ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΟΜΙΛΟΥ «ALDEMAR» ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Στο «πόδι» το σωματείο ενάντια στα σχέδια για απολύσεις

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης την εξόφληση δεδουλευμένων από την περσινή σεζόν

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Με συγκέντρωση στην πύλη των ξενοδοχείων απάντησε χτες, Δευτέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar» στη Ρόδο, στα σχέδια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απολύσεις μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν. Παράλληλα, είχε προκηρύξει στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στα τμήματα της συντήρησης και του εργοταξίου, μαζί με τους εποχικούς συναδέλφους τους, που αυτήν την περίοδο δεν εργάζονται καθώς το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί.

Το σωματείο ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα σχέδια της εργοδοσίας να απολύσει 12 εποχικούς εργαζόμενους, με το πρόσχημα ότι «αξιολογήθηκαν χαμηλά» και δεν απέδωσαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας. Σε συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας, οι τελευταίοι δεσμεύτηκαν πως το ζήτημα των απολύσεων έχει «παγώσει».

Οπως εξηγεί το σωματείο, η εργοδοσία προσπαθεί να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων. Στην προσπάθεια αυτή, αξιοποιεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται αποζημίωση, καθώς έχουν δουλέψει μόνο μια σεζόν. Παράλληλα, το σωματείο καταγγέλλει πως η εταιρεία σχεδιάζει να αντικαταστήσει ορισμένους από τους εργαζόμενους αυτούς με νέους κάτω των 25, με μισθό 400 ευρώ. «Από τους περίπου 400 εργαζόμενους των ξενοδοχείων, το ένα τρίτο να απασχολείται είτε με μαθητεία είτε με κάθε είδους σχέση εργασίας», σημειώνει το σωματείο.

Δίπλα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, αφού ακόμα δεν έχουν πληρωθεί το επίδομα αδείας από την περσινή σεζόν. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου, μέλος της ΟΓΕ, αντιπροσωπεία της οποίας πήρε μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Διαμαρτυρία στον ΔΟΛ για δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, την Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Την κινητοποίηση στήριξε το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Τα αιτήματα αιχμής που προβλήθηκαν είναι η εξόφληση όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στο προσωπικό του ΔΟΛ και να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη θέση εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΛ βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης ύστερα από αίτηση των τραπεζών, ενώ νεότερη δικαστική απόφαση αναίρεσε προηγούμενη και επέτρεψε την ύπαρξη χρηματοδότησης του κόστους λειτουργίας έκδοσης των εντύπων του ομίλου.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Λ. Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Πανελλαδική Ενωση κάνει αυτήν τη συγκέντρωση μαζί με τα άλλα σωματεία γιατί συμφωνούνε στο ότι χρειάζεται αγώνας για τη διεκδίκηση της καταβολής των δεδουλευμένων και στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αυτά, είπε, δεν εξασφαλίζονται με δικαστικές αποφάσεις ούτε δουλεύοντας απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέχουν τις νέες παγίδες που στήνονται με δικαστικές αποφάσεις, γιατί με αυτές δεν διασφαλίζονται σε καμία περίπτωση τα δεδουλευμένα και στόχο έχουν να δώσουν ένα ξεροκόμματο στους εργαζόμενους για να βγάλει τα έντυπα ο εκδότης.

Είναι λόγος για να ανησυχούν οι εργαζόμενοι, συνέχισε, αναφερόμενος στις κοινές προτάσεις που κάνουν εργοδοσία, ακριβοπληρωμένα στελέχη που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και εργοδοτικοί συνδικαλιστές που κηρύσσουν σιωπητήριο αγώνων.

«Δεν υπάρχουν σωτήρες», είπε ο Λ. Σακκάς και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Οι εργαζόμενοι θα βρουν το δίκιο τους μέσα από την οργανωμένη πάλη στο χώρο δουλειάς, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Τα παραδείγματα αγώνα από άλλους κλάδους πρέπει να γίνουν μάθημα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν το πρόγραμμα δράσης

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα με τον οποίο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν και αποφάσισαν τα επόμενα βήματά τους σε Γενική Συνέλευση που έκαναν την περασμένη βδομάδα, στο χώρο του ξενοδοχείου. Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει τα εξής:

Αύριο, Τετάρτη, θα γίνουν παρεμβάσεις στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και στο ΚΤΕΟ «Auteco» (Λεωφόρος Αθηνών 107), επιχείρηση που ανήκει στον όμιλο «J&P ΑΒΑΞ», όπου συνιδιοκτήτες είναι οι ιδιοκτήτες του «Athens Ledra» (οικογένεια Παρασκευαΐδη).

Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα φιλοξενήσουν στο ξενοδοχείο το γλέντι του κλαδικού Συνδικάτου, με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, το οποίο θα συνδυαστεί με την προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση του επιχειρησιακού σωματείου και των εργαζομένων που είναι εδώ και έναν περίπου χρόνο απλήρωτοι.

Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 22/2 με κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο «Intercontinental», που βρίσκεται στο διπλανό οικοδομικό τετράγωνο από το «Athens Ledra» και στο οποίο ο ιδιοκτήτης του τελευταίου έχει επίσης μετοχές.

Τέλος, την Τετάρτη 1/3 παραστάσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «J&P ΑΒΑΞ» και στην πρεσβεία της Κύπρου, καθώς η Κύπρος είναι η χώρα καταγωγής και διαμονής της οικογένειας των ιδιοκτητών.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως δεν υποχωρούν παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν: «Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση για μας δυσκολεύει όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο, γιατί το ζουν όλες οι 230 οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα για σχεδόν ένα χρόνο. Πίσω δεν θα κάνουμε».

Ο

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ: Απεργία πραγματοποίησαν χτες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασύλου που υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων. Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε συνάντηση με τον Γ. Μπαλάφα, υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Σπύρος Μαρίνης, εκ μέρους της ΔΑΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι σε σύνολο 370 συμβασιούχων οι 60 παραμένουν ανασφάλιστοι.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης πραγματοποιεί σήμερα στις 6 το απόγευμα η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»: Με συγκέντρωση - κινητοποίηση σήμερα στις 10 το πρωί, στο Αίθριο, θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν» στην επίσκεψη - σόου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, που έχει προγραμματιστεί προκειμένου να «κόψει την κορδέλα» στη νεολειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων.

ΟΑΕΔ: Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο (12 έως τέλος του ωραρίου) οι εργαζόμενοι που έχουν υπαχθεί στον ΟΑΕΔ και προέρχονται από τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) που καταργήθηκαν, στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την επανασύσταση των Οργανισμών και το ξεκίνημα των προγραμμάτων που καταργήθηκαν. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στα γραφεία της πρώην Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων).

ΟΕΝΓΕ: Να προσφύγει με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου και των Υπουργικών Αποφάσεων εφαρμογής του αποφάσισε ομόφωνα κατά τη συνεδρίασή της η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, καθώς θίγονται έννομα συμφέροντα και ασφαλιστικά δικαιώματα των γιατρών του ΕΣΥ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σε τρίωρες στάσεις εργασίας, κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας (5 π.μ. - 8 π.μ. και 9 μ.μ. - 12 μ.) προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα αιτήματα αφορούν τις ελλείψεις προσωπικού, τις συνθήκες εργασίας, την άσχημη κατάσταση των βαγονιών, την ασφάλεια και την ποιότητα των μεταφορών.

Εκδηλώσεις σωματείων

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σε γλέντι οικονομικής ενίσχυσής του, την Τσικνοπέμπτη (16/2), στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών του.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων διοργανώνει αποκριάτικο παιδικό πάρτι, την Κυριακή 19/2, στις 11 π.μ. (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org