ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εζησε και έφυγε αλύγιστος»

Τελευταίο «αντίο», χτες, στον σύντροφο Ερρίκο Βακαλόπουλο

Με τις σημαίες του ΚΚΕ και της Αντίστασης να κυματίζουν και την κόκκινη σημαία του Κόμματος να σκεπάζει το φέρετρό του, που το μετέφεραν στους ώμους τους οι σύντροφοί του, «πορεύτηκε», χτες το μεσημέρι, το τελευταίο του ταξίδι, από το νεκροταφείο της Καλλιθέας, ο κομμουνιστής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων Ερρίκος Βακαλόπουλος.

Στην πολιτική κηδεία του παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τα μέλη του ΠΓ Δημήτρη Γόντικα, Κώστα Παρασκευά, Τηλέμαχο Δημουλά και Νίκο Σοφιανό. Ενώ συμμετείχαν εκατοντάδες σύντροφοι και συναγωνιστές του στην ΕΑΜική Αντίσταση και τις φυλακές, και νεολαίοι της ΚΝΕ, που μαζί με τους οικείους του τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία, με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως: «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», που αναδεικνύει τέτοιους ξεχωριστούς λαϊκούς αγωνιστές. Τον σ. Ερρίκο Βακαλόπουλο αποχαιρέτησαν, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ ο πρόεδρός της, Χρήστος Τσιντζιλώνης, από την ΚΟ Καλλιθέας η σ. Τούλα Μητσέα, από την ΚΝΕ η σ. Νάντια Κυριαζίδη, ενώ η σ. Ρούλα Ελευθεριάδη διάβασε στα ρώσικα ένα απ' τα ποιήματα του Νεκράσοφ που αγαπούσε.

Αποχαιρετώντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον σ. Ερρίκο Βακαλόπουλο, ο Σήφης Κωτσαντής αναφέρθηκε στη μακριά πορεία και δράση του κομμουνιστή αγωνιστή, σημειώνοντας, ανάμεσα στα άλλα:

«Αποχαιρετάμε σήμερα έναν ξεχωριστό λαϊκό αγωνιστή και επαναστάτη, ένα από τα άξια στελέχη του ΚΚΕ που για πάνω από 70 χρόνια τίμησε και έφερε επάξια τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του. Που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για το καλό του λαού, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ο σύντροφος Ερρίκος έζησε και έφυγε αλύγιστος. Στάθηκε όρθιος στις κακουχίες, αταλάντευτος, αποφασιστικός στην υπόθεση και στα ιδανικά του ΚΚΕ. Υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος την περίοδο του '68 και του 1991 από την επιδίωξη των οπορτουνιστών να διαλύσουν το Κόμμα. Τον διέκρινε η λεβεντιά του στην αντιμετώπιση των διώξεων.

(...) Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος και οργανώθηκε από τα εφηβικά του χρόνια στο ΚΚΕ. Εδρασε ως μάχιμο μέλος του ΕΛΑΣ στη γερμανική Κατοχή, στην Καλλιθέα, και πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας, το Δεκέμβρη του 1944, ενάντια στην αστική τάξη και τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές. Το 1946 πιάστηκε και φυλακίστηκε στα κρατητήρια ανηλίκων. Για να οδηγηθεί, στη συνέχεια, με αστήριχτες κατηγορίες στο Στρατοδικείο όπου τον καταδίκασαν σε θάνατο, εκδικητικά, για την αλύγιστη στάση του. Στην αρχή ως μελλοθάνατο και στη συνέχεια ως ισοβίτη, επί 17 χρόνια, τον περιέφεραν στα κολαστήρια των φυλακών Αβέρωφ - Ιτζεδίν - Ακροναυπλίας - Κέρκυρας - Βούρλων - Χαλκίδας - Τρίπολης και στο αναμορφωτήριο της Γυάρου.

(...) Ο σ. Ερρίκος δεν ταλαντεύτηκε, είχε μπούσουλα τη μαρξιστική - λενινιστική αντίληψη που διδάχτηκε στα πανεπιστήμια των φυλακών, την ακλόνητη πίστη στην πάλη της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη. Πάλεψε στις φυλακές, αλλά και αργότερα, ενάντια στους ριψάσπιδες, σ' αυτούς που εγκατέλειψαν τον αγώνα. Το 1963 που αποφυλακίστηκε και σ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, γνώστης καλά των συνωμοτικών κανόνων λειτουργίας του επαναστατικού κόμματος, δούλεψε σαν στέλεχος της παράνομης δουλειάς του Κόμματος. Πρωτοστάτησε μαζί με άλλους συντρόφους στην ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Ενώ, με τη Μεταπολίτευση σε όποιο καθήκον του ανέθετε το Κόμμα, έδινε όλες του τις δυνάμεις να ανταποκριθεί με επιτυχία (...)

Σύντροφε Ερρίκο, 70 χρόνια μέλος του Κόμματος έδωσες πολλά. Αφήνεις ένα μεγάλο κενό (...) Να 'σαι σίγουρος ότι το παράδειγμά σου θα είναι οδηγός. Τη θέση σου θα πάρουν χιλιάδες νέοι μαχητές στον αγώνα για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, στη μάχη των εκλογών που έχουμε μπροστά μας, για ισχυρό ΚΚΕ παντού: Στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές».

Και κατέληξε:

«Η συντρόφισσά σου Αρετή, τα τρία παιδιά σου, τα εγγόνια σου, ο αδελφός σου Παναγιώτης, οι συγγενείς, εμείς όλοι οι κομμουνιστές, οι φίλοι σου θα κρατήσουμε ακριβή τη θύμησή σου. Εχε γεια, αγαπημένε μας σύντροφε».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει φτηνότερο καύσιμο για τα μονοπώλια

Να διαπραγματευθεί ενιαία τιμή φυσικού αερίου για ολόκληρη την ΕΕ αναμένεται να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση (και προεδρία αυτό το εξάμηνο στο Συμβούλιο της ΕΕ), από τον επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Η αναζήτηση ενιαίου τέτοιου τιμολογίου προβάλλεται εντονότερα το τελευταίο διάστημα από τις πιο αδύναμες (στο πλαίσιο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης) χώρες της ΕΕ, καθώς τα ισχυρότερα κράτη (π.χ. Γερμανία) προμηθεύονται καύσιμο σε φτηνότερες τιμές, κατεβάζοντας το κόστος λειτουργίας για τα μονοπώλιά τους, ευνοώντας τα στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Οπως τόνισε, μιλώντας στο λεγόμενο «Athens Energy Forum», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επίτροπος Ενέργειας προσκλήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ειδικά γι' αυτό το σκοπό. «Το πρώτο πράγμα που θα περίμενε κανείς από την Ευρώπη είναι να υπάρξει μια ενιαία διαπραγμάτευση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου για να μην υπάρχουν ανισότητες εις βάρος του Νότου και της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

Ανησυχίες για τη μεταφορά ενέργειας

Αναφερόμενος εξάλλου στον αγωγό South Stream (για μεταφορά ρωσικού αερίου) και τις πληροφορίες περί παγώματος του έργου από την πλευρά της ΕΕ με πρόσχημα και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε εμμέσως τις ανησυχίες της ντόπιας αστικής τάξης (προσβλέπει σε τμήματα του κατασκευαστικού έργου, αλλά και σε προμήθεια με φτηνότερο αέριο). Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει μόνο ο South Stream, υπάρχουν και άλλοι αγωγοί που συνδέουν την Ευρώπη με τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μια ισότιμη αντιμετώπιση όλων των αγωγών στην ίδια βάση. «Εχουμε πληρώσει και άλλες ανισότητες, δεν θα μπορούσε να υπάρξει και μια νέα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει και αυτό το ζήτημα στον Ετινγκερ.

Σημειωτέον ότι σε Νότια Ρωσία, Βουλγαρία και Σερβία έχουν τοποθετηθεί ήδη τα πρώτα κομμάτια του «South Stream». Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να ξεκινήσει η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ τέλη του 2015, με τελικούς προορισμούς στα βόρεια την Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ υπάρχει πλάνο και για διακλάδωση του αγωγού προς τα νότια που θα μπορούσε να μεταφέρει μελλοντικά φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Αδριατικής στη Νότια Ιταλία. Ομως εκεί υπάρχει ήδη η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ (στηρίζεται από τις ΗΠΑ) και τη μεταφορά αζέρικου αερίου μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στη Νότια Ιταλία, κι από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Δείγμα κι αυτή η παράμετρος των ενδοαστικών αντιθέσεων και ενοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, τόσο επικίνδυνων για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας τέλος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ειδικά στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προσεκτικός. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένη σε αυτό το κομμάτι και ότι αυτή την περίοδο ανοίγεται στη διεθνή αγορά, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να προσελκύσει επενδυτές για την έρευνα και αξιοποίηση των πιθανών πόρων. «Ακούμε συνεχώς προτάσεις για αξιοποίηση, τιτλοποίηση, υπολογισμό της αξίας των πόρων, είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να κινηθεί κάποιος σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει πληθωρισμός τέτοιων προτάσεων, δεν θέλουμε να καλλιεργούμε προσδοκίες, προτιμούμε να κινούμαστε με στέρεα βήματα και ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαμορφώσουμε, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, το κατάλληλο περιφερειακό τοπίο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις», σημείωσε.

Σημειωτέον, σε αυτό το πλαίσιο «ανοιγμάτων στη διεθνή αγορά», παζαρέματος με κυβερνήσεις και μονοπώλια του ενεργειακού πλούτου της χώρας, χθες υπήρξε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου, με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Ενεργειακή Πολιτική, Amos Hochstein, εστιάζοντας, όπως ανακοινώθηκε, «σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και πολιτικής».

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση

Στην τελική ευθεία περνάει το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της πλησίον παραλιακής ζώνης στη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε αποδεκτή χτες και την τεχνική προφορά που αφορά στην «ανάπτυξη της έκτασης», ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα προχωρήσει στην αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς που υποβλήθηκε. Η «διαδικασία αξιολόγησης», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, μέσα στο Μάρτη. Η προς ιδιωτικοποίηση περιοχή - φιλέτο φτάνει στα 62.000 στρέμματα και περιλαμβάνει, εκτός από το παλιό αεροδρόμιο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη μαρίνα στον Α. Κοσμά, σε ακτογραμμή μήκους 3,5 χλμ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org