ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δείπνα αμφισβήτησης του Α. Σαμαρά

Εντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ στο φόντο του εκλογικού αποτελέσματος, στην αναζήτηση πορείας για την «επόμενη μέρα» με βασικά ερωτήματα: Ποια κατεύθυνση (πιο «κεντροδεξιά» ή πιο «δεξιά») πρέπει να πάρει το κόμμα, ποια εκλογικά ακροατήρια πρέπει να εγκολπωθεί για να ξαναδιεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση, με ποια ηγεσία μπορεί να το καταφέρει.

Σε αυτήν τη βάση, το στέλεχος της παράταξης Μαριέττα Γιαννάκου επιβεβαίωσε το δείπνο που έγινε με πρωτοβουλία της και όπου συμμετείχαν οι βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης και Μ. Βαρβιτσιώτης. Στο τραπέζι παρακάθισαν και 2 στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής, οι Ευ. Αντώναρος και A. Σπηλιωτόπουλος. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης (που έχει ήδη εκφράσει κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε προεκλογικά η ΝΔ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου.

Μιλώντας η Μ. Γιαννάκου χτες στο «Star», εξέφρασε τις αντιρρήσεις της όχι μόνο με την προεκλογική τακτική της ΝΔ, που κατά πολλά στελέχη του κόμματος μπάταρε στα δεξιά και ακροδεξιά, αλλά έθεσε και θέμα γενικότερης φυσιογνωμίας του κόμματος, λέγοντας ότι η ΝΔ εκφράζει από τη «δημοκρατική Δεξιά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία», ζητώντας ουσιαστικά η παράταξη να στραφεί σε πιο κεντρώα κατεύθυνση.

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, σημείωσε ότι στελέχη του κόμματος θα συναντηθούν με τον πρώην πρόεδρο και ο πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, προκειμένου να του ζητήσουν να αναλάβει κάποιες «πρωτοβουλίες».

Χωρίς να αποκλείεται το οτιδήποτε, ο ίδιος ο Καραμανλής δε δείχνει διατεθειμένος να ξαναβγεί μπροστά, ώστε ξανά με ηγετικό ρόλο να πάρει πάλι το κόμμα στις πλάτες του. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι καθώς υπάρχουν στελέχη (ακούγονται τα ονόματα, π.χ., της Ο. Κεφαλογιάννη, του Ν. Δένδια, αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Mega» δεν απέκλεισε πιθανή υποψηφιότητά του όταν ανοίξει θέμα διαδοχής) που εποφθαλμιούν τη θέση Σαμαρά αλλά κανείς τους δεν ξεχωρίζει έναντι των άλλων, στηρίζοντας ο Καραμανλής ανοιχτά κάποιον εξ αυτών, με το κύρος που απολαμβάνει μεταξύ των νεοδημοκρατών, μπορεί να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του, να κλείσει το θέμα διαδοχής άμεσα, χωρίς να βυθίσει τη ΝΔ σε ένα μακρύ κύκλο εσωστρέφειας.

Και άλλο δείπνο

Τέτοια ζητήματα φέρεται να συζήτησε ο Κ. Καραμανλής, ήδη, σε δείπνο που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Κατά δημοσιογραφικές πηγές, και οι δυο συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν πολλά στη ΝΔ τόσο σε επίπεδο ιδεολογικής φυσιογνωμίας όσο και σε στελεχικό δυναμικό. Λέγεται, επίσης, ότι συμφώνησαν να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης, να μη γίνουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, να επαναπροσδιοριστεί η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και να υπάρξει προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες.

Ο, δε, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Aθήνα 9,84», θύμισε ότι την Πέμπτη συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ακολουθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου «θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τον προβληματισμό τους, να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι δεν έχει γίνει ακόμα και πρέπει να γίνει (...) βεβαίως και πρώτα απ' όλα η ηγεσία θα κάνει και αυτή τη δική της αυτοκριτική».

Ηδη ο ίδιος έδωσε μια ιδέα της κριτικής του σκοπεύει να αναπτύξει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους: «Εάν καταφέρναμε ως κυβέρνηση, συνολικά, να είμαστε πιο συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας έργο (...) Οταν αναφέρομαι στο μεταρρυθμιστικό μας έργο, δεν αναφέρομαι στις περικοπές μισθών και συντάξεων, να είμαι σαφής. Αναφέρομαι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δυστυχώς δεν προωθήσαμε με την απαραίτητη ταχύτητα, διότι υπήρχαν και εσωκομματικές αντιδράσεις από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αυτή. Εάν το κάναμε αυτό, θα ήμασταν και εμείς σε πιο πλεονεκτική θέση για να διαπραγματευτούμε πιο γρήγορα τα ζητήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος ή της απομείωσης του χρέους».

ΠΟΤΑΜΙ
«Η κοινοβουλευτική μας δύναμη είναι εδώ για να στηρίξει τις αλλαγές»

Πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ανοιχτά το Ποτάμι, ώστε να καταλήξει άμεσα σε μια συμφωνία με τους πιστωτές, να μη διακινδυνεύσουν τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, να διασφαλιστεί ο στρατηγικός τους στόχος για πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, με ταυτόχρονη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, όπως ακριβώς ορίζει το ευρωενωσιακό πλαίσιο, όπου ομνύουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Μιλώντας χτες στη ΝΕΡΙΤ, ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Αν ο Πρωθυπουργός ειλικρινά πιστεύει όλα αυτά που είπε στη συνέντευξη Τύπου για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις (βλ. καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις), εμείς είμαστε στο πλευρό του. Αρκεί, βέβαια, κάποια στιγμή να πούμε συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις». Και πρόσθεσε: «Και επειδή κάποιοι στην Αθήνα έχουν ήδη αρχίσει να μουρμουράνε και να δυσανασχετούν, καλούμε τον κ. Τσίπρα να μη διστάσει και να μη φοβηθεί. Η κοινοβουλευτική δύναμη του Ποταμιού είναι εδώ για να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Το σημαντικό είναι τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία και να ριχτούμε όλοι στη δουλειά».

Στο ίδιος μήκος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, σημείωσε στη ΝΕΡΙΤ: «Η ελληνική πλευρά πρέπει να πει (σ.σ: στους δανειστές) κάτι παραπάνω από την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Πρέπει να τους πούμε και κάτι που αφορά τη μεγέθυνση της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, οι αποκρατικοποιήσεις, που δε συνδέονται με τα μνημόνια όσο με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας», συμπλήρωσε, κάνοντας καθαρό ότι στο πλαίσιο της ΕΕ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος.

ΠΑΣΟΚ
Στηρίζει κυβέρνηση εφόσον υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου

Στήριξη στην κυβέρνηση στις «διεθνείς επαφές» της παρέχει (και) το ΠΑΣΟΚ, άσχετα αν θα ήθελε μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δείξει στο λαό ότι πετυχαίνει κάτι υπέρ του στα παζάρια με τους πιστωτές: «Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα! Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποί τους! Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση (review) που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία! Η κυβέρνηση δέχεται, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, το 0% του μνημονίου αλλά το 70% των όρων του».

«Τώρα όμως έχουμε δήθεν "σκληρή" διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν "ενδοτική". Γιατί; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα οργανώνει διαδηλώσεις υπέρ της δικής του κυβέρνησης», συνέχισε ο Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας, εξάλλου, την επισήμανση τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το ΠΑΣΟΚ αποτελούν κωλοτούμπα, είπε: «Μέχρι πριν λίγες ημέρες το χρέος ήταν "επονείδιστο" και στόχος ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο. Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία. Ολα αυτά έγιναν χάρις στο "καταστροφικό" PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη τώρα σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική. Η μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών το 2011 ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ πράξη αντίστασης κατά του μνημονίου. Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον (...) Η υπερψήφιση υποσχέσεων που δεν βρίσκουν μετεκλογικό αντίκρισμα ονομάστηκε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή "καθεστωτική αλλαγή". Ως αλλαγή καθεστώτος ορίζεται προφανώς η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις, από άλλα πρόσωπα»...

Στηρίζουμε στις διεθνείς επαφές

Παρακάτω υπογράμμισε ότι «η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις. Αρκείται; Θα το δούμε. Η Ιστορία διδάσκει ότι όλα εδώ πληρώνονται».

Μετά ταύτα, βέβαια, και ανταποκρινόμενος στο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για επίδειξη συναίνεσης από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντά του, είπε: «Εμείς, λοιπόν, ως αντιπολίτευση, ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζουμε την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές (...) Η κυβέρνηση όμως δεν μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε γιατί μας αφήνει χωρίς ενημέρωση. Χωρίς να έχει παρουσιασθεί ένα τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο», συμπλήρωσε, διεκδικώντας κι αυτός να καθίσει στο ίδιο τραπέζι διαχείρισης των μονοπωλιακών συμφερόντων.

«Ζητήσαμε αμέσως μετά το Εurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση. Δεν την είχαμε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής. Παρ' όλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία», κατέληξε.

Παρέμβαση Γεννηματά στα εσωκομματικά

Στα εσωκομματικά και κόντρα στις επιδιώξεις Βενιζέλου, που θέλει οι όποιες διαδικασίες για Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας να γίνουν το Μάη, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε χτες σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, πριν από το Πάσχα, άρα αρχές Απρίλη, όπου «οι υποψήφιοι πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και το σχέδιό τους, βάσει του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών». «Αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του προέδρου από τη βάση (...) Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος». Ετσι, υποστηρίζει, θα αποδείξουν «ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, "βυζαντινισμοί" χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνο καθαρές σχέσεις, καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες, καθαρές λύσεις».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις μαχήτριες και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Φλώρινας (12 Φλεβάρη 1949), διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο, Κυριακή, στις 11 το πρωί στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ