ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2017
Αναιμική ανάκαμψη, με φόντο τις αβεβαιότητες και τους «κινδύνους»

Η συνεχιζόμενη «υποτονικότητα» των νέων επενδύσεων στην ΕΕ, οι αβεβαιότητες που παραμένουν τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως οι «πιθανές διαταραχές» στο παγκόσμιο εμπόριο, βρίσκονται στο φόντο της έκθεσης με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» του 2017 που δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, που σημειώνει ότι «ηιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις χειμερινές προβλέψεις οφείλεται στις αδιευκρίνιστες ακόμη προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη, καθώς και επικείμενες διαπραγματεύσεις δυνάμει του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, είναι σημαντικό να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές και ικανές να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται συνεχής προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ουσιαστικά, δηλαδή, προδιαγράφουν την επίθεση διαρκείας απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς και αυτό ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, «δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα σημερινά νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα διαρκέσουν για πάντα». Επιπλέον, δίνοντας έμφαση σε οικονομίες όπως η ελληνική, τόνισε πως «οι χώρες με υψηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να τα μειώσουν, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στους οικονομικούς κλυδωνισμούς».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, εστιάζοντας στις πολύπλευρες παρεμβάσεις τόνωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου (π.χ. επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ»), δήλωσε ότι «με την αβεβαιότητα σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι σημαντικότερο από ποτέ να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικής για να στηρίξουμε την ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει:

  • Οι επενδύσεις αναμένεται να εξακολουθήσουν να αυξάνονται, αλλά με συγκρατημένο βαθμό, χάρη σε μια σειρά παραγόντων, όπως το πολύ «χαμηλό κόστος χρηματοδότησης» (νομισματική χαλάρωση κ.ά.) και η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα το 2016, συνολικά στην ΕΕ, διαμορφώθηκαν στο 20% του ΑΕΠ από 22% κατά μέσο όρο στην περίοδο 2000-2005.

Σε κάθε περίπτωση, η μάζα των νέων επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν διαμορφωθεί πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και, όπως τονίζεται, «η συνεχιζόμενη επενδυτική υποτονικότητα δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά τον βιώσιμο χαρακτήρα της ανάκαμψης και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας».

  • Για πρώτη φορά από το 2008, προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σημειώνεται ότι σε συνδυασμό και με τους άλλους «κινδύνους» (ο αντίκτυπος από την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς και τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια) «θα μπορούσαν να αυξήσουν τις διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών - μελών», σύμφωνα με την έκθεση.
  • Επιβράδυνση αναμένεται στο ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, που θα «περιορίσει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».
  • Η επίσημη ανεργία στην Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί από 10,0% το 2016 σε 9,6% το 2017 και σε 9,1% το 2018. Παρά τη «μείωση», τα ποσοστά αυτά παραμένουν υψηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης: 1,7% για το 2016, για το 2017 1,6% και για το 2018 1,8%.

Συνολικά στην ΕΕ αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης 1,9% το 2016, 1,8% το 2017 και 1,8% το 2018.

Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής ρυθμοί ανάκαμψης:

-- Γερμανία: 2017: 1,6%, 2018: 1,8%

-- Γαλλία: 2017: 1,4%, 2018: 1,7%

-- Ιταλία: 2017: 0,9%, 2018: 1,1%

-- Βρετανία: 2017: 1,5%, 2018: 1,2%

Για τις ΗΠΑ καταγράφεται ενίσχυση 2,3% το 2017 και 2,3% το 2018. Τέλος στην παγκόσμια οικονομία αναμένονται ρυθμοί 3,4% και 3,6%, αντίστοιχα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και στην ιδιαίτερα χαμηλή βάση σύγκρισης του παραγόμενου ΑΕΠ - μετά από μια 8ετή περίοδο συνεχούς κατρακύλας - στηρίζονται οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από τους ετήσιους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Για το 2016, ο ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται μόλις σε 0,3% σε σχέση με το 2015, ενώ για το 2017 αναμένεται ρυθμός 2,7% και για το 2018 3,1%, έναντι κατρακύλας που έχει ξεπεράσει το 26% στη διάρκεια της περιόδου 2008 - 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» του 2017:

-- Η ανάκαμψη για το 2017 (2,7%) εξαρτάται από την «έγκαιρη ολοκλήρωση» της δεύτερης «αξιολόγησης», δηλαδή από την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού πακέτου.

-- Η επίσημη ανεργία αναμένεται να εμφανίσει ισχνή μείωση και αυτό ως αποτέλεσμα των «μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας», των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης και του τρόπου καθορισμού των μισθών.

-- Οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη προέρχονται από την «αβεβαιότητα» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και από «εξωτερικούς» παράγοντες, όπως οι διεθνείς και περιφερειακές γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις καθώς και από την προσφυγική κρίση.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η «υπεραπόδοση» για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 έφτασε στο 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5%), σε μια εξέλιξη που είναι απόρροια της ενισχυμένης φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, καθώς και της περαιτέρω σύνθλιψης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Τρέχουν τις εκκρεμότητες της «αξιολόγησης»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επισκέπτεται, αύριο Τετάρτη, την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο. Αναφορικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ο Π. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων».

Ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τόνισε ότι «θα επιδιώξουμε πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο», προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος των καθυστερήσεων, γιατί «πρέπει να αποφασίσουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα»...

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ δείχνει στην κατεύθυνση να μη συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο μέσω νέου δανείου στήριξης προς το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια, Κρ. Λαγκάρντ, το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια «υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία». Η ίδια, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» έριξε και γέφυρες συνεννόησης με την πλευρά της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως η «μείωση» του ελληνικού κρατικού χρέους, θα μπορούσε να επιτευχθεί και χωρίς «ονομαστικό κούρεμα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση προχωράει στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο η πλευρά του ΔΝΤ «δεν αλλάζει τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις του». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «βασική υπόθεση» της ΕΕ αφορά στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» σε «στενή συνεργασία» με το ΔΝΤ.

Στον αγώνα υδατοσφαίρισης Ελλάδας - Κροατίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, θα παρευρεθεί στον αγώνα υδατοσφαίρισης FINA Water Polo World League Men, μεταξύ των Εθνικών ομάδων ανδρών Ελλάδας - Κροατίας. Ο αγώνας θα διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη και ώρα 19.00, στο Κλειστό Κολυμβητήριο «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ», στον Πειραιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ