ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το 72% των ανέργων πάνω από 12 μήνες χωρίς δουλειά

Στο 27,5% (από 26% το 2012) σκαρφάλωσε η ανεργία το Δ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Αύξηση των ανέργων και ταυτόχρονη μείωση της απασχόλησης καταγράφεται και το Δ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το ποσοστό της (επίσημης) ανεργίας τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013 ανέβηκε στο 27,5%, από 26% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Ο αριθμός των ανέργων ήταν στα 1.363.137 άτομα και των απασχολούμενων στα 3.589.657 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες είναι 24,4% και στις γυναίκες 31,7%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της επίσημης ανεργίας (57%) καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών. Στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας ανεβαίνει στο 62,5%! Αντίστοιχα, στην επόμενη ηλικιακή ομάδα (25 έως 29 ετών) το ποσοστό ανεργίας είναι 44,7%.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι το 72% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Δηλαδή, αναζητούν εργασία για πάνω από 12 μήνες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χάνουν τη δουλειά τους δύσκολα επανέρχονται στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι «νέοι άνεργοι», αυτοί δηλαδή που δεν έχουν εργαστεί ξανά στο παρελθόν, ανέρχονται στο 23,3%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα ανέρχεται στο 36,2%, ενώ των Ελλήνων υπηκόων στο 26,8%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου 3 στους 10 που αναζητούν εργασία είναι άνεργοι (30,3% και 29,7% αντίστοιχα). Ακολουθούν οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς, με 28,9%, η Ηπειρος με 28,4% και η Αττική, όπου ζει το πιο πολυάριθμο κομμάτι του εργατικού δυναμικού, με 28,2%. Η ανεργία στην Αττική βρίσκεται και αυτή πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων και το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δήθεν αύξησης της μισθωτής εργασίας και σταθεροποίησης της ανεργίας τους προηγούμενους μήνες. Τόσο στο δευτερογενή τομέα, όσο και στον τριτογενή, όπου κυριαρχεί η μισθωτή εργασία, υπάρχει μείωση της απασχόλησης κατά 7,1% και 2,2% αντίστοιχα.

Μόνο στον πρωτογενή τομέα (γεωργία) εμφανίζεται αύξηση των απασχολούμενων κατά 1,7%, γεγονός όμως που δεν μπορεί να ανατρέψει τη γενική τάση. Πολύ περισσότερο που στον πρωτογενή τομέα κυριαρχούν οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, που έτσι και αλλιώς δεν καταγράφονται στο σύστημα «Εργάνης» (καταγράφει μόνο τη μισθωτή εργασία). Η μισθωτή εργασία, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, ανέρχεται στο 63,1% των απασχολούμενων, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό στο 25,7%, οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό στο 6,6% και οι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων στο 4,7%.

Τέλος, το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 8,5% του συνόλου των απασχολούμενων, από τους οποίους όμως δύο στους τρεις (65%) αναγκάστηκαν να την επιλέξουν επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν πλήρη απασχόληση.

Το ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση για τους ανέργους

Να δώσουν συνέχεια στην πάλη για την ανακούφιση και ουσιαστική προστασία των ανέργων καλεί τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μπροστά στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή «για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας έχουν στερήσει με όλα τα σύγχρονα δικαιώματα που μας έκλεψαν».

Επίσης, καλεί τα συνδικάτα «να δυναμώσουν την επαφή τους με τους ανέργους. Ο κάθε κλάδος να κάνει ξεχωριστό κάλεσμα, να βρεθεί έξω από τα ΟΑΕΔ, στις εργατικές γειτονιές, να πάρει πρωτοβουλίες συσπείρωσης και δράσης των ανέργων με δράση σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μάρτη».

Την πρωτοβουλία για τη νέα κινητοποίηση στις 27 Μάρτη πήραν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας, με την απαίτηση να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό και να τοποθετηθεί απέναντι στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και ανέργων.

Διαμαρτυρία Μισθωτών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο των τεχνικών, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα της ΕΣΑΚ στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Στην κινητοποίηση, εκτός από τα μέλη της ΕΣΑΚ - ΣΜΤΜ πήραν μέρος και μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Συλλόγου Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Β. Ελλάδας και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, εκλεγμένοι με τις ταξικές δυνάμεις του κινήματος στους Μηχανικούς.

Κατήγγειλαν ότι το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, επιδεινώνεται ακόμη παραπέρα από το Νόμο για τις Επαγγελματικές Πιστοποιήσεις, με τα προωθούμενα από την κυβέρνηση και την ΕΕ μέτρα για την λεγόμενη «Απελευθέρωση του επαγγέλματος του Μηχανικού». Επίσης, ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Μηχανικών στο Ασφαλιστικό, όπου το 50% σχεδόν των εργαζόμενων Μηχανικών δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Απαίτησαν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων Μηχανικών (Διπλωματούχων και Τεχνολόγων), καθώς και να σταματήσει οποιαδήποτε μεταφορά στην εφορία ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΤΣΜΕΔΕ προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών είδη προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις του κλάδου των κατασκευών - οικοδόμους, εργάτες ξύλου, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους Μηχανικούς.

Αλληλεγγύη στους απλήρωτους της «Κιολεΐδης»

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους - είναι απλήρωτοι από τα μέσα του 2013 - , καθώς και το επίδομα άδειας του 2013 και το 55% του Δώρου Χριστουγέννων, απαίτησαν από την εργοδοσία οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας «Κιολεΐδης», συμμετέχοντας στη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, που οργάνωσαν, χτες το μεσημέρι, η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και η Εργοστασιακή Επιτροπή των εργαζομένων της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Φλεβάρη. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Συμπαράσταση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων στην «Κόκα - Κόλα» και του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, καθώς και Λαϊκών Επιτροπών Συνοικιών του Βόλου.

Στηρίζουν την τροπολογία του ΚΚΕ

Το σωματείο ιδιοκτητών ταξί Κοζάνης «Αγιος Χριστόφορος» καλεί τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφορά σε άμεσα μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Χιλιάδες συνάδελφοί μας αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ μάς έχει φέρει σε αδιέξοδο. Η επίθεση που δεχόμαστε σαν κλάδος είναι ίδιας έντασης με αυτήν που βιώνουν η εργατική τάξη, οι συνάδελφοί μας αυτοαπασχολούμενοι από άλλους κλάδους, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπαιγμός τα μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα ποσοστά ανεργίας που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, που ανακοινώθηκαν για το Δ' τρίμηνο του 2013, αποδεικνύουν ότι τα όποια μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας, που εξαγγέλλονται ή ήδη εφαρμόζονται, είναι εμπαιγμός για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους και τις οικογένειές τους. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν πρέπει να δεχθούν ότι θα ζήσουν μόνιμα στην ανασφάλεια, με μισθούς πείνας ή αναζητώντας μια εργασία με ημερομηνία λήξης, για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος. Σήμερα χρειάζεται οργάνωση και πάλη για άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα. Χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ