ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβληματισμός αστών για τις συμμαχίες της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονα συνεχίζεται η συζήτηση στην Τουρκία για τις συμμαχίες της αστικής τάξης, καθώς επιταχύνονται ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και κλιμακώνονται ευρύτεροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται και η ανησυχία για τα ανταλλάγματα από (μέχρι τώρα;) συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, με ενδεικτικές τις δηλώσεις του ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που υποστήριξε ότι με βάση τις εξελίξεις στη Συρία και τη στήριξη των ΗΠΑ προς «τρομοκρατικές οργανώσεις» (PYD, YPG), οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ «οδηγούνται σε πολύ επικίνδυνο σημείο μιας άμεσης αντιπαράθεσης». Απέδωσε στις ΗΠΑ «απιστία και αχαριστία», «αντιπαλότητα», ενώ σχολίασε: «Ο στρατηγικός μας εταίρος, η χώρα με την οποία συμμετέχουμε δίπλα δίπλα στο ΝΑΤΟ, έχει συνεργαστεί με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το έλεος που επιδεικνύεται στον εχθρό (της Τουρκίας) αποτελεί ανικανότητα και αδυναμία. Αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν αυτό το λάθος, αν η πρόκληση, η παρεμπόδιση και η τρομοκρατία συνεχιστούν, η στάση των ΗΠΑ θα εκληφθεί ως εχθρότητα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αναμένεται τις επόμενες μέρες και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, που χτες δήλωσε από το Κουβέιτ ότι η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται «τις ανησυχίες της Αγκυρας για την ασφάλειά της», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ενστάσεις για την επιχείρηση στο Αφρίν (βλέπε σχετικό θέμα).

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που πρόκειται να μεταβεί στη Γερμανία για να παρακολουθήσει την ετήσια Συνάντηση για τη (Διεθνή) Ασφάλεια στο Μόναχο, ανακοινώθηκε ότι θα συναντήσει και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

  • Οι αρχές προχώρησαν χτες στη σύλληψη της νέας συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σερπίλ Κεμάλμπεϊ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες εξαιτίας δημόσιας καταδίκης της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφρίν.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κόντρες με αφορμή τη διαδοχή στην ηγεσία του SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες και οι κόντρες για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λίγες μέρες μετά τη συμφωνία τους με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, και ενόψει του εσωκομματικού δημοψηφίσματος (20 Φλεβάρη - 2 Μάρτη), που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία.

Την ανακοίνωση για παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς ακολούθησε η χτεσινή πρόταση του προεδρείου του κόμματος να είναι υποψήφια η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αντρέα Νάλες, και μεταβατικός πρόεδρος για το διάστημα μέχρι το συνέδριο να αναλάβει ένας από τους αντιπροέδρους, πιθανώς ο Ολαφ Σολτς.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από τοπικές οργανώσεις, αλλά και από τη νεολαία του κόμματος (JUSO), για το ενδεχόμενο μεταβίβασης της προεδρίας στην Νάλες, κάνοντας λόγο για «παράνομη και αντικαταστατική ενέργεια».

Η νεολαία του SPD, που αντιτίθεται στο μεγάλο συνασπισμό και καλεί σε καταψήφισή του στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, αρνείται έντονα την ανάληψη της προεδρίας από την Νάλες, η οποία είναι υπέρμαχος του μεγάλου συνασπισμού, ήταν υπουργός Εργασίας μέχρι τις τελευταίες εκλογές και ανήκε στη διαπραγματευτική ομάδα του κόμματος στις πρόσφατες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, η σοσιαλδημοκράτισσα δήμαρχος του Φλένσμπουργκ, Ζιμόνε Λάνιε, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να είναι υποψήφια για την προεδρία. Η ίδια σε συνέντευξή της δήλωσε πως «δεν έχει τίποτα ενάντια στην Νάλες», όμως με την υποψηφιότητά της θέλει να καταδείξει πως «υπάρχει εναλλακτική απέναντι σε ένα πρόσωπο» και πως θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου προέδρου του κόμματος.

Στο πλαίσιο της γενικότερης δυσαρέσκειας - από τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου - και της συζήτησης για το παλιό και φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, δημοσκόπηση που οργάνωσε η εφημερίδα «Welt» δείχνει πως τα 2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν αδύνατη μια «ανανέωση προσώπων» στην CDU, υπό την Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος και πρόεδρος της CDU δήλωσε πρόσφατα πως τις υπουργικές θέσεις του κόμματός της θα αναλάβουν νέα πρόσωπα, με έμφαση στις γυναίκες. Να σημειωθεί ακόμη προχτεσινό άρθρο του «Spiegel», που κατέληγε πως «η χώρα χρειάζεται νέες εκλογές, χωρίς την Μέρκελ». Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «Civey», για την εφημερίδα «Augsburger Allgemeine», το 62,6% των Βαυαρών θα επιθυμούσε την απόσυρση του 68χρονου επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, από την πολιτική, και διαφωνεί με την ανάληψη από αυτόν του υπουργείου Εσωτερικών σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συντηρείται το ενδεχόμενο συνομιλιών

Ετοιμότητα και κινητικότητα σε πολλά ιμπεριαλιστικά επιτελεία

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Ενταγμένες σε ένα πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών είναι οι δηλώσεις που έκανε και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτιμώντας ως σημαντική την ενίσχυση του «θερμού κλίματος συμφιλίωσης και διαλόγου» στη σχέση με τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, ο Κιμ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την υποδοχή που η Σεούλ επιφύλαξε στη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, η οποία παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ. Θυμίζουμε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κιμ Γιο Γιονγκ, ανώτατο στέλεχος του βορειοκορεατικού κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, και ο επίτιμος ηγέτης της Βόρειας Κορέας μαζί με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, που μάλιστα παρέδωσαν στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο πρόσκληση να επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ όποτε καταστούν «κατάλληλες» οι συνθήκες.

Σε ανάλυσή του, το όργανο του Κόμματος των Εργατών «Ροντόνγκ Σινμούν» έκανε λόγο για «νέα εποχή ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο» που «ανοίξαμε», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν η Ουάσιγκτον δεν αλλάξει τις αντι-Πιονγιάνγκ πολιτικές της και δεν σταματήσει να μας απειλεί, δεν θα παρατήσουμε ποτέ τους πυρηνικούς μας στόχους... Εχουμε επιτύχει ένα εργαλείο αποτροπής για να αντισταθούμε σε μια πιθανή πυρηνική απειλή από τις ΗΠΑ».

Εκκληση προαγωγής του «διαλόγου» απηύθυνε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια σύντομη συνάντηση που είχε με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, σε ένα δείπνο που οργανώθηκε πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων. Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, αναφέρεται πως «ο ΓΓ επαναδιατύπωσε την προσμονή και την ελπίδα του ότι όλες οι πλευρές να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιτύχουν ειρηνικά την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Στο μεταξύ, για τη Χερσόνησο συζήτησαν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, συμφωνώντας ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η άσκηση της «μέγιστης πίεσης» στη Βόρεια Κορέα.

Τέλος, η Χερσόνησος απασχόλησε και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρώτος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

ΔΑΝΙΑ
Αρκετοί εργαζόμενοι παίρνουν φάρμακα για να τα «βγάλουν πέρα»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Ενα αρκετά μεγάλο μέρος εργαζομένων στη Δανία παίρνουν καθημερινά φάρμακα για να αντεπεξέλθουν στην πίεση της εργασίας και της ιδιωτικής τους ζωής. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «Epinion» για λογαριασμό του συνδικάτου LO, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Politiken», το 14% των εργαζομένων παίρνει σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση φάρμακα που βοηθούν στην «πνευματική τους ευεξία». Επίσης, το 18% εργαζομένων και ανέργων απάντησαν πως τους τελευταίους 12 μήνες πήραν άδεια ασθενείας λόγω συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος ή την επαγγελματική εξουθένωση (burn out).

«Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα τόσοι πολλοί άνθρωποι να χρειάζονται φάρμακα για να τα βγάλουν πέρα με τη δουλειά τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της LO, Μόρτεν Σκοβ Κρίστιανσεν, σημειώνοντας πως η έρευνα δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο τύπο φαρμάκων. «Ανακαλύψαμε ότι πολλοί άνθρωποι δουλεύουν σκληρά και παλεύουν να συνδυάσουν πράγματα, ιδιαίτερα οι γονείς με μικρά παιδιά», είπε ο ερευνητής και αντιπρόεδρος της Δανέζικης Ιατρικής Εταιρείας, Μίχαελ Ντιπόντ.

Μάλιστα, τα στοιχεία σχολιάζονται ως «ανησυχητικά» από τη σκοπιά των επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς «προβλέπεται πως το 2020, το άγχος θα είναι η πρωταρχική αιτία που προκαλεί απουσία από τη δουλειά» και οι χαμένες εργατοώρες θίγουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία. Αυτή είναι και η βασική ανησυχία των εργοδοτών και όχι βεβαίως πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες και όροι δουλειάς των εργαζομένων. Ο μη ταξικός προσανατολισμός της πλειοψηφίας των συνδικάτων, που κινούνται στην τροχιά της ανταγωνιστικότητας και των αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας, κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη θέση των εργατών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ