ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προς συμφωνία για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ

Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την πρόταση που είχε εισάγει το υπουργείο της προηγούμενης κυβέρνησης, για καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά από κοινή συμφωνία των Ιδρυμάτων, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην ανώτατη εκπαίδευση και του υπουργείου.

Το θέμα αυτό είχε ξεκινήσει να συζητιέται από τον περασμένο Νοέμβρη στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), του οποίου τα όργανα για την ανώτατη εκπαίδευση (ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ) στην τελευταία συνεδρίασή τους, παρουσία του υπουργού Παιδείας, κατέληξαν στην παραπάνω πρόταση. Σύμφωνα με την πρόταση, ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα δεσμεύεται ότι δεν θα μπορεί να αποκλίνει πάνω από 10% από τον αριθμό των εισακτέων που θα συναποφασίζεται από ΑΕΙ - ΑΔΙΠ - υπουργείο. Αυτός ο αριθμός θα αφορά το σύνολο των εισακτέων σε κάθε Τμήμα, από τους οποίους αυτοί που θα εισάγονται με άλλους τρόπους πέραν των πανελλαδικών εξετάσεων δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του συνόλου.

Και από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στη ρότα της προκατόχου της, διατηρώντας και αναβαθμίζοντας το ρόλο της ΑΔΙΠ, η οποία αποτελεί ένα δημιούργημα στο πλαίσιο της στρατηγικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που σπρώχνει τα ιδρύματα στην κατηγοριοποίηση και την όλο και μεγαλύτερη υποταγή τους στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς σε κάθε φάση.

Ωστόσο, για τον καθορισμό του φετινού αριθμού εισακτέων είναι πιθανό να παρακαμφθεί η ΑΔΙΠ, καθώς οι εισακτέοι πρέπει να ανακοινωθούν αυτό το διάστημα και ήδη φαίνεται να έχουν ζητηθεί απευθείας από το υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις των Ιδρυμάτων.

Τα ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ συζήτησαν επίσης και για το θέμα των μετεγγραφών και τάχθηκαν υπέρ της πλήρους κατάργησής τους, ωστόσο θεώρησαν ότι προς το παρόν χρειάζεται ένα σύστημα μετεγγραφών με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Θυμίζουμε, πάντως, ότι ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του έχει «κλείσει την κάνουλα» των μετεγγραφών για φέτος, προετοιμάζοντας τους υποψηφίους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν στις σχολές που θα δηλώσουν όσο μακριά κι αν είναι, ενώ καμιά εξαγγελία δεν έχει γίνει για βελτίωση των συνθηκών φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις).

ΤΕ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Με αφορμή τις αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα σε εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και των Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Βόλου, τα επεισόδια και τις φασαρίες που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πολιτική διαχείρισης του ζητήματος της άρδευσης από την ΔΕΥΑΜΒ (επεισόδια έγιναν και χτες εξω από τη ΔΕΥΑΜΒ όπου θα γινόταν συζήτηση για τον νέο κανονισμό λειτουργίας και αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά για να εμποδίσουν συγκεντρωμένους να μπουν στο κτίριο), η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

«Το ζήτημα της άρδευσης σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, καθώς αφορά τις υποδομές, τα υπόγεια και επίγεια υδάτινα αποθέματα, ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης».

Αναφερόμενη σε θέσεις και προτάσεις που κατατίθενται από τις «δυο πλευρές» αλλά και τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

- Μπορούν οι τοπικές κοινότητες να σχεδιάσουν και να αντιμετωπίσουν συνολικά την κάλυψη των υδρευτικών - αρδευτικών αναγκών; Μπορούν να έχουν γνώση των πραγματικών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και το πώς αλληλοεξαρτώνται με το συνολικό υδάτινο πλούτο της Μαγνησίας, της Κεντρικής Ελλάδας, όπως και για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, που ως οικοσύστημα ξεφεύγει από τα στενά όρια της τοπικής κοινότητας και του δήμου;

- Εχει τόση σημασία αν το νερό άρδευσης θα το διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ ή μια διεύθυνση του δήμου Βόλου ή το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που έτσι ή αλλιώς θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;

- Μπορεί η όποια Διεύθυνση Αρδευσης ή Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου ή ακόμη και η ΔΕΥΑΜΒ με τη σημερινή της μορφή να σχεδιάσει με βάση τις ανάγκες την άρδευση, τα αναγκαία έργα και τη χρηματοδότησή τους, χωρίς να υπάρχει κεντρικός και περιφερειακός σχεδιασμός, με τα ανάλογα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό;

- Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να είναι υπέρ της ΔΕΥΑΜΒ για τα ζητήματα ύδρευσης - αποχέτευσης και κατά στο θέμα της διαχείρισης των νερών άρδευσης;

- Πού διαφέρει η πρόταση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ να «επιβάλλονται τέλη άρδευσης που είναι ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου και προορίζονται να καλύπτουν κάθε συναφές έξοδο της υπηρεσίας άρδευσης» απ' αυτή της δημοτικής αρχής Μπέου ότι: «Μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου και εφόσον τα έξοδα της κάθε Τοπικής Κοινότητας δεν καλύπτονται από τις παραπάνω τιμές, θα υπάρχει αύξηση αυτών για την κάλυψη τους, ώστε να τηρηθεί η ανταποδοτικότητα», δηλαδή οι μικροί καλλιεργητές θα πληρώνουν και το νερό και τα έργα συντήρησης και υποδομής; Και οι δυο δεν καλούν τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά και οι μικροκαλλιεργητές«να πληρώσουν τη νύφη» με επιχειρηματική - εισπρακτική αντίληψη;

Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός

Και η ανακοίνωση αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι σήμερα χρειάζεται γενικότερος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός. Οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα (όπως και να ονομάζονται) και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η λειτουργία τους πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό. Συνδέεται με την αύξηση των αρδευομένων εκτάσεων και την ανάπτυξη έργων όπως η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, την ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων υποδομής που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ.) και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών - υδρευτικών δικτύων.

Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να έχουν λόγο, να εκφράζουν σκέψεις και προτάσεις, ιδέες, να εντοπίζουν προβλήματα με τη διαχείριση και τη προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο η λογική της αυτοδιαχείρισης του νερού αποκλειστικά απ' αυτές είναι από αντιεπιστημονική ως παιδαριώδης, γιατί δεν μπορεί, σε έκταση διαχείρισης μικρής κλίμακας, να διασφαλίσει στοιχειωδώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κάλυψη των αναγκών.

Διεκδικούμε τη διακύμανση της τιμής του νερού, με συνολική ρύθμιση των τιμολογίων ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης που θα εξασφαλίζει φθηνό νερό στις λαϊκές οικογένειες, στους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους και που θα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Ταυτόχρονα απαιτούμε τη μείωση κατά 30% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, τη χορήγηση δωρεάν νερού σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, την πλήρη και ρητή απαγόρευση της διακοπής του νερού σε οικογένειες ανέργων και απλήρωτων χωρίς προϋποθέσεις, όπως και των φτωχών μικροκαλλιεργητών».

Εκδηλώσεις σε χώρους νεολαίας

Εκδηλώσεις - συζητήσεις σε χώρους νεολαίας διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές.

Συγκεκριμένα είναι προγραμματισμένες:

  • Σήμερα Σάββατο:

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 7 μ.μ., στο Ωδείο, με θέμα «Τι άλλαξε, τι μένει, τι κάνουμε. Ελα να συζητήσουμε για τις συνολικότερες εξελίξεις και την κατάσταση στην εκπαίδευση». Ομιλήτρια: Κατερίνα Στύλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο, με το ίδιο θέμα. Ομιλητής: Τάσος Μαμαλούγκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Κατερίνη, 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Lido», με το ίδιο θέμα. Ομιλητή: Θοδωρής Βλάχος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στο Κιλκίς, 6 μ.μ., στην καφετέρια «Στρέτο», με θέμα «Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια: Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και ο δρόμος που έχει ανάγκη ο λαός». Ομιλητή: Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Βέροια, 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική βιβλιοθήκη, με το ίδιο θέμα. Ομιλητής: Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Αύριο Κυριακή:

Στο Κιλκίς, 1 μ.μ., στο καφέ «Στρέτο», «Τι άλλαξε, τι μένει, τι κάνουμε. Ελα να συζητήσουμε για τις συνολικότερες εξελίξεις και την κατάσταση στην εκπαίδευση». Ομιλητής: Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στα Γιαννιτσά, 6 μ.μ., στο καφέ «Φιλίππειο», με το ίδιο θέμα. Ομιλήτρια: Θεοδώρα Καραθάνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Δευτέρα 16 Μάρτη:

Στα Παιδαγωγικά Αθήνας, 11.30 π.μ., στο μικρό αμφιθέατρο ΜΑΝΧ του Χημείου, με θέμα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου». Ομιλήτρια: Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.

Πλημμύρες στις Σέρρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί περιοχές σε τέσσερις δήμους κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα στις Σέρρες, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή.

Χτες, από το πρωί, ξεκίνησε κλιμακωτό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, μετά τις τελευταίες μετρήσεις της στάθμης του νερού, που έδειξαν ότι η λίμνη είναι στα όρια της αντοχής της (36 μέτρα). Εξάλλου, από νωρίς το πρωί ξεκίνησε με τη συνδρομή του στρατού και η οχύρωση του Πεθελινού του δήμου Εμμανουήλ Παππά με την κατασκευή αναχώματος περιμετρικά του οικισμού.

Και ο δήμος Βισαλτίας ζήτησε βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθεί το ανάχωμα, παράκτια του Στρυμόνα, στον Αχινό.

Οι δυνατές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στην περιοχή καθώς και η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη γειτονική Βουλγαρία έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ οι ποσότητες υδάτων στον ποταμό Στρυμόνα και να υπερχειλίσει σε πολλά σημεία της διαδρομής του. Ηδη έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς για δεκαετίες δεν έχουν γίνει έργα καθαρισμού της κοίτης του ποταμού και συντήρησης των αναχωμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ