ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τον τερματισμό της κατοχής, αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό

Κοινή έκκληση 56 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με αφορμή την 3η επέτειο από τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ

Με αφορμή την 3η επέτειο από την επίθεση των ιμπεριαλιστών ενάντια στο Ιράκ 56 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα υπογράφουν την παρακάτω έκκληση:

«Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ που εξαπέλυσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια.

Τις μέρες αυτές και με επίκεντρο τις 18 του Μάρτη, με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου, θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή.

Καλούμε τους εργαζομένους να δυναμώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό και να αντιταχθούν στις απειλές νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που παλεύουμε για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο και σοσιαλισμό, υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του ιρακινού λαού να αντιστέκεται στην κατοχή.

Επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού του Ιράκ για τον τερματισμό της κατοχής, για την απελευθέρωση, τη διασφάλιση της ακεραιότητας και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας του.

Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων ως προϋπόθεση για ένα δημοκρατικό και κυρίαρχο Ιράκ. Ζητάμε τη δίωξη των υπευθύνων για όλα τα εγκλήματα των εισβολέων καθώς και την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν».

Τα κόμματα που υπογράφουν την παραπάνω έκκληση είναι τα εξής:

1. ΚΚ Αλβανίας

2. Αλγερινό Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό

3. ΚΚ Αργεντινής

4. ΚΚ Αρμενίας

5. ΚΚ Αυστραλίας

6. ΚΚ Λευκορωσίας

7. Κόμμα Εργατών Βελγίου

8. ΚΚ Βενεζουέλας

9. Βουλγαρικό ΚΚ «Γκεόργκι Δημητρώφ»

10. ΚΚ Βουλγαρίας

11. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

12. Βραζιλιάνικο ΚΚ

13. ΚΚ Βραζιλίας

14. Νέο ΚΚ Βρετανίας

15. Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας

16. Γερμανικό ΚΚ

17. ΚΚ Δανίας

18. ΚΚ στη Δανία

19. ΚΚ Ελλάδας

20. ΚΚ Εσθονίας

21. ΚΚ Ινδίας

22. Ιορδανικό ΚΚ

23. ΚΚ Ιρλανδίας

24. ΚΚ Ισραήλ

25. ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

26. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

27. ΚΚ Καναδά

28. ΚΚ Κούβας

29. ΑΚΕΛ, Κύπρος

30. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

31. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

32. ΚΚ Λουξεμβούργου

33. ΚΚ Μάλτας

34. Κόμμα των Κομμουνιστών, Μεξικό

35. ΚΚ Μπαγκλαντές

36. Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

37. Νέο ΚΚ Ολλανδίας

38. Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

39. ΚΚ Ουκρανίας

40. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

41. ΚΚ Μακεδονίας, ΠΓΔΜ

42. ΚΚ Πολωνίας

43. Πορτογαλικό ΚΚ

44. Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

45. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

46. ΚΕΚ Ρωσίας - Κόμμα των Ρώσων Κομμουνιστών

47. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

48. ΚΚ Σλοβακίας

49. ΚΚ Σουηδίας

50. ΚΚ Συρίας

51. Συριακό ΚΚ

52. ΚΚ Τατζικιστάν

53. ΚΚ Τουρκίας

54. ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

55. ΚΚ Φινλανδίας

56. Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Προπομπός επιχειρηματικών συμφερόντων

Το δρόμο για «μπίζνες» στη Λιβύη προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων ανοίγει ο Καρ. Παπούλιας με τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες, ενώ για τον ίδιο σκοπό σχεδιάζει το επόμενο διάστημα παρόμοια ταξίδια σε αραβικές χώρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι βασική «συνοδεία» του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι 21 επιχειρηματίες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν «επενδύσεις» στη Λιβύη. Οπως προκύπτει και από τη «σύνθεση» των επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν, το «επενδυτικό ενδιαφέρον» επικεντρώνεται στους τομείς της Ενέργειας, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε φθάνοντας στην Τρίπολη, ο Καρ. Παπούλιας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, γιατί ύστερα από μερικά χρόνια επισκέπτεται και πάλι την Τζαμαχιρία, όπου «έχει πολλούς φίλους, με τους οποίους ζήσαμε πολλές και ιστορικές στιγμές». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι «οι φίλοι μου και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεων των δύο χωρών μας, όπως κάναμε και στο παρελθόν». Ο Κ. Παπούλιας, που συνοδεύεται από τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη και Ευρ. Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Το πλαίσιο της επίσκεψης το έθεσε με σαφήνεια ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, που συνοδεύει επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο, τόνισε ότι η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας «υποδηλώνει το αμέριστο ενδιαφέρον της χώρας μου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών με τη χώρα αυτή». Ο υφυπουργός επισήμανε ότι ενώ οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, οι οικονομικές σχέσεις «δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες των δύο πλευρών». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Λιβύη είναι η πρώτη εξαγωγική αγορά της Ελλάδας μεταξύ των αραβικών χωρών, σημειώνοντας ότι το 2005 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 196,6 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας μικρή αύξηση 2% σε σχέση με το 2004, ενώ οι εισαγωγές της χώρας μας από τη Λιβύη υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 762 εκατ. δολάρια, λόγω των εισαγωγών πετρελαίου. Ο Ευ. Στυλιανίδης ανέδειξε τη σημασία που έχει ο ευρύτερος χώρος της Μ. Ανατολής για την «επέκταση» της ελληνικής πλουτοκρατίας, λέγοντας ότι η περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αποτελεί για την (σ.σ. επίσημη) Ελλάδα «άμεσο γεωγραφικό περιβάλλον» και «πεδίο ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και επιχειρηματικών συνεργασιών».

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Καρ. Παπούλια, περιλαμβάνονται οι Ι. Δασκαλαντωνάκης, Γ. Δημητρίου, Ν. Θεοδωρίδης, Δ. Βελέντζας, Γ. Σαραντόπουλος, Ι. Μάτσας, Τ. Χατζηγεωργίου και ο πρόεδρος των «Ελληνικών Πετρελαίων», Τ. Χριστοδούλου.

Στη Φιλοσοφική για το γυναικείο ζήτημα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για το γυναικείο ζήτημα και τα προβλήματα των νέων γυναικών», σήμερα Τρίτη, στις 2 μ.μ. στο αμφιθέατρο 313 της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ