκαετίας 1850-1860 και στη διάρκεια της δεκαετίας 1860-1870 κάλεσε ξανά τον Μαρξ στην ενεργό δράση. Το 1864 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Ι Διεθνής, η «Διεθνής Ενωση των εργατών». Ο Μαρξ ήταν η ψυχή αυτής της οργάνωσης, ήταν εκείνος που έγραψε την πρώτη «Διακήρυξή» της, καθώς και μια σειρά αποφάσεις, δηλώσεις και διακηρύξεις της. Υστερα από την ήττα της Κομμούνας του Παρισιού («Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία του 1871») και ύστερα από τη διάσπαση της Διεθνούς από τους μπακουνιστές, έγινε αδύνατη η παραμονή της Διεθνούς στην Ευρώπη.

Ετσι, μετά το συνέδριο της Διεθνούς στη Χάγη (1872), ο Μαρξ εξασφάλισε τη μεταφορά του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς στη Νέα Υόρκη. Η Διεθνής εκπλήρωσε έτσι τη διεθνή της αποστολή και παραχώρησε τη θέση της σε μια εποχή απροσμέτρητα πιο μεγάλης ανόδου του εργατικού κινήματος σε όλες τις χώρες του κόσμου, συγκεκριμένα στην εποχή της ανάπτυξής του σε πλάτος, στην εποχή της δημιουργίας μαζικών σοσιαλιστικών εργατικών κομμάτων στο πλαίσιο κάθε εθνικού κράτους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1879 Γεννιέται ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής μεταξύ άλλων της «Θεωρίας της Σχετικότητας». Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921). Το 1933, με την άνοδο των ναζί στην εξουσία, έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Στο δοκίμιο «Why socialism» (γιατί σοσιαλισμός) που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1949 στο περιοδικό «Monthly Revue», ο Αϊνστάιν ανέπτυξε την αντίληψή του γιατί ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος.

1938 Γεννιέται ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1954 Πεθαίνει ο Κλέμεντ Γκότβαλντ, Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας.

1956 Το στρατοδικείο της Λάρισας καταδικάζει δις σε θάνατο το στέλεχος του ΚΚΕ, Ορθόδοξο Τοκαλή.

1970 Από τις φυλακές Κορυδαλλού 27 νέοι πολιτικοί κρατούμενοι στέλνουν χαιρετιστήριο στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με το οποίο εγκρίνουν τη διακήρυξη της Α' Συνδιάσκεψης της ΚΝΕ και καλούν τη νεολαία να πυκνώσει τις γραμμές της.

1973 Η Χούντα συλλαμβάνει στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη 42 αγωνιστές αντιπάλους της δικτατορίας, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ.

Πέτυχαν διάνα!

Από το πρωτοσέλιδό της, η «Αυγή» της Κυριακής ανήγγειλε άρθρο του Τ. Τρίκκα με τον τίτλο «Οι "Θέσεις" για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ: Πολλά βήματα πίσω, κανένα μπροστά». Διαβάζοντας όμως το άρθρο, ο υποψιασμένος αναγνώστης (προφανώς, όχι αυτός της «Αυγής»...) αντιλαμβανόταν ότι κανένα από τα αποσπάσματα τα οποία χρησιμοποίησε ο συγγραφέας δεν ήταν από τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Κάποια ήταν από τις Θέσεις για το προηγούμενο, 19ο Συνέδριο, κάποια από την Πολιτική Απόφαση εκείνου του Συνεδρίου, κάποια άλλα από συρραφές απόψεων και γνωμών που εκφράστηκαν τότε στο δημόσιο διάλογο. Τους ενημερώνουμε ότι οι Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο κυκλοφορούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να είναι προσβάσιμες από κάθε ενδιαφερόμενο. Αν θέλουν, μπορεί να τους στείλουμε και τα σχετικά link! Βέβαια, αυτό ελάχιστη σημασία έχει για τον συγγραφέα του άρθρου στην «Αυγή», ο οποίος τα ίδια θα έγραφε για το ΚΚΕ, ακόμα κι αν χρειαζόταν να αντλήσει «επιχειρήματα» από ...τσελεμεντέ μαγειρικής.

Γραμμάτια

Στην ιστοσελίδα του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχουν «ανοίξει» η κυβέρνηση και η αρμόδια Επιτροπή, ζητείται από τους επισκέπτες να απαντήσουν και στα παρακάτω (ανάμεσα σε άλλα) ερωτήματα: «Δεδομένης της νομοθετικής πρόβλεψης προσωπικού ασφαλείας, θεωρείτε ότι πρέπει να αποκλείονται κάποιες κατηγορίες εργαζομένων από το δικαίωμα στην απεργία;». «Πιστεύετε ότι η πολιτική επίταξη υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας πρέπει να απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα;». «Το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει να κατοχυρώνεται υπέρ των εργαζομένων: α. Μόνο για τη διαφύλαξη των άμεσων οικονομικών και εργασιακών τους συμφερόντων. β. Για τη διαφύλαξη πάσης φύσεως συμφερόντων τους (...)», «Το Σύνταγμα θα πρέπει: α. να απαγορεύει ρητά το δικαίωμα στην ανταπεργία (lock out) β. να επιτρέπει το δικαίωμα στην ανταπεργία (...)». Πολύ το γυροφέρνουν με το δικαίωμα στην απεργία. Μήπως τελικά τα γραμμάτια που σκοπεύουν να ξεπληρώσουν για το κεφάλαιο μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι περισσότερα απ' όσα αφήνουν να εννοηθεί δημόσια;

Διεργασίες

Πολλά ακούγονται και γράφονται για τις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης ακροδεξιάς, όπου σημειώνεται έντονη κινητικότητα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης έχει γίνει «το μήλον της έριδος» ανάμεσα στις διαφορετικές «κινήσεις» και ομάδες του χώρου, οι οποίες συζητάνε και μεταξύ τους για το ενδεχόμενο να συμπράξουν κάτω από ευρύτερα σχήματα, πλαισιωμένες από «ορντινάντσες» του λεγόμενου «πατριωτικού» χώρου. Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και στη Χρυσή Αυγή, όπου πληροφορίες θέλουν την παραίτηση Κουκούτση να συνδέεται με την πρόθεση της ηγεσίας να τον αντικαταστήσει στις επόμενες εκλογές με πιο «light» ακροδεξιούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η ναζιστική οργάνωση να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ για να ανεβάσει τις μετοχές της στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ανάλογα ακούγονται για άλλους υπόδικους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Οπως και να 'χει, το επόμενο διάστημα έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά, ενταγμένα στις διεργασίες που γίνονται ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα και με έναν μόνο στόχο: Να εξασφαλίσει το σύστημα σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας που θα υπηρετούν αταλάντευτα, χωρίς καθυστερήσεις και αναστολές, την πολιτική του κεφαλαίου και θα χειραγωγούν το λαό. Εν ολίγοις, οι ακροδεξιοί όλων των αποχρώσεων «ράβουν κοστούμια» και δηλώνουν διαθέσιμοι για κάθε χρήση...

Τα 'χαν μιλημένα...

«Ευρεία απήχηση και έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει η πρόταση - κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση με στόχο την απόκρουση - ανατροπή των νέων σφαγιαστικών μέτρων» αναφέρει το «Πριν». Από το δημοσίευμα, όμως, το μόνο που προκύπτει είναι η άμεση ανταπόκριση της ΛΑΕ σ' αυτήν τη «θαυμάσια» και «αξιέπαινη» (όπως τη χαρακτηρίζει) πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, η ΛΑΕ προτείνει να μη μείνει η μεταξύ τους συνεργασία στο επίπεδο της κοινής δράσης, αλλά «να επιδιώξουμε και να έχουμε ως επείγουσα, λόγω και των περιστάσεων, προοπτική και την πολιτική συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς». Είναι γνωστό ότι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχει μεγάλη «φαγούρα» να επισημοποιηθεί η πολιτική συνεργασία με τη ΛΑΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, αναζητούνται τρόποι από τη μια να καμφθούν (ή να διασκεδαστούν) οι εσωτερικές αντιρρήσεις, κι από την άλλη να δικαιολογηθεί στο ευρύτερο ακροατήριο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η σύμπραξη με μια πρώην συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι την τελευταία ώρα δήλωνε ότι διαφωνεί με το τρίτο μνημόνιο, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση στο έργο της! Οπως φαίνεται, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η «ανοιχτή πρόσκληση» προς τις «δυνάμεις της Αριστεράς» για κοινή δράση ενάντια στα μέτρα, προκειμένου να «διευκολύνει» τη σύμπραξη με τη ΛΑΕ, η οποία ήταν «μιλημένη» από καιρό. Βέβαια, «όμοιος τον όμοιο» λέει ο λαός μας και λογαριασμός δεν μας πέφτει. Αλλά δεν μπορεί να μην αναρωτιέται κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καιροσκοπισμός τους...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ