ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές συσκέψεις για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος

Με έντονο ενδιαφέρον και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση - συζήτηση των ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της, η Λουίζα Ράζου έπιασε το νήμα των εξελίξεων από την απεργία που προετοιμάζεται στις 18 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό και τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο για την επιτυχία της.

Μάχη κόντρα και στην απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ, όπως φαίνεται και με τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Παναγόπουλου, ενώ η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να στήσει ένα συνέδριο - παρωδία.

Στάθηκε, επίσης, στις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως αυτή της περασμένης Δευτέρας, που όπως είπε δείχνουν ότι υπάρχουν αγωνιστικές διεργασίες που υπάρχει δυνατότητα να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Συνέχισε την ομιλία της, αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξελίξεις που αποδεικνύουν τη βαθιά εμπλοκή της χώρας μας, όπως αυτό φανερώνεται π.χ. με την αποστολή «Patriot» και στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία, δυνάμεων στο Μάλι, αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ότι αποτελεί «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Κέρκυρα
Κέρκυρα
Ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, στα βήματα του οποίου πατά σήμερα η ΝΔ.

Απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας μας, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει το λαό απλά θεατή, να παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά να μπορεί να ανοίγει το δικό του μέτωπο, οργανώνοντας την πάλη του και βάζοντας μπροστά τις δικές του ανάγκες. Μέτωπο απέναντι στους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης, που, μέσα από τη συμμετοχή της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, προσπαθεί να καρπωθεί μεγαλύτερο μερίδιο από το ενεργειακό παζάρι που έχει στηθεί.

Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και τον προβληματισμό τους. Στάθηκαν στις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τι μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν κατά την άποψη του ΚΚΕ. Μετέφεραν τον προβληματισμό τους σχετικά με το πώς μπορεί ο λαός να αντιδράσει σε όλα αυτά.

Στην παρέμβασή της, η ομιλήτρια τόνισε ότι χρειάζεται - και αυτό κάνει το ΚΚΕ - να μη νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού η εμπλοκή της χώρας. Οτι πρέπει να υπάρχει ισχυρό κίνημα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής και των σχεδιασμών της αστικής τάξης, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη αντίδραση του λαού μας την περίοδο της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, αντίδραση η οποία ματαίωσε τα σχέδια να χρησιμοποιηθούν ναυτικές δυνάμεις της χώρας μας.


Ερώτηση έγινε και σχετικά με την πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι το 51% των Ελλήνων αντιμετωπίζει αρνητικά το ρόλο του ΝΑΤΟ.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε ότι η ίδια η ιστορική πείρα για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βαραίνει στη συνείδηση του λαού μας. «Θυμόμαστε το ρόλο τους στις μεταπολεμικές δεκαετίες, στη στήριξη της δικτατορίας, στο Κυπριακό... Καθοριστική επίσης είναι η συμβολή του ΚΚΕ, που δεν συνθηκολόγησε ποτέ με τον ιμπεριαλισμό», σημείωσε.

«Εύφλεκτη ύλη» που «ναρκοθετεί» το μέλλον των λαών

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, το απόγευμα της Τετάρτης, με θέμα: «Η "στρατηγική συμμαχία" με τις ΗΠΑ, οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική, η επικίνδυνη διαπάλη για τους υδρογονάνθρακες, τα μερίδια των αγορών και η εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως "εύφλεκτη ύλη" για το μέλλον των λαών».

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι διεξάγονται με κάθε μέσο, όπως εμπορικούς πολέμους, διπλωματικά και πολιτικά μέσα. «Κι όταν τα παραπάνω μέσα δεν αρκούν, "βγαίνουν από το θηκάρι τα μαχαίρια" των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι σε αυτές τις συνθήκες δυναμώνει ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καισαριανή
Καισαριανή
Ανέδειξε την «πολιτική "χορωδία"» όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ο.κ.), που προσπαθούν να πείσουν ότι το ΝΑΤΟ και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι παράγοντες ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως αυτή που προωθείται στην περιοχή του Ιονίου, σημείωσε πως «δεν αποσκοπεί στη λαϊκή ευημερία. Ο ενεργειακός πλούτος σε συνθήκες όπου την οικονομία την κινεί το καπιταλιστικό κέρδος από "ευλογία" μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε "κατάρα" για τους λαούς».

Στα παραπάνω πρόσθεσε και τους κινδύνους για οικολογικές καταστροφές, επισημαίνοντας ότι δεν «μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούν τα ίδια τα ενεργειακά μονοπώλια και τα αστικά κράτη που θέλουν να βάλουν στο χέρι αυτόν τον πολύτιμο πλούτο, που στις συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνίας χάνεται για τους εργαζόμενους και τις επόμενες γενιές, για να κατακάτσει στις "τσέπες" της πλουτοκρατίας». Υπογράμμισε ότι μόνο «η κοινωνικοποίηση του φυσικού πλούτου, των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, η εργατική εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος των εργαζομένων τις ενεργειακές πηγές».

Ο ομιλητής κάλεσε, τέλος, σε ενίσχυση της λαϊκής πάλης για να βγάλουμε τη χώρα από τη «δίνη» των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και οργανώσεων, με το λαό αφέντη στον τόπο μας.


Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις και συσκέψεις για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή. Το πρόγραμμα γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 6 μ.μ., η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής καλεί τους εργαζόμενους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε εκδήλωση - συζήτηση στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Ηλιούπολη (αίθουσα δημαρχείου) θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Λιούμη στο Αιγάλεω οργανώνει σύσκεψη στο καφενείο «Λαοκράτης» (Πολυδεύκους και Πίνδου), με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ Λάρισας στην Ιατρική Σχολή (Κτίριο Κατσίγρα, αμφιθέατρο, 2ος όροφος) θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ καλεί σε εκδήλωση στο Ιλιον, στο μεζεδοπωλείο «Σαν όνειρο» (Πάριδος 100). Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης («Cafe Remezzo»), θα γίνει εκδήλωση με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Λυκόβρυσης Πεύκης οργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης με ομιλητή τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα της ΤΟ Βόρειου Τομέα Αττικής.

Την Κυριακή 16 Φλεβάρη

-- Οι ΚΟ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες ΑμεΑ και γονιών ΑμεΑ Αττικής καλούν σε σύσκεψη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Θα μιλήσει η Αφροδίτη Ρέτζιου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (δημαρχείο), θα γίνει εκδήλωση με ομιλήτρια την Στέλλα Καινουργιάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας - Μπουρναζίου καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου (Δημοσθένους 11 & Παρασκευοπούλου - είσοδος από Παρασκευοπούλου). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Κορυδαλλού και Αγίας Τριάδας Νίκαιας καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Κορυδαλλού (Γρηγορίου Λαμπράκη & Καρυταίνης). Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Καταγγέλλει την υποδοχή του δημάρχου στον ναύαρχο της ΝΑΤΟικής αρμάδας

«Μετά τη βαθιά υπόκλιση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή στον διοικητή της βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα, σειρά πήρε ο δήμαρχος Χανίων κος Σημαντηράκης, που "με ιδιαίτερη χαρά" υποδέχτηκε την προηγούμενη βδομάδα τον ναύαρχο του ναυτικού επιτελείου SNMG2 του ΝΑΤΟ και τη συνοδεία του, γευματίζοντας έπειτα μαζί τους σε ΝΑΤΟική πολεμική φρεγάτα». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Χανίων, τονίζοντας ότι πρόκειται για κινήσεις - πρόκληση για τον χανιώτικο λαό.

Θυμίζει άλλωστε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ενέκρινε ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών βάσεων και στους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν, και τώρα ο δήμαρχος Χανίων καλωσορίζει τους ΝΑΤΟικούς αναφέροντάς τους ότι «η παρουσία σας στα Χανιά στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας και ασφάλειας»!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει το ρόλο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που αναπτύσσεται στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, ρόλος ο οποίος «ουσιαστικά σχετίζεται με τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στη Συρία, ενισχύοντας τη στρατιωτική ισχύ του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας περιοχή, προετοιμάζοντας και νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, δεν καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα, δεν καταδικάζουν τη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που είναι πέρα και έξω από το Διεθνές Δίκαιο και αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δεν αναφέρονται καν στη δηλωμένη πρόθεση χωρών ανταγωνιστικών έναντι των ΗΠΑ (Ρωσία - Ιράν) ότι είναι στόχος όλες οι βάσεις των ΗΠΑ».

Με βάση τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει το ερώτημα: «Για ποια "ασφάλεια" λοιπόν και για ποια "συνεργασία" χαίρεται ο κος Σημαντηράκης;». Και καλεί τον χανιώτικο λαό και τους μαζικούς του φορείς να γυρίσουν την πλάτη στους φονιάδες των λαών και στους υποστηρικτές τους. «Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην παρουσία των φονιάδων στην περιοχή μας. Ενάντια στην ύπαρξη των βάσεων του θανάτου στην περιοχή μας και στην εγκατάσταση σε αυτές πυρηνικών όπλων και πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org