ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Δε συνθηκολογούμε, δε γονατίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα μας

Εκλογές, στις 29 Μάρτη, για ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Συμμετοχή και πορεία του ΣΕΗ στην απεργία της 2/4/2009
Συμμετοχή και πορεία του ΣΕΗ στην απεργία της 2/4/2009
«Το δικό μας θέατρο δεν αρκείται στις αναγνωρίσεις της πραγματικότητας.

Το δικό μας θέατρο πρέπει να διεγείρει και να οργανώνει τη διάθεση για

την αλλαγή της πραγματικότητας».

(Μπ. Μπρεχτ, Πολιτική στο θέατρο)

Οι ηθοποιοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, βιώνουν την πιο σκληρή, την πιο άγρια επίθεση. Η ανεργία πλήττει και το δικό τους κλάδο. Καθημερινά όλοι, ως εργάτες της Τέχνης, γίνονται μάρτυρες μιας επιθετικής πολιτικής, μιας πολιτικής που στόχο έχει το μυαλό και τα αντανακλαστικά αντίστασης του ανθρώπου. Στοχεύουν να εμπορευματοποιήσουν την εθνική πολιτιστική μας κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία. Οι ανθρώπινες αξίες, που τροφοδοτούν την ύπαρξη του ηθοποιού, την έμπνευση και το θέατρο, κινδυνεύουν, με αποτέλεσμα να φτάσει κάποια στιγμή ολόπλευρης κρίσης. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών απέδειξαν με τον πιο «λαμπρό» τρόπο πως οι καλλιτέχνες ξέρουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

Στις 29 Μάρτη, οι ηθοποιοί ψηφίζουν για το νέο ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Για το ΣΕΗ δεν είναι απλά μια εκλογική μάχη. Είναι ένας ουσιαστικός αγώνας για ένα σωματείο ισχυρό συνδικαλιστικά και καλλιτεχνικά, ικανό να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα.

Δοκιμασμένες αγωνιστικές παραδόσεις

«Εργάζομαι μέχρι τα 70! Είμαι Ευρωπαία και ωραία», λέει η πικέτα του ΣΕΗ που κρατά η ξυλοπόδαρη φιγούρα (2/4/2009)
«Εργάζομαι μέχρι τα 70! Είμαι Ευρωπαία και ωραία», λέει η πικέτα του ΣΕΗ που κρατά η ξυλοπόδαρη φιγούρα (2/4/2009)
Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» επισημαίνει ότι «ο καθένας καταλαβαίνει πως αν σήμερα κάνουμε πίσω, η επίθεση δε θα σταματήσει πουθενά. Για την κρίση, οι μόνοι που δεν έχουμε ευθύνη είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι. Δεν είναι οι πενιχρές μας συντάξεις, οι μισθοί πείνας, η ανασφάλιστη κι απλήρωτη εργασία, η εφιαλτική ανεργία ειδικά των νέων ηθοποιών που δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα μεγάλα χρέη του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά η πολιτική των φοροαπαλλαγών, των προνομίων και των τεράστιων κρατικών χρηματοδοτήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο».

Οι ηθοποιοί οφείλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με οδηγό τις δοκιμασμένες δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις του κλάδου των ηθοποιών. Και για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, οι ηθοποιοί οφείλουν να συμπαραταχθούν σε μια αγωνιστική προοπτική. Οφείλουν να πάψουν να είναι παθητικοί και μοιρολάτρες. Οφείλουν να αρνηθούν την αθλιότητα που τους επιβάλλουν.

Τη διετία που πέρασε, η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» προσπάθησε να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη του κλάδου, που την ανέδειξε σε πλειοψηφία στο ΔΣ, αναπτύσσοντας την αγωνιστική δράση του σωματείου μέσα στο γενικότερο λαϊκό κίνημα. Τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα είναι λιγοστά μπροστά στις πολλαπλάσιες ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα του χώρου, μπροστά στην ανάγκη αλλαγής της σημερινής κατάστασης.

Στο παρελθόν, το ΣΕΗ έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, όχι μόνο γιατί εξέφρασε με συνέπεια τα συμφέροντα και τους πόθους των ηθοποιών, αλλά προπαντός γιατί τα μέλη του στρατεύτηκαν με το νου, την ψυχή και την τέχνη τους στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του λαού, συντελώντας στην αφύπνισή του και στην ανύψωση του ηθικού του σε καιρούς δύσκολους και σκοτεινούς. Στις σημερινές συνθήκες, που με αφορμή την κρίση ξεδιπλώνεται μια σαρωτική επίθεση για να ξεθεμελιωθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση, το ΣΕΗ οφείλει να παίξει και πάλι έναν αντίστοιχο ρόλο. Να οργανώσει την αντίσταση του κλάδου στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται και να εμπνεύσει το λαό μας στον αγώνα του για ουσιαστική και μόνιμη λύση των προβλημάτων του.

«Οχι στο ξεπούλημα του πολιτισμού», γράφει το πανό των καλλιτεχνών
«Οχι στο ξεπούλημα του πολιτισμού», γράφει το πανό των καλλιτεχνών
Με σύνθημα «Η ΤΕΧΝΗ ΑΝΘΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ», η παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών», τα δύο αυτά χρόνια έδωσε τη μάχη όχι απλά για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της 92χρονης διαδρομής του ΣΕΗ, αλλά και για τη διεύρυνσή τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής.

Γι' αυτό το ΣΕΗ ένωσε τη φωνή του με τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού ΜΕτώπου (ΠΑΜΕ), του πιο μαχητικού και ουσιαστικού οργανωτή της εργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης μπροστά στην ομοβροντία των αντιδραστικών μέτρων που εξαπολύει το μέτωπο των ισχυρών του πλούτου με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

«Χωρίς να αποσπαστούμε από τον αγώνα για τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις του κλάδου μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», «έχουμε ξεκάθαρο πως τα προβλήματά μας - όπως η ανεργία που αγγίζει το 80% - είναι κοινά με τους άλλους εργαζόμενους και δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψουν, αν συσπειρωμένοι δεν καταπολεμήσουμε την αιτία τους: Τη λεηλασία των δικαιωμάτων μας από μια φούχτα βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, ώστε να γίνουν πιο "ανταγωνιστικοί" και δυνατοί απέναντι στους όμοιούς τους και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στον έλεγχο της "αγοράς"».

Από την απεργία και πορεία του ΣΕΗ στις 17/12/2010
Από την απεργία και πορεία του ΣΕΗ στις 17/12/2010
«Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που η επίθεση εναντίον μας αποκτά πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες διαστάσεις, ο προσανατολισμός αυτός του σωματείου μας όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί. Είναι άλλωστε φανερό πως το δράμα της αντιλαϊκής πολιτικής έχει πολλές ακόμη πράξεις»...

Λαός και ηθοποιοί πρωταγωνιστές, όχι θεατές των εξελίξεων

«Η προσπάθειά μας για οργάνωση της αντίστασης του κλάδου απέναντι στη σφοδρή επίθεση που δέχεται, συνάντησε την αντίδραση και την ανοιχτή υπονόμευση από τις ηγεσίες των άλλων παρατάξεων του ΔΣ ("Κίνηση Ηθοποιών", "Ελεύθερη Εκφραση"). Είναι χαρακτηριστικό ότι η "Κίνηση Ηθοποιών" - η παράταξη δηλαδή που στις προηγούμενες εκλογές σχηματίστηκε από τη συνεργασία των παρατάξεων που εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ - ενώ στο ΔΣ του ΣΕΗ ψήφισε υπέρ της συμμετοχής του κλάδου στην απεργία της 10ης Φλεβάρη, στην ανάλογη ψηφοφορία στην ομοσπονδία μας (ΠΟΘΑ) ψήφισε κατά. Κι αυτό έγινε μάλιστα από τα ίδια πρόσωπα, εκπροσώπους της "Κίνησης Ηθοποιών" στο ΣΕΗ και την ΠΟΘΑ».

«Σε μια περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης για απελευθέρωση της "αγοράς εργασίας" από κάθε "αναχρονιστικό" εμπόδιο με σκοπό την πιο στυγνή εκμετάλλευσή μας - κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των μισθών και συντάξεων, νέα φορολογική επιδρομή, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως η ωρομισθία, τα δελτία, η πληρωμή με ποσοστά επί των εισιτηρίων - οι δυνάμεις αυτές βάζουν τα δυνατά τους για να επιβάλουν σιωπητήριο. Κι αν στριμώχτηκαν να ψηφίσουν, έστω στο ΔΣ του ΣΕΗ, τις διεκδικήσεις του κλάδου στην απεργία της 10ης και 24ηςΦλεβάρη, είναι γιατί πήραν ηχηρό μήνυμα από την 100% συμμετοχή στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη, την οποία προσπάθησαν να εμποδίσουν, υποστηρίζοντας υποκριτικά ότι συμφωνούν με τα αιτήματά της, άλλα όχι με αυτούς που την προκήρυξαν».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αυτοί, που ενώ κατηγορούν τη σημερινή πλειοψηφία για "κομματικοποίηση του σωματείου", με κεντρικές πολιτικές συμφωνίες σε αγαστή συνεργασία με τον κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό διευκολύνουν την κυβέρνηση για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική και στο χώρο μας. Είναι αυτοί που όταν είχαν την πλειοψηφία στο ΣΕΗ βρίσκονταν σε διαρκή διχασμό ανάμεσα σε αντιφατικές θέσεις και ορισμένοι ανάμεσά τους ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της πολιτικής Βουλγαράκη για διάλυση και περιορισμό των ΔΗΠΕΘΕ σε πέντε μόνο θέατρα ή για την εγκαθίδρυση του γραφειοκρατικού μηχανισμού του ΕΚΕΘΕΧ, "ώστε να έχουν συνομιλητή"».

«Επιδίωξή τους είναι να υφαρπάξουν με ελιγμούς την ψήφο των ηθοποιών, για να βάλουν τέλος στον ενοχλητικό για τις απόψεις και την πολιτική τους προσανατολισμό του σωματείου μας. Ο ρόλος τους μέσα στο εργατικό κίνημα, στα εργατικά κέντρα, στις ομοσπονδίες, στα σωματεία, στο ΣΕΗ, είναι ρόλος υπονομευτικός για την πάλη των εργαζομένων, ρόλος τυχοδιωκτικός και διαλυτικός για τα συνδικάτα, για την οργάνωση, την αντεπίθεση και τη νίκη του εργατικού κινήματος».

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας

«Ο αγωνιστικός προσανατολισμός του ΣΕΗ τα δύο χρόνια που πέρασαν έφερε, χάρη στη στάση και τη δράση των μελών του, κάποια πρώτα αποτελέσματα σε καιρούς χαλεπούς. Σημαντική κατάκτησή μας ήταν η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 6-8% στα κρατικά και στο ελεύθερο θέατρο, την ίδια στιγμή που η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, στηριζόμενη στην κεντρική σύμπραξη των δυνάμεων που σήμερα μας κατηγορούν για "κομματισμό", υπέγραφε σύμβαση - κοροϊδία για αύξηση 0,75% στο ημερομίσθιο! Συνεχής ήταν η παρέμβασή μας στα υπουργεία για να εμποδίσουμε θεσμικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, που θα είχαν χειρότερα αποτελέσματα για τη δουλειά μας και τη ζωή μας. Καθημερινή και αποτελεσματική ήταν η παρουσία μας στο πλευρό κάθε συναδέλφου είτε για να τηρηθούν οι συλλογικές μας συμβάσεις από τους εργοδότες, είτε για να αποδοθούν στα δικαστήρια τα δεδουλευμένα. Η σημαντικότερη, ωστόσο, επιτυχία μας και η δύναμή μας βρίσκεται στην όρθια στάση που κρατά ο κλάδος απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα με 100% συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα θέατρα και μεγάλη συμμετοχή για πρώτη φορά στα σίριαλ».

«Ωστόσο οι όποιες κατακτήσεις μας είναι προσωρινά και αβέβαια μέτρα ανακούφισης, που από μόνα τους δεν μπορούν να αποτρέψουν τη διαρκή επιδείνωση της ζωής μας, αποτέλεσμα και της γενικότερης χειροτέρευσης του λαϊκού βιοτικού επιπέδου. Οσο ο λαός θα καταπιέζεται οικονομικά και πνευματικά, όσο ο πολιτισμός θα αποτελεί εμπόρευμα και πεδίο πλουτισμού και κερδοσκοπίας, οι ηθοποιοί θα νιώθουμε ολοένα πιο ασφυκτικά το άγχος της επιβίωσης και τη στέρηση της δημιουργικότητάς μας».

«Για να μπορέσουμε να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην κοινωνία, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το θέατρο και γενικότερα η τέχνη να "ανοίξει" για όλους και προπαντός για το λαϊκό κόσμο της εργατικής γειτονιάς, της φτωχής υπαίθρου, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους στρατιώτες, τους ηλικιωμένους, όλους αυτούς που σήμερα στερούνται την ικανοποίηση από την αληθινή τέχνη και υποχρεώνονται να καταναλώνουν τα πολιτιστικά απόβλητα της εμπορευματοποίησης, που συχνά φορά τη μάσκα της πρωτοπορίας».

«Χρειάζεται, δηλαδή, ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που μέτρο της προόδου θα έχει τη γενική ευημερία της κοινωνίας - και όχι μιας μικρής μερίδας της - για να μπορεί «ελεύθερα» ο λαός να απολαμβάνει την καλλιτεχνική δημιουργία. Η παραγωγή και η διανομή του καλλιτεχνικού έργου χρειάζεται να συγκεντρωθεί σταδιακά σε ενιαίο δημόσιο φορέα αποτελούμενο από κοινωνικοποιημένους οργανισμούς (θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης κλπ.), στον προγραμματισμό και τον έλεγχο των οποίων θα συμμετέχουν αποφασιστικά οι συλλογικοί φορείς των καλλιτεχνών και όλων των συντελεστών του».

Για ΣΕΗ μαζικό, νεανικό, νικηφόρο

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» αγωνίζεται μεταξύ άλλων για: Εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση των ηθοποιών. Δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς που απασχολούνται οι ηθοποιοί, όπως στον οπτικοακουστικό τομέα που επικρατεί η ασυδοσία των ιδιοκτητών της «ενημέρωσης», με όρους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Υποχρεωτική εφαρμογή τους σε κάθε χώρο.

Αμεση ενεργοποίηση του θεσμοθετημένου εισπρακτικού φορέα των αποδοχών των ηθοποιών για να μπει τέλος στην παραβίαση της ΣΣΕ από την εργοδοτική αυθαιρεσία (μη καταβολή δώρων, ενσήμων, απλήρωτες πρόβες κλπ.). Μέτρα για την τήρηση όλων των όρων της ΣΣΕ.

Πραγματικές, ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές μας. Οχι στις αυξήσεις - κοροϊδία που πατρονάρει η εργοδοτική ΓΣΕΕ και οι στυλοβάτες της. Αύξηση της ελάχιστης διάρκειας στις συμβάσεις μας, κατάργηση της μερικής απασχόλησης στον κλάδο μας.

Υγιεινή, ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Καταβολή επιδόματος διαβίωσης και στέγης για όλους τους ηθοποιούς που δουλεύουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας (ΔΗΠΕΘΕ κλπ).

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 40.000 ευρώ και κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Επιδότηση των ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.

Σύγχρονες και εντελώς δωρεάν κοινωνικές παροχές Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας. Ενιαίο καθολικό και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά). Ασφαλιστικά δικαιώματα με τους όρους που ίσχυαν πριν το 1993. Διατήρηση του αυξημένου ασφάλιστρου για το επάγγελμα του ηθοποιού.

Δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες. Μείωση των αναγκαίων για βιβλιάριο υγείας ενσήμων κάτω από τα 50 στον κλάδο μας που μαστίζεται από την ανεργία.

Να σταματήσει το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο. Να επιστραφούν όσα κλάπηκαν έως τώρα από τα Ταμεία. Οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟ φορείς να είναι αποκλειστικά δημόσιοι. Να σταματήσει η ιδιωτικοοικονομική - επιχειρηματική λειτουργία των κρατικών θεάτρων, των ΔΗΠΕΘΕ, των Κρατικών Ορχηστρών, των Δημοτικών Μουσικών Συνόλων.

Να ανακληθεί η υπαγωγή του ΕΚΚ στις ΔΕΚΟ. Να καταργηθεί το παρασιτικό ΕΚΕΘΕΧ. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το χορό και το χοροθέατρο. Να καταργηθεί η απαράδεκτη συμφωνία με το ίδρυμα Νιάρχος για την ΕΛΣ και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οχι στην πολιτική συγχώνευσης των ΔΗΠΕΘΕ, ίδρυση κρατικών θεάτρων σε κάθε πόλη και υπαγωγή τους στο ΥΠΠΟ. Καμιά περικοπή θέσεων και δραστηριοτήτων στα Κρατικά Θέατρα.

Προστασία και ανάδειξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από όλους τους κρατικούς φορείς και θεσμούς. Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, με χρήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών (45%) και μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Να αποδοθεί το 1,5% από τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών στην κινηματογραφική παραγωγή. Καμιά χρηματοδότηση από το κράτος στις παραγωγές των πολυεθνικών συγκροτημάτων του θεάματος.

Ιδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, δημόσιων και δωρεάν στο πλαίσιο της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των ηθοποιών και των καλλιτεχνών κάθε ειδικότητας. Κατοχύρωση του επαγγέλματος με το πτυχίο (Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος).

Βελτίωση της λειτουργίας του Σωματείου. Τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να ανταποκρίνεται η λειτουργία του στις σημερινές συνθήκες. Μείωση των 200 ενσήμων ως προϋπόθεση για την εγγραφή νέων μελών.

Για να μείνει το ΣΕΗ σωματείο των μελών του, στήριγμα όλων των συναδέλφων, ιδιαίτερα των νέων που βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια, την περιστολή των δικαιωμάτων τους, την ισοπέδωση της προσωπικότητάς τους. Για δυνατό ΣΕΗ των αγώνων, της αλληλεγγύης και της ταξικής ενότητας με τους άλλους εργαζόμενους στις προσεχείς εκλογές του σωματείου μας, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ».


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ