ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα

Στη δουλειά τους επιστρέφουν οι απολυμένοι εργάτες

Από την περιφρούρηση της απεργίας στον «Κατσέλη»
Από την περιφρούρηση της απεργίας στον «Κατσέλη»
Να δεσμευτεί για την ανάκληση όλων των απολύσεων που έκανε στα τέλη του Γενάρη ανάγκασε την εργοδοσία ο αγώνας των εργαζομένων στον «Κατσέλη». Σε συνάντηση που είχε με το επιχειρησιακό σωματείο, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι οι τρεις από τους απολυμένους θα επαναπροσληφθούν άμεσα, ενώ αντίστοιχα θα δρομολογηθεί η επιστροφή στη δουλειά και για τους άλλους δύο. Η εργοδοσία δεσμεύτηκε ακόμα ότι δε θα γίνει μείωση προσωπικού μέσα στο 2009.

Τα αποτελέσματα που καταγράφει ο αγώνας των εργαζομένων στον «Κατσέλη» επιβεβαιώνουν ότι η οργανωμένη και συλλογική πάλη είναι μονόδρομος συνολικά για την εργατική τάξη, ιδιαίτερα μπροστά στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο, επιδιώκοντας να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης σ' εκείνους που δε φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη.

Το ίδιο αναγκαία είναι η ενίσχυση της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας των εργαζομένων, τη σημασία της οποίας ανέδειξε η έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξαν πλήθος ταξικών συνδικάτων και εργαζομένων από άλλους κλάδους, το ΠΑΜΕ, στην πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στον «Κατσέλη». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σημαντική απόφαση που πήραν σε πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση, για την ένταξη του επιχειρησιακού τους σωματείου στη δύναμη της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Εκτιμήσεις από τους αγώνες στον κλάδο των τροφίμων

Ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος είναι από τους πιο κερδοφόρους στη χώρα μας με τεράστια κέρδη, που το 2007 ανέρχονταν από 15% έως 760%. Είναι ο κλάδος που εκμεταλλεύεται τους παραγωγούς με συμπίεση τιμών της πρώτης ύλης προς τα κάτω, τους εργαζόμενους με το χαμηλό μεροκάματο και τους εργαζόμενους καταναλωτές με τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο όνομα της κρίσης προσπαθούν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, με απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων κλπ.

Τις εξελίξεις αυτές έγκαιρα τις είχαμε εκτιμήσει από το 2005 όταν έγιναν οι απολύσεις (εθελούσια έξοδος) στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ. Από τότε οι κομματικές οργανώσεις του κλάδου άρχισαν μια δουλειά σε όλα τα εργοστάσια. Αντιμετωπίζαμε στην αρχή δυσκολίες, ακόμα και προβλήματα εμπιστοσύνης. Το σωματείο της ΦΑΓΕ ήταν μέχρι το 1998 εργοδοτικό, στη συνέχεια υπερίσχυσαν εργάτες με ταξική κατεύθυνση. Στον ΚΑΤΣΕΛΗ, στην αρχή οι εργαζόμενοι μάς αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη, η διοίκηση του σωματείου αποτελούνταν από στελέχη προερχόμενα από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα συσπειρώνονται σε ταξική γραμμή.

Στον κλάδο δουλεύουν εργαζόμενοι με διάφορες μορφές απασχόλησης, μόνιμοι, εποχιακοί, συμβασιούχοι, εργολάβοι (δελτίο παροχής υπηρεσιών). Πράγμα που δυσκόλευε την ταξική ενότητα. Κάναμε γι' αυτό προσπάθεια και με τους εκλεγμένους για να εξαλείψουμε τις αντιθέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή δεν τους κρύψαμε ότι είμαστε με το ΠΑΜΕ, ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας ανήκει στο ΠΑΜΕ. Η δουλειά αυτή χρειάστηκε χρόνο, συζητήσεις, καθημερινές εξορμήσεις με υλικά του ΠΑΜΕ. Επίσης η Κομματική Οργάνωση οργάνωνε συζητήσεις, διέδιδε υλικά του Κόμματος, διέδιδε το «Ριζοσπάστη».

Τον πρώτο καιρό τα πράγματα ήταν δύσκολα, υπήρχαν αντιδράσεις, γνώμες ότι κομματικοποιούμε τα συνδικάτα, ότι το ΠΑΜΕ είναι παράρτημα του ΚΚΕ. Με συνεχή και επίμονη δουλειά οι δυσκολίες ξεπερνιόνταν, τα επιχειρήματα της εργοδοσίας κατέρρεαν, γινόταν κατανοητό από τους εκλεγμένους και τους εργαζόμενους ότι κοινός είναι ο αντίπαλος και μόνο με την ενότητα όλων θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας. Στην πορεία συγκροτήσαμε το κλαδικό συνδικάτο, που έπαιξε ουσιαστικό ρόλο να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι πέρα από την ενότητα στο χώρο χρειάζεται η ενότητα και σε επίπεδο κλάδου.

Με τη συζήτηση των θέσεων του ΠΑΜΕ για το τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειαζόμαστε, να παλεύουμε να μην υπάρχει κανένας συμβιβασμός με την εργοδοσία, καμία σχέση με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιεργούν το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία και την υποταγή, άρχισαν οι εργαζόμενοι να μας εμπιστεύονται, να μας ακούνε, να ζητάνε τη γνώμη μας. Μετά απ' όλα αυτά προχωρήσαμε σε Γενικές Συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς για να ακούσουμε και εμείς τους εργάτες, να δούμε τις διαθέσεις τους, να τους βοηθήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Προχωρήσαμε στη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών με τη συμμετοχή εργατών, πέρα από τα μέλη του ΔΣ, για να είναι καλύτερη η περιφρούρηση των απεργιών όπου χρειαστεί. Κάναμε εξορμήσεις με το «Ρ», με στελέχη του Κόμματος. Ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει την ουσία της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας, άρχισε να μας ακούει και σαν Κόμμα, απέβαλε τις ενστάσεις που είχε στην αρχή. Μας βοήθησαν και συμμετείχαν στη συζήτηση του Κόμματος για το ζήτημα της διατροφής.

Χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος με συνέπεια - συνέχεια, να δυναμώνει μέσα στους εργαζόμενους ότι δυο δρόμοι υπάρχουν: Αυτός που ζούμε σήμερα (της ανεργίας, της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας, χωρίς υγεία, παιδεία κλπ.) και ο άλλος δρόμος όπου η εργατική τάξη θα είναι αφέντης στον τόπο της, με τη δική της εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Είναι πρώτο καθήκον για όλους μας η προβολή του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Αν μείνουμε μόνο στην περιγραφή των προβλημάτων, αυτά τα ξέρουν - τα ζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το χάσαμε το παιχνίδι. Θα τους καλλιεργούμε τη μοιρολατρία, χωρίς να το θέλουμε.

Με αυτή την τακτική φθάσαμε σε δυο πετυχημένες απεργίες στις 5/11/08 στη ΦΑΓΕ και 5/2/09 στου ΚΑΤΣΕΛΗ, απεργίες που είναι παρακαταθήκη για τον κλάδο. Με την τελευταία απεργία στου ΚΑΤΣΕΛΗ, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου αποφάσισαν να ενταχθεί το σωματείο στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Την προηγούμενη περίοδο άλλο ένα σωματείο του χώρου των τροφίμων εντάχτηκε στο ΠΑΜΕ, ανασυγκροτήθηκε άλλο ένα σωματείο, δηλαδή άρχισε να λειτουργεί και είναι σε προοπτική ένταξης. Μέσα από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, ορισμένοι εργάτες έκαναν το βήμα και έγιναν μέλη του ΚΚΕ.

Ορισμένα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι:

  • Χρειάζεται μελέτη των διαθέσεων, ενίσχυση των όποιων αγωνιστικών διαθέσεων και αξιοποίησή τους με παράλληλη ανάδειξη των μέτρων για το ξεπέρασμα των δυσκολιών του αγώνα.
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η γραμμή μας όταν τη δουλεύουμε σωστά, παίρνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε χώρου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί σήμερα υπάρχει εργατόκοσμος εγκλωβισμένος σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ζει την άσχημη κατάσταση στους χώρους δουλειάς, την απειλή με την κρίση, τη στάση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και μπορεί με τη δική μας ουσιαστική και επίμονη δουλειά να παλέψει με την ταξική γραμμή, με το ΠΑΜΕ. Χρειάζεται πιο θαρραλέα να ανοιχτούμε σε πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία και σε συνδικαλιστές αγωνιστές.
  • Αναδείχτηκε η σημασία του κλαδικού συνδικάτου που συνενώνει τους εργάτες όλου του κλάδου.
  • Επιβεβαιώνεται ότι η σταθερότητα στην ταξική γραμμή είναι αυτή που μπορεί να κινητοποιεί, να δραστηριοποιεί τους εργάτες.
  • Η παρέμβασή μας για να έχει επιτυχία πρέπει να γίνεται με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε και όλους τους τρόπους, από την Ομοσπονδία, το κλαδικό συνδικάτο, το ΠΑΜΕ, την Επιτροπή Αγώνα. Επίσης η ΚΟΒ, και η αξιοποίηση των βουλευτών του Κόμματος, οι εξορμήσεις, ο «Ριζοσπάστης» είναι αναντικατάστατα για την οργάνωση της πάλης.
  • Αποδείχτηκε η δύναμη της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους όλου του κλάδου. Επίσης, η αλληλεγγύη από άλλους κλάδους, απ' το λαό στις γειτονιές που στάθηκε δίπλα στους απεργούς.

Κώστας ΛΙΑΠΑΤΗΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Με αδιαπραγμάτευτο το αίτημα της ανάκλησης της απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου από την πολυεθνική «ΤΖΑΜΠΟ», πραγματοποιείται σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής στα Πευκάκια, στις 11 το πρωί. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων που διοργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ., στα «ΤΖΑΜΠΟ» στο λιμάνι. Κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης στον Πειραιά και σε αρκετές ακόμα πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ακόμα μια αποφασιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όσο και συνολικά στις πολυεθνικές, αλλά και στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από 1,5 μήνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ