ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη

Η κυβέρνηση περικόβει από τον καθένα τους δεδουλευμένα επιδόματα 600.000 δρχ.!

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν την προσεχή Τετάρτη 17 Φλεβάρη οι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, ΕΜΔΥΔΑΣ, απαιτώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων (Χ. Τρικούπη 182), ενώ στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και συνολικά η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, επέδειξαν διγλωσσία, αναβλητικότητα, προκλητική αδιαφορία, ακόμη και παράνομες ενέργειες, υπαναχωρώντας ακόμη και σε όσα τους είχαν υποσχεθεί. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μάλιστα, στις πιστώσεις που ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 1999, δεν περιλαμβάνει την παραμικρή πρόβλεψη για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα επιδόματα του 1997 και 1998, ενώ για το 1999 δεν επαρκούν ούτε για το Α εξάμηνο. Ετσι - τονίζεται στην ανακοίνωση - διαγράφεται ο άμεσος κίνδυνος: Να χαθούν περί τις 600.000 δρχ. για κάθε μηχανικό από τα δεδουλευμένα. Να χαθεί οριστικά η "δυναμική του επιδόματος". Να απαξιωθεί για ακόμη μια φορά ο κλάδος χωρίς επιδόματα ουσίας και χωρίς δυνατότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας - Μισθολόγιο Μηχανικών.

Να σημειώσουμε ότι οι μηχανικοί του Δημοσίου είχαν κατέβει σε κινητοποιήσεις και μπλοκαρίσματα διαγωνισμών σημαντικών δημοσίων έργων για ολόκληρο σχεδόν τον περασμένο Νοέμβρη με δύο ακόμη αιτήματα, εκτός της καταβολής των δεδουλευμένων επιδομάτων και της κατάκτησης μισθολογίου μηχανικών: Τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών της χώρας και την ίδρυση Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Μηχανικών. Το σταμάτημα κατασκευής δημοσίων έργων με τη μορφή Ανωνύμων Εταιριών και τον περιορισμό των ποικιλώνυμων συμβούλων στους απολύτως απαραίτητους.

Σε ιδιώτες τα περιαστικά δάση!

Με μια "αθώα" ανακοίνωση, το υπουργείο Γεωργίας, γνωστοποίησε την ιδιωτικοποίηση των περιαστικών δασών της χώρας, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και... μη κυβερνητικών οργανώσεων!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη συγκρότηση Γραμματείας Περιαστικών Δασών, που θα έχει σαν αρμοδιότητα την καταγραφή των μελετών και προτάσεων για τους ορεινούς όγκους Υμηττού, Πεντέλης, Πάρνηθας, Ποικίλου Ορους και Αιγάλεω. Και αυτό θα γίνεται με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης(δημοτικές επιχειρήσεις;) και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτά και άλλα πολλά προέκυψαν ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, προχτές, στην οποία συμμετείχαν οι: υπουργός ΓεωργίαςΓ. Ανωμερίτης,υφυπουργός Π. Φουντάς,γενικός διευθυντής Δ. Παπανίκος,γενικός γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Π. Χαμακιώτης,28 Δήμαρχοι όμορων δήμων της Αττικής και εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Συνδέσμων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη θα υποβάλουν μελέτες, προτάσεις και θα υποδείξουν και κάποιους... συντονιστές συμβούλους.

Ερμηνεύοντας την "αθώα" αυτή ανακοίνωση προκύπτουν τα εξής:

  • Η προστασία και διαχείριση των περιαστικών δασών που μέχρι τώρα ήταν αρμοδιότητα στη Γενική Γραμματεία Δασών, περνά στη νεοσυσταθείσα γραμματεία.
  • Ακόμα, όμως, και η νεοσυσταθείσα Γραμματεία Περιαστικών Δασών δε θα υλοποιεί προγράμματα προστασίας. Θα είναι απλά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ συντελεστών συμβούλων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Εκτακτη συνέλευση σερβιτόρων

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Δευτέρα, 15/2, το Σωματείο Σερβιτόρων Αθήνας στις 11.30π.μ., στο θέατρο "Ακάδημος", μετά από απαίτηση μελών του, που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και αντιμετωπίζουν εξαιρετικά άσχημες συνθήκες εργασίας. Το σωματείο καλεί όλα τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή, προκειμένου από κοινού να αποφασίσουν για τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους.

Εκδήλωση τιμής της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή των 56 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ,την Τετάρτη 24 Φλεβάρη από τις 5.00 έως 9.00μμ στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ".

Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα, χορό και λαχειοφόρο αγορά με πολλά δώρα.

Για προσκλήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Βερανζέρου 5, 5ος Οροφος, γραφείο 8, τηλ. 3630.345) επίσης, στο κατάστημα του Αργύρη και Λυκούργου τσιρίκου στο ισόγειο των γραφείων της Ενωσης και στο κατάστημα της Ευγενίας Ακριτίδου (Μονεμβασιάς 69 στον Περισσό τηλ. 2580.033).

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή (19 - 22 Φλεβάρη) σε Εδεσσα - Νάουσα. Πληροφορίες - συμμετοχή: 8810.046, 8810.074.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την επόμενη Κυριακή, 21 Φλεβάρη, στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

(Κεραυνού)

Οι θυσίες του, οι διωγμοί που υπέστη, το ήθος του και, κυρίως, η μεγαλοπρεπής παρουσία του, αποτελούν για μας παρακαταθήκη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του Αικατερίνη

Τα παιδιά του Βασίλης και Βικτωρία

Σήμερα Κυριακή, 14 Φλεβάρη, στις 9.30 π.μ., στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Παιανία, θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και υιού ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ

στελέχους του ΚΚΕ και συνδικαλιστή στην Ομοσπονδία Λογιστών.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του, τα παιδιά και η μητέρα του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση των Ευρωεκλογών, μέσω ΚΟΒ Παιανίας.

Επίσης, οι σύντροφοί του προσφέρουν 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Παιανίας.

***

Σήμερα Κυριακή 14.2.99 θα γίνει στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στις 11 π.μ. το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, φίλου και συντρόφου για πολλά χρόνια της ΚΟΒ Ριζούπολης - Λαμπρινής

ΣΠΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η οικογένειά του, οι φίλοι, οι σύντροφοι

Εξι χωριά χωρίς γιατρό

Η ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης και στα κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας, παρουσιάζεται ανάγλυφα και στο νεοσύστατο Δήμο Μουρεσίου στο Πήλιο. Επί δύο μήνες, με τις γνωστές άσχημες καιρικές συνθήκες ο Δήμος Μουρεσίου, που αποτελείται από 6 χωριά, είναι χωρίς γιατρό.

Αυτό επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής.Οι θέσεις του αγροτικού γιατρού στο ιατρείο Τσαγκαράδας, όπως και του γιατρού στον Υγειονομικό Σταθμό Κισσού, τονίζεται στην Ερώτηση, εκκενώθηκαν πριν δύο μήνες, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Υγείας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα, για την κάλυψη των παραπάνω θέσεων στα ιατρεία του Δήμου με τους απαραίτητους γιατρούς.

Συνεστίαση αντιστασιακών

Το Παράρτημα ΓΚΥΖΗ της ΠΕΑΕΑ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 17-2-99 στις 5 μμ τη χρονιάτικη συνεστίαση στα γραφεία του (Νικηφόρου Λίτρα 26). Τηλ: 64.21.322

Κρητικοί στη Νάξο

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Απειράνθου Νάξου (ΠΟΑΝ) και ο Απεραθίτικος Σύλλογος θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Εκπαιδευτικού Συμβούλου Γεωργίου Ζευγώλη,με τίτλο "Εποικοι Κρητικοί Στ' Απεράθου της Νάξου",μεθαύριο Τρίτη 16 Φλεβάρη, στις 7.30 το βράδι, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5, Στοά Ορφέως). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Προμπονάς και η Γλωσσολόγος Ερευνήτρια στο Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας Ελ. Γιακουμάκη.

ΑΥΡΙΟ
Τα προβλήματα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους κυρίους:

Γιάννη Σφυρή,υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ευάγγελο Αργύρη,βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Ευάγγελο Μπασιάκο,βουλευτή της ΝΔ, με θέμα:

"Η κυβερνητική πολιτική και τα προβλήματα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών".

Συνεστίαση στο Κουκάκι

Η ΚΟΒ Κουκακίου του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, σήμερα Κυριαρκή το βράδυ, 14 Φλεβάρη στο κέντρο "Μαυρέλη" πλατεία Φιλοπάππου - Πραγμάτων 1.

ΜΕΤΡΟ
"Χρυσάφι" το πλακόστρωτο στην Ακαδημίας

Σε τριπλασιασμό έως και τετραπλασιασμό των τιμών εργασιών, σε σχέση με τον αρχικό σχετικό συγκριτικό πίνακα, προχωρά η Διοίκηση της εταιρίας "Αττικό Μετρό".

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις πολλές περιπτώσεις είναι οι εργασίες αποκατάστασης του σταθμού της Ακαδημίας, όπου η τιμή για την πλακόστρωση - σύμφωνα με τον αρχικό συγκριτικό πίνακα - από 13,5 χιλιάδες το τετραγωνικό μέτρο εκτινάχτηκε στις 45 χιλιάδες δραχμές!

Η εκτίναξη του κόστους των εργασιών (έχει γίνει και σε άλλους σταθμούς) εντάσσεται στο πλαίσιο του γνωστού "μνημόνιου συνεργασίας" (υπογράφτηκε πριν μερικές εβδομάδες) με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο έκανε δεκτές τις οικονομικές απαιτήσεις και χάρισε στους εργολάβους νέο "πανωπροίκι" 60 δισ. δρχ., με πρόσχημα την παράδοση ενός τμήματος του έργου στο τέλος του 1999...

"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Συγκέντρωση την Τρίτη

Συγκέντρωση πραγματοποιεί την Τρίτη, στις 16-2-1999, ώρα 14.30 η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), στα γραφεία της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας).

Ο επικεφαλής της ΔΑΚ και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Δημόπουλος,θα παρουσιάσει τους υποψήφιους του συνδυασμού του και θα αναπτύξει τις προγραμματικές θέσεις. Στη συνέχεια θα επακολουθήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, καθώς και με δικηγόρους.

Την επόμενη μέρα την Τετάρτη, 17-2-1999 οι δικηγόροι, φίλοι και μέλη της ΔΑΚ, θα έχουν... πολιτιστική εκδήλωση με ζωντανή μουσική και ποτό. Οι δικηγόροι θα ξεφαντώσουν στο κέντρο "Σκιά του φεγγαριού", οδός Ασκληπιού 91. Η προσέλευση στο κέντρο αρχίζει από τις 10 μ.μ., όσο για την αποχώρηση, εννοείται... Οσο αντέξει ο καθένας.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης διοργανώνει τη Γενική της Συνέλευση για το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ σήμερα Κυριακή 14/2 στις 10.30π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο - σχολικό συγκρότημα Γκράβας.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει Γενική Συνέλευση αύριο Δευτέρα 15/2 στις 7.00μ.μ. στη Βίλα "ΣΤΕΛΛΑ".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση - Συνεστίαση, με πολιτιστικό πρόγραμμα, αφιερωμένη στα 56 χρόνια της ΕΠΟΝ και στην νέα γενιά, την Τετάρτη 17/2 από τις 8.30 μ.μ. στο κέντρο "Το Κουτούκι του Αποστόλη" (οδός Τερψιθέας, σύνορα Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου). Για πληροφορίες, από τις 6-8μ.μ. στο τηλ. 9354.841.
Χωρίς ταξί αύριο

Χωρίς ταξί θα μείνει αύριο, Δευτέρα, από τις 5 τα ξημερώματα και για 24 ώρες η Αθήνα και ο Πειραιάς.

Οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν, στην κατάρτιση νέου μητρώου ταξί, ώστε να εντοπιστούν και να αποσυρθούν από την κυκλοφορία όσα οχήματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας ταξί.

Την απόφαση πήρε το ΔΣ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), το οποίο αποφάσισε, επίσης, την πραγματοποίηση κοινής συγκέντρωσης με τους συνταξιούχους αυτοκινητιστές ταξί, αύριο στις 11 π.μ., στο θέατρο "Περοκέ".

Η Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ταξί να προσέλθουν στην αυριανή συγκέντρωση του κλάδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ