ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων με «μπλοκάκι»

Ως «εργαλείο αντιμετώπισης» της «άτυπης» μισθωτής εργασίας παρουσίασε τη διάταξη που... τη «νομιμοποιεί» ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση που έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας να καταργηθεί η «άτυπη» μορφή μισθωτής εργασίας, δηλαδή τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Οπως επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τη νέα ρύθμιση του υπουργείου στη συνέχεια, η κυβέρνηση επί της ουσίας νομιμοποίησε «το παράνομο καθεστώς των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών για εργαζόμενους με μπλοκάκια, και το μετατρέπετε μάλιστα σε μία επίσημη μορφή εξαρτημένης εργασίας αντί να το απαγορεύσετε». Από πάνω, η κυβέρνηση τους επέβαλε νέα χαράτσια με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ με την μετέπειτα ρύθμιση «πετάτε το μπαλάκι στους εργαζόμενους για να αποδείξουν ότι είναι μισθωτοί εργαζόμενοι, δηλαδή ότι δεν είναι ελέφαντες και καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά και τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκούνται από την εργοδοσία».

Επισήμανε επίσης ότι ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ, που δεν είναι ιδιωτικός τομέας αλλά «ανεξάρτητη αρχή», έχει εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και όχι μόνο αυτό, αλλά «για να παρέχουν υπηρεσίες πρέπει να υπογράψουν δήλωση ότι δεν είναι μισθωτοί και ότι δεν θα διεκδικήσουν την εργοδοτική εισφορά», με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πενιχρός μισθός τους κατά 20%.

Σε ό,τι αφορά στους αυτοαπασχολούμενους με «μπλοκάκι», τόνισε ότι «τα δύο τρίτα του εισοδήματος είναι εισφορές και φορολογία». Πληρώνουν το 38% του εισοδήματός τους για ασφάλιση, ενώ συν την φορολογία φτάνουν να χάνουν σε πληρωμές συνολικά το 60% του εισοδήματός τους. «Ακόμα και άνεργοι υποχρεώνονται να πληρώσουν 2.800 ευρώ το χρόνο», πρόσθεσε, χώρια ότι «το ΚΕΑΟ (σ.σ. Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) προχωρά σε κατάσχεση για ποσά χρωστούμενα ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι στόχος του εργατικού κινήματος είναι η απόσυρση του νόμου - λαιμητόμου.

Η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» τα μπλοκάκια επειδή αυτό θέλει η εργοδοσία

Ο υφυπουργός προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα αποφάνθηκε ότι... «έχετε κάνει λάθος ερμηνεία του νόμου» και ισχυρίστηκε πως οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα «μπλοκάκια» είναι... «εργαλείο» για να «αντιμετωπίσουμε την κρυμμένη υπό το μανδύα του ελεύθερου επαγγελματία εξαρτημένη εργασία». Είπε μάλιστα, στη βάση του «κοινωνικού εταιρισμού» που πρεσβεύει η κυβέρνηση, ότι η επιτυχία της διάταξης είναι κοινή υπόθεση των συνδικάτων και των «υγιών επιχειρηματιών», το πώς δηλαδή θα «αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό»! Επεκτείνοντας τον εμπαιγμό, πρόσθεσε ότι «αυτού του είδους η αδήλωτη εργασία νοθεύει την αγορά εργασίας, ζημιώνει τις υγιείς επιχειρήσεις» και πως «η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δεν ωφελεί την οικονομία», ενώ συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτανθούν και στη Δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υφυπουργού, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι θέμα δικαστηρίων, αλλά καθαρά «πολιτική κυβερνητική απόφαση». Οπως τόνισε είναι «τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός» ότι οι εργοδότες θα ενδιαφερθούν για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», προσθέτοντας πως όταν η ΕΛΣΤΑΤ εκβιάζει τους εργαζόμενους, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Και από αυτή την άποψη «η διάταξη έχει ήδη κριθεί».

Η κυβέρνηση, τόνισε, νομιμοποιεί τα «μπλοκάκια» γιατί «αυτό που θέλουν οι εργοδότες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι ακριβώς να μην υπάρχουν συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα. Να μην υπάρχουν μισθωτοί με πλήρη απασχόληση, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΠΑΣΕΒΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Σήμερα η Μέρα Δράσης ενάντια στη φοροληστεία

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται σήμερα, Τρίτη, από συλλόγους και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στη φοροληστεία, με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία από το πρώτο ευρώ - Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους».

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Στην Αθήνα, η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΒΣΑ και άλλοι σύλλογοι καλούν στις 9 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν από τοπικές ενώσεις στις εφορίες σε Νέα Ιωνία (8.30 π.μ.), Ηλιούπολη (8 π.μ.) και Καλλιθέα (8 π.μ.).

-- Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 8.30 π.μ., στις Δ', Θ' και Ι' ΔΟΥ, στην Τσιμισκή 43.

-- Στην Πάτρα, συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην Α' ΔΟΥ Πατρών διοργανώνει η Γραμματεία Πάτρας της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 11.30 π.μ. στην εφορία διοργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων.

-- Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. στην εφορία, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Κομμωτών.

-- Στην Ξάνθη, θα γίνει κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. στην εφορία.

-- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 8.30 π.μ. στην εφορία.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ετοιμασίες για τη συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 19/3 στις 12.30 μ.μ., μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Στο κάλεσμά της προς τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, αλλά και προς τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Η μάχη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται, κόντρα στους αντιπάλους της, που είναι:

-- Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της χώρας μας που με την ΚΑΠ, τα μνημόνια και άλλα αντιλαϊκά μέτρα επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, τους "μεγαλοτσιφλικάδες" του καιρού μας, πετώντας κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

-- Το κράτος και οι κυβερνήσεις του που αδειάζει τις τσέπες μας με τους βαρείς φόρους, τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια.

-- Οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.

-- Οι τραπεζίτες που μας καταχρεώνουν με τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια και απειλούν με κατασχέσεις των σπιτιών και των χωραφιών μας.

-- Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν σαν τις ύαινες ν' αρπάξουν τα χωράφια και το βιος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων».

Στη Θεσσαλία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες οργανώνουν συσκέψεις στα χωριά, καλώντας τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους της υπαίθρου να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, για να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους όσοι ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ ότι η μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συνεχίζει τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων της, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τους συνταξιούχους της περιοχής να συμμετάσχουν στο γιορτασμό του Κιλελέρ απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορεία που μισθώνει το ΕΚΛ, την Κυριακή 19/3 στις 11 π.μ. από την πλατεία Λαού (Δημοτικό Ωδείο).

Στη συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ καλεί τους αγρότες και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για την Ασφάλιση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα της Ασφάλισης διοργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., με αφορμή την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών διατάξεων του νόμου 4387/2016, οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (Μηχανικών και Τεχνικών, Υγειονομικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων).

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας (ΣΕΕΝ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής κ.ά.

Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες των κλάδων να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και να διεκδικήσουν: Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, των εγκυκλίων εφαρμογής του και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις - παροχές - αποθεματικά. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΥ (μπλοκάκια). Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Καμία μείωση των αποδοχών. Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει και καταβολή των εισφορών από τον εργοδότη. Αμεση και ριζική μείωση των εισφορών. Οχι στην ανταποδοτικότητα, αποκλειστικά δημόσια - καθολική - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org