ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες πριν την εκεχειρία

Ουκρανικά άρματα μάχης ενώ μετακινούνται, χτες, έξω από το Ντεμπάλτσεβε
Ουκρανικά άρματα μάχης ενώ μετακινούνται, χτες, έξω από το Ντεμπάλτσεβε
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ο προσωρινός συμβιβασμός, που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες και επικυρώθηκε από την τετραμερή συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, δε σηματοδότησε και τερματισμό των μαχών. Αλλωστε, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προβλέπεται να ξεκινήσει τα ξημερώματα της Κυριακής και, όπως όλα δείχνουν, στο διάστημα αυτό και οι δύο πλευρές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Το σίγουρο πάντως είναι -όπως έχει φανεί και στο παρελθόν- ότι η εφαρμογή της συμφωνίας, που περιλαμβάνει παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, είναι πολύ δύσκολη. Και ο βασικός λόγος είναι ότι οι αιτίες που αιματοκυλιέται ο απλός λαός σε αυτή την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ που στηρίζουν την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών και την καπιταλιστική Ρωσία, είναι παρούσες. Είναι ο ανταγωνισμός για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας, είναι η σύγκρουση μονοπωλιακών συμφερόντων για μερίδια αγοράς, για την ευρασιατική διεύρυνση της δράσης των μονοπωλίων, για το ποια καπιταλιστική συμμαχία θα βγει πιο κερδισμένη, χωρίς να σημαίνει ότι και στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ υπάρχει ομοφωνία, αφού υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα (π.χ., γερμανικά μονοπώλια κόντρα σε αμερικανικά).

Πάντως και χτες, τυπικά μια μέρα πριν την έναρξη της εκεχειρίας, σημειώνονταν σφοδρές μάχες γύρω από τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Ντεμπάλτσεβε, που είναι και σιδηροδρομικός κόμβος που ενώνει τις δύο πρωτεύουσες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών, αλλά και την πόλη Αρτεμίβσκ, επίσης στην ευρύτερη περιοχή στην επαρχία του Ντονέτσκ. Οι νεκροί από τις μάχες αναφέρονταν γύρω στους 15 (8 στρατιώτες, 7 άμαχοι και πολιτοφύλακες).

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας και αύριο το βράδυ προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία των τεσσάρων ηγετών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Την ίδια ώρα στην ΕΕ, που εξέτασε τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία στην προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής και επιφυλάχτηκε για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία (ωστόσο ισχύουν οι υφιστάμενες), αρχίζουν να διατυπώνονται απόψεις για επανεξέταση και πιθανή άρση όλων των κυρώσεων. Αυτό, βέβαια, υπαγορεύεται από τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που διακυβεύονται και το ζήτημα της Ενέργειας, κάτι που απασχόλησε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν οι τριμερείς συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αλλά, αναφερόμενος στη Ρωσία, σημείωσε «μόνο αν τα λόγια επιβεβαιωθούν στην πράξη μπορούμε να μιλήσουμε για άρση των κυρώσεων».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ετοιμάζεται έκθεση του απεσταλμένου του ΟΗΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ.--

Λίγες ώρες μετά την επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη δυτική ιρακινή πόλη Αλ Μπαγκντάντι, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από αεροπορική βάση στην οποία 320 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν την έβδομη μεραρχία του ιρακινού στρατού (βέβαια οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν και τους τζιχαντιστές), ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εμφανίστηκε στη Βιέννη δηλώνοντας ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, «πρέπει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος για την αποκλιμάκωση της βίας στη Συρία».

Ο Ιταλο-σουηδός διπλωμάτης θα παρουσιάσει στις 17 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκθεση και προτάσεις του με θέμα τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και φαίνεται να εκφράζει τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν ότι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη Συρία, η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να συμμετέχει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Τη στάση αυτή, βεβαίως, δεν υιοθετούν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βορειοανατολική Συρία, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Ωρες μετά, το πρωί της Παρασκευής, αναφέρθηκε έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών κοντά σε φυλάκιο της τουρκικής αστυνομίας στην τουρκο-συριακή μεθόριο της νοτιοανατολικής τουρκικής πόλης Σουρούτς, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κομπανί της Βόρειας Συρίας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρία άτομα (ο ένας αστυνομικός), που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο της περιοχής.

  • Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι στη Λιβύη τζιχντιστές του ΙΚ συνέλαβαν 21 Αιγύπτιους Κόπτες, που, σε βίντεο, εμφανίζονται αλυσοδεμένοι, φορώντας τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες, που, όπως δηλώνεται, η απαγωγή αυτή είναι αντίποινα για την (όπως ισχυρίζονται) «απαγωγή» Μουσουλμάνων γυναικών από την αιγυπτιακή Κοπτική Εκκλησία. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την ασφαλή επιστροφή των απαχθέντων Αιγυπτίων.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλθηκε απόπειρα πραξικοπήματος

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την αποκάλυψη ενός σχεδίου πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Οπως κατήγγειλε, το σχέδιο των πραξικοπηματιών επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 12 Φλεβάρη και αποκαλύφθηκε χάρη σε πατριώτες στρατιωτικούς και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ έχουν γίνει συλλήψεις αρκετών στρατιωτικών - κυρίως της αεροπορίας - που συμμετείχαν στην απόπειρα. Το σχέδιο που όπως αναφέρουν τα στοιχεία οργανώθηκε με τη συμβολή των ΗΠΑ και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, περιελάμβανε επίθεση στο προεδρικό μέγαρο, που είχε προγραμματιστεί σύσκεψη όπου θα συμμετείχε και ο Πρόεδρος της χώρας και σε άλλα σημεία της πόλης του Καράκας, υπουργεία, τηλεπικοινωνιακά κέντρα κ.λπ.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην απόπειρα πραξικοπήματος είχαν εμπλακεί μερικοί ανώτεροι αξιωματικοί της αεροπορίας, σμήναρχοι και άλλοι μεσαίοι αξιωματικοί, καθώς και κάποια σημαίνοντα στελέχη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης όπως οι Χούλιο Μπόρχες, Μαρίνα Ματσάδο, Αντόνιο Λεντέσμα και ο επιχειρηματίας Παρσιφαλ ντε Σόλα.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο βρέθηκαν χάρτες, σχεδιαγράμματα και οπλισμός, ενώ το σχέδιο προέβλεπε μετά την κατάληψη και τις δολοφονίες στο Καράκας, δημιουργία χάους από ομάδες κρούσης που περίμεναν το σύνθημα και ανακήρυξη μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με το παράδειγμα του προηγούμενου πραξικοπήματος τον Απρίλη του 2002 κατά του πρώην Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες που τερματίστηκε σε δύο μέρες από την ενότητα στρατού και λαού.

ΕΕΔΥΕ
Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην αιτία των πολέμων

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ότι αυτή αποτελεί ένα προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στις δυνάμεις που συγκρούστηκαν στο έδαφός της, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

«Οι αιτίες που προκάλεσαν την εμπόλεμη κατάσταση παραμένουν. Οι στόχοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιδιώκουν να κερδίσουν έδαφος στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγωγών παραμένουν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» τονίζει και προσθέτει: «Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι μακρύς, αφού η συμφωνία δεν εξαλείφει τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση. Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα συνεχίζει και δυναμώνει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό που γεννάει τους πολέμους με αιματηρές συνέπειες για τους λαούς που είναι στο στόχαστρό του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ