ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δούρειος ίππος τα κονδύλια της «δίκαιης μετάβασης»

Στη συζήτηση σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέδειξε την ταξικότητα του επικείμενου προϋπολογισμού της ΕΕ, που πριμοδοτώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους οδηγεί σε κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, απολύσεις εργαζομένων, φτώχεια, ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω: «Η συζήτηση του ευρωενωσιακού προϋπολογισμού είναι σημαδεμένη από μεγάλα συμφέροντα, ναρκοθετημένη για το λαό. Εντείνεται με ταμεία και μηχανισμούς η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Διαγκωνίζονται ποιες χώρες, κλάδοι και όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο από τους ανταγωνιστές τους στο έδαφος του Brexit. Επιδοτούνται οι όμιλοι στο όνομα της "ψηφιακής μετάβασης" για να διευρυνθούν η εργασιακή γαλέρα, οι απολύσεις, η φτώχεια.

Με δούρειο ίππο τα κονδύλια του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου "Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης" της ΕΕ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει τις λιγνιτικές μονάδες σε Δυτ. Μακεδονία - Μεγαλόπολη, οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 5.000 εργάτες, στερώντας από τη χώρα τη δυνατότητα αξιοποίησης εγχώριων πηγών, ενώ ενισχύεται η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, ρεύμα, Ενέργεια που ακριβοπληρώνει ο λαός.

Με όχημα το "Green Deal" και τη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική ΚΑΠ, προωθούνται η κερδοφορία των ομίλων και το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών με μείωση των ενισχύσεών τους.

Δεν μας ξαφνιάζει ο ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού, γι' αυτό στηρίζουμε την πάλη των εργαζομένων για τις δικές τους ανάγκες ενάντια σε μονοπώλια και αντιλαϊκή πολιτική».

«Ψηφιακή οικονομία»: Κούρσα κερδοφορίας για τα μονοπώλια - τσάκισμα δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, με θέμα «Μια κοινωνική Ευρώπη σε έναν ψηφιακό κόσμο», παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, αναφέροντας:

«Οι εκτιμήσεις της ΕΕ χαρακτηρίζονται από έντονη ανησυχία για νέα ύφεση και κρίση. Σε αυτό το περιβάλλον παρουσιάζετε σαν λύση, μεταξύ άλλων, την "ψηφιοποίηση" της οικονομίας.

Ομως στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας αυτές οι καινοτόμες εφαρμογές γίνονται αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών, κινεζικών και αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, για το ποιος θα προπορευθεί στην κούρσα κερδοφορίας, με επιδοτήσεις δισ. ευρώ.

Αντί οι νέες τεχνολογίες να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, θα ρίξουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις, θα τσακιστούν μισθοί, θα διαλυθούν ωράρια, συμβάσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή η αξεδιάλυτη αντίφαση είναι ίδιον του συστήματος της εκμετάλλευσης που με ζήλο υπερασπίζεστε και υπηρετούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της, τόσο η ΝΔ σήμερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως στην Ελλάδα.

Μόνο η εργατική εξουσία και η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, αξιοποιώντας την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, μπορούν να λυτρώσουν τους λαούς από τα βάσανα. Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας».


ΚΑΒΑΛΑ
Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στους εργάτες της «Βιομηχανίας Λιπασμάτων»

Οι θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στη ΒΦΛ παρουσιάστηκαν στη χτεσινή εκδήλωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η εκδήλωση - παρέμβαση της ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ, με τίτλο «Οι εξελίξεις στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και οι θέσεις του ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, Βασίλης Καταπόδης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση από τον Νίκο Βογιατζίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ.

Ο Γρηγόρης Λιονής κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αναλογιστούν το λόγο που η «Βιομηχανία Λιπασμάτων» βρίσκεται στην παρούσα κατάσταση, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην αγροτική παραγωγή της χώρας, στην εξασφάλιση ποιοτικών και φθηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση. «Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το μοναδικό κίνητρο της παραγωγικής διαδικασίας είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού», σημείωσε.

Η απελευθέρωση της βιομηχανίας λιπασμάτων, κατεύθυνση που προωθεί η ΕΕ με αποκορύφωμα τη δεκαετία του '90 και η στάση των αστικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, υπογράμμισε, βασίζονται ακριβώς στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, στο βωμό της κερδοφορίας του οποίου θυσιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και οι ανάγκες του λαού.

Ο Γρ. Λιονής
Ο Γρ. Λιονής
Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, είπε πως οι ίδιοι αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα με κύριο εφόδιό της τους ίδιους, δηλαδή ένα έμπειρο εργατικό δυναμικό, που στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ένα «σαπισμένο και απαξιωμένο εργοστάσιο που δεν το αφήνετε να καταρρεύσει» και μπορεί «με έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, με τα εργοστάσια να ανήκουν στους εργάτες, να κάνει θαύματα».

Τέλος, επισήμανε ότι δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει η επιχείρηση ωφελώντας και την εργοδοσία και τους εργαζόμενους. «Η "χρυσή περίοδος" που ένα αγωνιστικό, συνεπές εργατικό κίνημα αρκούσε έχει παρέλθει», είπε χαρακτηριστικά. «Σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε με κρίση είτε χωρίς, το κεφάλαιο απαιτεί να τσακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κερδοφορία του. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι είναι αυταπάτη πως μπορεί ο καπιταλισμός να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Ο Β. Καταπόδης ευχαρίστησε τους εργαζομένους της επιχείρησης για τη μαζική τους παρουσία στην εκδήλωση και, μεταξύ άλλων, τόνισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, σκοπεύοντας να ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου. Επίσης, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου στην τριμερή συνάντηση της Δευτέρας, που πήρε ανοιχτά το μέρος της εργοδοσίας.

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Βογιατζίδης αναγνώρισε τη στάση του ΚΚΕ, που όπως είπε «στάθηκε με παρρησία δίπλα στον πολύχρονο αγώνα των εργαζομένων», τονίζοντας τη σημασία της ενότητας, της αποφασιστικότητας των εργαζομένων της ΒΦΛ και την πίστη τους στο δίκιο του αγώνα, απέναντι όχι μόνο στην ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και στην κυβέρνηση, που απέδειξε πως στέκεται απέναντί τους προτρέποντάς τους να υπογράψουν τα όσα απαιτεί η εργοδοσία.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στην πάλη για τη δικαίωση των εργαζομένων αλλά και μεταξύ άλλων την εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο, καθώς όπως είπε τα ατυχήματα - τα οποία συνήθως κρύβονται - είναι πολλά, οι εργαζόμενοι, όπως το κατάφεραν και στο παρελθόν, θα ξαναβγούν νικητές.


ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόσχεση για συνέχιση των αγώνων το πολιτικό μνημόσυνο του Θανάση Κοντονίνα

Υπόσχεση για συνέχιση των αγώνων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα λαϊκά δικαιώματα έδωσαν όσοι παραβρέθηκαν στο πολιτικό μνημόσυνο του συνδικαλιστή, από το χώρο των αυτοαπασχολούμενων, Θανάση Κοντονίνα, που οργάνωσε η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Στο πολιτικό μνημόσυνο παραβρέθηκαν δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι του Βόλου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, φίλοι και συναγωνιστές του Θανάση Κοντονίνα, που από το ίδιο μετερίζι όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων. Επίσης, από τη συνοικία των Αγίων Αναργύρων Βόλου μέσω του Εξωραϊστικού Συλλόγου, όπου ο Θ. Κοντονίνας ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων.

Βασικός ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Τσιώνας, εκ μέρους της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Θ.Κοντονίνα, ξεχωρίζοντας «τη συνέπεια με την οποία υπηρέτησε το λαϊκό δίκιο. Τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, τον Πολιτισμό, την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης των αγώνων του λαού μας και της Εθνικής Αντίστασης, τα προβλήματα της πόλης».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων, Γιάννη Γεωργακόπουλο, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, Κων. Γερογιάννη, από την πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου, Βούλα Ευθυμίου, καθώς επίσης και από την σύζυγό του Αννα, τις κόρες του Ματίνα και Αναστασία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org