ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες με φόντο «ψηφίσματα» του ΟΗΕ

Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάγιο με τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη της Λιβύης
Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάγιο με τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη της Λιβύης
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» 55 σημείων που είχε ανακοινωθεί στις 19 Γενάρη στη Διάσκεψη του Βερολίνου που επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή «βιώσιμης εκεχειρίας» από τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη και την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, το οποίο συνεχίζει να παραβιάζεται συστηματικά από διάφορες πλευρές, ενέκρινε χτες με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της Ρωσίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα επιδιώκει επίσης τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις πενταμελείς επιτροπές των αντιτιθέμενων πλευρών, του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, και τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το ψήφισμα δεν ενέκρινε η Ρωσία, επειδή, όπως εξήγησε ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, «τελεσίγραφα» και αποφάσεις τέτοιου είδους δεν θα κάνουν τους Λίβυους να ξεκινήσουν γρηγορότερα τις διαπραγματεύσεις, ενώ διαφώνησε με τη διατύπωση περί «αποχώρησης μισθοφόρων», ζητώντας να γίνει «τρομοκρατών».

Πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξανάρχισαν οι συγκρούσεις στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Εκπρόσωπος του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του Χ. Χάφταρ ανακοίνωσε ξανά πως αναστάλθηκε χτες επί ώρες η λειτουργία του αεροδρομίου Μίτιγκα επειδή αυτό χρησιμοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις για την αποστολή μισθοφόρων και όπλων. Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης, ενώ ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, μετέβη στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον στρατηγό Χ. Χάφταρ συζητώντας μεταξύ άλλων «την εξασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων» της Λιβύης. Την Τετάρτη ο Ντι Μάγιο είχε συναντήσει στην Τρίπολη τον δοτό πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ πιθανώς σε σχέση με την προγραμματισμένη για τις 16/2 νέα σύνοδο της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Μόναχο. Σύμφωνα με το ιταλικό ΥΠΕΞ, ο Ντι Μάγιο πήγε «ειδικά στη Βεγγάζη, για να συναντήσει τον στρατηγό Χάφταρ, στον οποίο επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν δέχεται καμία εξωτερική ανάμειξη και ότι είναι απαραίτητη η σκληρή δουλειά για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

ΚΥΠΡΟΣ
«Οχημα» διεργασιών και τα σχέδια για την Αμμόχωστο

Τουρκία και ψευδοκράτος επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την Κύπρο, με όχημα και την «αξιοποίηση» των Βαρωσίων, του φιλέτου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που ερημώθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, οι κατοχικές αρχές οργανώνουν «συζήτηση» στην ίδια την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με θέμα «Η πρωτοβουλία για τα κλειστά Βαρώσια από νομικής, πολιτικής και οικονομικής άποψης», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Πρόκειται για εκδήλωση που όλα δείχνουν ότι θα διαφημίσει την «πρόταση για αξιοποίηση» της Αμμοχώστου που κατατέθηκε πριν από μήνες στο ψευδοκράτος, όταν μάλιστα τα Βαρώσια είχε επισκεφτεί και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς «επιθεώρηση» των επενδυτικών στόχων που προχωρούν.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Νόκτα Κίπρις», στην εκδήλωση, αύριο, Σάββατο, θα πάρουν μέρος ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, διάφοροι διδάσκοντες από πανεπιστήμια στα Κατεχόμενα, «δήμαρχοι» κ.ά., αλλά όχι ο «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, με φόντο τις αντιδράσεις που προκάλεσαν (σε Κατεχόμενα και Τουρκία) οι δηλώσεις που έκανε για τις σχέσεις ψευδοκράτους - Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «φριχτό» το ενδεχόμενο μιας «προσάρτησης» του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διαπραγματεύσεων που πολλές δυνάμεις επιδιώκουν με τις κατοχικές αρχές είναι οι δηλώσεις του Τατάρ στην τουρκοκυπριακή «Κιπρίς Ποστάσι», επαναφέροντας την ετοιμότητα του Λονδίνου για διάφορες κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπορίς Τζόνσον, έδωσε οδηγίες να εξεταστεί συγκεκριμένα το θέμα των απευθείας πτήσεων προς και από τα Κατεχόμενα. Μεταξύ άλλων ο Τατάρ σχολίασε ότι η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος πλέον και ότι άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού, επαναλαμβάνοντας ότι εξαντλήθηκαν οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας. Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τατάρ είπε ότι «τώρα φάνηκε και το πόσο σημαντική είναι η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου για την Τουρκία». Μεταξύ άλλων ο Τατάρ χαρακτήρισε «μια πολιτική δύναμη πλέον» τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό και είπε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα Κατεχόμενα.

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη ιταλο-κυπριακή άσκηση με τη φρεγάτα «Virginio Fasan» (8 - 10/2) και την επίσκεψη (3/2) του διοικητή των αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγού Κρίστοφερ Καβόλι, στην Κύπρο, δημοσιεύματα κατέγραφαν χτες το «συνωστισμό» πολεμικών πλοίων που υπάρχει τον τελευταίο καιρό σε Λάρνακα και Λεμεσό, σε σημείο μάλιστα που να επηρεάζει τις εμπορικές εργασίες των λιμανιών. Ο «Φιλελεύθερος» μάλιστα μετέδωσε χτες στην ιστοσελίδα του ότι «υπήρξαν αιτήματα για να μπουν στο λιμάνι Λάρνακας και άλλα πολεμικά πλοία» αλλά υπήρξε άρνηση «λόγω πληρότητας και γίνονται άλλες διευθετήσεις».

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε πλοία ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, όπως το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» (που συνοδεύει και ελληνική φρεγάτα) και η βρετανική φρεγάτα «Watchkeeper». Η παρουσία κάποιων συνδέεται με ασκήσεις που γίνονται, ενώ άλλων με ελλιμενισμούς που καθιστά υποχρεωτικούς το πέρασμά τους από την περιοχή. Στα τέλη του Γενάρη από τη Λάρνακα πέρασε και η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Εσεν». Σημειωτέον, η «δυσκολία» των κυπριακών λιμανιών να υποδεχθούν κι άλλα πολεμικά πλοία ανατροφοδότησε την κριτική για «ανεπάρκεια» των υποδομών και «δυνατότητες» που δεν έχουν αξιοποιηθεί για κατάλληλη προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με επιθέσεις απείλησαν χτες ΗΠΑ και Ισραήλ Ιρανοί διοικητές των «Φρουρών της Επανάστασης» με αφορμή τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στις 3 Γενάρη.

«Η θρασύδειλη και άνανδρη δολοφονία του διοικητή Σολεϊμανί και του Αμπού αλ Μουχάντις από τους Αμερικανούς θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ραμεζάν Σαρίφ, μιλώντας ως εκπρόσωπος των «Φρουρών της Επανάστασης» σε τελετή για τα 41 χρόνια της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης.

Το ίδιο 24ωρο, άλλος διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», ο Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε επίσης ΗΠΑ και Ισραήλ «να μην κάνουν το παραμικρό λάθος», γιατί θα γίνουν «και οι δύο» στόχος επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές ώρες μετά τις απειλές των Ιρανών αξιωματούχων και με φόντο το βαρύ κλίμα επιδείνωσης των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων που προκάλεσε στις 3 Γενάρη η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ, η αμερικανική Γερουσία με 55 ψήφους υπέρ και 45 κατά ενέκρινε απόφαση, με την οποία καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να τερματίσει τη χρήση των αμερικανικών στρατευμάτων «για εχθροπραξίες κατά του Ιράν» εκτός και εάν αυτές οι ενέργειες εξουσιοδοτηθούν από το Κογκρέσο. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο.

Επίθεση με ρουκέτες σε βάση στο Ιράκ

Επίθεση με ρουκέτες σε ιρακινή στρατιωτική βάση που χρησιμοποιούν αμερικανικά στρατεύματα στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ πραγματοποίησαν άγνωστοι χτες βράδυ.

Το «Γαλλικό Πρακτορείο», επικαλούμενο ιρακινές και αμερικανικές πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για τραυματίες. Είναι, ωστόσο, η πρώτη επίθεση που σημειώνεται στη συγκεκριμένη βάση από τις 27 του περασμένου Δεκέμβρη, που είχε προκαλέσει το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιωτικού εργολάβου με αποτέλεσμα την εξαπόλυση αμερικανικών πυραυλικών επιθέσεων στο Ιράκ κατά σιιτικών πολιτοφυλακών.

  • Αναφορικά με την κινητικότητα που δημιουργεί το αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε χτες τη σύγκληση του λεγόμενου κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ) σε επίπεδο ειδικών απεσταλμένων.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανασχηματισμός της κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκε ο ινδικής καταγωγής 40χρονος Ρίσι Σουνάκ, που ήταν από το περασμένο καλοκαίρι τρίτος τη τάξει στο οικονομικό επιτελείο της βρετανικής κυβέρνησης και αναλαμβάνει τη θέση του Σάζιντ Τζάβιντ, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση στενών συμβούλων του στο υπουργείο. Στις θέσεις τους παραμένουν ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Επίσκεψη Ερντογάν στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων θα πάρει μέρος στην 6η συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Πακιστάν.

Τον Τούρκο ηγέτη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Καν. Ο Ερντογάν μεταξύ άλλων θα εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας του Πακιστάν, ενώ στο πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνεται και η υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών.

Το πακιστανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη «θα βαθύνει και θα διευρύνει περαιτέρω την ανθίζουσα στρατηγική εταιρική σχέση Πακιστάν - Τουρκίας». Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία πακιστανικών ΜΜΕ ότι ο Καν σκοπεύει να προσκαλέσει την Τουρκία να ενταχθεί στον «Οικονομικό Διάδρομο Κίνας - Πακιστάν» (CPEC), με την προσδοκία ότι η συμμετοχή της Τουρκίας θα ενισχύσει το ρόλο του CPEC στη «διασυνδεσιμότητα» της ευρύτερης περιοχής. Ο CPEC αποτελεί μέρος ευρύτερων οικονομικών και άλλων συνεργασιών μέσα από τις οποίες η Κίνα επιδιώκει να αναβαθμίσει τον οικονομικό και γεωπολιτικό της ρόλο σε κρίσιμες ζώνες, όπως η Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος κ.ά.

Πάντως, ενδεικτικό της «κατανόησης» που μοιράζονται Τουρκία και Πακιστάν είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσης του πακιστανικού ΥΠΕΞ που, περιγράφοντας τη «μοναδική σχέση» των δύο χωρών, ανέφερε ότι «η Τουρκία στηρίζει το θέμα της αυτοδιάθεσης για το λαό της κατειλημμένης από την Ινδία περιοχής Τζαμού - Κασμίρ. Το Πακιστάν στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ