ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΪΚΑ
Αντιπαραθέσεις για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Επιβεβαιώνεται ο επικίνδυνος ρόλος όσων έκαναν λόγο για «εκθέσεις - καταπέλτες»...

Με μεγάλη πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, υπερψηφίστηκαν χτες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι δύο περιβόητες εκθέσεις γύρω από το ρόλο και τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες που υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης» (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος). Παράλληλα με την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαών που στήθηκε γύρω από αυτές τις εκθέσεις, κοινή συνισταμένη της σχετικής συζήτησης αποτέλεσαν οι προβληματισμοί γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, στο πλαίσιο των γενικότερων ανασχεδιασμών στο εσωτερικό της ΕΕ και της διαπάλης με την πλευρά του ΔΝΤ.

Το πρώτο ψήφισμα βασίζεται στην έκθεση που συνέταξαν για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επιφανές στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ο. Κάρας, από κοινού με τον Γάλλο σοσιαλδημοκράτη Λ. Χ. Νγκονγκ, Η έκθεση Κάρας - Νγκονγκ ξεκινούσε από την κοινή διαπίστωση ότι η σύσταση της τρόικας έγινε με «συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχαν τότε εναλλακτικές. Το τελικό ψήφισμα εστιάζει στη «θέσπιση σαφών, διαφανών και δεσμευτικών κανόνων» που θα διέπουν τις «διαδικασίες των θεσμικών οργάνων και την κατανομή των καθηκόντων τους» και συνιστά τη «συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο, με παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο ως σιωπηλού παρατηρητή». Στο διά ταύτα, συνιστάται η αντικατάσταση του ρόλου της τρόικας από ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», πρόταση που θα πρέπει να κατατεθεί από την Κομισιόν στο τέλος του 2014.

Το δεύτερο ψήφισμα αφορά στις επιπτώσεις των μνημονίων στην απασχόληση, με εισηγητή εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Ισπανό σοσιαλδημοκράτη Α. Σέρκας, γνωστό από τις περιβόητες «Εκθέσεις Σέρκας» του 2005 και του 2013, που συνέβαλαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην ΕΕ, αφού δίνουν το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν ωράριο μέχρι 13 ώρες τη μέρα για 6 μέρες τη βδομάδα, δηλαδή 78 ώρες τη βδομάδα, ενώ απελευθερώνουν εντελώς τα ωράρια εργασίας...

Ο εν λόγω σοσιαλδημοκράτης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, απέδωσε στην τρόικα το χαρακτηρισμό «χασάπηδες», ωστόσο και οι δύο εκθέσεις θεωρούν ότι η τρόικα παρά τα όσα της προσάπτουν «έσωσε τις οικονομίες».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξετάζουν τις «κοινωνικές ανισορροπίες και τη διόρθωσή τους με την ίδια προσοχή με την οποία εξετάζουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες», δηλαδή με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και στο πλαίσιο της μόνιμης και ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ, είτε υπάγονται σε μνημόνια είτε όχι.

Μπ. Αγγουράκης: Εκστρατεία εξωραϊσμού της ΕΕ από το Ευρωκοινοβούλιο

Την επιχείρηση χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων από την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τους πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση σχετικά με «το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Οι εκθέσεις του μεγάλου συνασπισμού των μονοπωλίων στο Ευρωκοινοβούλιο - Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες Φιλελεύθεροι - εντάσσονται στη χυδαία επιχείρηση χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων, εξωραϊσμού των μονοπωλίων, της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου στα κράτη - μέλη, για την αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει συντονισμένα ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, του πολιτικού προσωπικού των μονοπωλίων στα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο, που από κοινού τα σχεδίασαν, τα στήριξαν και τα επιβάλλουν.

Οι εκθέσεις αφήνουν έκθετους και όσους στην ίδια γραμμή εξωραϊσμού της ΕΕ, έκαναν λόγο για δήθεν "κόλαφο" του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα. Οσους επιχειρούν να εγκλωβίσουν από άλλο δρόμο, ριζοσπαστικές διαθέσεις αμφισβήτησης του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ. Το αστικό πολιτικό προσωπικό γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τρόικα και "μνημόνια", αφού αυτά έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ, στην οποία πρωτοστάτησε το Ευρωκοινοβούλιο, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να τιμωρήσουν σκληρά τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου στις εκλογές.

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού, να δυναμώσουν την αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη της Λαϊκής Συμμαχίας, για να αποτινάξουν τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με τον εργαζόμενο λαό κυρίαρχο στην εξουσία και την οικονομία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με την Ενέργεια στο επίκεντρο

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της κοινής δήλωσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου - στα βήματα ενός νέου διχοτομικού σχεδίου αφού προβλέπει «συνιστώντα κράτη» με δική τους νομοθεσία - πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτό έγινε ενημέρωση από τον Ν. Αναστασιάδη και διατυπώθηκαν οι γνώμες των κομμάτων. Βέβαια, η ουσία της διαδικασίας διευθέτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων του νησιού (Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων ή άλλης καταγωγής), αλλά με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, με άμεση εμπλοκή των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θέλουν να προωθήσουν τα ευρύτερα σχέδιά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον ενεργειακό πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Αυτό το ζήτημα φάνηκε άλλωστε και από τις επαφές που είχαν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχομένων, Οζντίλ Νάμι, που έγινε δεκτός από συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα και του υπουργείου Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του σε αμερικανικές εφημερίδες ο Ο. Νάμι σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι έρευνες για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξήσει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού» και υποστήριξε ότι «τα έσοδα από αυτά τα αποθέματα θα επηρεάσουν θετικά την περιφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι ανησυχεί «από την προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων να ελέγξουν μονόπλευρα τις ποσότητες φυσικού αερίου στο νησί. Οποιοδήποτε βήμα γίνει μονόπλευρα χωρίς συνεργασία μεταξύ τους, είτε από την τουρκοκυπριακή, είτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, μπορεί να είναι λόγος για μη συμφωνία». Αναφέρθηκε ακόμα στη μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τη συνεδρίαση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε: «Από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που μας έχει γίνει, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο χάσμα στις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βέβαια αυτό είναι το διερευνητικό στάδιο. Η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί και πάρα πολύ προσεκτικοί για το πώς θα χειριστούμε τα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για λύση στο Κυπριακό που είναι θετικό, βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι και εμείς ανησυχούμε, όπως ανησυχούν και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα». Ανέφερε επίσης ότι η κοινή διακήρυξη είναι υποδεέστερη από τις συμφωνίες Χριστόφια - Ταλάτ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, που πρόσφατα αποχώρησε από την κυβέρνηση, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, που αντί να αποδοκιμάζεται, επιβραβεύεται στο διεθνή χώρο.

Τις επιφυλάξεις τους για την πορεία διαπραγματεύσεων εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Κινήματος Οικολόγων.

ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Εισηγείται άρση ασυλίας χρυσαυγιτών βουλευτών

Την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη, Ηλία Κασιδιάρη, Ελ. Ζαρούλια και Ν. Κούζηλου αποφάσισε χτες να προτείνει στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας. Υπέρ της άρσης τάχθηκαν 8 μέλη της Επιτροπής, ένα τάχθηκε κατά, ο βουλευτής της ΧΑ Η. Παναγιώταρος. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ψήφισε «παρών» για τον Μ. Αρβανίτη, ενώ όταν έγινε η ψηφοφορία για τους άλλους τρεις είχε αποχωρήσει καθώς έπρεπε να προεδρεύσει στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές της ΧΑ κατηγορούνται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχή κ.ά.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα συνεχιστεί στις 10.30 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης για τους υπόλοιπους 6 βουλευτές της ΧΑ. Την Τρίτη στις 3.30 το μεσημέρι η Επιτροπή θα μεταβεί στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς έχουν ασκηθεί νέες διώξεις σε βάρος των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών βουλευτών, οπότε πρέπει να βγει νέα απόφαση για άρση ασυλίας και σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ανέφερε για τη ΧΑ ότι «θεωρούμε ότι είναι μια οργάνωση η οποία ασπάζεται και προβάλλει τον εθνικοσοσιαλισμό και τον Χίτλερ. Συνεπώς είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Οι εγκληματικές ενέργειες που έχουν διαπράξει στελέχη της ΧΑ εναντίον νέων ανθρώπων, μεταναστών και άλλων εργαζομένων, οι δολοφονίες ανθρώπων από στελέχη της ΧΑ, απορρέουν από το ναζιστικό χαρακτήρα, από τη ναζιστική ιδεολογία αυτού του κόμματος, της ΧΑ. Υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ. Με βάση όλα τα παραπάνω είμαστε υπέρ της άρσης της ασυλίας τους».

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε επίσης ως προβοκάτσια τους ισχυρισμούς του Μ. Αρβανίτη ότι ο Ρουπακιάς ήταν μέλος του ΠΑΜΕ στα Πετράλωνα, αφού εκτός των άλλων... κατά τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται ο Μ. Αρβανίτης το ΠΑΜΕ δεν είχε καν ιδρυθεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ