ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 2016
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Για δεύτερη μέρα το Σύνταγμα πλημμύρισε με κόσμο

Με μια μεγάλη συγκέντρωση, τα συνδικάτα της Αττικής ένωσαν χτες Σάββατο τη φωνή τους με τη μικρομεσαία αγροτιά

Το ένα τμήμα της πορείας κατευθύνεται στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου
Το ένα τμήμα της πορείας κατευθύνεται στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου
Για δεύτερη μέρα, χτες, Σάββατο, το κέντρο της Αθήνας «βούιξε» από τα συνθήματα εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας, στη μεγάλη εργατική - λαϊκή διαδήλωση που συγκρότησαν στο Σύνταγμα τα μπλόκα των αγροτών και τα εργατικά συνδικάτα της Αττικής, μαζί με άλλους φορείς του κινήματος.

Για μια ακόμα μέρα, το σύνθημα και το αίτημα που κυριάρχησε ήταν: «Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» για το Ασφαλιστικό, που ισοπεδώνει την Κοινωνική Ασφάλιση, τσακίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους, σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων αγροτών, μαζί με τα άλλα μέτρα στη φορολογία, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις εξοντωτικές προβλέψεις της ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ.

Ο αγώνας επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά, διαδηλώνοντας επί τέσσερις βδομάδες στα μπλόκα και για δεύτερη μέρα χτες στο Σύνταγμα, συναντήθηκε με τη φωνή και την πάλη των συνδικάτων, που πρωτοστατούν στους χώρους δουλειάς για να υπάρξει αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, με αιχμή το αντιασφαλιστικό σχέδιο και με αίτημα να αποσυρθεί, να μη φτάσει καν στη Βουλή.

Συναντήθηκε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που παλεύει για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, σύγχρονα δικαιώματα, στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Που αγωνίζεται στους χώρους δουλειάς για να εκφραστεί έμπρακτα και οργανωμένα η εργατική αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, να βαθύνει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, να αποκτήσει ο αγώνας προοπτική.

Με δύο παράλληλες πορείες

Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
«Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», αντήχησε την ώρα που η μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων, έχοντας διανύσει με δύο παράλληλες πορείες την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, έμπαινε στο Σύνταγμα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών, με αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η εργατική συγκέντρωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την Ομόνοια, όπου κατέφθασαν οι προσυγκεντρώσεις από τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Οι εισφορές δεν είναι των εργοδοτών, είναι ο ιδρώτας των εργατών», φώναζε ο εργατόκοσμος στην πορεία.

Από τα μεγάφωνα της εξέδρας στο Σύνταγμα, ανακοινώνονταν τα καινούργια μπλόκα που δήλωναν συμμετοχή στην κινητοποίηση. Αλλά και εκατοντάδες συνδικάτα, σύλλογοι αγροτών και ελευθεροεπαγγελματιών, φορείς του λαϊκού κινήματος απ' όλη την Ελλάδα, που μετέφεραν τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα, είτε βρίσκονταν στο Σύνταγμα, είτε όχι.

Ακούγονταν επίσης συνθήματα, τραγούδια και προσκλητήρια στον κοινό αγώνα: «Ολοι μαζί, εργατοϋπάλληλοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, να ανοίξουμε το δρόμο για να κοιτάμε με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον μας».

Μετά την Αθήνα κλιμακώνουμε!

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα άνοιξε ο Αρης Πολυγένης, από το μπλόκο της Νίκαιας. Οπως είπε, «αυτοί που εκφράζουν την αντιλαϊκή πολιτική ξέρουν να διαιρούν, εμείς ξέρουμε να προσθέτουμε και να ενώνουμε το λαό. Είμαστε περισσότεροι και δυνατότεροι. Δεν σταματάμε εδώ, μετά την Αθήνα θα κλιμακώσουμε, είναι καθήκον μας. Φτάνει πια η φτωχοποίηση που βγαίνει από τη μήτρα του συστήματος και σύστημα είναι η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ της ΕΚΤ».

Ο Ανέστης Κεμανιτζόγλου, από το μπλόκο του Προμαχώνα, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «ο Προμαχώνας είναι εδώ και ενωμένοι θα νικήσουμε». Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι από το μπλόκο των Αφιδνών, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι ανθοκαλλιεργητές της Αττικής, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από τα μπλόκα που συμμετέχουν στον πανελλαδικό συντονισμό. Εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων μίλησε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, και χαιρετισμό απηύθυνε η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας.

Πανοραμική άποψη του Συντάγματος στο χτεσινό συλλαλητήριο

Eurokinissi

Πανοραμική άποψη του Συντάγματος στο χτεσινό συλλαλητήριο
Δυναμώνουμε την οργάνωση στα μπλόκα και στα χωριά

Αποσπάσματα από την ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Οι αγρότες ξέρουμε ότι σύμμαχοί μας είναι τα λαϊκά στρώματα. Οι αγρότες από μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Οφείλουμε να είμαστε εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά. Κυβέρνηση και παπαγαλάκια προσπάθησαν να παίξουνε το παιχνίδι του "διαίρει και βασίλευε". Δεν τους πέρασε. Δεν μπόρεσαν να στρέψουμε τα λαϊκά στρώματα εναντίον μας».

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως αυτά καταλήχθηκαν στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη με πρωτοβουλία του Μπλόκου της Νίκαιας και με αιχμή την άμεση απόσυρση του σχεδίου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό και βέβαια των φορολογικών μέτρων που πνίγουν τη μικρομεσαία αγροτιά.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες πρέπει να ενισχυθούν σε κάθε χωριό και κάθε νομό, να βρίσκονται σε συνεχή δράση και επαφή με τους αγρότες. Ενα χρόνο παλεύουμε τώρα με συνεχείς παρεμβάσεις, για να καταφέρουμε να φτάσουμε σήμερα να αναπτυχθεί αυτό το μεγάλο αγροτικό κίνημα». Αναφερόμενος στη στήριξη από δημάρχους και νομάρχες, τόνισε με έμφαση: «Οσοι μάς στηρίζουν να το κάνουν με τα αιτήματα που έχουμε εμείς και όχι να ζητάνε να τα αλλάξουμε».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο ώστε εμείς που παράγουμε να κάνουμε και κουμάντο στη ζωή μας. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται. Από Δευτέρα μαζευόμαστε στα μπλόκα να συζητάμε για την πορεία του. Κλιμακώνουμε την πάλη μας».

Εργάτες - αγρότες στήνουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική

Σημεία από το χαιρετισμό του Βασίλη Σταμούλη στο χτεσινό συλλαλητήριο

Ο Βασίλης Σταμούλης
Ο Βασίλης Σταμούλης
Χαιρετίζουμε την απόφασή σας να μπλοκάρετε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, να πετάξει εκτός παραγωγής τη φτωχομεσαία αγροτιά, το ότι αποφασίσατε σήμερα να έρθετε στην Αθήνα ως αγωνιστές αγρότες και όχι αύριο, ξεκληρισμένοι στις ουρές των ανέργων.

Σήμερα όχι μόνο εξουδετερώνουμε την άθλια προπαγάνδα τους και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», αλλά με μια φωνή τους λέμε: «Μην τολμήσετε να φέρετε για ψήφιση το νόμο - λαιμητόμο». Μπορούμε σήμερα πιο καθαρά να δούμε τι φταίει, «τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;». Γιατί εμείς στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, του Ιματισμού και του Δέρματος και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που παράγετε την πρώτη ύλη, το βαμβάκι, το μαλλί, το δέρμα, οδηγούμαστε στην εξαθλίωση, την ανεργία, τις συντάξεις πείνας, τη δουλειά μέχρι τον τάφο; Ποιος κερδίζει;

Οι εμποροβιομήχανοι και του δικού μας κλάδου, μέσα από Σύνδεσμο Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, δεν είναι που ενέκριναν πρώτοι το σχέδιο της κυβέρνησης και ζητάνε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του προγράμματος; Αυτοί έχουν να παίρνουν. Για τα κέρδη τους κόπτονται. Πέρα από τις ενισχύσεις και τα κίνητρα που εμείς θα πληρώσουμε, εξασφαλίζουν ότι θα παίρνουν από εσάς μισοτιμής το βαμβάκι και θα έχουν εργάτες με τσακισμένα δικαιώματα. Να δουλεύουμε γι' αυτούς εργάτες και αγρότες, ήλιο με ήλιο και χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση.

Πώς θα απαλλαγούμε από την ανεργία, αν δεν βγάλουμε αυτούς, το ζυγό τους, από το σβέρκο μας; Αρκετά πληρώσαμε. Να πληρώσουν αυτοί και το κράτος τους. Εμείς, στο χωράφι και το εργοστάσιο, που με τα χέρια και το μυαλό μας παράγουμε τον πλούτο, γνωρίζουμε τι σημαίνει «μια γροθιά», ότι η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται, αν γίνουμε μια γροθιά εργατιά, αγροτιά, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νεολαία, συνταξιούχοι. Η συμμαχία μας θα φέρει αποτελέσματα για εμάς. Αυτή είναι η πραγματική μας ελπίδα.

Η νύχτα στον «καταυλισμό» των αγροτών

Eurokinissi

Συνηθισμένοι στο δύσκολο καιρό, τον οποίο δεν απέφυγαν ούτε τις μέρες που βρίσκονται στα μπλόκα, οι αγρότες, που διανυκτέρευσαν την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, δεν δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του αυτοσχέδιου καταυλισμού τους, όταν έσβησαν τα φώτα της εξέδρας και καθορίστηκαν τα μπλόκα που θα έμεναν στο χώρο. Η νύχτα πέρασε ήσυχα, μέσα κι έξω από τα αντίσκηνα, με κουβέντα, τσίπουρο, κρασί και μεζέδες που έφεραν οι αγρότες από τα μέρη τους, αλλά και με τα «υπόλοιπα» από το πλούσιο δείπνο που ετοίμασε επί τόπου το βράδυ της Παρασκευής το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σερβίροντας ζεστή φασολάδα και φακές στους αγρότες. Στις συζητήσεις κυριάρχησε το μεγάλο συλλαλητήριο που είχε μόλις τελειώσει, ο ενθουσιασμός για την επιτυχία του, η χτεσινή δεύτερη μέρα της κινητοποίησης, σκέψεις και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί. Ο παλμός του πανελλαδικού συλλαλητηρίου μεταφερόταν τηλεφωνικά και σ' αυτούς που έμειναν πίσω, στα χωριά και στα μπλόκα και παρακολούθησαν τον όγκο και τον παλμό της διαδήλωσης από την τηλεόραση...

Εικόνες από το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου στον «καταυλισμό» του Συντάγματος
Εικόνες από το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου στον «καταυλισμό» του Συντάγματος
Τα μπλόκα συζητούν για την κλιμάκωση

Μετά το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο, ολοκληρώθηκε η πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, που αποφάσισαν τα δεκάδες μπλόκα της Πανελλαδικής Επιτροπής. Οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες που μετακινήθηκαν οργανωμένα και συγκροτημένα απ' όλη την Ελλάδα, επέστρεψαν σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου στα μπλόκα και στα χωριά τους. Από Δευτέρα κιόλας, αποφασίστηκε να γίνει πλατιά συζήτηση για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης και τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα, που θα καταληχθούν με συνεννόηση των μπλόκων που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης όπως και ο λαός στις πόλεις»...

Από την εξέδρα του παναγροτικού συλλαλητηρίου, τα μεγάφωνα καλούσαν και χτες: «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, όπως όλος ο λαός στα χωριά και στις πόλεις. Απέναντί μας, έχουμε τους μεγαλεμπόρους, τις βιομηχανίες τροφίμων, που για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, μας "παίρνουν τη σοδειά φτηνά". Μας αφήνουν απλήρωτους, ενώ η λαϊκή οικογένεια τα αγοράζει πανάκριβα. Οι φτωχοί στις πόλεις δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, αναζητούν φαΐ στα συσσίτια, σε ελεημοσύνες, ακόμα και στα σκουπίδια.

Απέναντί μας έχουμε και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, που σε συμφωνία με την ΕΕ κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωσής μας. Γι' αυτό διεκδικούμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που τριπλασιάζει τις εισφορές, ενώ θα παίρνουμε συντάξεις ψίχουλα. Καμιά κράτηση στο εισόδημα για την Υγεία, να είναι δωρεάν για όλους.

Με τον αγώνα μας, απαιτούμε ακόμα να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας. Θέλουμε να φορολογηθούμε δίκαια, με βάση το συνολικό πραγματικό εισόδημα, όχι με τα τεκμήρια διαβίωσης, που χτυπάνε τους μικρομεσαίους αγρότες που κάνουν και κάποια μεροκάματα για να επιβιώσουν. Τα τεκμήρια διαβίωσης συντρίβουν κάθε μικροαγρότη, επαγγελματία, επιστήμονα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα!

Από το συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων στην Ομόνοια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μήνυμα είναι ένα: Εργατιά - αγροτιά μια φωνή, μια γροθιά. Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα, ενάντια στην τάξη που τους εκμεταλλεύεται, ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους - λαιμητόμους, όπως είναι το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ενάντια στις κυβερνήσεις που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες που ξεζουμίζουν το λαό μας. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα».

«Οχι» στο διάλογο - απάτη

Χτες, από το πρωί, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Παρασκευής και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προετοιμασία για τη νέα κινητοποίηση, στα τηλεοπτικά κανάλια και στα άλλα ΜΜΕ έπιασαν στασίδι τα στελέχη της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα «παπαγαλάκια», που καλούσαν επίμονα τους μικρομεσαίους αγρότες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς η κυβέρνηση να έχει απαντήσει σε κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους. Την απάντηση έδωσαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων στις ομιλίες τους. Την έδωσε όμως και το κάλεσμα που ακουγόταν από το πρωί στα μεγάφωνα της εξέδρας: «Κανείς να μην πάει στο διάλογο - απάτη με την κυβέρνηση, αν δεν πάρει πίσω τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, αν δεν καταργήσει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, τη φορολόγηση με τα "τεκμήρια διαβίωσης". Οποιος πάει, δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα, με την αυταπάτη ότι κάτι θα καταφέρει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ