ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 2016
Σελ. /32
Αντιπερισπασμός...

Μας «έπρηξε» η κυβέρνηση ότι με το νόμο σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες κατάφερε μια νίκη ενάντια στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στα μεγάλα συμφέροντα κ.λπ. Ενα ζήτημα βεβαίως είναι ότι η διαφθορά, η διαπλοκή, η σχέση πολιτικών και παραγόντων του σημερινού κράτους που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν καταργούνται με νόμους αλλά θα υπάρχουν και θα διαιωνίζονται όσο η οικονομία λειτουργεί με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος, όσο τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων. Ενα άλλο ζήτημα είναι οι πραγματικοί στόχοι. Αυτοί ομολογήθηκαν από τις ομιλίες των υπουργών. Στόχος, το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας ανάμεσα βεβαίως σε επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση για το «άνοιγμα» τηλεοπτικού σταθμού απαιτούν μεγάλα κεφάλαια. Εξηγήθηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει κεφάλαια που δεσμεύονται από τις τράπεζες για να στηριχθούν ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις που - βγαίνουν δεν βγαίνουν - μπορούν να στηρίξουν άλλα σχέδια, κυνηγιού της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή, με απλά λόγια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ανοίγει πόλεμο στη διαπλοκή όταν στην πραγματικότητα και με το περιβόητο νομοσχέδιο ενισχύει τις αιτίες της. Κανονικός αντιπερισπασμός.

Κόντρα σε θεούς και δαίμονες...

Δεν ήταν και μικρός ο θλιβερός θίασος που στήθηκε ενάντια στους αγρότες την προηγούμενη βδομάδα και που είχε περίπου ως εξής: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το μαστίγιο της καταστολής στο ένα χέρι και με τη μάσκα του ψευτοδιαλόγου (για το αν οι φτωχοί αγρότες θα στηθούν στα 10 ή στα 11 βήματα για την εκτέλεση) στο άλλο. Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με το γνωστό παραμυθάκι περί ανίκανων διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής και με εκκλήσεις για «κίνημα εντός των ορίων» της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι ναζί της Χρυσής Αυγής με τα εγχειρίδια του Γκέμπελς ανά χείρας, να κάνουν μαθήματα αντικομμουνιστικού «αγροτοπατερισμού» και προβοκάτσιας, συκοφαντώντας όσους αγρότες συνδικαλιστές εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα αστικά ΜΜΕ, με ολίγον «ένταση» και προβοκάτσια, ολίγον τσάι και συμπάθεια, με μαθηματάκια «κοινωνικού αυτοματισμού» και πολλή αγωνία για την «κοινωνική ειρήνη» στην αντιλαϊκή σφαγή. Και όλος αυτός ο θλιβερός θίασος μαζί και με μοιρασμένους ρόλους δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη μεγαλειώδη κινητοποίηση και να κάμψει το δίκαιο αγώνα εργατών και αγροτών, που έδωσαν τη δική τους απάντηση στους δρόμους της Αθήνας. Δεν το λες και λίγο...

Τόξο... μακελειού

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου ανακοίνωσε τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, «ομόφωνα» και με την αμέριστη συμπαράσταση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο ηγέτης της λυκοσυμμαχίας αναφέρθηκε: Στην ανάπτυξη περισσότερων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, σε όλο το μήκος με τα ρωσικά σύνορα. Στην ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό. Στην ανάπτυξη των κατασκοπευτικών AWACS στα τουρκο-συριακά σύνορα και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Συρία. Στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που μάλιστα τις συσχέτισε με τα παραπάνω μέτωπα. Μέσα σε αυτό το μέτωπο των χιλιάδων χιλιομέτρων και όλων των ανοιχτών μετώπων στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η κυβέρνηση έχει ακόμα και σήμερα το θράσος να παρουσιάζει τη βαθύτερη εμπλοκή της ως «ασπίδα σταθερότητας». Και την επικίνδυνη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για το γκριζάρισμα του Αιγαίου, ως «νίκη»!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης. Το 1919 πήγε στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας. Τότε προσχώρησε στο μαρξισμό και το διαλεκτικό υλισμό και αναθεώρησε τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Υπήρξε κομμουνιστής με διαρκή προσφορά και συμμετοχή στους αγώνες της εργατικής τάξης. Τιμήθηκε με το Βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη το 1959 στη Μόσχα. Πέθανε στις 16 Δεκέμβρη 1974, πλήρης ημερών και έργου.

1946 Τίθεται σε λειτουργία στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, κατασκευασμένος από την IBM.

1950 Υπογράφεται το σινο-σοβιετικό Σύμφωνο Αμυνας και Αμοιβαίας Αλληλοβοήθειας.

1956 Αρχίζουν οι εργασίες του 20ούΣυνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης - ΚΚΣΕ (14-25/2/1956), που αποτέλεσε κομβικό σημείο στην κυριαρχία των οπορτουνιστικών - αναθεωρητικών δυνάμεων, τόσο στο ΚΚΣΕ όσο και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα γενικότερα. Η κριτική που άσκησε το Συνέδριο στην προηγούμενη περίοδο (και ειδικά στον Ι. Β. Στάλιν), δε συνιστούσε αντικειμενική εξέταση της πορείας οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Το 20ό Συνέδριο αμαύρωσε τη συμβολή του Στάλιν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, υποβάθμισε το ρόλο του στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στη γρήγορη μεταπολεμική ανόρθωση. Οι ενέργειες αυτές συμβόλιζαν την απάρνηση της θετικής πείρας του Κόμματος στην πάλη με τον οπορτουνισμό, στην επαναστατική επαγρύπνηση για την υπεράσπιση του σοσιαλιστικού συστήματος, για τη νίκη του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής απέναντι στις επιβιώσεις του παρελθόντος. Μεταξύ άλλων, η κριτική αυτή τροφοδότησε μια μηδενιστική και συκοφαντική επίθεση συνολικά εναντίον του σοσιαλισμού. Οι εκτιμήσεις του 20ούΣυνεδρίου προκάλεσαν όξυνση της εσωκομματικής διαπάλης σε μια σειρά από Κομμουνιστικά Κόμματα ανά τον κόσμο, ενώ τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα αλλά και στην πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες αποδείχτηκαν καταστροφικά.

1973 Συγκέντρωση των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματα στο Πολυτεχνείο, με αίτημα την ανάκληση του διατάγματος της χούντας για την επιστράτευση. Η Αστυνομία παραβιάζει το άσυλο και επιτίθεται βίαια εναντίον των φοιτητών. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του στέκεται στο πλευρό των φοιτητών, καλώντας τον εργαζόμενο λαό σε συμπαράσταση.

1987 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας σκηνοθέτης Κάρολος Κουν. Δημιουργός της «Λαϊκής Σκηνής» το 1933, του «Θεάτρου Τέχνης» το 1942 κ.λπ.

«Γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση απλουστεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης των ξένων επενδύσεων, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, στη συνεδρίαση των βουλευτών - μελών των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών, στις οποίες συμμετέχει η Βουλή των Ελλήνων. Είπε, επίσης, ως παράδειγμα ότι «οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, εμείς ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης πορευόμαστε». Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία ζήτησαν τέτοιες συναντήσεις. Η κυβέρνηση εργάζεται γοργά και δραστήρια προκειμένου να δώσει «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στα προαπαιτούμενα για την «αξιολόγηση» υπάρχει και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο, όπως είπαν στο Γιούρογκρουπ, ενδιαφέρονται πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Και όλα αυτά αφού έχουν τσακίσει μισθούς, τσακίζουν συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό, ενώ ετοιμάζουν ακόμη πιο ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον με την ευελιξία, τις μαζικές απολύσεις, την παρεμπόδιση απεργιών κ.λπ. Είπε επίσης για τους Ελληνες επιχειρηματίες που κάνουν εξαγωγές ότι είναι έτοιμο ένα σύνολο μέτρων φορολογικού χαρακτήρα που θα τους διευκολύνουν. «Αυτά τα μέτρα έχουν καταγραφεί, περιμένουμε τα τελικά σχόλια εκ μέρους των φορέων, θα τα καταθέσουμε στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο της νομοθέτησης», πρόσθεσε. Ετσι, η κυβέρνηση φοροληστεύει εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους φοροαπαλλάσσοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org