ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Υπόθεση της λαϊκής πάλης η αντισεισμική θωράκιση

Παρέμβαση της ΤΕ Καρδίτσας με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Αργιθέα

Ο σεισμός που σημειώθηκε πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας ήταν το δεύτερο «χτύπημα» μετά το καλοκαίρι του 2018, οπότε και υπήρχαν αρκετές ζημιές σε υποδομές και κατοικίες. Σήμερα, δεν υπάρχουν νέα εμφανή προβλήματα σε δημόσια κτίρια ή κατοικίες, αλλά τα ήδη υπάρχοντα από τον προηγούμενο σεισμό διευρύνθηκαν και μεγιστοποιήθηκαν. Η αιτία είναι ότι ακόμη δεν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τον προηγούμενο σεισμό, ούτε βέβαια δρομολογήθηκαν αναγκαία έργα αντισεισμικής προστασίας.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα, που απασχολούν το λαό της περιοχής, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Καρδίτσας στέκεται στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, εστιάζοντας στη μείωση των κρατικών δαπανών για έργα αντισεισμικής προστασίας, για προσλήψεις προσωπικού, στη μεταφορά της κρατικής ευθύνης σε περιφερειακό επίπεδο, στην κατάργηση σχετικών υπηρεσιών για προληπτικούς ελέγχους, στο γεγονός ότι η έρευνα και αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών θεωρούνται «κόστος».

Καλεί το λαό να διεκδικήσει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς του, τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ουσιαστικό έλεγχο όλων των κτιρίων, με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού. Να οργανωθεί τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία για την αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικού φαινομένου (σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κ.λπ.)».

Σημειώνει ότι «η αντισεισμική θωράκιση της χώρας συνολικά, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς είναι σημαντικό έργο υποδομής και άμεσης προτεραιότητας. Δεν είναι πρόβλημα τεχνοκρατικό, ούτε ζήτημα κακής διαχείρισης. Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας είναι πολιτικό ζήτημα, που έχει αναδείξει το ΚΚΕ πολλές φορές με όλα τα δυνατά μέσα. (...) Μόνο μια πολιτική εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών και την προστασία όλης της κοινωνίας μπορεί να λύσει συνολικά και ουσιαστικά το πρόβλημα».

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Φασιστοειδή έγραψαν ρατσιστικά συνθήματα στο Πανεπιστήμιο

Καταγγελία του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ

Το Τομεακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ καταγγέλλει τη θρασύδειλη επιδρομή φασιστοειδών στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, που «με τη γνωστή τους τακτική μέσα στη νύχτα, σαν τα ποντίκια, βρώμισαν τους τοίχους του Πανεπιστημίου με ρατσιστικά συνθήματα και σύμβολα».

Οπως εξηγεί το ΤΣ της ΚΝΕ, τα φασιστοειδή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη ανησυχία των νησιωτών για το οξυμένο ζήτημα του Προσφυγικού, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα: «Το παίζουν νταήδες, παρουσιάζοντας τα θύματα ως θύτες, αλλά δε βγάζουν κιχ για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που έχουν σπείρει πολέμους, φτώχεια και πόνο, ξεριζώνοντας χιλιάδες ανθρώπους από τις πατρίδες τους. Δεν βγάζουν κιχ για τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου που κρατά αυτούς τους ανθρώπους εγκλωβισμένους στα νησιά μας.

Δεν έχουν χώρο ούτε τα ακροδεξιά - φασιστικά μορφώματα ούτε οι σάπιες ιδέες τους μέσα στο Πανεπιστήμιό μας!

Δεν είναι τυχαία η περίοδος που διαλέγουν να "χτυπήσουν". Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης, επιδιώκει με απαράδεκτες μεθοδεύσεις να επιβάλει τα κλειστά κέντρα στα νησιά, καταδικάζοντάς τα να γίνουν μόνιμες μεγάλες φυλακές ανθρώπινων ψυχών. Η πολιτική αυτή είναι που δίνει αέρα στα πανιά τέτοιων ακροδεξιών ομάδων, ώστε να ξαναβγούν από τις τρύπες τους.

Απομονώνουμε κάθε ρατσιστική - φασιστική φωνή και στοχεύουμε τον πραγματικό ένοχο: Την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που άνοιξαν και διατηρούν το αίσχος της Μόριας και τώρα θέλουν να επιβάλουν μόνιμα τον εγκλωβισμό ανθρώπινων ψυχών στα νησιά μας.

Ο λαός και η νεολαία του νησιού μας έχουν δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, δυναμώνοντας την πάλη για τον άμεσο απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων από τα νησιά και τη χώρα, για να κλείσουν τα hot spots που υπάρχουν, για να μη δημιουργηθεί κανένα νέο».

ΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδίκη των ρατσιστικών φασιστικών επιθέσεων σε μετανάστες εργάτες

Μαζική εξόρμηση χτες στις εργατογειτονιές για την απομόνωση των θρασύδειλων τραμπούκων

Τα συνεχόμενα κρούσματα επιθέσεων σε μετανάστες εργάτες από ομάδες φασιστοειδών που γίνονται το τελευταίο διάστημα καταδικάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ.

Τελευταίο περιστατικό ήταν η επιδρομή τάγματος φασιστοειδών εφόδου με καδρόνια και πέτρες σε σπίτι όπου μένουν Πακιστανοί εργάτες, απειλώντας τους και φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα. Οπως καταγγέλλουν οι μετανάστες, η συμμορία έσπασε τα τζάμια του σπιτιού και φώναζε «θάνατος στους Πακιστανούς», «φύγετε από τη χώρα μας» και άλλα παρόμοια.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος χτες το απόγευμα επισκέφθηκαν τους μετανάστες εργάτες στο σπίτι τους, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στην περιοχή, καλώντας το λαό να απομονώσει κάθε ρατσιστική φωνή και να οργανώσει την πάλη του μαζί με τους μετανάστες εργάτες.

Στην ανακοίνωση των ΚΟ σημειώνεται η καταδίκη τέτοιων θρασύδειλων επιθέσεων, από ομάδες που «με τη γνωστή τακτική μέσα στα σκοτάδια σαν τα ποντίκια βγαίνουν από τα λαγούμια τους και επιτίθενται σε φτωχούς εργάτες με ξύλα, πέτρες και απειλές».

Τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι «αυτές οι επιθέσεις αποτελούν την άλλη όψη της καταστολής που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους που βρίσκονται στη χώρα μας εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους οποίους συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας δίνοντας "γην και ύδωρ" στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες. Αέρα στα πανιά αυτών των φασιστοειδών δίνει η προκλητική πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής να αθωωθούν οι νεοναζί - δολοφόνοι.

Κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν το μίσος και τον ρατσισμό. Να μας πείσουν ότι αυτοί οι ξένοι εργάτες που ζουν στις γειτονιές μας είναι εχθροί μας επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα, διαφορετική γλώσσα και συνήθειες από εμάς. Δεν θα τους περάσει! Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες αγωνίες και όνειρα με αυτούς τους ανθρώπους! Οτι είμαστε από την ίδια μεριά! Οτι έχουμε απέναντί μας τους ίδιους εχθρούς. Τις κυβερνήσεις που μας στερούν το μεροκάματο και τη ζωή που αξίζουμε.

Οι εργαζόμενοι του Περιστερίου ξέρουν πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά, να ξεριζώνεσαι από το σπίτι σου και να προσπαθείς να σταθείς στα πόδια σου. Επίσης, ξέρουν καλά να βάζουν στη θέση τους κάθε λογής φασίστες που κάνουν τους "μάγκες" στους φτωχούς ανθρώπους, χτυπάνε αγωνιστές εργαζόμενους Ελληνες και ξένους και είναι τσιράκια των αφεντικών.

Δίνουμε το χέρι - Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες! Απομονώνουμε κάθε ρατσιστική φωνή! Ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών, το οργανωμένο ταξικό κίνημα μπορεί να τσακίσει τους φασίστες!».

Εκδήλωση για την ανεργία στην Πάτρα

Την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Αίγλη» (Veso Mare) στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με θέμα «Ρίζα της ανεργίας το καπιταλιστικό κέρδος. Με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ