ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αντικομμουνιστικό φροντιστήριο στα στελέχη της ΠΑΣΠ!

...για να υπερασπίσουν μαχητικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Απέναντι στους αγώνες για Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στις σχολές, ο Γ. Παπανδρέου έκανε φροντιστήριο υποτέλειας στην ΠΑΣΠ
Απέναντι στους αγώνες για Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στις σχολές, ο Γ. Παπανδρέου έκανε φροντιστήριο υποτέλειας στην ΠΑΣΠ
Σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να ...τονώσει το ηθικό της ΠΑΣΠ, αλλά και να οδηγήσει τα μέλη της σε «αγωνιστικούς» δρόμους υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε το προηγούμενο Σάββατο με τους γραμματείς της φοιτητικής παράταξης του κόμματος από όλη τη χώρα.

Με «κλειδωμένο» στο μυαλό του για ποια τάξη υπάρχει και πολιτεύεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να πείσει ότι η σημερινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και ιδιωτικοποίηση των υπαρχόντων δημόσιων, είναι «αριστερή» και «προοδευτική»! Και φυσικά, επειδή μια τέτοια λαθροχειρία δεν είναι και εύκολη υπόθεση, χρειάστηκε να μιλάει επί είκοσι λεπτά για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ το 1975 (!), για να προσπαθήσει να πείσει ότι και τότε ήταν «προοδευτικές» οι θέσεις του και να εξάγει διά αυτής της οδού το συμπέρασμα ότι και σήμερα είναι «προοδευτικές»!

«Οταν εμείς αφήνουμε ανεξέλεγκτη την αγορά και κλείνουμε τα μάτια, ότι δεν υπάρχει αγορά, η αγορά επιβάλλεται», υποστήριξε ως θέση ο Γ. Παπανδρέου, για να δικαιολογήσει τη βασική θέση του ΠΑΣΟΚ ότι ο καπιταλισμός, η εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους είναι αυθύπαρκτος και ακλόνητος, δηλαδή ότι θα πρέπει να τον αποδεχτούμε και να πάμε με τα νερά του!

Γι' αυτό και υπερασπίστηκε, για άλλη μια φορά, τη θέση του κόμματός του, τόσο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων, λέγοντας «να απελευθερώσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο», να το απελευθερώσουμε από τον «κρατικισμό», πράγμα που έχει εξηγήσει πολλές φορές δημόσια, προτείνοντας οι ιδιώτες να χρηματοδοτούν απευθείας και να ελέγχουν (αξιολογούν) τα δημόσια πανεπιστήμια, έλεγχος που θα φτάνει έως και να στήνονται στα πανεπιστήμια έδρες με τα ονόματα των χορηγών!

Ομως για να περάσουν αυτές οι αντιδραστικές θέσεις μέσα στα πανεπιστήμια (όπου η δράση της Πανσπουδαστικής τους ξεμπροστιάζει), προσπάθησε να κάνει το ανάλογο φροντιστήριο στην ΠΑΣΠ, λέγοντας στους γραμματείς της ότι κατανοεί το πρόβλημά τους που τους ταυτίζουν μέσα στις σχολές με τη ΔΑΠ... Ετσι, προσπάθησε να παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ως «προοδευτικές».

Κι επειδή το «προοδευτικό» και το «αριστερό» στη συνείδηση του κόσμου προσδιορίζεται σε σχέση με το πόσο προσεγγίζει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, με το πόσο προσεγγίζει δηλαδή, τις θέσεις του ΚΚΕ που σταθερά υπερασπίζεται τις λαϊκές ανάγκες, ο Γ. Παπανδρέου έκανε μια εντελώς ανεπιτυχή προσπάθεια να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικότερο του ΚΚΕ!

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε - κάνοντας και τις τρίχες της κεφαλής των ΠΑΣΠιτών να σαλτάρουν - ήταν ότι το ΚΚΕ ήταν «υπερβολικά συντηρητικό» το 1995, γιατί: «από το 1830 (!) με την ίδρυση του ελληνικού κράτους υπήρχαν κόμματα αγγλόφιλα, ρωσόφιλα, γαλλόφιλα και μέχρι και τη δικτατορία, παρά τους αγώνες τους λαϊκούς, υπήρχε και μέσα στη δικτατορία και μετά στη μεταπολίτευση, μια Δεξιά φιλοαμερικανική και μια παραδοσιακή Αριστερά, το Κομμουνιστικό Κόμμα, που ήταν φιλοσοβιετικό».

Με ένα καταφανές άλμα λογικής ο Γ. Παπανδρέου, έριξε σ' ένα τσουβάλι την τσαρική Ρωσία και τη Σοβιετική Ενωση, την υποτέλεια και τον προλεταριακό διεθνισμό, ανακάτεψε τη μαρμίτα με ολίγον από αγγλοφιλία και φιλοαμερικανική Δεξιά, βγάζοντας τελικά λάδι - από τον αντικομμουνιστή παππού του ως το ΠΑΣΟΚ του σήμερα - όλους όσοι καθαγίασαν με πράξεις τη διαρκή σφαγή των λαών από τον ιμπεριαλισμό. Σε αντιστάθμισμα ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ που προέτασσε το σύνθημα «η Ελλάδα στους Ελληνες» ήταν «προοδευτικό»! Σωστά! Για τις αξίες που πρεσβεύει ο Γ. Παπανδρέου η πρόταση και η πράξη που εξασφάλισε το θησαύρισμα μιας μερίδας του ελληνικού κεφαλαίου σε βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού είναι πρόοδος.

Με κάτι τέτοια φαιδρά, ο Γ. Παπανδρέου καταλήγει να λέει ότι κατά τη συζήτηση του Συντάγματος του 1975, η ΝΔ ήταν αυτή που πρότεινε αποκλειστικά κρατικά πανεπιστήμια, για να μπορεί να τα ελέγχει και ο Α. Παπανδρέου τότε, ζητούσε να υπάρχουν και «μη κρατικά πανεπιστήμια», της ΓΣΕΕ, των αγροτών, της Αυτοδιοίκησης... Και ο «φωτισμένος υιός» σήμερα, καταλήγει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για καθαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια λέγοντας: «Να είμαστε ρεαλιστές και να επιτρέψουμε όχι την αθέμιτη και ανεξέλεγκτη λειτουργία, αλλά τη λειτουργία κάτω από τους κανόνες του κράτους».

Το επιστέγασμα της όλης ανάλυσης - με επαναλαμβανόμενο μοτίβο: η ΠΑΣΠ να μην κηδεμονεύεται και να μη χειραγωγείται... από το ΚΚΕ (!), έκλεισε με τη φράση: «Οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να είναι εκλογές της ΠΑΣΠ».

Θ. ΒΕΡΕΜΗΣ
Προτείνει την κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών

Με σταθερά, συντονισμένα και από όλες τις πλευρές χτυπήματα προχωράει το γκρέμισμα της ανώτατης εκπαίδευσης! Στα χτυπήματα ήρθε να προστεθεί άλλη μια σφυριά από τον Θάνο Βερέμη, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Σαββάτου, προτείνει να γίνουν οι σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια τρίχρονες!

Τρίχρονα πτυχία, δηλαδή, μηχανικός σε τρία χρόνια! Σε απλά ελληνικά, υποβάθμιση, υποβάθμιση, υποβάθμιση! Γνώση εκτός πτυχίου, μεταφορά της επιστημονικής μόρφωσης στα μεταπτυχιακά, διατήρηση λίγων και εκλεκτών προγραμμάτων που θα εξακολουθούν να παρέχουν μόρφωση στο επιστημονικό αντικείμενο για λίγους και εκλεκτούς μελλοντικούς επιστήμονες! Γιατί η πλειοψηφία των φοιτητών, με τρία χρόνια σπουδές, μόνο ...μυρωδιά θα παίρνει από την επιστήμη! Πώς να χωρέσει σε τρία χρόνια - όσο εντατικοποιημένα και αν είναι - η ολόπλευρη γνώση του επιστημονικού αντικειμένου, η σύνδεση με την εφαρμογή της γνώσης...

Και βέβαια, η αφαίρεση ενός έτους σπουδών στη λειτουργία των πανεπιστημίων, με οδηγό το κυνήγι του κέρδους, από τη μία μειώνει το κόστος και από την άλλη συμβάλλει στην αύξηση του κέρδους από τα διπλά και τρίδιπλα δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι φοιτητές για να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά και για να ξανακαθίσουν στα θρανία της διά βίου ομηρίας στην αμάθεια...

Κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πού πάει το πράγμα. `Η μήπως ο Θ. Βερέμης θέλει να μας πείσει ότι θα αναθέσει σε μηχανικό - απόφοιτο τριετούς μπάτσελορ να του χτίσει το σπίτι...; `Η θα εμπιστευτεί σε δάσκαλο - απόφοιτο τριετούς μπάτσελορ να διδάξει τα παιδιά του μαθηματικά; Βέβαια, θα υπάρχουν οι λίγοι, η ελίτ, που θα είναι πραγματικοί επιστήμονες, απόφοιτοι κορυφαίων πανεπιστημίων, στα οποία για να περάσουν θα προηγείται φιλτράρισμα και οικονομικό και ιδεολογικό. Ενώ η μεγάλη μάζα (κάτοχοι μπάτσελορ) θα δουλεύει χωρίς δικαιώματα και θα χρειαστεί πολλές φορές στη ζωή της να αλλάζει ειδικότητες και να πάρει το δρόμο της κατάρτισης και επανακατάρτισης, της διά βίου μάθησης, για να μπορεί να προσαρμόζεται κάθε φορά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Είναι φως-φανάρι ότι ο στόχος είναι να μη μείνει τίποτα όρθιο στην ανώτατη εκπαίδευση! Να «κοπεί και να ραφτεί» απ' άκρη σ' άκρη στα μέτρα του κεφαλαίου, που δεν του αρκεί να γίνουν ...«μπαλώματα». Δεν περιορίζει τις ορέξεις του στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά θέλει την ολοκληρωτική υποταγή της στην παραγωγή του αυριανού ευέλικτου, πειθήνιου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού.

Γλέντι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Την Κυριακή 19 Μάρτη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας καλεί τους φίλους του σε γλέντι, στο κέντρο «Διαδρομές» (Πατησίων 208), στις 12 το μεσημέρι, με τα «Παιδιά από την Πάτρα». Τιμή πρόσκλησης 20 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες στη γραμματεία και τα τοπικά σχήματα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ