ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ - 18 ΕΤΩΝ
Λήγει σήμερα η προθεσμία εγγραφής στους καταλόγους ετεροδημοτών

Eurokinissi

Λήγει σήμερα, Παρασκευή 14 Μάρτη, η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους νέους εκλογείς (ηλικίας 18 ετών - γεννηθέντες το 1996) επιθυμούν να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Ετσι, όσοι ενδιαφερόμενοι δεν το έπραξαν, θα πρέπει οπωσδήποτε σήμερα να σπεύσουν στο Δήμο ή στα ΚΕΠ της περιοχής που διαμένουν και να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή στους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία άρχισε να τρέχει μόλις από τις 11 Μάρτη, οπότε και το υπουργείο Εσωτερικών ανάρτησε στην ιστοσελίδα του οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους εκλογείς.

Να σημειωθεί ότι στην αίτηση που θα συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι θα τους ζητηθεί και ο αριθμός δημοτολογίου τους. Οσοι κάνουν αυτήν την αίτηση θα πρέπει να πάρουν ένα αντίγραφό της. Θα πρέπει επίσης να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω του «Μάθε πού ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου στα μέσα Απρίλη.


ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΗΜΕΡΑ η τελευταία προθεσμία για μεταδημοτεύσεις και εγγραφές στους ετεροδημότες

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μάρτη γίνονται μεταδημοτεύσεις καθώς και οι εγγραφές στους καταλόγους ετεροδημοτών για τις ευρωεκλογές μόνο

  • Οπως είναι γνωστό, στις 18 Μάη διεξάγεται ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
  • Στις 25 Μάη διεξάγονται οι ευρωεκλογές και, όπου προκύψει, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
  • Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο δήμο όπου είμαστε γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή δεν υπάρχουν κατάλογοι ετεροδημοτών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
  • Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουμε στο δήμο όπου είμαστε γραμμένοι ή στον τόπο κατοικίας, εφόσον έχουμε γραφτεί παλαιότερα ή γραφτούμε τώρα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Η προθεσμία για την εγγραφή σε αυτούς ΛΗΓΕΙ στις 14 Μάρτη. Επαναλαμβάνουμε ότι οι κατάλογοι ετεροδημοτών ισχύουν μόνο για τις ευρωεκλογές.
  • Υπενθυμίζουμε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση ιδιαίτερα για τα φτωχά - λαϊκά στρώματα και το μεγάλο κόστος των εξόδων μετακίνησης, ΠΡΕΠΕΙ να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή στις εκλογές. Οσοι αντιμετωπίζουν, λοιπόν, οικονομική δυσκολία πρέπει έγκαιρα, μέχρι ΣΗΜΕΡΑ, να κάνουν μεταδημοτεύσεις (για όσους έχουν τις προϋποθέσεις, δηλαδή μένουν τουλάχιστον δύο χρόνια ως μόνιμοι κάτοικοι στο δήμο που μεταδημοτεύουν) ή να γραφτούν στους καταλόγους ετεροδημοτών για ψήφο στις ευρωεκλογές. Για επιβεβαίωση για το αν είμαστε ήδη γραμμένοι σε κατάλογο ετεροδημοτών μπορούμε να ενημερωθούμε από την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm).

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς ψηφίζουν οι Ελληνες που κατοικούν σε χώρες της ΕΕ

Στις 28 Μάρτη λήγει η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Στις 28 Μάρτη λήγουν οι προθεσμίες των αιτήσεων για να μπουν οι Ελληνες κάτοικοι σε χώρες - μέλη της ΕΕ σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στα ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού (η ημερομηνία της ψηφοφορίας σε αυτές τις κάλπες θα είναι Σάββατο 24 Μάη).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής: Αίτηση από την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, τυπωμένη τρεις φορές, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου και εφόσον η αίτηση κατατεθεί από τρίτο πρόσωπο πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. Οι αιτήσεις κατατίθενται στην πλησιέστερη προξενική αρχή του τόπου κατοικίας και ισχύουν μόνο για τις ευρωεκλογές του 2014.

Για όποιον εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού δεν αποτελεί εμπόδιο αν αποφασίσει να ψηφίσει τελικά στην Ελλάδα, κανονικά στον εκλογικό κατάλογο που ανήκει.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πανεπιστήμια

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συνύπαρξης δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σπέρνοντας αυταπάτες ότι με την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, η ιδιωτική κάποια στιγμή θα καταστεί περιττή (Θέσεις του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιούλης 2013). Θυμόμαστε ακόμα τον Αλ. Τσίπρα το 2008, όταν ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ, να δηλώνει στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου ότι «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Θυμόμαστε πιο παλιά τον Α. Αλαβάνο ως ευρωβουλευτή του ΣΥΝ να πασχίζει για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμα με αυτά των ελληνικών ΑΕΙ. Τώρα, ήρθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης να προσθέσει μια ακόμη πλευρά σε αυτή τη λογική.

***

Συγκεκριμένα: Το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία» διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ημερίδα με θέμα: «Η παιδεία απάντηση στην κρίση», όπου μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Νικόλαος Μουσιόπουλος. Ο Ευ. Στυλιανίδης αφιέρωσε την ομιλία του στην πρόταση που έχει ξανακάνει περί μεικτού πανεπιστημίου. Ουσιαστικά, είναι μια πρόταση ιδιωτικοποίησης δημόσιων πανεπιστημίων (με παράκαμψη/υπέρβαση του άρθρου 16) μέσω της μετοχοποίησής τους και της διάθεσης του 49% των μετοχών τους σε επιχειρηματίες, ο οποίοι θα αναλάβουν και το μάνατζμεντ των ιδρυμάτων αυτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», στη συζήτηση που ακολούθησε με ερωτήσεις από το κοινό, ο Γ. Σταθάκης αφού τάχθηκε γενικά υπέρ του «δημόσιου πανεπιστημίου»... «δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι βρίσκει σωστή μεν την πρόταση που παρουσίασε ο κ. Στυλιανίδης, αλλά έτσι "μένει απροστάτευτο το πανεπιστήμιο ως προς την έρευνα που παράγει"».

***

Ανεξάρτητα αν το ρεπορτάζ αποδίδει με ακρίβεια το τι είπε ο Γ. Σταθάκης δεν πρέπει να προκαλείται καμιά εντύπωση για τα λεγόμενά του. Αφού η αποδοχή της συνύπαρξης ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως η αποδοχή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και της ΕΕ δεν έρχονται σε αντίθεση με τέτοιες προτάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Σταθάκης είχε γεύμα με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας ενώ επισκέφτηκε και τη «θερμοκοιτίδα i4G», έναν χώρο υποβοήθησης επιχειρηματιών που διασυνδέεται και με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και «υποδέχεται στους χώρους της φιλόδοξους νέους αλλά και καταξιωμένους επιχειρηματίες παρέχοντάς τους κατάλληλο εργασιακό και υποστηρικτικό περιβάλλον για να μετατρέψουν την καινοτόμα επιχειρηματική τους ιδέα σε επικερδή δραστηριότητα». Εξάλλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία» όταν ρωτήθηκε για την Ερευνα, είπε ότι «η στρατηγική πρέπει να είναι η επέκταση της έρευνας στην τεχνολογία και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υψηλής προστιθέμενης αξίας». Κοινώς, έρευνα με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και όχι τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Ετσι οι ενδοιασμοί του ως προς την έρευνα που παράγουν τα πανεπιστήμια σε περίπτωση «μερικής» ιδιωτικοποίησής τους, είναι φανερό ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας, ψιλά γράμματα, αφού υπάρχει συμφωνία στο τι θα πρέπει να υπηρετεί η έρευνα. Εξάλλου και σήμερα, χωρίς παραχώρηση του 49% των πανεπιστημίων σε ιδιώτες, η έρευνα που διεξάγουν τα ΑΕΙ σε ένα μεγάλο μέρος της παραγγέλνεται, πληρώνεται και αξιοποιείται από επιχειρήσεις.


Γ.Σ.

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org