ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Τα προβλήματα των δικαστικών στο επίκεντρο

Χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Διοικητικών Δικαστών
Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Διοικητικών Δικαστών
Σε 288.229 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αν κατατεθεί σήμερα μία αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, θα εκδικαστεί μετά από 7 χρόνια... Στα χρόνια της κρίσης ψηφίστηκαν 38 νόμοι για την επιτάχυνση υποτίθεται στην απονομή της δικαιοσύνης. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των δικών την καθιστούν συνεχώς και περισσότερο μη προσιτή στους πολίτες.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που ακούστηκαν στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) από την πρόεδρο Ειρ. Γιανναδάκη, το Σάββατο 11 Φλεβάρη, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επιπρόσθετα, η πρόεδρος της ΕΔΔ ανέφερε ότι δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό το αίτημα των δικαστικών Ενώσεων να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, οι λόγοι που οδηγούν στις εκκρεμείς υποθέσεις είναι, ανάμεσα σε άλλα, η τακτική του Δημοσίου να μη συμμορφώνεται με τις δυσμενείς γι' αυτό δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να επιβαρύνονται με χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες τα νομικά ζητήματα έχουν λυθεί αμετακλήτως, ενώ συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων και μηχανοργάνωσης. Οι διοικητικοί δικαστές αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη διάταξη για το «αναβολόσημο», το παράβολο δηλαδή που θεσμοθετήθηκε όταν ζητείται αναβολή, το οποίο, όπως είπαν, δεν εξυπηρετεί το σκοπό του νόμου (επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης) αλλά ταμειακές ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων).

Για την Ενωση Διοικητικών Δικαστών το νέο μισθολόγιο σημαίνει μείωση στις αποδοχές των νέων δικαστών και επιδόματα ευθύνης στους ανώτατους, ρυθμίσεις που συνεπάγονται τη δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων.

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΔΔ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων, των δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα

Στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών χαιρετισμό απήθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Αφού αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Κυρίες και κύριοι,

Τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλα κόμματα δεν χάνουν ευκαιρία να διατυμπανίζουν το, κατά τη γνώμη μας υποκριτικό, ενδιαφέρον τους για την "ανεξαρτησία" της Δικαιοσύνης.

Κάνουν πως ξεχνούν ότι από κοινού ψηφίζουν τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους που καλείται να εφαρμόσει η Δικαιοσύνη, ότι συμφωνούν στο διορισμό της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Οπως γνωρίζετε, ως Κόμμα έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα, για τη δικαίωση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και το ρόλο της στο σημερινό σύστημα με τους δικαστές, όλους εσάς δηλαδή, που εργάζεστε στο χώρο αυτό, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, και αντιμετωπίζετε κι εσείς, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν έχετε λόγο να εναντιώνεστε στα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων, όταν οι υποθέσεις τους δικάζονται από εσάς, μπορείτε να εξαντλείτε τα όποια περιθώρια αφήνει η νομοθεσία στην εφαρμογή και ερμηνεία της, να αποφασίζετε όπως επιτάσσει η συνείδησή σας.

Από την πλευρά μας, συμπαραστεκόμαστε, όπως γνωρίζετε, σε κάθε δίκαιο αίτημά σας, μέσα και έξω από τη Βουλή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Συμπαραστεκόμαστε, ειδικότερα, στις δικαστικές Ενώσεις οι οποίες εναντιώνονται στο "μισθολόγιο δύο ταχυτήτων" που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Υποσχόμενη μια σχετικά πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τους ανώτατους δικαστές και επιφυλάσσοντας, από την άλλη, σταδιακή μισθολογική καταβαράθρωση των νεότερων δικαστών, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία του Σώματος.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει για μία ακόμη φορά την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Συμπαρατασσόμαστε με τις δικαστικές Ενώσεις που έχουν εκφράσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους σε ενέργειες από το χώρο των ανωτάτων δικαστών, στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου αποχώρησης των δικαστών από την υπηρεσία. Είναι και δική σας τουλάχιστον κατάκτηση ότι σταματήσατε προς το παρόν αυτή την αρνητική πορεία.

Πραγματική επιτάχυνση προς όφελος των εργαζομένων δεν μπορεί με το υπάρχον πλαίσιο να πραγματοποιηθεί

Παρακολουθούμε και απασχολεί κι εμάς το σοβαρό πρόβλημα της καθυστέρησης της εκδίκασης των υποθέσεων.

Καταρχήν, πρέπει να τονίσουμε ότι, κατά την άποψή μας, η πρωταρχική αιτία της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης συνδέεται με νομοτελειακές αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος που αναπαράγει διαφορές.

Για παράδειγμα, πόσες χιλιάδες νέες διαφορές συνταξιούχων και άλλων ασφαλισμένων θα γεννηθούν στα διοικητικά δικαστήρια ως συνέπεια του πρόσφατου άδικου ασφαλιστικού νόμου;

Παρατηρήστε μόνο το δικό σας τον κλάδο.

Πόσοι συνταξιούχοι δικαστές αναμένεται - εύλογα - να αμφισβητήσουν δικαστικά το νέο υπολογισμό των συντάξεών τους, ή το ανώτατο όριο (το πλαφόν) στις παλαιές συντάξεις...

`Η πόσοι εν ενεργεία συνάδελφοί σας θα κάνουν το ίδιο, μπροστά στην εξαναγκασμένη διακοπή της ασφάλισής τους στο πρώην Ταμείο Νομικών λόγω της υπέρογκης αύξησης των εισφορών;

Πραγματική επιτάχυνση προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί με το υπάρχον πλαίσιο να πραγματοποιηθεί, με τη θέσπιση, στο όνομά της, ολοένα και νέων οικονομικών ή δικονομικών εμποδίων που καθιστούν δυσπρόσιτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό τέτοιο εμπόδιο αποτελεί και το περίφημο "αναβολόσημο" στις αστικές και διοικητικές υποθέσεις που εμπνεύστηκε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Το νέο αυτό παράβολο, το οποίο προστίθεται σε κάθε λογής παράβολα και άλλα δικαστικά δαπανήματα που έχουν θεσπιστεί παλαιότερα και επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα όταν επιχειρούν να προσφύγουν στο δικαστήριο, έχει δημιουργήσει από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του, όπως γνωρίζουμε, σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή διεξαγωγή των δικών και πρέπει να καταργηθεί.

Από την άλλη, βέβαια, για τις υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων ή για την κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, προκρίνονται, όπως γνωρίζουμε, διαδικασίες fast track.

Λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης δεν μπορούν να δώσουν, κατά τη γνώμη μας, οι διάφορες εκδοχές ενός δικαστικού "Καλλικράτη", προτάσεις που έχουν διατυπωθεί τελευταία και αφορούν τη συγχώνευση ή την κατάργηση δικαστηρίων.

Τέτοιες προτάσεις, οι οποίες στην ουσία συνεπάγονται τη συγκέντρωση των δικαστηρίων σε μεγάλες πόλεις, θα εμποδίζουν περαιτέρω την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων από την περιφέρεια στη Δικαιοσύνη.

Για τον ίδιο λόγο δεν συμφωνούμε με την πρόσφατη πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης περί μεταφοράς όλων των συνταξιοδοτικών διαφορών από τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σε ένα δηλαδή κεντρικό δικαστήριο.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να δικάζονται κοντά στον τόπο της κατοικίας τους. Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, αναφορικά με το τελευταίο αυτό θέμα, κινείται και πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσής σας, με την οποία συμφωνούμε.

Είναι αυτονόητο, εξάλλου, ότι δεν συνιστούν λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης η εντατικοποίηση του έργου των δικαστών, η υπερβολική αύξηση της χρέωσης υποθέσεων, η απειλή προσβλητικών κυρώσεων για την περίπτωση της μη τήρησης των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων ασφυκτικών προθεσμιών έκδοσης απόφασης.

Μέτρα όπως τα παραπάνω μόνο σε υποβάθμιση της ποιότητας των αποφάσεων μπορεί να οδηγήσουν.

Η όποια βελτίωση της κατάστασης, η άμβλυνση του φαινομένου της καθυστέρησης, προϋποθέτει κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων αλλά και περαιτέρω γενναία αύξηση των θέσεων αυτών, ουσιαστική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων

Από τη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Από τη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επικεφαλής την πρόεδρο, Παγώνη Ματίνα.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έθεσε στον ΓΓ της ΚΕ την ανάγκη πρόσληψης γιατρών και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο πρέπει να είναι μόνιμο, με επίσπευση των διαδικασιών κρίσεως, καθώς σήμερα λείπουν 6.000 γιατροί και 25.000 από το υπόλοιπο προσωπικό. Αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική μείωσης του προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αύξησης του προσωπικού που εργάζεται ως επικουρικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι από τις 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το 2017 που εξήγγειλε, στην πράξη προωθείται η πρόσληψη 756 επικουρικών γιατρών.

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το ότι παραμένουν κλειστά 151 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα π.χ. το καλοκαίρι καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής 75 - 80 ασθενών.

Αντίστοιχα είναι και τα σοβαρά προβλήματα, λόγω υποστελέχωσης στα ογκολογικά νοσοκομεία, όπως ο «Αγ. Σάββας» και το «Μεταξά», όπου η αναμονή για ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών φθάνει και τους 4 μήνες. Κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυτό της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ανέφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα το πρόβλημα της μετανάστευσης των γιατρών, ειδικευμένων και για απόκτηση ειδικότητας που συνολικά υπολογίζει ότι είναι 17.200, ενώ έθεσε και τα προβλήματα του Ασφαλιστικού και του ειδικού μισθολογίου των γιατρών. Ανέφεραν ότι κέρδισαν με απόφαση του Αρείου Πάγου την επιστροφή των ποσών που έχουν περικοπεί και διεκδικούν να εφαρμοστεί η απόφαση από την κυβέρνηση. Τέλος, τόνισαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των γιατρών και τον έλεγχό της από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ανάπτυξη των υποδομών και εξασφάλιση σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, όμως αυτός ο αγώνας πρέπει να εντάσσεται στην κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών στην κοινωνία και την οικονομία, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στην Υγεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ