Αποσπάσματα από επεξεργασίες του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά
Η έννοια της ευελφάλειας (flexicurity) δεν είναι όρος που επινοήθηκε τελευταία και καταμεσής της οικονομικής κρίσης. Από τη δεκαετία του '90 κιόλας εμφανίστηκε σε κείμενα της ΕΕ, ανάγοντας την εφαρμογή της σε κεντρική επιλογή και βασικό εργαλείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους εργασίας και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, όπου ανταγωνιστικότητα σημαίνει αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου προβάλλουν το ψεύτικο επιχείρημα ότι παρόλο που αποδιοργανώνονται οι εργασιακές σχέσεις, ταυτόχρονα προστατεύονται μέσω της ευελφάλειας οι εργαζόμενοι.
Η ευελφάλεια άρχισε να εφαρμόζεται γενικευμένα στις χώρες της ΕΕ σε περιόδους αυξημένης καπιταλιστικής κερδοφορίας. Πράγμα που αποδεικνύει ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν «ασπιρίνη» στην κρίση, ότι δεν πρόκειται για προσωρινά μέτρα, τα οποία θα παρθούν πίσω μόλις ξεπεραστεί η σκόπελος της οικονομικής κρίσης, αλλά πρόκειται για μέτρα αναγκαία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που θα διατηρηθούν και μετά την ανάκαμψη, που είναι αναγκαία προκειμένου να επιβιώσει ο καπιταλισμός.
Στόχοι της ευελφάλειας, που με τα παραπάνω καθεστώτα εργασίας υλοποιούνται, είναι:
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις», που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, ενσωματώνει πλήρως όλο το προηγούμενο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, σε μια προσπάθεια να διευρύνει ακόμη περισσότερο τα αντεργατικά καθεστώτα ευέλικτης εργασίας. Πρόκειται για σχέδιο νόμου το οποίο υπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου καθώς δίνει «εγγυήσεις» μονάχα στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ακόμη μεγαλύτερου βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.
Μελετώντας το σχέδιο νόμου, μπορούμε να πούμε ότι στην ουσία αποτελεί μια συρραφή ήδη θεσπισμένων αντεργατικών νόμων με ορισμένες αλλαγές, πολλές από τις οποίες κινούνται σε ακόμη πιο αντεργατικό πνεύμα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένες:
-- Στο Αρθρο 2, παρ. 2(α) και (β) και στην παρ. 3, που αναφέρεται στη μερική απασχόληση, οι προσθήκες και οι ορισμοί στην ουσία θεσμοθετούν την ελαστική εργασία και προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.
-- Στο Αρθρο 3, παρ. 4, που αναφέρεται στη ρύθμιση θεμάτων προσωρινής απασχόλησης, η προσθήκη της παραγράφου θεσμοθετεί ρητά την ενοικίαση εργαζομένων.
-- Στο Αρθρο 6, που αφορά την κατάτμηση της αδείας, η προσθήκη που αφορά στη δυνατότητα «κατάτμησης του χρόνου αδείας και σε περισσότερες των δύο περιόδων», επί της ουσίας είναι μέτρο που διευκολύνει τον εργοδότη.
-- Στο Αρθρο 7, παρ. 8 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η προσθήκη της παραγράφου που δίνει τη δυνατότητα καθορισμού άλλου συστήματος διευθέτησης με επιχειρησιακές και κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης», προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται ορισμένες τροποποιήσεις (για τις συμβάσεις έργου, για τους όρους εργασίας των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, το ότι ο έμμεσος εργοδότης δεν μπορεί να απασχολεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, σε περίπτωση που είχε «πραγματοποιήσει το προηγούμενο εξάμηνο απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας ή για οικονομοτεχνικούς λόγους», για κυρώσεις που αφορούν εργοδότες, κ.ά.), οι οποίες είναι κενό γράμμα, αφού και η όποια «προστασία» που σερβίρεται επαφίεται σε ατομικές προσπάθειες των εργαζομένων. Πρόκειται για σχέδιο νόμου βαθιά αντιδραστικό και αντεργατικό που στόχο έχει να θωρακίσει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
Η επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» εισάγει την «αξιολόγηση», με στόχο την πιο στενή προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες και στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, δίνει προτεραιότητα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, προκειμένου να ορίζεται η δομή και το περιεχόμενό της από το κεφάλαιο διασφαλίζοντας φθηνή εργατική δύναμη και την άμεση εκμετάλλευση μέσω της μαθητείας, διαμορφώνει το αυριανό απασχολήσιμο και ψευτοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία. Οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα εντείνουν τα φαινόμενα σύγχρονου αναλφαβητισμού και θα βαθύνουν και θα διευρύνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Με την παραπέρα αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, το διορισμό στελεχών - manager στα σχολεία, η κυβέρνηση προετοιμάζει τον εκπαιδευτικό που θα υλοποιεί ενεργητικά και με αποφασιστικότητα την οπισθοδρομική κυρίαρχη παιδαγωγική, που θα στηρίζει το αποκεντρωμένο σχολείο - επιχείρηση, δίνει ώθηση στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο σχολείο.
Με βάση τα παραπάνω, είναι ευδιάκριτο ότι αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις που θα επικρατούν στους περισσότερους κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Η τεχνολογική, επιστημονική ανάπτυξη έχει ανοίξει νέους δρόμους προκειμένου να μπορεί να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, να αυξάνεται η παραγωγικότητα, να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να μπορεί να έχει ο λαός πρόσβαση σε δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πρόνοιας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η εργατική - λαϊκή οικογένεια, τα νέα ζευγάρια, να έχουν στέγη, να μπορούν να υπάρχουν δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημόσια - δωρεάν εκπαίδευση.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, 1.400 ευρώ βασικός μισθός. Το αίτημα ωστόσο αυτό έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει το μέτωπο με την ΕΕ, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., το ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στην κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής, της οικοδόμησης του ΑΑΔΜ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το Σοσιαλισμό.