ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΕΚ - ΕΠΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα στις 12 μ. στο υπουργείο

Νέα κινητοποίηση από σπουδαστές και αύριο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ και μαθητές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του υπουργείου. Οι νέοι στις σχολές της κατάρτισης κινητοποιούνται για το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε καθηγητές, που αφήνει πολλές ειδικότητες στις ΕΠΑΣ χωρίς μάθημα. Να καταργηθούν τα δίδακτρα και να μη διαγραφεί κανένας σπουδαστής από το ΙΕΚ επειδή δεν μπορεί να τα πληρώσει, διεκδικεί, ανάμεσα σε άλλα, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ).

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία προχωρούν αύριο, Παρασκευή, στις 12.00 μ. στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο (Δωδεκανήσου 6) οι σπουδαστές στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ μαζί με Επιτροπές Ανέργων. Αντιδρούν στις άσχημες συνθήκες και τις εξευτελιστικές αμοιβές στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδικάσει με το «Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση» τη νεολαία να εργάζεται για μια ζωή με όρους σύμβασης μαθητείας. Τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει τα 3μελή των παρακάτω ΕΠΑΣ: Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων Αιγάλεω (Α' έτος), Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων Καλαμακίου (Α' έτος), Θερμοϋδραυλικών Καλαμακίου (Α' έτος), Γραφιστών Ν. Ηρακλείου (Α' έτος) και Εργαλειομηχανών Αιγάλεω (Β' έτος). Στην κινητοποίηση καλεί και η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας.

Οι αγωνιστικές αυτές πρωτοβουλίες θα δώσουν τη σκυτάλη στην απεργία στις 20 Φλεβάρη, τη συμμετοχή τους στην οποία οι σπουδαστές στις σχολές κατάρτισης και μαθητείας ήδη προετοιμάζουν.

Να μπει σχέδιο δράσης σε κάθε κλάδο

Η πείρα από κάθε κλάδο να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του πανεργατικού συντονισμού
Η πείρα από κάθε κλάδο να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του πανεργατικού συντονισμού
Σχέδιο εντατικής δουλειάς σε κάθε κλάδο απαιτεί η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας και με αυτό το στόχο δουλεύουν οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) σε όλη τη χώρα.

Χτες, έγιναν περιοδείες σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου στο νομό Λάρισας, όπως STAFF, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΤΣΙΤΣΙΒΑΣ, ΓΚΑΠΕΤΑΣ και ΧΑΤΖΗΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω απ' τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την ανεργία κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο, το κλαδικό Συνδικάτο της Λάρισας διοργανώνει την Κυριακή συνέλευση ενόψει της απεργίας. Αμέσως μετά το κλιμάκιο της Ομοσπονδίας πήγε στη Νάουσα, όπου το απόγευμα είχε σύσκεψη με απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς του νομού, ενώ νωρίτερα περιόδευσε στο εργοστάσιο ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Επιδιώκουμε -σημείωσαν- η απεργία να πάρει γενικευμένο χαρακτήρα με τη συμμετοχή των ΕΒΕ, των αγροτών, της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας, των γυναικών.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο φορολογικό και στα χαράτσια που πλήττουν ολοένα και περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης, οι Λαϊκές Επιτροπές της Καβάλας, στο πλαίσιο των δράσεών τους για την επιτυχία της απεργίας στις 20 του Φλεβάρη.

Παρά τη βροχή, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία και με τα συνθήματά τους σάλπισαν κάλεσμα ξεσηκωμού στο λαό. Ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στην αγροτιά που βρίσκεται σε μπλόκα σε όλη τη χώρα, καταδίκασαν την πολιτική του «νόμου και της τάξης» που προωθεί η κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους που παλεύουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, οι Λαϊκές Επιτροπές προγραμματίζουν πικετοφορίες:

Σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στο Βότση. Αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην Κρήνη. Το Σάββατο 16/2 μαζική εξόρμηση - πικετοφορία, στις 10.30 π.μ., στον Εύοσμο. Τη Δευτέρα 18/2 στις 6 μ.μ. στο Φοίνικα και την Τρίτη 19/2 στις 6.30 μ.μ. στο Κέντρο της Καλαμαριάς.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις μαζικές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, τα ταξικά σωματεία προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία αλλά και την παραπέρα οργάνωση του αγώνα τους και μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης διοργανώνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17/2 στο Εργατικό Κέντρο.

Το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας διοργανώνει σύσκεψη με εμποροϋπάλληλους και ιδιωτικούς υπαλλήλους για την προετοιμασία της απεργίας την Κυριακή 17/2 στις 6:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο.

ΚΡΗΤΗ
Πλούσια δραστηριότητα απ' το ΜΑΣ

Πλούσια δραστηριότητα ξεδιπλώνει το ΜΑΣ στην Κρήτη μπροστά στην απεργία 20 Φλεβάρη. Στα πλαίσια αυτά εντείνεται η δραστηριότητα και οι πρωτοβουλίες των Επιτροπών Αγώνα και των συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 20 Φλεβάρη.

Στο Ηράκλειο:

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΜΑΣ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τα 15μελή του Πειραματικού και του 1ουΓενικού Λυκείου.

Τις επόμενες μέρες, οι Επιτροπές Αγώνα της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρακλείου (Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Πληροφορικής) θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στα αντίστοιχα τμήματα των σχολών του ΟΑΕΔ.

Την Παρασκευή 15 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί πλατιά κοινή σύσκεψη των επιτροπών αγώνα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στο Ρέθυμνο:

Τη Δευτέρα, 18 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα του τμήματος Παιδαγωγικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με το τμήμα Προνηπιακής Εκπαίδευσης του ΙΕΚ.

Στα Χανιά:

Μετά από πρόταση του ΜΑΣ στον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης υιοθετήθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους αγώνες των αγροτών στα Χανιά και πανελλαδικά.

Το ψήφισμα του συλλόγου:

«Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει τη συμπαράστασή του στην αγροτιά όλης της Ελλάδας, που παλεύει για την ίδια της την ύπαρξη. Χαιρετίζει όλους τους αγωνιζόμενους αγρότες, τους πατεράδες και τις μανάδες των φοιτητών που βρίσκονται στα μπλόκα, που κλιμακώνουν την πάλη τους με το συντονισμό που αποφασίστηκε στη Σύσκεψη της Νίκαιας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα πάρουν και αυτοί τη θέση τους σε αυτήν τη μάχη απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση και την πλουτοκρατία που ξεκληρίζει τους αγρότες, στέλνει τους εργάτες στις ουρές της ανεργίας και υπόσχεται ψίχουλα στη νέα γενιά με τα προγράμματα "υπερεκμετάλλευσης " νέων.

Το ΔΣ καλεί όλους τους φοιτητές του Πολυτεχνείου να κλιμακώσουν τη δράση τους μπροστά στην απεργία, με τη μαζική τους παρουσία στη συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου την Τρίτη 19/2 και να συμμετάσχουν μαζικά ως ελάχιστη συμπαράσταση στο μπλόκο των αγροτών των Χανίων την Τετάρτη 13/2 στις 11 π.μ. στον κόμβο προς τα μεγάλα χωράφια (Απτερα). Καλούμε, επίσης, και όλο το χανιώτικο λαό σε εγρήγορση, να απορρίψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στρέψει το λαό απέναντι στους αγρότες που αγωνίζονται ή σε οποιονδήποτε κλάδο. Να ανακόψουμε τον αέρα της κυβέρνησης που εντείνει την καταστολή απέναντι σε όποιον αγωνίζεται, αντιπαραβάλλοντας το δίκιο του λαού που παράγει και ο πλούτος του ανήκει».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πικετοφορίες σε όλη την Αττική

Πληθαίνουν τα αγωνιστικά ραντεβού που δίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική, ετοιμάζοντας κινητοποιήσεις για την προπαγάνδιση και την οργάνωση της απεργίας.

Αύριο Παρασκευή

-- 6 μ.μ. στα Ανω Λιόσια, από δημαρχείο Α. Λιοσίων

-- 6.30 μ.μ. στο Μενίδι, από κεντρική πλατεία Μενιδίου

Το Σάββατο 16/2

-- 10 π.μ. Πολύγωνο, πλατεία Πολυγώνου

-- 10.30 π.μ. Πλατεία Κάνιγγος, εκεί συμμετέχουν ΜΑΣ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΜΕ

-- 10.30 π.μ. Πετράλωνα, σταθμός ΗΣΑΠ

-- 11 π.μ. Περιστέρι, από Δημαρχείο Περιστερίου

-- 11 π.μ. Νέα Ιωνία, πλατεία Σημηριώτη

-- 11 π.μ. Καλλιθέα, πεζόδρομος δημαρχείου

-- 11 π.μ. Πετρούπολη, από Στρογγυλή πλατεία

-- 11 π.μ. Ιλιον, από Κεντρική πλατεία

-- 11 π.μ. Καματερό, στάση Μανάρα λεωφ. Φυλής

-- 11 π.μ. Αιγάλεω, από πλατεία Εσταυρωμένου

-- 11 π.μ. Χαϊδάρι, από Παλατάκι

-- 11 π.μ. Αγ. Βαρβάρα, από πλατεία Αγ. Ελεούσας

-- 11 π.μ. Ιλίσια, από πλατεία Τερζάκη

-- 11 π.μ. Γουδί, από πλατεία Ελευθερίας

-- 11 π.μ. Ηλιούπολη, από πλατεία Σικελιανού

-- 11 π.μ. Βύρωνας, από Δημαρχείο Βύρωνα

-- 11 π.μ. Καισαριανή, από παλιό τέρμα

-- 11 π.μ. Κολωνός, πλατεία Λεβιδίου και Δημοσθένους

-- 11 π.μ. Σεπόλια, στάση ΜΕΤΡΟ

-- 11 π.μ. Κυψέλη, πλατεία Αμερικής

-- 11 π.μ. Γαλάτσι, Βεΐκου και Γαλατσίου

-- 11.30 π.μ. Γούβα, πλατεία Πλυτά

-- 10.30 π.μ. Κερατσίνι, πλατεία Νίκης (Αμφιάλη)

-- 11π.μ. Νίκαια, πλατεία Ανάληψης

-- 11 π.μ. Κορυδαλλός, πλατεία Ψαρού

-- 10.30 π.μ. Πέραμα, πλατεία Ηρώων

-- 10.30 π.μ. Σαλαμίνα, πλατεία Αγ. Μηνά

-- 11 π.μ. Πειραιάς, πλατεία Κοραή

Πικετοφορία πραγματοποιούν οι μαζικοί φορείς Δάφνης - Υμηττού το Σάββατο 16/2 στις 10.30 π.μ. από πλατεία Καλογήρων και από πλατεία Υμηττού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ