ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τον μακαρθισμό

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τίτλο «Μακαρθισμός: Μια επισκόπηση με το βλέμμα στο σήμερα», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Οπτικοακουστικού της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) την Κυριακή 16 Φλεβάρη στις 18.00. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία - παρουσίαση του θέματος από τον Κώστα Σταματόπουλο, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα με δηλώσεις πρωταγωνιστών της βιομηχανίας του θεάματος την περίοδο του μακαρθισμού, πολλές από τις οποίες μεταφράστηκαν πρώτη φορά στα Ελληνικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Η περίοδος του μακαρθισμού, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, ξεκίνησε το 1947, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν δημιούργησε μια επιτροπή για να ελέγξει τη «νομιμοφροσύνη» των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε αυτήν βασίστηκε ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι. Πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες κατηγορήθηκαν για τη διείσδυση της κομμουνιστικής προπαγάνδας στη βιομηχανία του θεάματος και βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα». Για δύο σχεδόν δεκαετίες εκατοντάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν, κατηγορήθηκαν χωρίς αποδείξεις, άλλοι φυλακίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, χάνοντας τις δουλειές τους.

Η συγκεκριμένη όμως εκδήλωση δεν έχει χαρακτήρα μιας απλής ιστορικής αναδρομής, καθώς επιδιώκει να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα. Οπως και τότε, έτσι και τώρα η αστική τάξη έχει στο στόχαστρό της το χώρο της τέχνης, γνωρίζοντας πως η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ένα από τα πιο διεισδυτικά μέσα για την κατάκτηση της σκέψης και της καρδιάς των εργαζομένων.

«Μακρόνησος»

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις του έργου του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου στην Κύπρο και τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού, «η Βαλεντίνη, η Μαρία, η Σμαρώ, η Ελένη», κάποιες από τις χιλιάδες «άγνωστες» πρωταγωνίστριες, δίνουν συνέχεια στις συγκλονιστικές τους ιστορίες για το κολαστήριο της Μακρονήσου, αυτήν τη φορά στην Αθήνα για τέσσερις παραστάσεις τον Φλεβάρη, στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» (Λέσβου 8 & Απειράνθου 1 στο ύψος Πατησίων 212).

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Φλεβάρη στις 18.00 και 21.00, τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη στις 20.30 και την Τρίτη 25 Φλεβάρη στις 20.30.

Η «Μακρόνησος» είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, με ηρωίδες απλές γυναίκες. Καθηλωτικές είναι οι ερμηνείες των Γιάννας Λευκάτη, Μαργαρίτας Ζαχαρίου, Χριστίνας Χριστόφια και Ηλιάνας Κάκκουρα.

Οκτώβριος του 1949. Η κυβέρνηση των Αθηνών βάζει μπροστά το σχέδιο «Εθνικής Αναμορφώσεως». Απέναντι από το Λαύριο, σε μια μικρή ξέρα γης, χιλιάδες εξόριστοι πολίτες και οπλίτες θα γνωρίσουν τη φρίκη. Αρχικά η Μακρόνησος είναι τόπος μαρτυρίου μόνο για άντρες αγωνιστές. Τον Ιανουάριο του 1950, όμως, 1.200 γυναίκες θα μεταφερθούν από το Τρίκερι που είναι ήδη εξόριστες, για να κάνουν ένα ταξίδι στην... κόλαση, στο «Νταχάου της Ελλάδας».

Είσοδος: 10 ευρώ

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 6940129480.

«Οσα ονειρευτήκαμε» στη «Σφίγγα»

Αυτήν την Κυριακή 16 Φλεβάρη και την ερχόμενη Κυριακή 23 Φλεβάρη στις 21.00 στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής) ο ταλαντούχος Δημήτρης Κανέλλος θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ «Οσα ονειρευτήκαμε», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Minos Emi, a Universal Company».

Ολα τα τραγούδια του δίσκου είναι σε ποίηση Αλκη Αλκαίου, εκτός από ένα που είναι του αδερφού του, του Γρηγόρη Λιάρου. Συνολικά τα τραγούδια είναι δέκα. Τα πέντε είναι καινούρια σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, του Θύμιου Παπαδόπουλου, που έχει και την επιμέλεια της παραγωγής, και του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τα άλλα πέντε είναι επανεκτελέσεις, το «Σταυρόλεξ», το «Ηπειρώτικο» και το «Βοριάς φυσάει τα λόγια μου» σε μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη και «Οσο κρατάει ένας καφές» και «Μια παλιά φωτογραφία» σε μουσική του Θ. Μικρούτσικου.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή.

Ο «Δον Κιχώτης» από αύριο στη σκηνή

Επιμένοντας στη θεατρική απόδοση σημαντικών κλασικών λογοτεχνικών κειμένων, η Εταιρεία Θεάτρου «Νεάπολις» ανεβάζει στο Θέατρο «Φούρνος» τον «Δον Κιχώτη» του Mιγκέλ Θερβάντες από αύριο Σάββατο και για 18 παραστάσεις.

Οπως σημειώνουν οι συντελεστές: Ταξιδεύουμε στα μαγικά τοπία του Θερβάντες, ανιχνεύοντας μέσα από την αριστουργηματική, ποιητική, ρηξικέλευθη και απελευθερωτική του πένα, τι σημαίνει για μας σήμερα αυτή η «άλλη», «παράξενη», «περιπλανώμενη» ιπποτική ζωή των κωμικοτραγικών ηρώων του. Τους αθάνατους έρωτές τους, τις μάχες τους, τις συντριβές τους, την ιλαρότητά τους και τη γοητεία τού να βγαίνεις από το κάδρο της «λογικής» και να συγκρούεσαι με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων.

Συντελεστές: Διασκευή - σκηνοθεσία: Αγγελος Χατζάς. Σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Μουσική - ηχητικό περιβάλλον: Βασίλης Χρηστακέας.

Παίζουν: Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Διονύσης Ποταμίτης, Αγγελος Χατζάς.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (άνω των 65), 8 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (άνεργοι, ΑμεΑ, ατέλειες).

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6460748.

Προπώληση viva.gr.

Παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ του Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Την παραίτησή του υπέβαλε, χτες, σύσσωμο το ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αφήνοντας αιχμές προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. «Υστερα από επτά μήνες απραξίας και άρνησης επικοινωνίας, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε χτες τις παραιτήσεις μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Σημειώνεται πως ο διορισμός της καλλιτεχνικής διευθύντριας, μαέστρου Ζωής Ζενιώδη, βρισκόταν σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Ιούλη, λόγω μη έκδοσης του ΦΕΚ του διορισμού της.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνάντηση για θέματα πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αποτίμησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου. Με αφορμή τη συνάντηση εξαγγέλθηκε ένα μπαράζ νέων ρυθμίσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς του Πολιτισμού για το 2020. Πιο συγκεκριμένα:

Αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας των μεγάλων μουσείων της χώρας, προχωρούν οι αλλαγές στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, προωθούνται αλλαγές στο θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, στο θεσμικό πλαίσιο της οπτικοακουστικής παραγωγής και της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα - σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - καθώς και στο χώρο του βιβλίου και της βιβλιοπαραγωγής. Επανασχεδιάζεται το πρόγραμμα επιχορηγήσεων μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων. Προωθείται αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών, μέσω της ολοκλήρωσης εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας, για τους εποπτευόμενους φορείς. Ακόμα, στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργασίας με την «Google» για την ψηφιοποίηση έργων στην Εθνική Πινακοθήκη, επέκταση σύμβασης για το ΕΜΣΤ και το MOMus, αλλά και για ειδικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από το 1821.

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι ο Πολιτισμός χρησιμοποιείται ως «βιτρίνα» που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία. «Η εικόνα της χώρας ενισχύεται, καθώς ο Πολιτισμός είναι ο τομέας που η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μεγάλη δύναμη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου. Ειδική μνεία γίνεται και στη συστηματική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ