ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Εκδικάστηκε η προσφυγή του δήμου για τη σωτηρία του πάρκου

Συγκέντρωση κατοίκων, εργαζομένων και φορέων έξω από το δικαστήριο

Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στα Δικαστήρια
Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στα Δικαστήρια
Εκδικάστηκε χτες στο Πρωτοδικείο Πατρών η προσφυγή του δήμου Πατρέων κατά της απόφασης της προηγούμενης Διεύθυνσης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που απαίτησε να κατεδαφιστεί, δηλαδή να αποβληθεί ο δήμος και να καταστραφεί το πάρκο του Κόκκινου Μύλου, που δημιούργησε. Η απόφαση θα εκδοθεί εντός των επομένων ημερών.

Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι και εργαζόμενοι του δήμου στηρίζοντας τη δημοτική αρχή, με σύνθημα «Το πάρκο ανήκει στον λαό, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει».

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο δήμαρχος δήλωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους:

«Ηρθαμε σήμερα εδώ, για να μην αποβληθεί ο Πατραϊκός λαός από την περιουσία του, από την παραλιακή του ζώνη, από αυτά που έχει ανάγκη για τη ζωή του. Εκθέσαμε στο δικαστήριο τις θέσεις και τις απόψεις μας, γιατί οι υπηρεσίες του Δημοσίου, δυστυχώς, με πολιτικούς προϊσταμένους τις εκάστοτε κυβερνήσεις, θεωρούν ότι αυτό το οποίο κάνουμε, για να φτιάξουμε την πόλη μας όμορφη, να την ζούμε και να την ευχαριστιόμαστε εμείς και τα παιδιά μας, δεν είναι σωστό, καταστρέφουμε το περιβάλλον, άρα θα πρέπει να αποβληθούμε από την παραλιακή μας ζώνη, στην προκειμένη περίπτωση από τον Κόκκινο Μύλο. Εμείς εκθέσαμε λοιπόν τις απόψεις μας και περιμένουμε την έκδοση της απόφασης.

Εκείνο το οποίο δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση, είναι ότι την πόλη μας θα την κάνουμε όπως πρέπει, με τον κοινό νου και την ψυχή μας, γιατί το αξίζουμε. Ενημερώνουμε επίσης ότι δεν θα αφήσουμε κανένα χώρο αναξιοποίητο. Σειρά έχει ο Ρηγανόκαμπος, αλλά και όλη η παραλιακή ζώνη θα γίνει όπως πρέπει, γιατί εμείς δεν θέλουμε την ασχήμια στους κοινόχρηστους χώρους. Θέλουμε να είναι όμορφοι και να τους χαιρόμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Στα μέσα Μαρτίου, προγραμματίζουμε κινητοποίηση για όλα αυτά που διεκδικούμε, μεταξύ αυτών και την υπογειοποίηση του τρένου και τα οποία αφορούν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Να στείλουμε ένα ακόμα μήνυμα στους κυβερνώντες, ότι ο πλούτος που παράγεται, πρέπει να επανέρχεται στην πόλη μας, στις πόλεις μας και στον λαό, για να γίνεται η ζωή μας καλύτερη. Μπροστά στη δύναμη όλων μας, τη δύναμη του λαού, δεν μπορεί κανένας ν' αντισταθεί».

Στα Δικαστήρια ήταν παρούσα σύσσωμη η δημοτική αρχή, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συζήτηση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Το θέμα της έγκρισης διενέργειας ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δύο σταδίων, για τη μελέτη που αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην αρχή της συζήτησης, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Ενα κρίσιμο έργο, πρωτοφανές σε μέγεθος, που θα αλλάξει τη λειτουργία, την εικόνα της πόλης προχωρά για υλοποίηση. Η Πάτρα θα έχει τα χαρακτηριστικά επί της ουσίας παραλιακής πόλης. Αυτό είναι κατάκτηση του πατραϊκού λαού, των Δημοτικών Συμβουλίων, των φορέων της πόλης. Ο πατραϊκός λαός νίκησε γιατί πίστεψε στην αξία αυτού του χώρου για τη ζωή του και τον συνέδεσε με την αναψυχή του. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε μια πόλη παραλιακή, πολύ πιο όμορφη από άλλες παραλιακές πόλεις. Πριν δώσω το λόγο στον κ. Κορδά, θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του δήμου, για τη δουλειά που κάνουν.

Να σας ενημερώσω ότι προχωρούμε και στο σχεδιασμό μας για τη μαρίνα που βρίσκεται εντός της παραχωρηθείσας έκτασης της παραλιακής ζώνης. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες αδειοδότησης, για την ανάπλασή της και τη μετατροπή της σε τουριστική μαρίνα. Θα γίνουν μελέτες για την επισκευή, αποκατάσταση και αναβάθμισή της.

Να σας ενημερώσω επίσης ότι κατά τη συνάντησή μας τη Δευτέρα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο είδαμε τα προβλήματα που αφορούν τον αιγιαλό και υπάρχει καταρχήν συμφωνία να επιλυθούν και να μην έχουμε εμπόδια στην ανάπλαση.

Πρέπει όλοι μας, επίσης, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραχωρηθούν για 60 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ σε υποπαραχωρησιούχους ούτε το παλιό λιμάνι ούτε ο χώρος του εμπορικού τμήματος που λειτουργεί σήμερα στο παλιό λιμάνι, όταν αυτό μεταφερθεί στο νέο.

Κλείνοντας, τονίζω ότι ο σχεδιασμός μας αφορά ολόκληρη την παραλιακή ζώνη και όχι μόνο ένα τμήμα της».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Αντιδράσεις για τη μετατροπή πλατείας σε γκαράζ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται κάτοικοι στο Περιστέρι με στόχο να σώσουν την πλατεία Εθνικής Αντίστασης που ο δήμος σχεδιάζει να μετατρέψει σε γκαράζ. Πριν από μερικές μέρες, πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση κατοίκων που δήλωσαν πως δεν θα περάσουν τα σχέδια της διοίκησης Παχατουρίδη.

«Αυτή η πλατεία κατακτήθηκε με τους αγώνες μας, εμείς φυτέψαμε αυτά τα δέντρα όταν ήμασταν παιδιά, ακόμα και με μπροστάρη την αγωνιστική δημοτική αρχή ενάντια σε παλαιότερη προσπάθεια μετατροπής του χώρου από πάρκο σε γραφεία της Μητρόπολης». «Εμείς φροντίσαμε και περιφρουρούσαμε με βάρδιες τα δέντρα μέρα - νύχτα, ώσπου δικαιωθήκαμε και έτσι οι επόμενες γενιές, ολόκληρη η πόλη παραλάβανε ένα χώρο πρασίνου», τόνισαν κάτοικοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Αλλος κάτοικος ανέφερε ότι «η διοίκηση Παχατουρίδη σταδιακά αποψιλώνει την πλατεία», ενώ αναφορά έγινε και στην εμπειρία που υπάρχει με άλλους χώρους, όπως την 1η παιδική χαρά, που από παιδική χαρά έχει παραχωρηθεί σε επιχειρηματία και μετατράπηκε σε μια τεράστια καφετέρια με πέντε κούνιες στην άκρη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Σιδέρης, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι περιττό να αναφέρω την ιστορία για το πώς σώθηκε αυτό το πάρκο. Ολοι γνωρίζετε ότι πριν από 40 χρόνια οι ίδιοι οι κάτοικοι το δενδροφύτευσαν με τα χέρια τους, το περιφρουρούσαν σε άγρια σύγκρουση με μητροπολίτες και δυνάμεις καταστολής. Τώρα καλούμαστε για άλλη μια φορά να υπερασπιστούμε αυτόν το χώρο. Να υπερασπιστούμε έστω και την πιο μικρή γωνιά πρασίνου από επιχειρηματικά συμφέροντα. Στις συνεδριάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση Παχατουρίδη δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ - γκαράζ. Μαζί της έχει και την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Τα επιχειρήματά τους περί ανάπτυξης της περιοχής είναι φαιδρά και ψεύτικα. Ο μόνος τρόπος να τους εμποδίσουμε είναι να παλέψουμε. Ολα τα μέσα θα τα αξιοποιήσουμε, κείμενα υπογραφών, αφίσες, ενστάσεις, ένδικα μέσα. Κυρίως όμως θέλει αγώνα για να παρθεί πίσω η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις μορφές αγώνα που θα αποφασίσετε».

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν οι τέσσερις δημοτικοί και ο διαμερισματικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συμπλοκή αλλοδαπών με νεκρό και τραυματία

Συμπλοκή αλλοδαπών με έναν νεκρό και έναν τραυματία έγινε χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεπλάκησαν ομάδες Αφγανών και Πακιστανών. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 άτομα και από τις δύο πλευρές, βγήκαν μαχαίρια και έπεσαν ακόμα και πυροβολισμοί. Από τη συμπλοκή ένας Αφγανός έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς και ένας ακόμη ομοεθνής του τραυματίστηκε σοβαρά από πλήγματα που δέχτηκε με μαχαίρι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η Αστυνομία κλήθηκε από περαστικούς για πυροβολισμούς στο σημείο και όταν έφτασε εντόπισε κάλυκες στον δρόμο, ενώ έγιναν και προσαγωγές για να εξεταστούν ως τυχόν μάρτυρες ή ύποπτοι συμμετοχής. Διερευνώνται, επίσης, τα ακριβή κίνητρα της συμπλοκής και αν αυτά ήταν για διαφορές μεταξύ των μικροπωλητών ή τυχόν κυκλώματα αλλοδαπών εκβιαστών.

Σύλληψη αστυνομικού για ληστείες

Στη σύλληψη ενός αστυνομικού, που κατηγορείται για ένοπλες ληστείες, προχώρησε χτες το Τμήμα Ασφαλείας της Αγ. Παρασκευής. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 29χρονος αστυφύλακας, που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ στη βορειοανατολική Αττική, έχει διαπράξει πάνω από 10 ένοπλες ληστείες σε αρκετές από τις οποίες χρησιμοποιούσε μάλιστα και το υπηρεσιακό του όπλο.

Η Ασφάλεια της Αγίας Παρασκευής τον συνέλαβε, αφού λίγο πριν είχε διαπράξει ακόμα δύο ένοπλες ληστείες, η μία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Περιστέρι και η άλλη σε περίπτερο στο Γαλάτσι, από όπου αφαίρεσε συνολικά 690 ευρώ. Από την έρευνα που ακολούθησε από την Ασφάλεια, προέκυψε ότι από τον περασμένο Δεκέμβρη, ο αστυφύλακας είχε διαπράξει άλλες 9 ένοπλες ληστείες σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων και μια σε περίπτερο, σε Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη και Γαλάτσι, από όπου αφαίρεσε συνολικά περίπου 4.400 ευρώ. Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια ΕΔΕ.

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του Αθανάσιο Ράντο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org