ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ρεσιτάλ συναίνεσης για το γήπεδο στον Ελαιώνα

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κύριους υπερασπιστές της κατασκευής του γηπέδου στον Ελαιώνα - κάτι που σημαίνει παράδοση δημόσιας και δημοτικής γης στο μεγάλο κεφάλαιο - ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επιτίθεται στο ΚΚΕ. Ετσι, στη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής του συνέντευξης χρησιμοποίησε τη γνωστή «καραμέλα» ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης δίνει... εύσημα στο ΚΚΕ.

Αυτό που στην πράξη συμβαίνει είναι, η διοίκηση του Δήμου Αθήνας (ΝΔ), μαζί με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να προωθούν με ταχείς ρυθμούς - και τη στήριξη της κυβέρνησης - την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Βοτανικό. Μάλιστα, η διγλωσσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ, είναι χαρακτηριστική.

Πρώτον, μετά τις συναντήσεις που είχε η ηγεσία του με τον επιχειρηματία Γ. Βαρδινογιάννη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, δήλωσε πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου. Ο Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξή του σε δημοτικό ραδιοσταθμό, ζήτησε μάλιστα, να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου πριν τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Δεύτερον, δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταψήφισαν την αγορά οικοπέδων - αξίας εκατομμυρίων ευρώ - για τα έργα στο Βοτανικό.

Τρίτον, δεν καταψήφισαν την κατασκευή υπόγειου γκαράζ και κτιρίου εστίασης και αναψυχής σε μέρος του χώρου που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται χωρίς μισόλογα

Με αφορμή τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Ελαιώνα, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναγωνίζεται με το δήμαρχο της Αθήνας για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην εκχώρηση τμημάτων του Ελαιώνα, τολμάει να συκοφαντεί το ΚΚΕ, το οποίο, είναι το μόνο κόμμα που χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές αντιτίθεται στην παράδοση του Ελαιώνα σε οποιοδήποτε επιχειρηματία και με οποιαδήποτε δικαιολογία».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ανελέητο κυνηγητό από ΕΕ - κυβερνήσεις

Με απαγόρευση της εργασίας σε όσους δεν έχουν «χαρτιά», σφίγγει η νέα οδηγία της ΕΕ τη θηλιά στους μετανάστες

Η δίωξη μεταναστών και προσφύγων που «περισσεύουν» διεξάγεται με όλα τα μέσα (φωτ. μετανάστης εργάτης σε εργοστάσιο ανακύκλωσης)
Η δίωξη μεταναστών και προσφύγων που «περισσεύουν» διεξάγεται με όλα τα μέσα (φωτ. μετανάστης εργάτης σε εργοστάσιο ανακύκλωσης)
Με όλους τους τρόπους και τα μέσα επιδιώκουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών να χτυπήσουν τη μετανάστευση και να τη φέρουν στα μέτρα των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας. Κατασταλτικά μέτρα, νόμοι, αποφάσεις, οδηγίες, όλα συμβάλλουν στον ασφυκτικό αντιμεταναστευτικό κλοιό που σφίγγει καθημερινά γύρω από μετανάστες και πρόσφυγες.

Κάποιες, ωστόσο, αποφάσεις της ΕΕ παίρνονται στο όνομα της προστασίας των μεταναστών, μόνο και μόνο για να παραπλανήσουν για τον αντεργατικό χαρακτήρα της Ενωσης. Οπως η οδηγία της Επιτροπής και η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα για την «Επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες», που, όμως, στην πραγματικότητα είναι γενική απαγόρευση της εργασίας των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά.

Είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος που αιτιολογείται η συγκεκριμένη οδηγία: «Ενας από τους βασικούς παράγοντες έλξης της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ είναι η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομικό καθεστώς. Η δράση που στοχεύει στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της παράνομης διαμονής θα πρέπει ως εκ τούτου να προβλέπει μέτρα κατά του συγκεκριμένου παράγοντα έλξης».

Με την οδηγία, δηλαδή, ποινικοποιείται η απασχόληση «παράνομων» μεταναστών, όχι όμως για να προστατευτούν από τη «μαύρη εργασία», αλλά για να πάψει η ΕΕ να αποτελεί πόλο έλξης της «λαθρομετανάστευσης»! Για να απελαθούν (σ.σ. με έξοδα του εργοδότη) όσοι δεν έχουν χαρτιά και για να παραμείνουν ή να εισέρχονται στις χώρες της ΕΕ μόνον όσοι έχουν δουλειά, όσοι είναι αναγκαίοι για την καπιταλιστική οικονομία και τους εργοδότες. Αυτή η οδηγία έρχεται να συμπληρώσει τις οδηγίες για την «Μπλε κάρτα» και για την «Ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας».

Οι αριθμοί κάποιες φορές μιλούν από μόνοι τους για την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα: Πάνω από 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που ήρθαν στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, πιάστηκαν πέρσι από τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Γι' αυτό προτείνεται από την ΕΕ ενίσχυση του FRONTEX (αστυνομικοστρατιωτικό σώμα για τη φύλαξη των συνόρων) και κοινές περιπολίες στα σύνορα για την παρεμπόδιση προσφύγων και μεταναστών να εισέλθουν στις χώρες της ΕΕ.

Χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία το υπουργείο, κάποιοι από αυτούς επαναπροωθούνται και κάποιοι φυλακίζονται για, το ανώτερο, 3 μήνες. Μετά ακολουθεί το γνωστό καθεστώς της παρανομίας, των διαρκών συλλήψεων, του διαρκούς διωγμού. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι στις φυλακές της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής βρίσκονται ακόμα και μητέρες με μωρά παιδιά.

Τα ποσοστά χορήγησης ασύλου κατά το πρώτο μισό του 2008 ήταν κάτω από το 2%. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Μέχρι τον Ιούνη του 2008, εξετάστηκαν σε Α/βάθμια διαδικασία 8.387 περιπτώσεις και απορρίφθηκαν όλες! Σε Β/βάθμια διαδικασία εξετάστηκαν 2.886 περιπτώσεις και το «προσφυγικό καθεστώς» αναγνωρίστηκε σε 61 άτομα (περίπου 2,11%), ενώ το «ανθρωπιστικό καθεστώς» (σ.σ. πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο) σε, μόλις, 10 άτομα (0,34%).

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟ και χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο έκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας με βούλευμά του το νεαρό φαντάρο που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά από συγκέντρωση που είχε διοργανώσει η ΟΛΜΕ, τον περασμένο Γενάρη. Το Συμβούλιο έλυσε τη διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και έτσι «έπεσαν» οι κακουργηματικές κατηγορίες (κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή κλπ.) εναντίον του.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ύψους 150.000 ευρώ για ψυχική οδύνη υποχρεούται να καταβάλλει το δημόσιο στην οικογένεια (σύζυγος, ανήλικα παιδιά και αδελφή) της Τριάδας Καραφυλλούδη Σαλέχ, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο κατά την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους «Γιάκοβλεφ» στα Πιέρια Ορη το Δεκέμβρη του 1997. Το ΣτΕ επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που υποχρέωνε την καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη - ανεξάρτητα της αποζημίωσης των 121.000 ευρώ που κατέβαλε η ουκρανική εταιρεία - με το σκεπτικό ότι υπήρξαν παραλείψεις οργάνων του ελληνικού δημοσίου, όπως Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αερολιμένων κλπ.

Δυσλειτουργίες σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Για πολλούς μήνες θα συνεχιστούν οι δυσλειτουργίες στα δρομολόγια του Μετρό και του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου», λόγω των εκτελούμενων έργων για την κατασκευή σταθμών του Μετρό και για την αναβάθμιση της γραμμής των ΗΣΑΠ. Στον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» και αυτό το Σαββατοκύριακο δε θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Ομόνοια - Ταύρος, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά, αλλά χωρίς στάση στο Θησείο.

Από σήμερα διακόπτονται για έξι μήνες τα δρομολόγια του Μετρό από το σταθμό της Εθνικής Αμυνας προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, από σήμερα τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέες «εξπρές» λεωφορειακές γραμμές: Η «Στ. Εθνική Αμυνα - Στ. Χαλάνδρι - Στ. Δουκ. Πλακεντίας» με ενδιάμεση στάση μόνο στο σταθμό Χαλανδρίου. Η «Στ. Εθνική Αμυνα - Στ. Δουκ. Πλακεντίας». Επίσης, πυκνώνουν και τα δρομολόγια της γραμμής «Ακαδημία - Αγ. Παρασκευή - Ανθούσα».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θέλει μεικτά κλιμάκια αστυνόμευσης

Την ένταση της καταστολής στις γειτονιές του Πειραιά επιδιώκει ο δήμαρχος Παν. Φασούλας (ΠΑΣΟΚ) με πρόσχημα την πάταξη του παραεμπορίου και επιστρατεύει τη Δημοτική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που έγινε χτες στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή και εκπροσώπων φορέων και δήμων, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Μπενέτος ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τη συγκρότηση των πρώτων Μεικτών Κλιμακίων (Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας) στο Δήμο Πειραιά, με στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, την καλύτερη αστυνόμευση της πόλης, την πάταξη της εγκληματικότητας, την προστασία των πολιτών, καθώς και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Την ενέργεια αυτή καταγγέλλει ως απαράδεκτη η δημοτική παράταξη «Πειραιάς-Αναγέννηση» επισημαίνοντας πως στοχεύει να μετατρέψει τη Δημοτική Αστυνομία σε όργανο καταστολής και να εξοικειώσει τον κόσμο με αυτές τις λογικές και καλεί τους δημότες και ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ