ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα με συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη

Οργανώνουν μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα

Με νέα απεργία στις 18/2 συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (φωτ. από το προχτεσινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο Μαρτίνο)
Με νέα απεργία στις 18/2 συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (φωτ. από το προχτεσινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο Μαρτίνο)
Με τη δύναμη που δίνουν στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ οι δύο απόλυτα επιτυχημένες 24ωρες απεργίες στις 11/2 και 12/2, όπως και το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα τέλη Γενάρη και η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, το Συντονιστικό σωματείων, στο οποίο συμμετέχουν τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, αποφάσισε χτες την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την Τρίτη 18/2 και την πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης στη Χαλκίδα, σε συντονισμό με την απεργιακή μάχη που δίνουν την ίδια μέρα συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, η νέα απεργιακή κινητοποίηση εκφράζει την αντίδραση των εργαζομένων τόσο «για το νόμο του Ασφαλιστικού που προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, όσο και για το αδιέξοδο που φέρνει η τροπολογία που ψηφίστηκε για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους της».

Με τη νέα απεργιακή απόφαση σηματοδοτούνται οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, που έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να αντισταθούν και να αχρηστεύσουν στην πράξη την κατάπτυστη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για την εκποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Από τη χτεσινή εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Από τη χτεσινή εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Στον αγώνα τους αυτό έχουν στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ, έχουν την αμέριστη και έμπρακτη αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων και πλήθους φορέων.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι... Θα πάρουν νέα απάντηση την Τρίτη!»

Το υψηλό ηθικό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία αποτυπώνονται στις μεταξύ τους συζητήσεις, στα όσα λένε στον «Ριζοσπάστη», ο οποίος χτες βρέθηκε για μια ακόμα μέρα στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Η απόφαση του Συντονιστικού των σωματείων για νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη, μαζί με εκατοντάδες Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα στην πύλη του εργοστασίου και στην αλλαγή βάρδιας το μεσημέρι.

«Η κυβέρνηση και τα "παπαγαλάκια" της θα πάρουν νέα απάντηση την Τρίτη, με μεγαλύτερη συγκέντρωση από τις προηγούμενες», μας λένε χαρακτηριστικά εργάτες.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το ξεπούλημα της εταιρείας και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εμφανίζουν εμάς τους εργάτες ως υπεύθυνους για την απαξίωσή της. Δεν δεχόμαστε τη "ρετσινιά" ότι εμείς χρεοκοπήσαμε τη ΛΑΡΚΟ. Δεν θα σκύβουμε το κεφάλι εμείς μπροστά στα παιδιά μας και στους συντοπίτες μας για να έχουν αυτοί άλλοθι στα παιχνίδια τους. Δεν θα γίνουμε εμείς τα "θύματα" για να περάσουν αυτοί τα σχέδιά τους και να παραδώσουν τη ΛΑΡΚΟ και τον πλούτο της χώρας στα μεγάλα συμφέροντα», ήταν μερικές από τις κουβέντες που κυριαρχούσαν στα λόγια των εργατών.

Από τις συζητήσεις δεν έλειπαν οι αναφορές στη συνεδρίαση της Βουλής και την ψήφιση της τροπολογίας. «Δεν περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, απλώς θέλαμε να δούμε μέχρι πού θα φτάσουν τα ψέματα των υπουργών και των κυβερνητικών βουλευτών. Δεν βρήκαν να πουν τίποτα για τις δικές τους ευθύνες, λες και δεν ήταν αυτοί που κυβερνούσαν στο παρελθόν. Λες και δεν ευθύνονται αυτοί που η ΔΕΗ πουλούσε στη ΛΑΡΚΟ πανάκριβα το ρεύμα. Λες και δεν ήταν αυτοί που άφησαν τη ΛΑΡΚΟ να ρημάξει. Ευτυχώς βρέθηκαν και κάποιοι να τους τα πουν και δεν έχουμε πρόβλημα να πούμε ότι αυτοί ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οι άλλοι απλώς κρυβόντουσαν πίσω από λόγια... ναι μεν, αλλά», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Μεγάλη είναι ταυτόχρονα η αγανάκτηση για τη σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ για τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, την ίδια ώρα που αναπαράγονται οι γνωστές συκοφαντίες. «Κανείς δεν βρήκε να πει τίποτα για την απεργία και τον κόσμο που έκλεισε την Εθνική Οδό. Για τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων από άλλες περιοχές. Βλέπεις, δεν τους βολεύουν αυτά, προτιμούν να λένε και να γράφουν για δήθεν υψηλόμισθους εργάτες, για επιδόματα και γαλοπούλες, να προσπαθούν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας», σημείωναν, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» με το ρεπορτάζ από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο Μαρτίνο, ενώ και χτες δεκάδες ήταν τα φύλλα της εφημερίδας που διακινήθηκαν στους εργάτες.

Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στα χωριά της περιοχής. Η ψήφιση της τροπολογίας, οι μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, αλλά και η προετοιμασία για ανάλογη απάντηση τις επόμενες μέρες ήταν τα θέματα που κυριαρχούσαν στα καφενεία, στις γειτονιές αλλά και στα σχολεία της περιοχής, ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους, στους υπόλοιπους εργαζόμενους, στους μαθητές που τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν μαζικά στο πλευρό των εργατών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Τσακίζουν οι «ευέλικτες» μορφές και η προσωρινή απασχόληση

Την κυριαρχία της «ευέλικτης» εργασίας και τη συνεχή επέκταση της προσωρινής απασχόλησης, σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και για το Γενάρη του 2020.

Επιπλέον, στον μήνα αυτό καταγράφεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά αρνητικό ισοζύγιο, δηλαδή περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις.

Συγκεκριμένα:

Το Γενάρη του 2020 οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αποτελούν το 53,62% του συνόλου των προσλήψεων (έναντι 53,24% το Γενάρη του 2019). Αναλυτικότερα, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης ήταν 41,88% και της εκ περιτροπής απασχόλησης 11,74%.

Το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν και πάλι αρνητικό (-17.318), αφού έγιναν 177.632 προσλήψεις και 194.950 απολύσεις. Ξανά οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» ήταν ο δεύτερος βασικότερος λόγος απόλυσης, στοιχείο ενδεικτικό της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αφού σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας η «εθελούσια» αποχώρηση φαντάζει σαν σύντομο ανέκδοτο.

Ο βασικότερος λόγος των απολύσεων ήταν η λήξη συμβάσεων εργασίας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς, δείχνοντας ότι η επίθεση κυβερνήσεων - κεφαλαίου έχει χτυπήσει αποφασιστικά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Γενάρη του 2014 (τον πρώτο Γενάρη με στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη») οι λήξεις συμβάσεων ήταν 26.226, ενώ το Γενάρη του 2020 έχουν φτάσει τις 82.373, αύξηση 214%!

Ο... αλχημιστής υπουργός Εργασίας

Συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τους εκάστοτε υπουργούς Εργασίας να πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ο Γ. Βρούτσης, χωρίς ντροπή, ισχυρίστηκε ότι το αρνητικό ισοζύγιο του Γενάρη του 2020 είναι καλύτερο από το αρνητικό ισοζύγιο του Γενάρη του 2019 και γι' αυτό... είναι «βελτιωμένη εικόνα»!

Ο υπουργός περιορίζει τη σύγκριση στα έτη που τον βολεύουν για να αποφύγει την αλήθεια, η οποία λέει πως από το 2015 μέχρι σήμερα ο Γενάρης καταγράφει συνεχώς αρνητικά ισοζύγια και πως το αρνητικό ισοζύγιο του Γενάρη 2020 είναι το τρίτο μεγαλύτερο αυτής της περιόδου. Ακόμα ο υπουργός κάνει πως δεν βλέπει ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα η τάση του αρνητικού ισοζυγίου δείχνει να είναι αυξητική.

Και ο ΣΕΒ το χαβά του...

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ, «διαβάζοντας» τα στοιχεία της απασχόλησης υπό το πρίσμα των ταξικών επιδιώξεων του κεφαλαίου, αξιώνει την παγίωση των μισθών στα σημερινά άθλια επίπεδα. Στο Οικονομικό Δελτίο του σημειώνει πως «πρέπει να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020», χαρακτηρίζοντας... «μαξιμαλιστική πολιτική» (!) τα ψίχουλα που δόθηκαν πέρυσι στον κατώτατο μισθό, μετά την τεράστια μείωσή του το 2012 και το πάγωμά του σε αυτά τα άθλια επίπεδα για 7 ολόκληρα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρουν οι βιομήχανοι, «μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία»...

«Παρά την εντεινόμενη, πάντως, οικονομική δραστηριότητα, η αύξηση της απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται», σημειώνει ο ΣΕΒ, για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι υπεύθυνες για την επιβράδυνση της απασχόλησης είναι οι «μεγάλες» αυξήσεις στους μισθούς. «Οι μισθολογικές αυτές αυξήσεις φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της απασχόλησης», αναφέρει, όταν στην πραγματικότητα αυτό που αξιώνουν οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο είναι η πάγια επιδίωξή τους να παγιωθεί η καταβαράθρωση των μισθών, πάνω στην οποία χτίζεται η ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας καλεί σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Η κινητοποίηση, που δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες ενάντια στο καθεστώς της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και τις απολύσεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, θα γίνει την ώρα της προγραμματισμένης τριμερούς συνάντησης με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

«Είναι ώρα ξεσηκωμού, κανένας συνάδελφος που λήγει η σύμβασή του τις επόμενες μέρες να μη σκύψει το κεφάλι. Κανένας δεν είναι μόνος του», τονίζει το Συνδικάτο. «Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα όλων μας», σημειώνει.

Να δοθεί απεργιακή απάντηση στους εκβιασμούς του ΟΤΕ

Το κρεσέντο εκβιασμών και απειλών ενάντια σε εργαζόμενους στο οποίο επιδίδεται η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

«Από τον διευθύνοντα σύμβουλο μέχρι και τον τελευταίο μάνατζερ και διευθυντή, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, συντονισμένα και οργανωμένα, όλοι με ένα στόμα απειλούν συναδέλφους είτε να κάτσουν στα αυγά τους γιατί και πολλά παίρνουν είτε να πάρουν πακέτα αποχωρήσεων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, ενώ, όπως εξηγεί, στο στόχαστρο βρίσκονται εργαζόμενοι με συγκροτημένα δικαιώματα.

«Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε κόστος για κανέναν. Με το μυαλό μας, τη δουλειά μας, τη μόρφωσή μας, τα χέρια μας έχουμε χτίσει στην κυριολεξία αυτήν την επιχείρηση και όλες τις επιχειρήσεις», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο. «Δεν περισσεύει η δουλειά μας, αντίθετα περισσεύουν οι μεγαλομέτοχοι και το συνεχές κυνήγι του κέρδους που πλέον μπαίνει εμπόδιο στην εξέλιξη της κοινωνίας και τη βελτίωση των όρων διαβίωσής μας», προσθέτει.

Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στις απειλές με ενότητα και συσπείρωση στις γραμμές του, με μαζική συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη. «Στις 18 Φλεβάρη λέμε όχι στην τρομοκρατία, στη μισή ζωή. Στις 18 Φλεβάρη λέμε όχι στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο που είναι συνέχεια της επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ», καταλήγει το Συνδικάτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ