ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Αντιπαιδαγωγική η πρόταση της διακριτής διδασκαλίας αντικειμένων

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες σε σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων

Στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες που πρέπει να καλύπτονται στο νηπιαγωγείο αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων του και εμπλουτισμό του με Φυσική Αγωγή, Αγγλικά και άλλα μαθήματα.

Η ΑΣΕ καλεί να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών και «για παιδαγωγικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις που αφορούν στην ολόπλευρη κοινωνική, νοητική, συναισθηματική ανάπτυξη του νηπίου, εξασφαλίζοντας και όλα τα μέσα, υλικά και όχι μόνο, για να υλοποιηθεί».

Αναφέρεται στις συνθήκες με τις οποίες προχωρά και από την κυβέρνηση της ΝΔ η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η αντιπαιδαγωγική πρόταση της διακριτής διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων, όπως είναι π.χ. τα Αγγλικά, σε ηλικίες όπου είναι ζητούμενο προς κατάκτηση η αφομοίωση της μητρικής γλώσσας, πάει ένα βήμα παραπέρα το πνεύμα του ισχύοντος αναλυτικού προγράμματος, που σε κάθε περίπτωση, ενιαία με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα, προωθεί τις οριζόμενες δεξιότητες για τον χρηστικό και λειτουργικό αυριανό μαθητή, μεθαυριανό εργαζόμενο.

Δηλαδή, ακόμα και αν διακηρύσσεται το παιχνίδι ως μέσον ή οι αναδυόμενες δραστηριότητες ως μεθοδολογία, ορίζεται ξεκάθαρα πως όλη η διαδικασία στο νηπιαγωγείο πρέπει να υποτάσσεται στην εκμάθηση κάθε είδους εγγραμματισμού (βλέπε χρήση υπολογιστών, γραπτής έκφρασης κ.λπ.), αποκτώντας τις αναγκαίες δεξιότητες, αποσπασματικά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο εξίσου αποσπασματικό και κατακερματισμένο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου».

Η ΑΣΕ καλεί: «Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του υπουργείου! Αντιπαλεύουμε το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα και κάθε χειρότερη εκδοχή του. Θα εναντιωθούμε σε κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης που προωθεί ακόμα παραπέρα τον κατακερματισμό του αναλυτικού προγράμματος, προκρίνοντας τη διακριτή εκμάθηση δεξιοτήτων όπως είναι η ξένη γλώσσα ή οι Η/Υ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι και το υπάρχον αναλυτικό πρόγραμμα δεν καλύπτει τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών ούτε στο περιεχόμενο ούτε στη μεθοδολογία του».

«Μας ενδιαφέρει το πώς θα στηριχθεί ο κυρίαρχος παιδαγωγικός ρόλος της/του νηπιαγωγού με όλα τα μέσα αλλά και την κατάλληλη επικουρική στήριξη των απαραίτητων επιστημονικών ειδικοτήτων. Πάνω απ' όλα είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε αυτό που επιτάσσει η δυνατότητα του σήμερα για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών σε αναβαθμισμένη παιδαγωγική παρέμβαση», τονίζει η ΑΣΕ και καλεί τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να δυναμώσουν τον αγώνα τους μαζί με τις/τους νηπιαγωγούς και τους γονείς των παιδιών για καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, σε σύγχρονα, ασφαλή νηπιαγωγεία, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αναβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου του νηπιαγωγού, με επιστημονική στήριξη.

Μαθητική κινητοποίηση χτες στον Πειραιά

Σε συνέχεια των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, δεκάδες μαθητές του Πειραιά έδωσαν χτες το μεσημέρι δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση στην οποία καλούσαν τα 15μελή και 5μελή των σχολείων της πόλης.

Οι μαθητές προχώρησαν σε πορεία στο κέντρο του Πειραιά, φωνάζοντας συνθήματα και περνώντας κάτω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Οι μαθητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, τις εξαγγελίες για την επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων» και της «βάσης του 10». Απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, με σχολείο δημιουργικό και όχι εξεταστικό κέντρο και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο είναι το νέο ραντεβού που έχει δώσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που καλεί τα 15μελή και 5μελή στις 14.00, στην Γκράβα, να συζητήσουν την πείρα από τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεδιπλωθεί το τελευταίο διάστημα και τη συνέχισή τους.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων της ΚΝΕ

Η ΟΒ Χολαργού - Παπάγου της ΚΝΕ διοργανώνει επίσκεψη στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς στην Καισαριανή, το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. Θα γίνει οργανωμένη ξενάγηση στους χώρους και θα ακολουθήσει χαλαρός περίπατος στο χώρο του πάρκου. Σημείο συνάντησης στις 10.15 π.μ. η πύλη του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς. «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε από τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ! Μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια!», σημειώνει η ΟΒ στο κάλεσμά της.

Πολύμορφες δραστηριότητες προετοιμάζουν και οι ΟΒ της ΚΝΕ στην Γκράβα για το Σάββατο 15 Φλεβάρη:

  • Στις 12 μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια) διοργανώνεται σύσκεψη με μαθητές γυμνασίων, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από ερωτηματολόγιο που διακινήθηκε τις προηγούμενες μέρες από τις ΟΒ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τις θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
  • Μαθητές των λυκείων, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους, συζητούν, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Γαλατσίου (Αρτέμιδος 8, Γαλάτσι) για τη συνέχεια του αγώνα τους και τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος.
ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τιμά τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Εκδηλώσεις τιμής για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Φλεβάρη. Συγκεκριμένα:

  • Το Σάββατο 22 Φλεβάρη, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο σπιούνος» του Μπ. Μπρεχτ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.
  • Την Κυριακή 23 Φλεβάρη, θα γίνει ιστορικός περίπατος «Στα βήματα της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα», που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Κρούσματα ψώρας σε σχολεία του Ευόσμου

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με τα δύο (2) κρούσματα ψώρας που εμφανίστηκαν σε σχολικό συγκρότημα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο μαθητές, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, που είναι αδέρφια.

Από την Τετάρτη έχει ανασταλεί η λειτουργία του 5ου και 8ου Δημοτικού και των δύο νηπιαγωγείων, για προληπτικούς λόγους. Σήμερα Παρασκευή θα μείνει κλειστό και το 20ό Δημοτικό, που λειτουργεί σε άλλο κτίριο, όμως οι μαθητές του μοιράζονται την ίδια αυλή με τους μαθητές των άλλων σχολείων, προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες απολύμανσης σε όλα τα κτίρια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικαιώθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί για το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους

Την ακύρωση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους και την επαναπροκήρυξη του έργου με νέους όρους αποφάσισε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτή την απόφαση ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνάντηση στο δημαρχείο, ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο κινητοποίηση μαθητών και γονιών.

Οπως ανακοινώθηκε, το έργο θα προκηρυχθεί εκ νέου, αφού προηγούμενα γίνει τροποποίηση της μελέτης, ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των μαθητών των πέντε σχολείων που στεγάζονται στο κτίριο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις με τέσσερις βδομάδες, οπότε και η νέα πρόταση θα συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους σε νέα συνάντηση.

Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη έμειναν εκπαιδευτικοί και γονείς που εδώ και μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην αρχική απόφαση για υλοποίηση του έργου με διασκορπισμό των εκατοντάδων μαθητών σε 14 σχολεία της περιοχής του 4ου Διαμερίσματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δηλώνουν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το έργο θα γίνει γιατί είναι αναγκαίο και θα γίνει χωρίς να υπονομευθούν ούτε στο ελάχιστο τα παιδαγωγικά δικαιώματα των μαθητών.

ΒΥΡΩΝΑΣ
Αντιδράσεις για τον άγριο ξυλοδαρμό μαθητή

Το σχολείο στον Βύρωνα, όπου σημειώθηκε το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού 17χρονου μαθητή από ομάδα μαθητών, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στο προαύλιο του σχολείου, επισκέφτηκε χτες η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως. Να σημειωθεί ότι οι γονείς του 17χρονου έχουν καταθέσει μήνυση και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 17χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια όταν διαμαρτυρήθηκε σε μαθητές του σχολείου για τη συμπεριφορά τους απέναντι στη μικρότερη αδερφή του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, ο μαθητής δέχθηκε χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα και κόντεψε να χάσει το αριστερό του μάτι. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων θα βρεθεί άμεσα στο σχολείο, καθώς και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του «σχολικού εκφοβισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ