ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας»

Τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, καθώς και το «αναθεωρημένο μνημόνιο συνεργασίας» ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Ακολούθησε σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών. Τα παζάρια με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο το «κλείδωμα» συμφωνίας τις αμέσως επόμενες μέρες. Εξερχόμενος από τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε σχετικά ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, ώστε να επιδιωχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή» και ότι «το πλεόνασμα υπάρχει, είναι δεδομένο και η διανομή του πρέπει να γίνει με τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, οι δύο πλευρές εξετάζουν από χτες γραμμή προς γραμμή το κείμενο της αναθεώρησης του μνημονίου, με το οποίο επέστρεψαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και επίσημα δεν ομολογείται, διαφαίνεται πως έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο και το ύψος ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, διεργασία για την απελευθέρωση κεφαλαίων για λογαριασμό επιλεγμένων κλάδων και επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφωνα με την παρεχόμενη πληροφόρηση «το κλίμα στις συνομιλίες είναι καλύτερο απ' ό,τι όταν έφυγαν οι ελεγκτές της τρόικας πριν από λίγες ημέρες», καθώς «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε, αλλά και αυτοί».

«Μετά την ανακοίνωση από τη Γιούροστατ, δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές, θα γίνει η διανομή του πλεονάσματος», διαβεβαίωνε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για ψίχουλα που αφορούν κυρίως τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ενώ ακόμη και γι' αυτά αναζητούνται «εναλλακτικά», «ισοδύναμα» μέτρα μέσω «εξορθολογισμού» στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα, από την πλευρά της, εμφανίζεται να πιέζει για αξιοποίησή του για τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρηματίες, ως επιπρόσθετο μέτρο τόνωσης της ρευστότητάς τους.

Στα «κλειδωμένα» αντιλαϊκά μέτρα συγκαταλέγεται η παραπέρα μείωση των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, ενώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο «φαίνεται να περνάει η ελληνική θέση και να αποφεύγεται η νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις». Δεδομένη, επίσης, είναι η εφαρμογή της μεγάλης πλειοψηφίας των προτάσεων του ΟΟΣΑ, τα παζάρια για τις οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διελκυστίνδα με την πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε χτες ότι «βρισκόμαστε στην 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εκταμιευτεί μόνο η δόση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη αξιολόγηση (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) και όχι οι δόσεις που προγραμματίζονταν για το Δεκέμβρη του 2013 και το Μάρτη του 2014 (συνολικά επιπλέον 3,6 δισ.). Ενα ενδεχόμενο, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «δε δημιουργεί προβλήματα». Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει «διπλή δόση», εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας.

Κόντρες για τις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εν αναμονή της τελικής ρύθμισης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έβαλε προσωρινό «φρένο» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γιούρομπανκ (στην οποία κατέχει το 95%), καθώς τυχόν παραίτηση από το δικαίωμα της συμμετοχής του στη νέα ανακεφαλαιοποίηση (3 δισ. ευρώ) θα επέφερε μείωση του ποσοστού που κατέχει στα επίπεδα του 35%. Στέλεχος της Γιούρομπανκ δήλωσε χτες ότι «βρήκαμε τα λεφτά από τους ξένους επενδυτές αλλά δεν μας άφησαν να τα φέρουμε»...

ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα προς τιμήν του Νίκου Νικηφορίδη οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) αύριο, Σάββατο. Στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 5 Μάρτη, 63 χρόνων από την εκτέλεσή του από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό, τη νεολαία και τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει στην εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, αύριο, Σάββατο, στις 21.00, στη Θεσσαλονίκη (κέντρο FOCUS, περιοχή αεροδρομίου).

Ο Δ. Κουτσούμπας σε συγκέντρωση στον ΟΛΠ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 17 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στον Επιβατικό Σταθμό «ΗΕΤΙΩΝΑ» του ΟΛΠ (Πύλη Ε2), με θέμα: «Λιμάνια - ναυπηγεία κοινωνική περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν ότι ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις με την τρόικα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και για έξοδο από το μνημόνιο είναι παραπλανητικές, καθώς ήδη σχεδιάζεται και υλοποιείται η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, νέα προνόμια για το κεφάλαιο με βάση τις κατευθύνεις του ΟΟΣΑ. Εξίσου παραπλανητικό είναι το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ "μνημόνια ή Ευρώπη των λαών", ιδιαίτερα όταν προέρχεται από δυνάμεις που υποστηρίζουν την ΕΕ. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν ότι η ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας, ακόμη κι αν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν πάρουν τη μορφή ενός νέου μνημονίου, αλλά υλοποιηθούν μέσα από τους μηχανισμούς επιτήρησης που έχει συγκροτήσει η ΕΕ».

Ομιλία σε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο γήπεδο Σπόρτιγκ. Στη συγκέντρωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, και ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

  • Από τα γραφεία του ΚΚΕ στο Ν. Κόσμο (Φραντζή 68) θα ξεκινήσει πούλμαν για τη συγκέντρωση, με ώρα αναχώρησης 17.30 (διέλευση από πάρκινγκ Συγγρού - «Φιξ» στις 17.45).
  • Από τη Γούβα, λεωφόρο Υμηττού (απέναντι από OPEL), θα ξεκινήσει πούλμαν στις 17.45.
Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Τη Δευτέρα 17/3, στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου.

-- Ο Γ. Μαρίνος, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τη Δευτέρα 17/3 θα επισκεφτεί τη Λιβαδειά, όπου στις 10.30 π.μ. θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, στις 11.30 π.μ. στους εργαζόμενους της Περιφέρειας και στις 12.30 μ.μ. στους εργαζόμενους του Δήμου Λιβαδειάς. Την Τρίτη 18/3 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λάμψακο (καφενείο Παπαδιά), στις 7 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ