ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ
Προς επιτάχυνση των αντιλαϊκών πολιτικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η ανατροπή πολύχρονων εργατικών κεκτημένων, με «διαφοροποιημένους» μισθούς ανά περιοχή, επάγγελμα και «παραγωγικότητα» και «μερικές» συντάξεις («παρτ-τάιμ»), η πλήρης «απελευθέρωση» της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2005, ο πλήρης και ασφυχτικός έλεγχος των Βρυξελλών επί της κατάρτισης και εφαρμογής των «εθνικών» ετήσιων προϋπολογισμών, η προώθηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος GALILEO και του «κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας», αλλά και κρίσιμα ζητήματα διεθνών σχέσεων όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Μεσανατολικό και ο εμπορικός ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης στις 15/16 Μάρτη το οποίο θα συνέλθει υπό ΝΑΤΟική προστασία.

Πρόκειται για την τρίτη ετήσια «έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μετά τη Λισαβόνα και τη Στοκχόλμη, που συγκαλείται με βασικό αντικείμενο την «απασχόληση» και την προώθηση της λεγόμενης «στρατηγικής της Λισαβόνας» για τη ριζική ανατροπή του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» μέχρι το 2010. Σύμφωνα με τη διαπίστωση - εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη 2001) «η επιβράδυνση ρυθμών ανάπτυξης καθιστά σημαντικότερη παρά ποτέ την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Λισαβόνα (2000) και τη Στοκχόλμη (2001)».

Δύο χρόνια μετά τους «στρατηγικούς στόχους» της Λισαβόνας, στις Βρυξέλλες επικρατεί κλίμα «χαμηλών προσδοκιών», αφενός εξαιτίας της σκληρής πανευρωπαϊκής εργατικής αντίστασης και αφετέρου γιατί το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, αντιμέτωπο και με την παγκόσμια ύφεση, αντιδρά σπασμωδικά στον αναγκαίο ταξικό «συντονισμό» για την ανατροπή εργατικών κεκτημένων δεκαετιών. Το πρόβλημα με τις «εαρινές» συνόδους «απασχόλησης» και την υλοποίηση των «στόχων» του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου και της Κομισιόν, αφορά στη δυστοκία των επιμέρους 15 κυβερνήσεων, που έχουν την «αρμοδιότητα» εφαρμογής, να «πείσουν» τους εργαζόμενους για το «ωφέλιμο» της κοινωνικής «μεταρρύθμισης».

Μυστικές προετοιμασίες, παραπλανητικές δηλώσεις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι «συνθέτοντας» με χτεσινές δηλώσεις του τις πέντε «προτεραιότητες» ενόψει της Βαρκελώνης, τις παρουσίασε ως εξής:

1) Πρώτη προτεραιότητα, «η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», δηλαδή η οριστική παράδοση των ενεργειακών ροών από το κράτος στους ιδιώτες. Η Κομισιόν προτείνει σταδιακή «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, το 2003, και του φυσικού αερίου το 2004, για τις επιχειρήσεις, ενώ το 2005 θα πρέπει να έχει ιδιωτικοποιηθεί η συνολική παροχή ενέργειας προς τους καταναλωτές ο Ρ. Πρόντι απαίτησε δέσμευση για συγκεκριμένη ημερομηνία «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Οι αντιδράσεις της Γαλλίας φαίνεται να κάμπτονται σχετικά με την «ανάγκη» αποκρατικοποίησης της ενέργειας, αλλά το Παρίσι διαμήνυσε ότι δεν επιθυμεί χρονολογική δέσμευση. Το συμβιβαστικό ρόλο στη Βαρκελώνη θα αναλάβει η Γερμανία, ενώ ο βρετανικός «Economist» κάνει λόγο για «την ανάγκη ενός σοκ απελευθέρωσης».

2) Δεύτερη «προτεραιότητα» για την Κομισιόν είναι «η πλήρης ενοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα μέχρι το 2005». Σύμφωνα με τον Ρ. Πρόντι «αυτό θα μειώσει το κόστος του κεφαλαίου», θα επιτρέψει «αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,5% ετησίως» και «θα αυξήσει την απόδοση των επενδύσεων και ων αποθεματικών των ταμείων».

3) Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μια γενική αναφορά στην «προώθηση των πολιτικών απασχόλησης και αγοράς εργασίας». Αλλά η ισπανική προεδρία, έχει προτείνει μυστικά προς τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Βαρκελώνης ένα 13σέλιδο «μνημόνιο» σύμφωνα με τις πιο αντιδραστικές «συνταγές» του Βρετανού Τ. Μπλερ και του Ιταλού Σ. Μπερλουσκόνι. Βασικός «στόχος» η σταδιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προώθηση του «διαφοροποιημένου» μισθολογίου σύμφωνα με «θύλακες μισθών» ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου ανά περιφέρεια, επάγγελμα και «παραγωγικότητα», καθώς και η αποδέσμευση των συντάξεων από μισθούς και εισφορές (συντάξεις «παρτ-τάιμ»), καθώς και από το όριο ηλικίας, με κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και επέκταση της «απασχολησιμότητας» στα «ενεργά γηρατειά». Η Κομισιόν έχει ήδη προωθήσει ένα σύνολο «προτάσεων» που αφορούν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών εργασιακής «ευελιξίας», από την πανευρωπαϊκή «κινητικότητα» των εργαζομένων, τη συσσώρευση επιστημόνων εντός της ΕΕ, μέχρι τη συρρίκνωση της στήριξης των ανέργων και τη φορολογική ελάφρυνση των εργοδοτών.

4) Η Κομισιόν επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος GALILEO -ένα σύστημα 38 δορυφόρων για τον εντοπισμό «στίγματος» στην πολιτική αεροπλοήγηση- που όμως προσκρούει στο αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα GPS, με πολιτική, αλλά και στρατιωτική χρήση. Την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ του Τ. Μπλερ και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τσένι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ως εντολοδόχος της Ουάσιγκτον, θα ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του στη Βαρκελώνη.

5) Αλλη «προτεραιότητα» που έθεσε ο Ρ. Πρόντι, αφορά σε μια «πιο συνεπή στρατηγική οικονομικής πολιτικής» που αφορά ένα «σύνολο κανόνων» για μεγαλύτερο έλεγχο των «εθνικών» προϋπολογισμών των 15 κρατών - μελών. Τέλος, στη Βαρκελώνη, δεν αποκλείεται να γίνει και μια «πρώτη» συζήτηση για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 2004. Ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, δε θα παρευρίσκεται στη Βαρκελώνη, αλλά υπάρχει σε εξέλιξη μια γερμανο-βρετανική «πρωτοβουλία» για πρόωρες δεσμεύσεις περί της δομής και λειτουργίας των κοινοτικών οργάνων, ενώ ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα έκανε πρόσφατα «προτάσεις» για αλλαγές στο σύστημα προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι εργασίες της συνόδου της Βαρκελώνης συνέρχονται υπό δρακόντεια αστυνομική προστασία και ΝΑΤΟική υποστήριξη με «ιπτάμενα ραντάρ» (Awacs).


Στρατός κατά διαδηλωτών!

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Πρωτοφανή είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Ισπανία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το υπουργείο Αμυνας της χώρας αποφάσισε να διαθέσει δύο αεροσκάφη «F-18» και ένα «C-101» για την προστασία των «15» από αέρος, ενώ τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα ελέγχουν τη θαλάσσια περιοχή της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», η απόφαση αυτή αφορά ίσως στο πλέον «ορατό» κομμάτι της συμβολής του ισπανικού στρατού για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αιχμή για τις Αρχές, η προστασία του αεροδρομίου El Prat της Βαρκελώνης, όπου θα φτάσουν οι ηγέτες των υπόλοιπων 14 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα «F-18» έχουν λάβει σαφείς εντολές - σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα - να αναχαιτίσουν ή ακόμα και να καταρρίψουν οποιοδήποτε αεροσκάφος πλησιάσει χωρίς άδεια τον αερολιμένα.

Παράλληλα, περισσότεροι από 8.500 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη Βαρκελώνη και πραγματοποιούν ελέγχους σε όλα τα σημεία της πόλης. Ο δήμος της πρωτεύουσας της Καταλονίας ζητά από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και τους συμβουλεύει να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο για τη μετακίνησή τους το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μη σημειωθούν στη Βαρκελώνη τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Γένοβα, κατά τη Σύνοδο της G-8. Ηδη, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν, που αφορά στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των ατόμων που θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ