ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν ενάντια στην εξαθλίωση

Σήμερα στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

«Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε καλύτερα». Για την υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος και με καθαρό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης που τους τσακίζει τη ζωή, οι συνταξιούχοι βγαίνουν σήμερα στο δρόμο, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, και ΤΑΕ. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησή τους απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, προκειμένου να του εκθέσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πάντως, όπως καταγγέλλουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις έχει ζητηθεί αρκετές φορές συνάντηση με τον υπουργό και δεν έχει απαντήσει σε καμία.

«Η λεηλάτηση των συντάξεών μας - υπογραμμίζουν - το φόρτωμα με χαράτσια, οι κατασχέσεις από τις τράπεζες των σπιτιών μας, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, το κόψιμο των δώρων, η εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, η άγρια φορολόγηση κ.ο.κ. ενώ από την άλλη οι περικοπές από την Επιχείρηση Ολικών Περικοπών Υγείας, όπως πρέπει να ονομάζουμε τον ΕΟΠΥΥ, οι απλησίαστες τιμές του πετρελαίου, δεν έχουν τελειωμό αλλά συνεχώς ανανεώνονται».


ΘΡΙΑΣΙΟ
Σήμερα το συλλαλητήριο στην Ελευσίνα

Αγωνιστικό ραντεβού στις 6 μ.μ. στην πλατεία της πόλης

Η σκληρή μάχη των χαλυβουργών ήταν παρακαταθήκη για όλο το Θριάσιο
Η σκληρή μάχη των χαλυβουργών ήταν παρακαταθήκη για όλο το Θριάσιο
Με στόχο να οργανωθεί ο πανεργατικός αγώνας σε όλο το Θριάσιο Πεδίο - μια βιομηχανική ζώνη με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και αμέτρητες σημαντικές παραγωγικές μονάδες - πραγματοποιείται σήμερα πανθριασιακό συλλαλητήριο, με αγωνιστικό ραντεβού στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευσίνας. Η κινητοποίηση αποτελεί μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, άλλων αγωνιστικών φορέων του κινήματος κλπ. και πραγματοποιείται με αιχμή την έκφραση αλληλεγγύης στους εργάτες των ναυπηγείων της Ελευσίνας που μένουν απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη του 2010, αλλά και χιλιάδες ακόμα εργάτες στην περιοχή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει βήμα προετοιμασίας για τη συμμετοχή της εργατικής τάξης της περιοχής στην απεργία στις 20 του μήνα.

Η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ έδωσε όλες της τις δυνάμεις ώστε το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση να μοιραστεί πλατιά στην περιοχή, με εξορμήσεις και παρεμβάσεις καταρχήν σε τόπους δουλειάς, αλλά και τις γειτονιές, αγορές κτλ. Οι ετοιμασίες συνεχίζονται και σήμερα με μαζική πανεξόρμηση σε εργοστάσια της περιοχής.

Τις προηγούμενες μέρες, έγιναν συσκέψεις σε χώρους όπως η Τοπική διοίκηση, υπήρξαν χώροι όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους μέσα από γενικές συνελεύσεις, όπως έκανε το σωματείο στην «Ελληνική Χαλυβουργία» του Ασπροπύργου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων δυτικής Αττικής. Επίσης, αναδείχτηκε πως η αντίσταση στην αντεργατική πολιτική πρέπει να γίνει υπόθεση συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, αφού δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια στην περιοχή που να μη βιώνει στο πετσί της τις συνέπειες της πολιτικής που σκορπά ανεργία, εμπορευματοποιεί Υγεία - Παιδεία, διαλύει την Ασφάλιση, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα με τα χαράτσια.

Στη σημερινή κινητοποίηση αποφάσισε να πάρει μέρος η Πανελλήνια Ενωση προσωπικού βιομηχανιών οξυγόνου ασετυλίνης και άλλων αερίων (όπου συμμετέχουν εργάτες σε εργοστάσια όπως το Λίντε στη Μάνδρα και το Εριλ γκετ Ελλάς στον Ασπρόπυργο). Ακόμα, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα σωματεία: Μετάλλου «Η Μασίνα», εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνα - Μάνδρα - Ασπρόπυργο, συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Πέριξ, συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου. Το σωματείο εργαζομένων στη «Χαλυβουργική». Οι σωματειακές επιτροπή CEVA, σωματειακή επιτροπή ΝΟΥΝΟΥ.

Ακόμα στην κινητοποίηση καλούν: ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας ΟΓΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Η Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Θριάσιο Νοσοκομείο.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Μέρα δράσης στις 18 Φλεβάρη για το επίδομα ανεργίας

Παλεύουν ενάντια στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους

Τον αγώνα τους ενάντια στο νόμο που καταργεί ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων συντονίζουν κλαδικά συνδικάτα στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα ξενοδοχεία, δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις στις 18 του Φλεβάρη, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ. Βεβαίως, η πάλη ενάντια στην εγκατάλειψη των ανέργων αποτελεί ζήτημα αιχμής και για την πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη, στης οποίας την προετοιμασία πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά και οι κινητοποιήσεις του κλάδου στις 18 του μήνα.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει παρέμβαση, στις 4.30 το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις της χώρας, συνδικάτα του κλάδου προχωρούν σε παρεμβάσεις στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα σε:

  • Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ.
  • Πάτρα, 10 π.μ.
  • Κεφαλονιά, 9 π.μ.
  • Ζάκυνθο, 8 π.μ.
  • Λάρισα, 11 π.μ.
  • Κέρκυρα, 9 π.μ.
  • Λήμνο, 10 π.μ., συγκέντρωση στο σωματείο
  • Λέσβο, 10 π.μ.
  • Κω, 10 π.μ.

Επίσης, παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ οργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 10 π.μ. και στη Ρόδο στις 10.30 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον αντεργατικό νόμο 3986/2011 από φέτος καταργείται ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας, καθώς από την 1/1/2013 οι εποχικοί εργαζόμενοι, αν έχουν συμπληρώσει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια 450 ημέρες επιδότησης δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, ενώ από 1/1/2014 οι ημέρες επιδότησης μειώνονται στις 400.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ στο σχετικό κάλεσμά της υπογραμμίζει: «Να μη μείνει ούτε ένας νομός, ούτε μια πόλη που να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου ενάντια στο έγκλημα κατά της ζωής των οικογενειών μας. Ο χρόνος ανεργίας των εποχικών συναδέλφων δεν είναι επιλογή τους. Είναι επιλογή του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου για να κερδοφορεί με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το πενιχρό επίδομα ανεργίας που παίρναμε έως σήμερα, δε μας το χάριζε κανείς. Είναι χρήματα των εργαζομένων που σήμερα προορίζονται εξ ολοκλήρου για επιδοτήσεις των εργοδοτών».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία

Να σταματήσει το άγριο χαράτσωμα απαιτούν τα σωματεία στους δήμους Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Παλαιού Φαλήρου που σήμερα οργανώνουν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στις τοπικές εφορίες. Τα σωματεία Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού έχουν συγκεντρώσεις στις 12 το μεσημέρι στα δημαρχεία, το σωματείο Παλαιού Φαλήρου οργανώνει συγκέντρωση απευθείας στην τοπική εφορία στις 2 μ. μ.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η φορολογική επέλαση που έχει επιβάλλει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΕΕ και τρόικας μεγαλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή φέρνουν νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν τώρα φραγμό στην εξαθλίωση μέσα από την οργάνωση του αγώνα τους. Να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων: Να σταματήσει η άγρια φοροληστεία των εργαζομένων. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των φόρων και των τελών για δήμο και ΕΡΤ. Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, να παγώσουν οι δόσεις των δανείων στους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα, όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν, στους άνεργους κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ