ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία της Τρίτης για το Ασφαλιστικό

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση για την απεργία με εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων στην Κ. Μακεδονία
Συζήτηση για την απεργία με εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων στην Κ. Μακεδονία
Στους χώρους δουλειάς, με εξορμήσεις, περιοδείες και συνελεύσεις, πέφτει το βάρος της προετοιμασίας της 24ωρης απεργίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε δεκάδες πόλεις δίνουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση, στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε πάνω από 50 πόλεις όλης της χώρας.

Οι απεργιακές αποφάσεις

Ηδη, απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Εξόρμηση στην ΒΙΠΕ Κιλκίς
Εξόρμηση στην ΒΙΠΕ Κιλκίς
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενέργειας (ΠΟΕ) καθώς και εκατοντάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και πλήθος από Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τρίτη έχει πάρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Σε συγκέντρωση την Τρίτη 18/2, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Κάλεσμα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα απευθύνουν, επίσης, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στην απεργιακή απάντηση καλούν, εκτός από την ΟΒΣΑ, οι Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ ΟΑΕΕ), Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και Βιοτεχνικών Σωματείων Μυτιλήνης.

Λεωφορεία για τις συγκεντρώσεις

Από εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα στο «εκπτωτικό χωριό»
Από εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα στο «εκπτωτικό χωριό»
Λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια δρομολογεί το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με αναχώρηση στις 8.30 π.μ., από τον ΟΤΕ.

Λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια θα αναχωρήσουν επίσης από Ολυμπιακό Χωριό (8.45 π.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21), Μενίδι (9 π.μ., πλατεία Καράβου) και Κόκκινο Μύλο (9.15 π.μ., τριγωνική πλατεία).

Πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση στην Ελευσίνα θα αναχωρήσουν από Ζεφύρι (9.45 π.μ., γέφυρα Αττικής Οδού) και Ανω Λιόσια (9.50 π.μ., τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο).

Καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς

Με Συνελεύσεις σε μια σειρά από εργοτάξια ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οργανώνοντας τη συμμετοχή στην απεργία. Χτες στάση εργασίας και συνέλευση έγινε στο εργοτάξιο επί της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, ενώ το παράρτημα νοτιοανατολικών συνοικιών του Συνδικάτου έκανε εξορμήσεις στα γιαπιά όλης της περιοχής.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου συνεχίζει το πρόγραμμα συνελεύσεων και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς. Χτες, απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήραν οι εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου», μετά από Γενική Συνέλευση. Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν σε εργοστάσια σε Κρυονέρι και Αγ. Στέφανο. Την Κυριακή 16/2 το Συνδικάτο καλεί σε σύσκεψη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15).

Οι Ομάδες Γυναικών Μεσογείων της ΟΓΕ, στο πλαίσιο της δράσης τους ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις συνέπειες στις εργαζόμενες γυναίκες, πραγματοποίησαν χτες εξόρμηση στα καταστήματα στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα, καλώντας τις εργαζόμενες στην απεργία.

Πολύμορφη δράση για την απεργία και στην Κ. Μακεδονία

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, οι ταξικές δυνάμεις στην Κεντρική Μακεδονία δίνουν μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 18/2.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου και Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας πραγματοποίησαν εξόρμηση στη ΒΙΠΕ Κιλκίς.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους ανέδειξαν τη συνολικότερη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς αυτή αγγίζει κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι η αντιασφαλιστική επίθεση αποτελεί κομμάτι της ενιαίας επίθεσης κεφαλαίου - κυβερνήσεων στα εργατικά δικαιώματα, συζήτησαν για μια σειρά παραδειγμάτων από τα εργοστάσια του Κιλκίς που δείχνουν ότι η «δίκαιη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη δεν αφορά τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στο Κιλκίς όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίχτηκε στις απολύσεις, στους μειωμένους μισθούς στα εργοστάσια του Μετάλλου, στην εντατικοποίηση, στην «ευελιξία», στα κομμένα διαλείμματα και τις ατέλειωτες υπερωρίες που οδήγησαν και σε εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο των Τροφίμων, στις νέες επενδύσεις που έγιναν αλλά χωρίς ΣΣΕ στον κλάδο του Τύπου - Χάρτου.

Αντίστοιχα, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε περιοδείες στις επιχειρήσεις «KONVA ΑΕΒΕ», «JANNIS» και «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ» σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Σε όλους τους χώρους άνοιξε η συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Κώστας Κατσιμένης, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ αξιοποιεί την «κληρονομιά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υλοποιήσει και να πάει ένα βήμα παραπέρα την αξίωση του κεφαλαίου να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων, στους κόπους μιας ζωής των εργαζομένων, και να στήσουν γλέντι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, υποχρεωτική, καθολική, να μπουν μπροστά στη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Παράλληλα, εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια και μέλη Φοιτητικών Συλλόγων στη Θεσσαλονίκη δίνουν τη μάχη για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των φοιτητών. Ηδη απόφαση για συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, έχουν πάρει οι εξής Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης: Φυσικού, Μαθηματικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Βιολογικού, Γεωλογικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Κτηνιατρικής, Ψυχολογικού, ΤΕΦΑΑ.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., πλατεία Λαύρας

Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., δημαρχείο

Αμφισσα, 10.30 π.μ. πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10.30 π.μ. πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ, πεζόδρομος

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., απέναντι από το ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 12 μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., Περιφέρεια

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία Λιμένα

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι (έξω από το ΕΚΚΙ)

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., πεζόδρομος Πυλαρινού

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10:30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ. κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ