ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αντιπαραθέσεις σε τμήματα της αστικής τάξης

Ενώ η Μέι ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός ζητάει νέο «δημοψήφισμα ανεξαρτησίας»

Αποψη από τη Βουλή των Λόρδων, που πρότεινε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το Brexit
Αποψη από τη Βουλή των Λόρδων, που πρότεινε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το Brexit
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες μπροστά στο ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια φυγόκεντρων δυνάμεων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα μετά και από τη χτεσινή ανακοίνωση της Σκοτζέζας πρωθυπουργού, Νίκολα Στάρτζεον, πως την επόμενη βδομάδα θα ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στο τέλος του 2018 ή την άνοιξη του 2019 με θέμα την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Η Στάρτζεον χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα την άρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να εξασφαλίσει την αποχώρηση από την ΕΕ με παράλληλη διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά (λεγόμενο «ήπιο» Brexit), δεδομένου του γεγονότος πως η μεγάλη πλειοψηφία των Σκοτσέζων (πάνω από το 60%) ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη. Αλλο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Στάρτζεον είναι οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως έχει ενισχυθεί σημαντικά η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκοτίας αφότου η Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της για αποχώρηση από την ΕΕ ακόμη και δίχως συμφωνία για «ήπιο» Brexit.

Η Μέι, από την πλευρά της, απάντησε ότι νέο δημοψήφισμα για τη Σκοτία θα ήταν «διχαστικό» και θα προκαλούσε σημαντική οικονομική αβεβαιότητα «κατά τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Βρετανία».

Απορρίφθηκαν οι τροποποιήσεις στη Βουλή

Οι πιέσεις της Μέι ασκούνται ενώ μπήκαν στην τελική ευθεία οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το Brexit.

Χτες, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας απορρίπτοντας, με 335 ψήφους, έναντι 287, τις δύο τροποποιήσεις που είχε προτείνει η Βουλή των Λόρδων. Μετά την εξέλιξη αυτή, το επίμαχο νομοσχέδιο στάλθηκε, εκ νέου, όπως προβλέπεται, στη Βουλή των Λόρδων. Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν πως θα εγκριθεί, πλέον, από τη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων για να μην προκληθούν κυβερνητική κρίση και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η πρωθυπουργός Τ. Μέι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 την τελευταία βδομάδα του Μάρτη, για να μη συμπέσει με τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της 15ης Μάρτη.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ζήτησε να μην έχει το Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν προτεινόμενες τροπολογίες στο νομοσχέδιο.

Τέλος, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κάλεσαν την κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ μετά το Brexit διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστεί μεγάλο πλήγμα από την αποχώρηση σημαντικών πανεπιστημιακών καθηγητών, άλλων διδασκόντων αλλά και ερευνητών.

  • Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Αγγλίας ολοκληρώνουν σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησαν χτες βράδυ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου RMT με αιτήματα εργασιακής ασφάλειας.
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις και «ανησυχία» για τις εξελίξεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την «ανησυχία» του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ, προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου να αναστείλει τις συνομιλίες με τους Σέρβους στις Βρυξέλλες για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας μέχρις ότου γαλλικό δικαστήριο αποφασίσει την απελευθέρωση του Κοσσοβάρου πρώην πρωθυπουργού (και πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι.

Ο Χαραντινάι συνελήφθη σε περιοχή της Γαλλίας πριν από λίγους μήνες με βάση σερβικό ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ.

Ο Λ. Ζανιέρ ζήτησε από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να προχωρήσουν άμεσα στην επανάληψη των συνομιλιών με τους Σέρβους αλλά και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει κατά καιρούς στις Βρυξέλλες, όπως αυτή που αφορά τη συγκρότηση της «Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου».

Ωρες μετά από αυτές τις πιέσεις, άγνωστοι έστησαν ενέδρα στον Αζέμ Βλάσι, πρώην επικεφαλής της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, επί Προέδρου Τίτο, νυν δικηγόρο και πολιτικό αναλυτή, κοντά στο σπίτι του στην Πρίστινα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTK του Κοσσυφοπεδίου, ο Βλάσι τραυματίστηκε από σφαίρες στον ώμο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Πρίστινα σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, να αποκτήσει η χώρα στρατό, προκάλεσαν χτες τη συνεδρίαση του Σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Βελιγράδι. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Λιούμπισα Ντίκοβιτς, οι υπουργοί Αμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Στην παραίτηση Ράμα επιμένει η αντιπολίτευση

ΤΙΡΑΝΑ.--

Την παραίτηση της κυβέρνησης και του Αλβανού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα απαίτησε χτες, ξανά, το κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Λουλζίμ Μπασά, αντιδρώντας αρνητικά στην πρότερη αντικατάσταση τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 18ης Ιούνη.

Ο Μπασά, οι υποστηρικτές του οποίου διαδηλώνουν εδώ και τρεις βδομάδες απέναντι από το πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα, υποστήριξε ότι εάν δεν παραιτηθεί ο Ράμα, «δεν θα γίνουν καθόλου βουλευτικές εκλογές».

Οι υπουργοί που αντικαταστάθηκαν είναι ο υπουργός Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι, ο υπουργός Υγείας Ιλίρ Μπεκάτζ, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μπλέντι Κλόσι και ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μπλέντι Κούτσι. Αφορμή, σύμφωνα με κάποια αλβανικά ΜΜΕ, φέρεται πως έδωσαν οι καταγγελίες του συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση «Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ολοκλήρωση» (LSI) εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, πως υπονομεύει τις επικείμενες εκλογές.

Η πολιτική ένταση κλιμακώνεται, τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και στη γειτονική ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο νέας όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας για σφαίρες επιρροής, πηγές και οδούς Ενέργειας...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χτες 26χρονο Παλαιστίνιο, κάτοικο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε αντίποινα για την προσπάθειά του να τραυματίσει με μαχαίρι δύο αστυνομικούς κοντά σε μια από τις εισόδους της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Ωρες αργότερα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Ραμάλα, απαιτώντας την παραίτηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και επικρίνοντας τη συμφωνία ασφαλείας και συνεργασίας με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Το θάνατο πάνω από 60 ανθρώπων, 20 αγνοούμενους και 180 τραυματίες προκάλεσε το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Enawo πάνω από τη Μαδαγασκάρη μέσα στο τελευταίο τριήμερο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Μεγάλες κατολισθήσεις σε χωματερή έξω από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, προκάλεσε το Σαββατοκύριακο το θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ανάμεσά τους αρκετών γυναικόπαιδων. Η καταστροφή αποδίδεται σε εργασίες συμπίεσης στο υψηλότερο τμήμα της τεράστιας χωματερής.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλωνίας έκρινε ένοχο με το αδίκημα της απειθαρχίας τον πρώην πρωθυπουργό της Καταλωνίας, Αρτουρ Μας, και τον καταδίκασε σε 2 χρόνια στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Μας θεωρήθηκε μαζί με τους υπουργούς του στην τοπική κυβέρνηση υπεύθυνος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από την Ισπανία, κάτι που αντιτίθεται στο υπάρχον Σύνταγμα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Σε 10ημερη απεργία προχωράει από τις 15 Μάρτη η Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών της Βραζιλίας, διαμαρτυρόμενη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ, που προήλθε μετά την ανατροπή της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ντίλμα Ρουσέφ (της οποίας ήταν κυβερνητικός εταίρος).

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί, που συγκέντρωσαν περίπου 1 εκατομμύριο υπογραφών για συμμετοχή στην απεργία, καλούν και άλλους κλάδους να συμμετάσχουν σε αυτήν. Το βασικό αίτημα είναι η απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους (άνδρες, γυναίκες) στα 65 χρόνια με 25 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης, καταργώντας τις διαφορετικές ρυθμίσεις που ίσχυαν για τους εκπαιδευτικούς και τους αγρότες.

Κινητοποιήσεις όμως πραγματοποιούνται και στη γειτονική Αργεντινή, επίσης από εκπαιδευτικούς. Χτες είχε προκηρυχθεί άλλη μια μέρα απεργίας (η πέμπτη από τις αρχές του μήνα) από τους δασκάλους και καθηγητές και την Τετάρτη και Πέμπτη πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αντιδρούν στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι και τις τοπικές κυβερνήσεις. Εγκαιρα είχαν ζητήσει διαπραγματεύσεις για αυξήσεις 35% στους μισθούς, ενώ οι κρατικές και δημοτικές αρχές που αρνήθηκαν να τους συναντήσουν τώρα αντιπρότειναν αύξηση 18%, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ