ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
1978: Το Ισραήλ εισβάλλει στο Λίβανο

Τα ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν ανελέητα τους παλαιστινιακούς καταυλισμούς στην Τύρο. Στη φωτογραφία εικόνα από τις καταστροφές
Τα ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν ανελέητα τους παλαιστινιακούς καταυλισμούς στην Τύρο. Στη φωτογραφία εικόνα από τις καταστροφές
Τη νύχτα της 14ης προς 15η του Μάρτη 1978, δύναμη 20.000-25.000 Ισραηλινών στρατιωτών, υποστηριζόμενη από μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένων, βομβαρδιστικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία, εισβάλλει στο Νότιο Λίβανο, σε όλο το μήκος των συνόρων. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους- μέλους του ΟΗΕ, το Τελ Αβίβ κάνει λόγο για «νόμιμη αυτοάμυνα», επικαλούμενο την ύπαρξη βάσεων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο νότιο τμήμα της χώρας. Στόχος της επιχείρησης, όπως δηλώνεται αρχικά, είναι η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» βάθους 10 χιλιομέτρων μέσα στο λιβανικό έδαφος, ώστε να μην κινδυνεύει το Ισραήλ από επιθέσεις των Παλαιστινίων ανταρτών.

Ο αντίκτυπος της ισραηλινής εισβολής είναι τεράστιος. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Ελία Σαρκίς, καταγγέλλει στον ΟΗΕ την «παραβίαση των διεθνών αρχών, της κυριαρχίας του κράτους του Λιβάνου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λιβανέζικου λαού». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, εκφράζει τη «βαθιά του ανησυχία για την παραβίαση των συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους και για τη μαζική χρήση βίας από το Ισραήλ». Την ισραηλινή εισβολή καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, με εξαίρεση τους Αμερικανούς και τους στενούς συμμάχους τους, οι οποίοι τηρούν εύγλωττη σιωπή.

Στις 18 του Μάρτη, η «ζώνη ασφαλείας» που είχαν προαναγγείλει οι Ισραηλινοί είναι ήδη πραγματικότητα, αλλά οι εισβολείς συνεχίζουν την επιχείρησή τους επεκτείνοντάς τη σε μεγάλο μέρος του Λιβάνου. Η διεθνής κατακραυγή εναντίον των εισβολέων γιγαντώνεται όταν Δυτικοί δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποιούν φονικότατες, αμερικανικής κατασκευής, «βόμβες με καρφιά» -συσσωματώματα δεκάδων χειροβομβίδων που εκτοξεύουν ατσάλινα θραύσματα, προκαλώντας πραγματικό μακελειό σε ακτίνα δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων.

Στις 19 του Μάρτη, όταν σταματούν οι επιχειρήσεις των επιδρομέων, ο Λίβανος είναι πρακτικά διχοτομημένος, με τη Συρία να ελέγχει το βόρειο τμήμα της χώρας και το Ισραήλ (μαζί με τους χριστιανούς φαλαγγίτες) το νότιο. Μόνον η Τύρος και τα περίχωρά της μένουν υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, κατά τη διάρκεια της εισβολής, 20 Ισραηλινοί και 250-400 Παλαιστίνιοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κάνει λόγο για 450 νεκρούς Ισραηλινούς και 144 Παλαιστινίους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βηρυτού, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχασαν τη ζωή τους 1.000 άμαχοι και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1879 Γεννιέται στο Ουλμ της Γερμανίας ο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Φυσικός, δημιουργός της θεωρίας της σχετικότητας, ένας από τους δημιουργούς της κβαντικής θεωρίας. Οι επιστημονικές εργασίες του Αϊνστάιν έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης Φυσικής. Οι ιδέες του έχουν τεράστια μεθοδολογική σημασία. Μετέβαλαν τις μηχανιστικές απόψεις, που κυριαρχούσαν στη Φυσική από την εποχή του Νεύτωνα, για το χώρο και το χρόνο, και οδήγησαν στη νέα υλιστική εικόνα του κόσμου, που βασίζεται στο βαθύ οργανικό δεσμό των εννοιών χώρου - χρόνου με την ύλη και την κίνησή της. Οι ιδέες του Αϊνστάιν έγιναν το βασικό συστατικό τμήμα της σύγχρονης θεωρίας του δυναμικού και συνεχώς διαστελλόμενου σύμπαντος, θεωρία που δίνει τη δυνατότητα να εξηγηθεί σειρά παρατηρούμενων φαινομένων. Οι ανακαλύψεις του αναγνωρίστηκαν από τους επιστήμονες όλου του κόσμου και έτσι απέκτησε διεθνές κύρος. Με αποφασιστικότητα τάχθηκε εναντίον του φασισμού, του πολέμου και της χρησιμοποίησης των ατομικών όπλων. Πήρε μέρος στον αντιπολεμικό αγώνα στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Πέθανε το 1955.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1939 Τη νύχτα της 14ης προς 15η Μάρτη, οι χιτλερικοί εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία. Η Τσεχία μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Γερμανίας.

1960 Αρχίζει στη Γενεύη η Συνδιάσκεψη Ανατολής - Δύσης για τον αφοπλισμό. Συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, ΕΣΣΔ, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

1960 Ιστορική συνάντηση στην Ουάσιγκτον του Γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ με τον ηγέτη του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν.

1964 Κατεπειγόντως αποστέλλεται στην Κύπρο το πρώτο κλιμάκιο Καναδών κυανοκράνων, ενώ, παρά τη μεγάλη ένταση που επικρατεί στο Νησί, δε σημειώνονται συγκρούσεις.

1974 Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Καετάνο, απολύει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γκομέζ, και τον υπαρχηγό του, στρατηγό Σπίνολα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη νομιμοφροσύνη του στρατεύματος.

1983 Για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), όλα τα κράτη - μέλη συμφωνούν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να ανακόψουν την καθοδική πορεία των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-19, στα νησιά από 9-18 και στη Θεσσαλονίκη από 7-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-19 βαθμούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ